Medicina i hemija...

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Gost
...interesuje me da li je moguce i uz kakvu efikasnost studirati hemiju vanredno pogotovu ako se u obzir uzme da je medicina primarni fax?...na kom je nivou saradnja srodnih fakulteta i da li se slicni ispiti sa jednog priznaju na drugom i sl.?...u velikoj sam dilemi jer volim i jedno i drugo i ostvarujem vanprosecne rezultate u obe od ovih nauka te prosto ne mogu ni jedne da se odreknem!Imam ambicju da radim na raznoraznim istrazivanjima,okvirno govoreci, i da spojim iskustva iz obe nauke na sto bolji nacin.Znam da je bolje uspeti u jednoj stvari a da je to ono pravo, nego u vise razlicitih a da je to povrsno...no ipak me interesuje da cujem i misljenje drugih mada su sva do sada bila ista ili slicna "To je nemoguce.." ili "Ti nisi normalan.." :roll:

Ja još studiram,ali sjećam se moje majke koja mi je na svaku moju sekiraciju tokom studija govorila kako rokova uvijek ima ali je zdravlje samo jedno. Mislim da ovu tvoju dilemu mozes samo SAM razlučiti jer te niko ne poznaje bolje od samog sebe.
Ja licno mislim da je studiranje oba fakulteta malo previše,jer čovjek je ipak čovjek i treba da se odmara onoliko koliko radi. Ako možeš iskombinovati i jedno i drugo sa odmorom, ti studiraj i hemiju i medicinu. Lijepo bi bilo kada bi naša zemlja imala više tako ambicioznih i pametnih ljudi :wink:

Ja mislim da je tehnicki to vrlo tesko organizovati. Ja nisam sigurna da li je moguce nesto studirati "vanredno", tj. mislim da danas postoje samo razlike u finansiranju studenata, tj. na budzetu, samofinansiranje itd., a ne "redovno" i "vanredno". Kako mislis da pohadjas vezbe koje su na oba fakulteta obavezne? Mislim da na hemiji nema vise vezbi organizovanih preko raspusta za vanredne studente, a zavrsene vezbe su preduslov za izlazak na ispit. Isto tako je i na medicini. Znaci, da ne ulazim u mogucnost spremanja ispita koji su na oba fakulteta obimni i teski, sama tehnicka izvodljivost (biti u isto vreme na oba fakulteta?) je mala.
Sto se ispita tice, osim opsteobrazovnih ispita ne znam sta bi drugo moglo da se prizna. Tu spadaju fizika i hemija, posto biologiju nemas na hemiji, a matematiku (osim statistike) nemas na medicini. Priznavanje ispita "hemija" na medicini isto ne znam kako bi islo, jer su tu obuhvacene i opsta i neorganska i organska hemija, a na hemiji je na I godini samo opsta i neorganska, a organska dolazi na II.

Cime zapravo zelis da se bavis u zivotu? Kakav naucnoistrazivacki rad imas na umu? Ako bi napisao nesto malo vise o tome mozda bih ja mogla da ti dam neke korisne informacije.
Zavrsavanje oba ova fakulteta svakako moze imati izvesnih prednosti, ali bih zelela da te podsetim da se danas odredjenim problemom bave uglavnom timovi naucnika od kojih je svaki specijalista za odredjenu oblast, a oni medjusobno saradjuju i nadopunjuju se. Naravno, radi sagledavanja problema svako mora imati neko malo sire znanje, ali s obzirom na napredak nauke i kolicinu informacija retko ko je danas "univerzalni" strucnjak za sve i svasta.
Zatim, ne treba da zaboravis na mogucnost daljeg ucenja na postdiplomskim studijama, gde mozes osabrati neki pravac koji te posebno interesuje. Ja sam recimo diplomirala hemiju pa sam na postdiplomskim ucila medicinsku hemiju, imunologiju itd. a danas se bavim sintezom malih (molekulska tezina ispod 1000) fizioloski aktivnih supstanci koje su potencijalni lekovi. Znaci moje mesto u tom lancu koje vodi ka novom leku na polici apoteke je upravo konstrukcija molekula, na osnovu informacija koje se dobijaju sa drugih nivoa istrazivanja - na celijama i tkvima in vitro, experimentalnim zivotinjama ili cak pacijentima, a na cemu rade strucnjaci drugih profila - biohemicari, molekularni biolozi, lekari itd.
Znaci - razmisli na kom nivou bi hteo da se bavis istrazivanjem, fundamentalna istrazivanja na molekularnom nivou (onda bi trebao da razmislis pre o hemiji), ili rad sa organizmima/pacijentima (medicina)?

