Материјална корист од креационизма

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
У расправама се од загрижених верника може чути став како би многи научници подржавали дословну интерпретацију Библије, само ето, да би се издржавали морају да подрже "еволуционизам".* Овако сироти, пошто немају средстава, морају слушати "диктат већине" (мада су у неким значајним земљама баш креационисти у већини, или бар веома бројни).
Сада ћемо видети да није баш тако. Да не би дужили, бар један пример како се може живети од креационизма. Код нас, у Србији. На сајту Центра за природњачке студије може се видети како се њихова дела могу набавити у једној књижари на Дорћолу, у строгом центру Београда. Како је реч о само једној књижари која је истакнута, може се претпоставити да постоји неки дил, ако та књижара није део Центра. Колико кошта закуп, или можда сама некретнина у центру БГД?! :think:
Осим тога, Центар нуди курсеве "савременог и библијског" хебрејског језика, има чак и "Факултет за природну медицину". Ту су и бројне публикације, електронске (а да се ураде оне у књижари ваљда су потребне неке паре). Ајде да видим да ли неко има образа да тврди како се Мирољуб Петровић бави неким својим занимањем (не знам које је, рецимо наставник у школи), па у слободно време и о свом трошку. А с обзиром да има времена и средстава и за неке егзотичне активности, рецимо "проверавање безбедности плаже у Тел Авиву":lol: биће да му финансијски сасвим добро иде... Узгред, и бројне трибине коштају... :roll:

Дакле, има и у креационизму лове. Па што онда мало научника бира тај пут?
Да бисмо објаснили, сетимо се Маслова, хијерархије људских потреба. Прво иду оне за водом, храном, безбедношћу... Но, коме је то акутан проблем тешко да може завршити факултет (част изузецима). Озбиљније школовање претежно иде барем од фамозне средње класе.
Кад су основне потребе испуњене, следе потребе за самопоштовањем и томе слично... Да ли се и то може купити? У принципу не бих рекао да свако има цену, али биће да све има цену (бар код некога). А та цена може бити повелика.
Са друге стране, за много шта од тога и не треба (много) пара. Рецимо ко воли биологију бавиће се тиме, и за мање пара него што би зарадио као правник или менаџер... А ко воли биологију, и завршио је због тога, има и неки интелектуални ниво, и оно што рекох самопоштовање (зовите то и гордост, ако тако хоћете). Као такав, тешко да би пристао да му неки геолог (што је М.П. рецимо) или свештено лице одређује шта да професионално мисли.
И ето вам простог одговора зашто нема много креациониста.

Мишљења сам да еволуционизам као идеолопгија не постоји, из бар два разлога. Први је што је реч о научном погледу на законе Природе. Постоје Њутнови закони, па нисам чуо да неко говори "њутнизам".Наравно, осим у математици нема коначних истина, докажите да је другачије па честитам Нобелову нагаду :mrgreen:
Други разлог - шта је заправо Дарвин рекао!? Свако биће тежи да прошири своје гене, успешни тако продуже своје постојање, неуспешни изумиру. Ако вам није свеједно да ли је ваше дете стварно ваше, или је можда комшијино, ви сте еволуциониста :cool:

Слажем се да сви имају корист, но то није тема. Иза оног "али" заправо се крије скретање теме.
Нека се они баве креационизмом и зарађују од истог, но нека не кукају да их нема више зато што су научници уцењени. Свако може да се запосли у фамозном Центру :lol:
Разлози зашто нема много таквих људи од науке су пре у ономе што сам рекао - у самопоштовању. Проблем је прво у самим креационистима, а потом у "ситници" да буквално* тумачење Библије нема подршку у научно усвојеним чињеницама.

*Уосталом, има ту и доста учитавања. Ја не знам да у Библији пише време стварања света, прва три дана није било Сунца да одреди дан и ноћ и слично...

Слажем се да сви имају корист, но то није тема. Иза оног "али" заправо се крије скретање теме.
Нека се они баве креационизмом и зарађују од истог, но нека не кукају да их нема више зато што су научници уцењени. Свако може да се запосли у фамозном Центру :lol:
Разлози зашто нема много таквих људи од науке су пре у ономе што сам рекао - у самопоштовању. Проблем је прво у самим креационистима, а потом у "ситници" да буквално* тумачење Библије нема подршку у научно усвојеним чињеницама.

*Уосталом, има ту и доста учитавања. Ја не знам да у Библији пише време стварања света, прва три дана није било Сунца да одреди дан и ноћ и слично...

Miroljub je zao i dvoličan čovek. Upravo onakav na kakve su nas upozoravali kad smo bili deca.

I sta onda. Bilo je biblijsko i jutro i vece. Da li je bilo sunca ili ne, nevazno je. Ako bog kaze tako onda znamo da izmedju jutra danas i jutra sutra mora proci ni manje ni vise nego24 sata. I sta se sada neko pravi mudar da tvrdio da je bozji dan sto, hiljadu, milion godina.

Interesantno pitanje. Mislim da iz psihologije imaju odeljak koji se bavi ovom temom. Radi se o diskreditovanju sagovornika postavljanjem logičkih pitanja koje naočigled imaju veze sa temom a u stvari odgovor u oku posmatrača čini drugu stranu nekompetentnom. Da bih bolje objasnio postaviću očigledniji primer ovog istog problema:
A: Ako skočim sa zgrade poginuću jer ne znam da letim!
B: Da li si nekad probao da letiš?
A: Ne!
Problem kod posmatrača je odgovor NE koji ima veoma jak negativan utisak. Naravno, ovaj model je veoma moćno oružje za pridobijanje publike ukoliko se struktuira na pravi način. Naravno da niko ne mora da skoči sa zgrade kako bi znao da čovek nema adekvatne ekstremitete koji bi mu omogućili letenje. Na isti način ja ne moram da poznajem Petrovića da bih mogao da kažem o njemu ono što imam da kažem. Na primer, njegova video predavanja koja se mogu naći na youtube-u ili odgovori koje on postavlja na svom forumu mogu vam reći sve o nekoj osobi. Posebno onda kada se ta osoba svojski potrudila da izloži svoj stav prema svima koji nisu kao on.

Interesantno pitanje. Mislim da iz psihologije imaju odeljak koji se bavi ovom temom. Radi se o diskreditovanju sagovornika postavljanjem logičkih pitanja koje naočigled imaju veze sa temom a u stvari odgovor u oku posmatrača čini drugu stranu nekompetentnom. Da bih bolje objasnio postaviću očigledniji primer ovog istog problema:
A: Ako skočim sa zgrade poginuću jer ne znam da letim!
B: Da li si nekad probao da letiš?
A: Ne!
Problem kod posmatrača je odgovor NE koji ima veoma jak negativan utisak. Naravno, ovaj model je veoma moćno oružje za pridobijanje publike ukoliko se struktuira na pravi način. Naravno da niko ne mora da skoči sa zgrade kako bi znao da čovek nema adekvatne ekstremitete koji bi mu omogućili letenje. Na isti način ja ne moram da poznajem Petrovića da bih mogao da kažem o njemu ono što imam da kažem. Na primer, njegova video predavanja koja se mogu naći na youtube-u ili odgovori koje on postavlja na svom forumu mogu vam reći sve o nekoj osobi. Posebno onda kada se ta osoba svojski potrudila da izloži svoj stav prema svima koji nisu kao on.

padobranac ne bi tako odgovorio

I sta onda. Bilo je biblijsko i jutro i vece. Da li je bilo sunca ili ne, nevazno je. Ako bog kaze tako onda znamo da izmedju jutra danas i jutra sutra mora proci ni manje ni vise nego24 sata. I sta se sada neko pravi mudar da tvrdio da je bozji dan sto, hiljadu, milion godina.

Можда ти је тешко да поверујеш, али и пре Маркса је било људи који су знали неке ствари.

padobranac ne bi tako odgovorio
Pa nisam bas sigran da padobranac leti. Leteti, generalno govoreci znaci uzleteti i sleteti i, kao sto rece Thunder11, morao bi da ima svoje organe za letenje, a mozda i vestacke poput Ikakrovih krila. Medjutim, padobran samo usporava gravitaciono ubrzanje pada i donekle omogucava padobrancu da usmeri svoj pad na odredjeno mesto.

samo protestanti Bibliju tumace na taj nacin....

Слуга Његов, Гњав такође Његов :lol: можда их не знаш, ниси запазио... овог другог нешто и нема.
Иначе, тај други "Гнев Божији" а раније "Јахве" (ни више ни мање:hahaha: ) се представљао као православац. Испрва само кад га натераш да не би био секташ, а касније је покушао да буде баш хардкор, чак и патриЈота :lol: Отприлике је пратио промене Мирољуба П.
Иначе, у праву си. Њихов дух, да тако кажем, је 100% протестантски. Исто важи и за чика Мирољуба, ма колико претио суботарима, "шалио се" са Оландијом:roll:
Само жалим за временима кад је овде било доброг фајта. А ионако немам више услова да се више сати замајам ође:neutral:

Pa nisam bas sigran da padobranac leti. Leteti, generalno govoreci znaci uzleteti i sleteti i, kao sto rece Thunder11, morao bi da ima svoje organe za letenje, a mozda i vestacke poput Ikakrovih krila. Medjutim, padobran samo usporava gravitaciono ubrzanje pada i donekle omogucava padobrancu da usmeri svoj pad na odredjeno mesto.

vidi, da mi to nisi rekao, svasta bi mi palo napamet:D

o majn got svekolikog li znanja u ovome coveku...mislim da za ovaj odgovor zasluzujes nobelovu nagradu...genije:mazi:

Back