Matija Gubec. Da li je postojao i ko je istorijski Matija Gubec?

Mrkalj

Buduća legenda
Poruka
36.358
... ili ga je, i u kojoj meri, po narudžbi Matice hrvatske, izmislio Čeh August Šenoa u svojem romanu Seljačka buna koji je objavljen u matičinom glasniku 1877. godine; u kojoj su meri komunisti nakon 1945. ovaj Šenoin roman eksploatisali i naduvali do proleterskog mita, a Gupca do proleterske ikone, te su otud i stotinama ulica širom SFRJ dodelili upravo njegovo ime?

august-senoa-seljacka-buna_87.jpg

(ilustracija u stilu: "I mi Karađorđa za trku imamo, smo je naš, za razliku od vašeg komunista") :kafa:

Koji je bio stvarni istorijski kontekst te "pobune"?

Da li je uopšte postojao vođa bune Ambroz Gobec (ili Gubec)?

Jedan forumski diskutant kaže ovako:
Što se tiče povijesničara koji su mi rekli za Matiju Gubca da nije postojao radi se o eminentnim povijesničarima... Lipo sam ti rekao da nađeš bilo koju crkvenu matičnu knjigu umrlih u Zagorju i nećeš naći nigdje Matiju Gubca da u knjizi piše ubijen, nego ćeš naći Ambroza Gubca koji je umro prirodnom smrću od starosti.
???

Da li je taj slovinjski kmet Ambroz Gobec godine 1573. molio sultana Selima II (1566-1574), odnosno velikog vezira Srbina Mehmed pašu Sokolovića koji je za sve vreme Selima II bio faktički vladar Otomanske imperije, da uzme pod svoju zaštitu slovinjske kmetove od Austrije?

Da li se ovaj Slovinjac poturčio i postao turski beg, Gubec-beg? Da li je zato spaljen na lomači kao, jeretik, musliman?

Da li postoje čisti izvori za ovu temu, neukaljani ideološkim i propagandnim naslagama i koji su to izvori tj. koji su radovi sa referencama na njih?

Kako se "seljačka buna" uklapa u ondašnju geopolitiku:
720pxottomanempiresvg.png

Ottoman1580.gif

Da li je Kumrovec dobio ime po kumriji? ;)

Prilozi

• Ottoman1580.jpg
    Ottoman1580.jpg
    46,2 KB · Pregleda: 10
Poslednja izmena:
U kojoj se to skoli uci da Matija Gubec nije postojao ili da je bio Srbin ???!!!
A to što se uči u školi, to je kriterijum za istinitost i činjeničnost, je l' da?

Drugo, ne bi trebalo da širiš dezinformacije da je Gubec bio Srbin, uostalom, već sam ti odgovorio:

Ko je rekao da je Srbin? Ti, Juta, po običaju. :kafa:

Onda je isto provokacij,akada korisnik grubar za hrvatske istorijske licnosti kaze da su plod maste, a nije stavio referencu koja potvrdjuje njegov iskaz.

- - - - - - - - - -

Daj link.

On kaže za ove stvari koje stvarno nisu potvrdjene istorijski relevantnim izvorima ... To je opšta stvar. U nacional-romantizmu je to opšta pojava kod svih nacija ... Bar na ovom pdf.u vremenom je to i previše obradjeno.

Занимљиво је како су Срби своју националну историју у 19. веку очистили од национал-романтизма(на пример епска митоманија).
Док су Хрвати све што су могли да измисле створили у 19. веку, па и нацију и језик итд.

Занимљиво је како су Срби своју националну историју у 19. веку очистили од национал-романтизма(на пример епска митоманија).
Док су Хрвати све што су могли да измисле створили у 19. веку, па и нацију и језик итд.

Dobro naciju ima bilo ko pravo da stvori ili jezik... Neke istorijske činjenice i izvori su drugo. Pa i Australijanci su mlada nacija britanskog porekla potpuno sa pravom i svojom istorijom. Dobro jezik je English, ali sa nekim svojim spelovanjem drugačijim nego na primer Amerikanci kakvo imaju i specifičnim izrazima.

Ovo me podseti na jedan detalj iz Mihizove autobiografije kako su nakon '' oslobodjenja '' deca u skoli u Irigu ucila i po ulicama pevala neke pesmice o Matiji Gubcu ( mislim da je pesmica isla nesto kao '' Mi smo deca Matije Gubca ...'' ) dok se on cudio ko je taj Gubac i ako vec pevaju o nekim seljacima ustanicima sto ne pevaju o Ticanu koji je bunu dizao nekih 20 kilometara odatle u Vognju nego o nekom levom zagorcu, al sta ces...

Isti slučaj kao i sa "kraljem Tomislavom","Dalmatinskom Hrvatskom","Panonskom Hrvatskom","Crvenom Hrvatskom".... To su pojmovi nastali u 19 veku u mašti nacionalromantičara a istorijski izvori ih ne poznaju.

Ma jašta. Ne poznaju. Prije će biti da ti nikad nisi uzeo nijedan u ruke. Ko yebe historiografske izvore. :lol: Sve je izmišljeno. Ni car Dušan nikada nije postojao, njega je izmislio Ilija Garašanin. Priča o Nemanjićima je bajka nastala u 17. stoljeću koju su stariji pričali djeci ispred ognjišta itd. ;)

:hahaha:

Back