Sta jos treba da uzmes u obzir - kakve su mogucnosti na oba fakulteta za postdiplomske studije i naucni rad koji te interesuje, mozda kakve su mogucnosti u inostranstvu...

Ako imas jos neka pitanja vezana za hemiju ili naucnoistrazivacki rad - rado cu ti odgovoriti.
Pozdrav i sve najbolje

Ja vise nista ne mislim! :cry: ...ali se vama,u svakom slucaju, zahvaljujem na posvecenoj paznji i odgovorima...
....znas Greene,ja imam svega 18 godina i tesko je govoriti o mom zivotnom pozivu...u tome je problem! Jednostavno ni sam ne znam...znam samo da na neka moja pitanja niko nema odgovore,da sam jos u I god srednje skole resavao bez greske testove iz hemije sa drzavnog takmicenja koji su namenjeni maturantima a sada kada sam blizu zavrsetka gimnazije uveliko radim gradivo sa fakulteta sto mi je omogucila profesorka...no i pored toga ja nista ne znam o smerovima koji postoje na hemijskom niti o predmetima i vezbama ...jednostavno,gde god me bace ja se snadjem a mozda sam i sam kriv jer nikada do sada nisam razmisljao o faxu-jednostavno vazno je da se radi a kada me neko pita sta, ja odgovorim HEMIJAAAAA i tu je kraj! :lol:
...i svasta mi "guraju pod nos" a da ne znam ni sta je, pa kad resim problem profesorka se uhvati za glavu i kaze :"Jao,crno dete,pa ja sam to radila na III god. faxa za taj i i taj ispit..." :lol:
No,zaintrigirala si me tim pitanjem da li zelim da radim na fundamentalnim istazivanjima na molekularnom nivou ili sa organizmima... :idea: verovatno se tu krije odgovor koji ce me baciti na jednu stranu jer sam u tako velikoj dilemi da ludim...
...prosle godine sam cvrsto resio da cu studirati medicinu i da je to ono pravo- spasavati zivote i pomagati drugima, no skoro sam imao prilike da zavirim u jedan institut za cistu i primenjenu hemiju dok sam bio u Londonu posle cega sam se odusevio i odmah pokolebao...i tad shvatih koliko sam "istrajan" u svojim namerama i odlukama:)...
...nisam siguran ali mislim da nisi u pravu za vanredne studije, ili mi se samo cini.Koliko se secam razgovora sa jednim studentom sa hemijskog,on mi rece da je moguce ali da su sumnjivi ti diplomci koji zavrse tako,vanredno:) Izgleda da cu ipak morati da prelomim pa kud puklo da puklo no ne svidja mi se to sto cu se mozda posle celog zivota kajati sto ne upisah ono drugo ili sta bi bilo kad bi bilo...sad sam vise okrenut hemiji al ko ce ga znati da sutra npr .ne bih bio vrhunski hirurg i da ne bih spasio hiljade zivota...ali,to zasigurno nikada necu saznati. :roll:
Pitao bih te koji si ti smer bila i koji jos eventualno postoje?Videh da je pored hemijskog na spisku fakulteta i fax za fizicku hemiju...po tebi,koji pruza vise mogucnosti?{ ili je tu opet prisutno ono pitanje cime kasnije zelim da se bavim}
:?: I hteo bih samo jos jedno pitanjce da postavim.Kakva je mogucnost za dobijanje stipendije na hemijskom i razmene studenata tj. odlaska na studije u inostranstvo? Ja sam vec dosta upoznat sa studijama u Britaniji jer tamo imam rodbinu pa tako znam da ne bih bas finansijski podneo da placam sam studiranje,pogotovu ne u inostranstvu...da mogu,ne bi mene Bg ni video ali ovako,moram odnekud da pocnem...ambiciozan sam do zla boga ali nisam siguran da te ambicije ne bi ugusilo ovo stanje i okolnosti ovde...pri tom,pre svega,mislim na uslove studiranja koji nisu bas na zavidnom nivou kako sam cuo i sto predpostavljam a ionako sam i do sada dosta toga propustio...ne bih da se mislim da li ce mi ponestati epruveta ili da se isfrustriram kad ne dobijem ono sto bi trebalo pored tako moderne aparature:) :lol: ...o drugim stvarima i da ne govorim... { izvinjavam se svima onima koji me zbog ovakvog razmisljanja mozda i osudjuju i koji su uprkos svemu ovde zavrsili studije - no,to je samo stav nekoga ko zeli da ima optimalne uslove za rad,rad,i samo rad a ne da propusta moguscnosti koje se nude drugima a koji to mozda i ne zasluzuju i ceka carobni stapic da se promeni nesto na bolje } .....
...e.hollyci,bas si me nasao sa odmorom :) I da dan traje 48 h ja opet ne bih sve stigao da uradim...a skola,a centar za talente,a takmicenja, a ucenjeeeeee,a devojka,drustvooo...idi tamo i uradi to,vrati se ovamo i uradi ovo,....mogu samo da kazem da je spavanje i obrok bez zurbe , sto se mene tice , prava privilegija....Al eto,iako mi se ponekad sve smuci,dovoljno sam lud da razmisljam o dva faxa :) { USPUT,VOLEO BIH DA CUJEM JOS RAZMISLJANJA }
Veliki pozdrav !
:wink:

Lepo je sto si ambiciozan - put koji stoji pred tobom je dugotrajan i ambicija je jedan od glavnih preduslova da se na njemu istraje.

Sto se tice vanrednog studiranja hemije - ja sam i napisala da nisam sigurna da li moze ili ne, najbolje je da odes do fakulteta i lepo se sam raspitas, uzmes informator itd.
Na Hemijskom fakultetu postoje tri smera - diplomirani hemicar (nekada istrazivanje i razvoj), to je smer koji sam ja zavrsila, opsti (za profesore hemije) i biohemija. Na IV godini postoje usmerenja: organska, neorganska, analiticka, industrijska i hemija zivotne sredine (mozda sada postoji jos nesto) i u zavisnosti od zavrsenog smera se radi diplomski rad. Medjutim svi dobijaju isto zvanje "diplomirani hemicar" i to ih nikako ne uslovljava cime ce se kasnije baviti. Ja sam recimo diplomirala na katedri za analiticku hemiju, pa sam nakon toga poslediplomske studije nastavila na organskoj hemiji.

Opremljenost... recimo da sa svoje sadasnje pozicije mogu da kazem da je losa. Fakultet sam po sebi nema nikakvu organizovanu razmenu studenata, pogotovo ne na osnovnim studijama, odlazak u inostranstvo je cisto licni aranzman studenta. Znam da se u GB studije placaju i ne znam kakve su sanse da se tamo dobije stipendija. U Nemackoj i jos nekim evropskim zemljama studije su besplatne (placaju se samo administrativni troskovi reda 100-200 EUR po semestru), ali je potrebno da obezbedis troskove zivota (u Nemackoj je trenutno propisano 540 EUR mesecno) i dokazes to uredu za strance, odnosno ambasadi. Ukoliko izdrzis da diplomiras u Beogradu, mozes se upisati na doktorske studije i dobiti stipendiju, znaci ne samo sto neces placati studije vec ces biti i placen za to. Napominjem da je u Evropi sistem bachelor+master+PhD jednak diplom+PhD, tako da niko ko ima DIPLOMU iz Beograda ne treba da radi master, vec odmah pocinje doktorat. Beogradska magistratura (sistem diplom+magistar)je nepoznata i ne prepoznaje se posebno, pa je dakle potpuno nepotrebna, bar za studente prirodnih i tehnickih nauka. Za medicinu znam da ima puno problema oko nostrifikacije, tu ti ne mogu dati blize podatke.
Ja sam tako diplomirala u Beogradu i trenutno zavrsavam doktorat u Nemackoj.

Fakultet za fizicku hemiju ne postoji u evropskim zemljama kao poseban fakultet, cak ni kao smer, na postdiplomske se nakon zavrsenog FFH moze otici, ali recimo da bih ti ja izmedju fizicke i "obicne" hemije ipak savetovala "obicnu", jer se kasnije mozes opredeliti za istrazivanje u pravcu fizicke hemije, dok bi ti sa fizickom hemijom izbor jednog dana bio malo uzi.

Upravo zato jer imas 18 godina i jer jos uvek nemas predstavu sta tacno stoji iza koje grane nauke, smatram da bi cista hemija bila bolji izbor nego biohemija ili fizicka hemija, jer se na postdiplomskim uvek moze napraviti otklon ka jednom od ova dva pravca, ili izabrati nesto sasvim trece.
E sad, hirurg bi u tom slucaju tesko mogao da postanes, tako da bi svoj prvi izbor: medicina ili hemija, ipak morao da napravis u neko skorije vreme.

Eto nadam se da sam bar malo pomogla, ako imas jos neko pitanje - samo izvoli.

