Matrijah?

Artinve:
Muskarac poseduje fizicku snagu u vecoj meri. Ali kultura, tehnologija i zakoni napreduju... tako da snaga uskoro nece biti nikakav faktor.
.

izvini...mislim da ozbiljnom muskarcu fizicka snaga NIKAD nije bila ozbiljan faktor u odnosima sa zenama:roll:

Artinve:
Usvaja se misljenje da je mnogo bolje zaposliti zenu na poslovima u odnosima sa ljudima.(kazu da je mnogo lepse videti prodavacicu, nego prodavca). Muskarci ostaju osudjeni na rizicnije ili teze poslove.(treca smena u trafici, obezbedjenje, taxi, fizicki rad...).

pa jes, valjda sam imala vise izgleda od tebe da budem prodavacica..ali, zamisli, niakd nisam imala zelju da budem prodavacica..nego citav zivot nastojim da licnim usavrsavanjem i velikim zalaganjem na poslu stvorim od sebe sto kvalitetnijeg radnika...
valjda bi to bio dobar put i za bilo kog muskarca..da radi na sebi, umesto da spominje trece smene u trafici i fizicki rad

SINDI:
pa jes, valjda sam imala vise izgleda od tebe da budem prodavacica..ali, zamisli, niakd nisam imala zelju da budem prodavacica..nego citav zivot nastojim da licnim usavrsavanjem i velikim zalaganjem na poslu stvorim od sebe sto kvalitetnijeg radnika...
valjda bi to bio dobar put i za bilo kog muskarca..da radi na sebi, umesto da spominje trece smene u trafici i fizicki rad
i ja isto...evo par puta sam proglasen za najboljeg radnika trece smene...a i planiraju da me prebace na trafiku sa vise prometa:)

Artinve:
Dakle kao proizvod svega toga ostaje mi da zakljucim da ce zena u buducnosti imati sve konce u svojim rukama. Bolje ce zaradjivati, radjace...cak sta vise nece ni morati da ima zivotnog partnera. Odavno je dostupna vestacka oplodnja i razna pomagala :). Usled karijere, zene koje su se i odlucile da imaju partnera bice stub porodice, koji ce nositi i glavnu finansijsku rec, i retko ce se odlucivati da rode dete, ili ce ga radjati u kasnijim godinama. Ovome prisustvujemo vec danas, a dokaz je opadanje nataliteta.

i danas ima mnogo zena koje drze sve konce u svojim rukama..i koje nisu prisiljene da se udaju, da bi prezivele..sto znaci, da bi trebalo da budete zadovoljni, pobogu, ionako stalno kukate zbog sponzorusa...

dakle, to sto zena moze bez muskrca, ne znaci da i zeli da bude bez istog...

da banalizujemo do kraja..dve stvari, samo dve, ni zena ni muskarac ne mogu sami..da se sami zagrle, i da sami sa sobom razgovaraju...

jel znace nesto te teske reci kao sto POVERENJE, RAZUMEVANJE, OSLONAC...

zivot je lepsi i punIji kad imas nekog SVOG...

I IMATI NEKOG SVOG, NIJE STVAR MORANJA, VEC ZELJE I OPREDELENJA:idea:

Artinve:
Muskarci ce vecinu vremena provoditi kod psihijatra, jer vise nece moci da se stave u ulogu "gospodina popravice mo to" i osecace se ne potrebni. Resenje bi moglo da bude novo ledeno doba kada bi muskarac ponovo postao lovac i glava porodice, ali preti nam globalno zagrevanje :).
Vecina muskaraca koji su shvatili da ce zene zavladati, pocinju da ih kopiraju u nameri da im se dodvore(depilacija, kremice...), ali cesto podlezu iskusenjima gay kulture i prelaze na njihovu stranu.
Sve u svemu muskarac ce izumreti, a ostace samo zene.

Svaka slicnost sa stvarnim licnostima je slucajna. Molio bih citaoce da takodje uzmu u obzir da je ovo scenario za SF roman, i da se zasniva na vidjenju budocnosti samo jednog coveka(muskarca).

smorila sam se..ali sutinski, depilacije i kremice proizvode samo vanjske efekte, i ne uticu na sustinse vrednosti...

i jos na kraju.zivot i svet bi bili mnogo tuzni kao bi muskarci izumrli..i to ne kazem kao NEKA UOPSTENA ZENA, vec kao ja..ljudsko bice...:roll:

jeste, zahtevam da se postuje moja licnost, da se vodi racuna o mojim emocijama i da se ne koriste niski udarci..da li su to feministicki stavovi?mislim da nisu...
to su bre sustinske potrebe svakog ljudskog bica, bio muskarac ili zena

SINDI:
i danas ima mnogo zena koje drze sve konce u svojim rukama..i koje nisu prisiljene da se udaju, da bi prezivele..sto znaci, da bi trebalo da budete zadovoljni, pobogu, ionako stalno kukate zbog sponzorusa...

dakle, to sto zena moze bez muskrca, ne znaci da i zeli da bude bez istog...

da banalizujemo do kraja..dve stvari, samo dve, ni zena ni muskarac ne mogu sami..da se sami zagrle, i da sami sa sobom razgovaraju...

jel znace nesto te teske reci kao sto POVERENJE, RAZUMEVANJE, OSLONAC...

zivot je lepsi i punIji kad imas nekog SVOG...

I IMATI NEKOG SVOG, NIJE STVAR MORANJA, VEC ZELJE I OPREDELENJA:idea:
Vec sam u jednom delu ove teme imao raspravu oko velikih slova, zelis da vices ili da mi naglasis nesto u nameri da moj nerazvijeni mozak to bolje uoci. Ja nisam kukao ni na jednoj temi zbog sponzorusa. Ja mogu da sam sebe zagrlim, a veoma cesto uhvatim sebe da razgovaram sa drugim muskarcima. Da li sam cudan zbog toga, ili mozda nastran?
Poslednji deo je naravno licni stav. Namece se pitanje zbog cega onda sve vise ljudi danas nema poverenja, razumevanja...i zbog cega se sve vise ljudi odlucuje na samocu?

november child:
..commo, nisi se provozao skoro? :lol:
..matrijarhat, patrijarhat, biovlast, teorija zavere, prut, lanac, q/palac..priche za opravdavanje sebe u sopstvenim i tudjim ochima za sve shto nemash herca da pribavish sebi..
..pa osim ako zivish medju talibanima, teshko da si pod represijom..
..ako mislish da jesi, ne menjash poredak nego muza/dechka..
..ako mislish da si papuchar menjaj zenu/devojku..
..allooo.. :roll:
..ko josh nije ukapirao da nas ima svakakvih, neka crkne u neznanju sa onim pored koga je nesrecan i neshvacen i potlachen..

ale, ale...
aplauz i naklon :)

Artinve:
Vec sam u jednom delu ove teme imao raspravu oko velikih slova, zelis da vices ili da mi naglasis nesto u nameri da moj nerazvijeni mozak to bolje uoci. Ja nisam kukao ni na jednoj temi zbog sponzorusa. Ja mogu da sam sebe zagrlim, a veoma cesto uhvatim sebe da razgovaram sa drugim muskarcima. Da li sam cudan zbog toga, ili mozda nastran?
Poslednji deo je naravno licni stav. Namece se pitanje zbog cega onda sve vise ljudi danas nema poverenja, razumevanja...i zbog cega se sve vise ljudi odlucuje na samocu?

ma ne vicem bre..nego se iznerviram kad moram da govorim nesto sto bi trebalo da se podrazumeva:roll:
i nisam rekla da imas nerazvijen mozak...nemoj da projektujes
mozes sam sebe da zagrlis?i razgovaras sa drugim muskarcima?jel ti ne razumes sta sam ja rekla, ili namerno banalizujes?
a ljudi se na samocu odlucuju jer su umorni...od ulaganja, od razocarenja..od pokusaja..to su stanja koja traju neko vreme, dok se baterije na napune...covek nekad zeli jednostavno da ga se ostavi na miru..da napuni baterije...
koliko ljudi poznajes koji su se trajno odlucili na samocu?
sem toga, ne mozes izbrati da imas nekog..znas i sam da to tako ne ide..ne srece se cesto neko s kim si zaista na istim talasnim duzinama..sad, mozes u medjuvremenu da kukas i places, a mozes i da zivis zivot...i da nastojis da se ne ucauris preterano:wink:
covek koji ne ume da bude sam, nikad nece umeti ni da bude sa nekim...to je lekcija koju sam tesko naucila...

SINDI:
ma ne vicem bre..nego se iznerviram kad moram da govorim nesto sto bi trebalo da se podrazumeva:roll:
i nisam rekla da imas nerazvijen mozak...nemoj da projektujes
mozes sam sebe da zagrlis?i razgovaras sa drugim muskarcima?jel ti ne razumes sta sam ja rekla, ili namerno banalizujes?
a ljudi se na samocu odlucuju jer su umorni...od ulaganja, od razocarenja..od pokusaja..to su stanja koja traju neko vreme, dok se baterije na napune...covek nekad zeli jednostavno da ga se ostavi na miru..da napuni baterije...
koliko ljudi poznajes koji su se trajno odlucili na samocu?
sem toga, ne mozes izbrati da imas nekog..znas i sam da to tako ne ide..ne srece se cesto neko s kim si zaista na istim talasnim duzinama..sad, mozes u medjuvremenu da kukas i places, a mozes i da zivis zivot...i da nastojis da se ne ucauris preterano:wink:
covek koji ne ume da bude sam, nikad nece umeti ni da bude sa nekim...to je lekcija koju sam tesko naucila...
Mozda se podrazumeva za tebe... ali nemora da znaci da se podrazumeva za osobu kojoj se obracas. Illi se mozda podrazumeva zato sto su tvoja slova veca?. Da razumem sta si htela da kazes "da banalizujemo do kraja..dve stvari, samo dve, ni zena ni muskarac ne mogu sami..da se sami zagrle, i da sami sa sobom razgovaraju..." namerno banalizujem, jer i ti radis isto :)...i onda ponovo posto napune baterje iste ponovo i isprazne...sve do trenutka kada se neki odlice da ih ne vedi ni ponovo puniti, a drugi pak to pokusavaju ceo zivot :)...nazalost tuzno je sto u vecini tema ipak mora doci do odredjenih generilizacija...i ja verujem da se ne uklapam u sablon muskarca, ali nazalost ova tema ipak zahteva odredjenu dozu generalizovanja..."ne srece se cesto neko s kim si zaista na istim talasnim duzinama"-pa ovde se slazemo, ali covek se menja pa samim tim i talasne duzine, cak i ako sretnes nekoga sa kojim se slazes to neznaci da ce tako biti zauvek.
"covek koji ne ume da bude sam, nikad nece umeti ni da bude sa nekim...to je lekcija koju sam tesko naucila..."- odlicno prva stvar veceras u kojo se potpuno slazemo. Sta ako covek koji nauci kako sam sa saobom zaboravi kako sa drugima?

Artinve:
"covek koji ne ume da bude sam, nikad nece umeti ni da bude sa nekim...to je lekcija koju sam tesko naucila..."- odlicno prva stvar veceras u kojo se potpuno slazemo. Sta ako covek koji nauci kako sam sa saobom zaboravi kako sa drugima?

uh, dodjosmo i do smisla zivota...
ako je covek sam sa sobom dobar, uravnotezen, srecan...ako se u njegovoj dusi naselio mir i harmonija...zasto bi bilo bitno da li je sam ili sa nekim?licno, ne verujem da mlad covek moze dostici tu i takvu zrelost...ali, kad neke stvari u zivotu prozivis, iskusis, odbolujes, samoca moze biti licni izbor..dakle, ne predaja i bezanje, vec IZBOR

biti sa nekim je lepo, ako je ta veza prava..ali, ko sme da tvrdi da je to jedini dobar nacin da se provede zivot?ja ne...

ne podnosim nikakva generalna resenja..svaki covek ima jednu, jedinstvenu dusu..i svoj put...

SINDI:
uh, dodjosmo i do smisla zivota...
ako je covek sam sa sobom dobar, uravnotezen, srecan...ako se u njegovoj dusi naselio mir i harmonija...zasto bi bilo bitno da li je sam ili sa nekim?licno, ne verujem da mlad covek moze dostici tu i takvu zrelost...ali, kad neke stvari u zivotu prozivis, iskusis, odbolujes, samoca moze biti licni izbor..dakle, ne predaja i bezanje, vec IZBOR

biti sa nekim je lepo, ako je ta veza prava..ali, ko sme da tvrdi da je to jedini dobar nacin da se provede zivot?ja ne...

ne podnosim nikakva generalna resenja..svaki covek ima jednu, jedinstvenu dusu..i svoj put...
Ponekad samoca moze biti i navika, ljudi koj su iskusili slobodu, samostalnost... neretko se tesko odricu istog. Mada samoca negde nije njihov izbor. Pokusaju ponekada da podele sebe sa drugima, ali veoma brzo im nedostaju stari nacini zivota...kao sto se jezik sam vraca na mesto gde je nekada bio zub, tako i oni grle samocu...navike je ispraviti tesko...dakle, nije nuzno da se radi o uravnotezenju, miru i harmoniji...
Naravno da niko ne prihvata generalna resenja, ali o svakom pojedincu se nemoze raspravljati na temi koja bi trebala da se bavi pitanjema
Da li zene ponovo dolaze na "vlast".
I koja je uloga "savremenog u celoj ovoj prici"...
Mada cu se rado baviti pitanjem samoce kao licnog izbora, ako otvorite slicnu temu ;)

matrijarhat?
zene nikada nisu imale tu vrstu vlasti kao sto su je muskarci imali ili imaju niti su ikada muskarci bili isto tretirani kao sto su zene vekovima bile u patrijarhatu ...
matrijarhat je zabluda evropskih naucnika.

Da, ucili su nas da je tako bilo nekada davno. Zene su bile svestenice boginje plodnosti.. Preko njih se prenosilo nasledje... A onda, jednog dana, muskarci su poceli da love... smislili su ratove, oruzija... Snaga je pocela da se ceni, a oni su bili mnogo jaci i vlast predje na njih.
Elem...ono sto htedoh da pitam je:
Da li zene ponovo dolaze na "vlast"?
Po meni su danas privilegovane u odnosu na muskarca. Lakse dolaze da posla (potreba za fizickom snagom se gubi), decu posle razvoda obicno dobijaju majke (nemojte misliti da sam protiv ovoga, jer mislim da su zene bolji roditelji), sve su bolje zasticene zakonima...
I na kraju, koja je uloga "savremenog" u celoj ovoj prici? :roll:
da brine o svojoj zeni

Muskarci su kolektivno pukli. Medjutim onima na vrhu liste je ok. Oni i dalje podvode devojke. Medjutim velika vecina koji su mid level ili lower gube bitku na svim poljima. Muskarac nema vise smisao osim ako nije kao frajer ili sta vec. Posto niko vise ni ne ceni muskarca- realno.
Devojke sa druge strane vole svi. Cinjenica je da je uvek jeftiniji ulaz za devojke na neku zurku i da svaka devojka ima social life, dok to nije slucaj sa muskarcima. U svakom slucaju to je mozda najveci pokazatelj propasti muskaraca lol. Ali kazem to jos nije izrazeno, i samo pogadja one na sredini liste pri dnu. Ovi sto su gore njima je sasvim ok.

Ja sam za ravnoravnost i raduje me da su zene sve jace i sve zastupljenije.
Daleko mi se vise svidja ideja gde oboje rade nego gde smao muskarac radi.
Raleko mi se vise svidja ideja zajednicke odgovornosti od one gde je muskarac o svemu odlucivao...

Na muskarcu je da se potrudi da bude nezavistan, da ne zavisi od zenine kuhinje, zeninog peglanja, zenine brige oko deteta.
Mora sve da zna, da u svakom trenutku moze i sam da zivi.
Jer, cim zene osete da i malo avisis od njih-yeb’o si jeza u ledja.
Uvek treba brinuti o sebi, ulagati u sebe i sve znati.
Od rodjenja dece ja ih kupam barem 2 puta sedmicno. Umem sve da im ispeglam, spremim za obdaniste, odvodim ih u igraonice.
Ko kaze da to zene bolje umeju?
Jedino ne umem da kuvam.
I odbijam da naucim. Pa ako zatreba, ima restorana brze hrane. A i kod roditelja se uvek da nesto kasikom pojesti

Zene su se burile za jednakost i treba ih pustiti da u toj jednakosti sada uzivaju
Dakle, mora i da se radi.
Pre 50ak Godina su sedele u kuci ceo dan, ispijale kafe, ogovarale, i 2h pred dolazak muza kuci bi se rastréale, malo pospremile, skuvale klopu i napravile tuzno-umornu facu..joj sto se naradila…
I nisu bile zadovoljne.
E sada lepo u firmu 5 dana sedmicno, vise para u kuci, a i one manje zanovetaju kada rade.

Dakle, apsolutno podrzavam emancipaciju.
Njihova dominacija(matrijah) je nemoguc
Cujem price o tome, kao zene ce opet zavladati..
Nemoguce je
Fizicki smo jaci.
To je sasvim dovoljno, iako zvuci primitivno. Ali tako je.
Sve dok si fizicki jaci niko ne moze tobom da dominira.

