dragon x
Legenda
- Poruka
- 51.697

Mato Đaković urednik i voditelj emisije „Telering“
Sagovornici
Na TV Tuzla nastao je i „Telering“. Vodio ga je Mustafa Bijelić, a Mato ga je, nakon Bijelićevog odlaska u inozemstvo, prenio na OBN, izgradio prepoznatljivost i napravio odličnu karijeru. Ipak, neke od tih emisija posebno izdvaja
- Upoznao sam mnogo ljudi kroz emisiju kako poslovno, tako i privatno. Sa svima mogu i danas popiti kafu, a razvila su se i mnoga prijateljstva. Doživio sam u inozemstvu da me prepoznaju naši ljudi, jer su emisiju pratili putem satelita. Bilo je mnogo interesantnih sagovornika. Profesor dr. Ivan Đurić, protivnik Slobodana Miloševića i disident u Francuskoj, bio je najbolji.
Tamo je relativno mlad i umro. Potom, recimo, Emir Kusturica, koji je nakon 16 godina dao intervju za jednu našu televiziju, pa intervjui sa Stipom Mesićem, pokojnim Ivicom Račanom, Borisom Tadićem. Nainteresantniji po nastanku je onaj s Račanom. Ganjao sam ga s ekipom po BiH i uspio završiti u Mostaru.
Emisija je bila iste večeri i odmah smo krenuli u Sarajevo, jer smo trebali uraditi montažu. Bio je strašan udes i morali smo stajati u koloni. Požalio sam se Kemalu Montenu, koji je bio u koloni, da neću stići na vrijeme, a on je predložio da zamolimo policiju da mi naprave koridor. Tako je i bilo i uspjeli smo. Kusturica je pristao na preporuku Zdravka Čolića, a Tadić se u mojoj emisiji prvi put izvinio za Srebrenicu. Mesić je 1997. godine tri dana u „Oazi“ na Ilidži bio naš gost i sve vrijeme je pričao viceve o Tuđmanu. A za 1000. izdanje planira dovesti „izuzetno jaku facu“.
Dvojicu izdvaja i kao prijatelje, kaže, s ponosom, bez razmišljanja o njihovim političkim stavovima
- S Miloradom Dodikom i, bez ustezanja mogu reći Fahrudinom Radončićem, postao sam prijatelj. Obojica su mi pomogli na svoj način: Dodik, kada mi je poginuo sin, neprestano me bodrio da izdržim i da nije bilo njega i dr. Mensura Hadžibeganovića, naravno i moje supruge Sanje, ne znam kako bih završio, a Radončić mi je u pravo vrijeme predložio da objavim knjigu „Moji razgovori s Alijom“ i zaradim blizu 60.000 maraka. I ne samo to: pročišćavajući te tekstove razgovora - a bilo ih je pet - pomoglo mi je duhovno i da shvatim neke stvari u vezi s Izetbegovićem, što smatram veoma bitnim u životu.
Милорад Додик је велики човјек!