Mislim da na hemijskom fakultetu nema vanrednih studenata, tj. postoje oni na teret budzeta i samofinansirajuci. Cak iako postoji opcija vanrednog studiranja, odradjivanje vezbi je obavezno za sve, i trazi dosta vremena.Mislim da je tesko sa tim uklopiti jos neki fakultet, a kamoli medicinski. Nema istih ispita na medicini i hemiji, tako da nema sanse da ti tu neki profesor nesto prizna sa drugog fakulteta. Kao sto je rekla Greene, na hemijskom su ispiti podeljeni na neorgansku, organsku, analiticku...i provlace se kroz vise godina. Na medicini je to jedan predmet na prvoj godini.
Ja zavrsavam studije biohemije na hemijskom. Moje zvanje ce biti dipl. biohemicar. Medjutim, prilicno se razlikuju biohemicari sa PMFa i farmacije. Na PMFu je biohemija dobro pokovana hemijom, dok je na farmaciji veci akcenat na medicini. Posle zavrsene PMF biohemije imas mnogo sire mogucnosti za posdiplomske studije; mozes se baviti imunologijom, mikrobiologijom (tacnije mikrobioloskom hemijom), svim aspektima biotehnologije, i toksikoloskom biohemijom, klinickom biohemijom... Medjutim, ovaj smer ima i svoje nedostatke. Nije lako naci posao u Srbiji zato sto smer nije zvanicno priznat (nema nas u nekom sifrarniku zanimanja), ali nas zato obozavaju u inostranstvu(s obzirom da je smer napravljen po ugledu na neki svajcarski smer). Tako da napolje sigurno mozes otici, pogotovo ako imas dobar prosek (sto i nije toliko tesko).
Moja rodjena sestra studira medicinu, tako da lako mogu da napravim poredjenje sa tim fakultetom. Na medicini se dosta "buba", vezbe su slabe, ne nauci se mnogo na njima, sto se tice laboratorijskog rada. Kada se krene na kliniku na vezbe, situacija je znatno bolja. A i na medicinskom fakultetu su vezbe obavezne, tako da ti je jedina mogucnost da se kloniras! :lol: Cini mi se da nas dve izucavamo slicne stvari (moram da se ogradim, ona je na trecoj godini, kasnije ce verovatno biti drugacija situacija), ali sa razlicite tacke gledista.
Glavna stvar je da sam odlucis da li zelis da se bavis naucnoistrazivackim poslom i da radis u labortoriji ili zelis rad sa pacijentima i klinicku praksu. Bila sam u slicnoj dilemi kao i ti kada sam upisivala fakultet, i zakljucila sam da rad sa pacijentima ipak ne mogu da podnesem, svaki dan svi bolesni, svima nesto fali, a ti kao lekar treba da si uvek tu za njih,uvek pun razumevanja nekad i za gluposti. Nije lako raditi sa ljudima.
Sa hemijom takodje imas sirok spektar mogucnosti, nije tesko otici u inostranstvo na PhD, vrlo lako se i posle zavrsene hemije mozes preorjentisati na nesto u vezi sa zdravstvom, biohemijom, mozda cak i molekularnom biologijom. Ali, za hemiju ti je Greene vec sve objasnila.

cao, evo da ti i ja nesto napisem jer vidim da postoji zbunjenost.ja sam na prvoj godini i znaj da se mora zaista puno uciti,hemiju sam imala u prvom semestru , kao i fiziku i biologiju s humanom genetikom, kao i anatomiju. iz svih tih predmeta sam imala vezbe, sa testovima , kolokvijumima, tako da zahtevaju punu paznju a i ocekuje se da se ta tri ispita sto pre poloze kako bi se mogla uciti anatomija koja je stvarno obimna. ako si toliko zainteresovan za hemiju onda ovo nije za tebe jer ces se previse udaljiti od nje, puno je obaveza koje se sto pre moraju resiti pa za hemiju neces imati toliko vremena da usavrsavas.ako ti ipak mislis da mozes stici, ti pokusaj pa ako uvidis da ne moze oboje ti se tad definitivno opredeli. nije nikad kasno. srecno.

Sve je to lepo dečko ali bolje je da tu priču o hemiji i medicini zaboraviš.Nije to nemoguće , za nekoga ko je stvarno izuzetan ali pitanje koja je svrha toga.Ti si očigledno zainteresovan za neki naučni rad a ne za kliniku.Zapravo mi se čini da ti iskreno nisi ni zainteresovanza medicinu kao medicinu već te privlači atraktivnost koja ona nosi sa sobom.
Ako si toliko talentovan za hemiju , kako neko već reče medicina će te samo udaljiti od nje.Drži se hemije i tu budi dobar , što ti očigledno neće biti teško a onda kad se pokažes kao kvalitet lako ćeš moći i napolje da zapališ.
Neko rešenje bi moglo da bude i molekularna biologija ali bolje ti je da se držiš hemije.
Srećno ti bilo i pametno odluči.
ps ne yaboravi nikad da postoje i druge stvari osim faxa

Back