Muskarci su kolektivno pukli. Medjutim onima na vrhu liste je ok. Oni i dalje podvode devojke. Medjutim velika vecina koji su mid level ili lower gube bitku na svim poljima. Muskarac nema vise smisao osim ako nije kao frajer ili sta vec. Posto niko vise ni ne ceni muskarca- realno.
Devojke sa druge strane vole svi. Cinjenica je da je uvek jeftiniji ulaz za devojke na neku zurku i da svaka devojka ima social life, dok to nije slucaj sa muskarcima. U svakom slucaju to je mozda najveci pokazatelj propasti muskaraca lol. Ali kazem to jos nije izrazeno, i samo pogadja one na sredini liste pri dnu. Ovi sto su gore njima je sasvim ok.

Ne slazems e sa tobom
Nikada veci pritisak na zenama nije bio.
Svaka strija ims e vidi, celulit se opaza, ako nema vitku liniju i dobre grudi ispusila je. A jos ako je guza losija, nece niko da se za njom okrene
A ovo drustvo favorizuje zene, istina je
Ali kakve?
Lepe, doterane, sexy
A nema mnogo takvih.
I zene su sve lepse i lepse, jer se non stop trude. jer bez lepog izgleda nemaju nikakvu prodju. Nigde.

Osecaju veliki pritisak, zato i pucaju dosta bze od muskaraca
Od zene se danas ocekuje i da radi i da bude dobro obucena i da dobro izgleda, a kada dobije decu i da bude majka.
Naravno, i domacica.

Muskarac ima daleko manje pritiska na plecima.
Jedino sto mu treba je da zaradi nadprosecno. I da ga kita slusa

Ovo je era zena koje su ostvarene time sto bivaju majke, i mekih muskaraca( jer civilizacija ne podrazumeva fizicku snagu, fizicko nadmetanje vec nadmetanje tekstovima, verbalnim doskocicama i sl.) stoga zna se ko odnosi prevagu.

Da
i u ovoj eri zena gde fizicka snaga ne gira nikakvu ulogu, svaki dans e otvaraju nove sigurne kuce za zene koje trpe nasilje u porodici
Yebena era verbalnih doskocica

A sto bi to ikome smetalo, sto zena dobrovoljno ceo zivot nosi na ledjima veliku odgovornost, ne dozvoljava sebi izlete u egzistencijalnu nepromisljenost i uvek, uvek, kao svaki pravi rukovodilac, ima svoju porodicu na pameti.
Kao i svoje prijatelje (brine o njima).
Kao i njegove prijatelje (odrzava vezu izmedju nih).
Kao i svoje i njegove roditelje (da li se ona ili on sete njihovih vaznih datuma?)

To sto izgleda kao vlast, zapravo je briga i odgovornost da se donesu prave odluke.

A sto bi to ikome smetalo, sto zena dobrovoljno ceo zivot nosi na ledjima veliku odgovornost, ne dozvoljava sebi izlete u egzistencijalnu nepromisljenost i uvek, uvek, kao svaki pravi rukovodilac, ima svoju porodicu na pameti.
Kao i svoje prijatelje (brine o njima).
Kao i njegove prijatelje (odrzava vezu izmedju nih).
Kao i svoje i njegove roditelje (da li se ona ili on sete njihovih vaznih datuma?)

To sto izgleda kao vlast, zapravo je briga i odgovornost da se donesu prave odluke.

Ne smeta meni sto bi to bila zena
Smetalo bi mi sto bi neko drugi odlucivao o meni.
Ne volim da drugi odlucuje.
Ja znam datume koji su meni bitni. One koje zaboravim, ocigledno mi nisu toliko bitni.
Zena da odrzava kontakte sa mojim prijateljima?
Zasto bi?
Zena da se seti rodjendana mojih roditelja a ja ne?
Onda bih imao zesci problem.

Ne, jednostavno ne prihvatam te stereotipe o briznim zenama i palamude muskarcima.

...i matrijarhat i patrijarhat su davno prevazidjeni... u slucaju 1 muskarac-vise zena to je jos i moglo da funkcionise ali 1 zena vise muskaraca nema sanse...mozda negde i danas postoje neka primitivna i zaglupljena plemena koja zive u takvim zajednicama ali su ona toliko neuobicajena i neuspesna da su se gotovo ugasila

...i matrijarhat i patrijarhat su davno prevazidjeni... u slucaju 1 muskarac-vise zena to je jos i moglo da funkcionise ali 1 zena vise muskaraca nema sanse...mozda negde i danas postoje neka primitivna i zaglupljena plemena koja zive u takvim zajednicama ali su ona toliko neuobicajena i neuspesna da su se gotovo ugasila

Sta fali?
Mislim, ako neki africki muskarac moze da istrpi zvocanje vise od 1 zene...neka ih zeni koliko hoce.
Doduse, ne bio mu ja u kozi...

Back