Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 36.358
... ili ga je, i u kojoj meri, po narudžbi Matice hrvatske, izmislio Čeh August Šenoa u svojem romanu Seljačka buna koji je objavljen u matičinom glasniku 1877. godine; u kojoj su meri komunisti nakon 1945. ovaj Šenoin roman eksploatisali i naduvali do proleterskog mita, a Gupca do proleterske ikone, te su otud i stotinama ulica širom SFRJ dodelili upravo njegovo ime?
(ilustracija u stilu: "I mi Karađorđa za trku imamo, smo je naš, za razliku od vašeg komunista")
Koji je bio stvarni istorijski kontekst te "pobune"?
Da li je uopšte postojao vođa bune Ambroz Gobec (ili Gubec)?
Jedan forumski diskutant kaže ovako:
Da li je taj slovinjski kmet Ambroz Gobec godine 1573. molio sultana Selima II (1566-1574), odnosno velikog vezira Srbina Mehmed pašu Sokolovića koji je za sve vreme Selima II bio faktički vladar Otomanske imperije, da uzme pod svoju zaštitu slovinjske kmetove od Austrije?
Da li se ovaj Slovinjac poturčio i postao turski beg, Gubec-beg? Da li je zato spaljen na lomači kao, jeretik, musliman?
Da li postoje čisti izvori za ovu temu, neukaljani ideološkim i propagandnim naslagama i koji su to izvori tj. koji su radovi sa referencama na njih?
Kako se "seljačka buna" uklapa u ondašnju geopolitiku:
Da li je Kumrovec dobio ime po kumriji?

(ilustracija u stilu: "I mi Karađorđa za trku imamo, smo je naš, za razliku od vašeg komunista")

Koji je bio stvarni istorijski kontekst te "pobune"?
Da li je uopšte postojao vođa bune Ambroz Gobec (ili Gubec)?
Jedan forumski diskutant kaže ovako:
???Što se tiče povijesničara koji su mi rekli za Matiju Gubca da nije postojao radi se o eminentnim povijesničarima... Lipo sam ti rekao da nađeš bilo koju crkvenu matičnu knjigu umrlih u Zagorju i nećeš naći nigdje Matiju Gubca da u knjizi piše ubijen, nego ćeš naći Ambroza Gubca koji je umro prirodnom smrću od starosti.
Da li je taj slovinjski kmet Ambroz Gobec godine 1573. molio sultana Selima II (1566-1574), odnosno velikog vezira Srbina Mehmed pašu Sokolovića koji je za sve vreme Selima II bio faktički vladar Otomanske imperije, da uzme pod svoju zaštitu slovinjske kmetove od Austrije?
Da li se ovaj Slovinjac poturčio i postao turski beg, Gubec-beg? Da li je zato spaljen na lomači kao, jeretik, musliman?
Da li postoje čisti izvori za ovu temu, neukaljani ideološkim i propagandnim naslagama i koji su to izvori tj. koji su radovi sa referencama na njih?
Kako se "seljačka buna" uklapa u ondašnju geopolitiku:

Da li je Kumrovec dobio ime po kumriji?

Prilozi
Poslednja izmena: