znatizeljni mislilac
Poznat
- Poruka
- 9.009
Ajde Dragoljube da vidimo...jel mozes da opazis materiju?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Idealisti 200 godina tapkaju u mestu...
Tapkaju li u mestu i nauke?
Tvoj Šopi pisao uz petrolejku,a ti danas po "svetlećoj tabli" i to na tastaturi...![]()
Naravno-u mojoj "predstavi" igra glavnu ulogu-takav mi scenario...Ajde Dragoljube da vidimo...jel mozes da opazis materiju?

Nauka pripada razumu. Stoga, nauka pripada spoznajnom a ne saznajnom u nama. Nauka je produžena ruka razuma ali onaj koji se koristi naukom i razumom je isti onaj koji se koristi i Duhom, Svjesnošću ili pak Sviješću. Taj Jedan -ISTI je Biće-koje-jesmo, apsolut. I dakako da ne treba podaštavati nauku, ali je za sigurno ne treba uzdizati na piedestal Svjesnosti, jer to NIJE. .

Naravno-u mojoj "predstavi" igra glavnu ulogu-takav mi scenario...![]()
A ti na moj poslednji...Naravno da ne mozes. Vrati se na prvi post.

Naravno-u mojoj "predstavi" igra glavnu ulogu-takav mi scenario...![]()
pa to ti je ko da si reko ako pojedemo čokoladu onda čokolade nije nikad ni bilo,to nije uklanjanje 'akcidenci' predmetu nego sakaćenje tvojih čula, inače ograničenih
Prema tome, materija je ono posredstvom čega volja, koja čini unutrašnju suštinu stvari, postaje primetljiva, opažljiva, vidljiva. U tom smislu, dakle, materija je samo vidljivost volje ili spona između sveta kao volje i sveta kao predstave. Svetu kao predstavi ona pripada utoliko ukoliko je proizvod funkcija intelekta, a svetu kao volji utoliko ukoliko ono što se ispoljava u svim materijalnim bićima, odnosno pojavama, jeste volja. Stoga je svaki objekt kao stvar po sebi volja, a kao pojava, on je materija. Ako bismo nekoj datoj materiji oduzeli sva svojstva koja joj pripadaju a priori, to jest lišili je svih formi našeg opažanja i shvatanja, nama bi ostala stvar po sebi, ostalo bi nam ono što se, posredstvom tih formi, pojavljuje kao čisto empirijski element materije; međutim, materija se tada ne bi više pojavljivala kao nešto što je rasprostrto i što deluje, to jest pred sobom ne bismo više imali materiju već volju. Upravo ta stvar po sebi ili volja, kada postane pojava, to jest kada uđe u forme našeg intelekta, javlja se kao materija, to jest kao sam po sebi nevidljivi, ali nužno pretpostavljeni nosilac svojstava koja su vidljiva samo zahvaljujući tom nosiocu. U tom smislu, dakle, materija je vidljivost volje.
Шопенхауер
postojati kao predmet znači biti opažen samo u semantičko gramatičkom smislu.
sama tvoja formulacija 'nečijeg' te demantuje
шта је тачно "предикат"?
ako postojati kao predmet znači biti opažen u apsolutnom smislu onda tvoj saznajući subjekat nije subjekat nego objekat
da, saznajući subjekat nije objekat. što znači da postojati kao predmet znači biti opažen samo u semantičko gramatičkom smislu
malopre si napisao 'nečijeg' umesto 'saznajućeg subjekta'
Да. Нечијег сазнајућег субјекта. Јер постоје мноштва сазнајућих субјеката са својим представама при чему је то мноштво субјеката квалитативно мноштво а не мноштво поређаности у простору један до другог.
Ако не знаш шта је квалитативна множина погледај ову тему:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/273076-Kvalitativna-množina
Subjekat je zapravo konglomerat spoznajnih funkcija i načina na koji individua dolazi u relaciju sa stvarima oko sebe, a pošto je u pitanju apstraktan pojam, kao i sve ostale apstraktne pojmove, Oziman ima potrebu da ga posebno obeleži na ovaj njegov banalan način, zbog čega dolazi do konfuzije.
Faktički je u pitanju samo termin koji evropski filozofi koriste da obeleže svest + sve što se manifestuje kao uzrok/posledica svesti.
meni ovo liči na trapav usiljen pokušaj da se saznajući subjekat ne degradira u objekat i time poruši verovanje u iluzornost pojavnog sveta
"Jer to da je objektivno postojanje stvari uslovljeno jednim predstavljajucim subjektom, i da, prema tome, objektivni svet postoji samo kao predstava, nije nikakva hipoteza, a još manje odluka bez opoziva, ili cak nekakav paradokson uzet radi diskusije, vec je to najsigurnija i najednostavnija istina, cije je saznanje otezano samo time što je ona cak i suvise jednostavna, a svi ljudi nisu dovoljno razboriti da bi posli od prvih elemenata svoje svesti o stvarima."
Шопенхауер
То што те окружује није реалан спољашњи свет већ твоја представа , испред твог сазнајућег субјекта, лично твоја. Помери руку и цео универузм ће променити облик? Можда ниси до сада никада приметио али како се крећеш величина и облик свих предмета око тебе се мења?
Како је то могуће?
Па тако јер се ради о твојим перцепцијама о твојој представи.
Универзум је представа и ништа више од тога. Изван сазнајуће свести нема универзума..већ ткз. "ствари по себи".
Кажеш материја је у твојој представи.
Хајде она да одузмемо са овог предмета све оно што није материја значи све његове акциденције: боју, мирисе, укусе, чврстоћу , облик, а како би дошли до супстанције или материје.. постојаног носиоца свих предиката.
![]()
И ? Шта остаје када то одузмемо од ове јабуке? Јел има нешто и даље у твојој представи што је остало када си уклонио све ове предикате и што ћеш звати материја ?
Ако није остало. А није. Немој говорити да је материја негде у спољашњем свету или ,што је једно исто, у твојој представи. Јер у тој представи као што видиш материје нема.