Med kao zamena za šećer

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.650
182420177763d7e346ab72b401361092_v4 big.jpg

Konzumacija sirovog meda iz jednog cvetnog izvora može poboljšati kontrolu šećera u krvi i može uticati na nivo holesterola, navodi studija a prenosi Fox News.

"Ovi rezultati su iznenađujući jer se med sastoji od oko 80% šećera. Ne kažemo da morate uvrstiti med u ishranu ukoliko trenutno izbegavate šećer, ovo se više odnosi na zamenu. Ako koristite beli šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamena tih šećera za med može smanjiti brojne metaboličke rizike", rekao je Tausef Kan, viši istraživač i naučni saradnik na Medicinskom fakultetu u Torontu.

Istraživači iz Toronta sproveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1.100 ispitanika, kako bi utvrdili uticaj meda na srce i metaboličke faktore rizika, navodi se u saopštenju istraživanja.

Konzumacija meda bila je povezana sa nižim iznosom šećera u krvi, nižim iznosom holesterola kao ni triglicerida. Kan je objasnio da je veličina smanjenja glukoze i holesterola bila "klinički vrlo mala".

"Međutim, to pokazuje da nema štete kada je konzumacija meda u pitanju, te da i malo smanjenje takođe može biti dugoročno korisno", pojasnio je.

Kan je primetio da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima, pa je objasnio da konvencionalna prerada meda uključuje ceđenje i filtriranje, a zatim zagrevanje u kratkom vremenskom periodu. To, kako kaže, zapravo oštećuje med, a mnoga njegova bioaktivna jedinjenja gube svoj učinak.
link
 

Tina

Aktivan član
Moderator
Poruka
1.948
Med nije precenjen i s razlogom je jedna od najzdravijih namirnica. Sadrži veliki broj zdravih jedinjenja.
Međutim, u pogledu dijabetesa tj nivoa šećera u krvi, ne može biti zamena za šećer jer izaziva sličan skok insulina kao i šećer. U te svrhe bolje su se pokazali drugi prirodni zaslađivači agava, brezin šećer (ksilitol), eritrol, stevija, kokosov šećer, itd.
Međutim, ako se dobro sećam, nijedna od ovih zamena nije pogodna za procese karamelizacije.
 

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
67.321
I moraš da se okreneš ka istoku da bi izvukao pun mađijski potencijal.

Šalu na stranu, med je 99% šećer i ne radi ništa.

Чекај, а она прича, витамини, минерали... свако јутро једна кашика меда, а тегла меда 1000 динџи?

Је л' то за 1000 динџи добијемо кило шећера?
 

Top