Materija i Antimaterija

• Začetnik teme Začetnik teme ooo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ooo

Primećen član
Poruka
511
Od nastanka univezuma postoje dva oblika bivstvovanja materija i antimaterija. Sta mislite o tome da je ustvari antimaterija ustvari ono sto se u religiji naziva djavolom.

Covek ima materiju koja tezi da se razvija u pozitivnom, ali ima i antimateriju koja tezi da se razvija u negativnom(ali njenom pozitivnom). Svi mi znamo da ako dodje do sucavanja materije i antimaterije dci ce do razlaganja i potiranja. Tu stupa covek na snagu jer je on ustvari praznina koja balansira i uravnotezuje delovanje pozitivnog i negativnog.

ooo:
Covek ima materiju koja tezi da se razvija u pozitivnom, ali ima i antimateriju koja tezi da se razvija u negativnom(ali njenom pozitivnom).
Šta je pisac hteo da kaže? Ne možeš uvek povlačiti ovakve "paralele"... sve ima svoju suprotnost, svetlost ima tamu, materija ima antimateriju, elektron ima pozitron, tangens ima arkustangens, ali to opet ne dokazuje ništa revolucionarno. Niko ne može da kaže sa sigurnošću šta je to kod čoveka pozitivno a šta negativno osim čestica koje sačinjavaju njegovo telo... karakter i osobine ne možeš deliti apsolutno, to što je neko agresivan može nekad da bude pozitivno a nekad negativno u socijalnom kontekstu.

Pa i ne delim samo pokusavam da uoblicim i spojim u jedno. Jer kao sto si rekao da sve u univerzumu ima svoju suprotnost te suprotnosti cine jedno. Najsavrseniji oblik u univerzumu je lopta, a iz nje dobijamo krug. Pogledaj sada dve suprotnosti i stavi ih na isti krug, ako je gore mrznja dole je ljubav, ali niko garantovano ne moze reci gde pocilje ljubav a gde mrznja (za one koji ne veruju da ljubav stvara mrznju i mrznja stvara ljubav neka pogledaju malo u sebe i vide uzroke svoje mrznje, uvek su na neki nacin prethodno bili vezani za ljubav, cak je i intezitet ljubav-mrznja isti).
Veliki mudraci su govorili da su sve najvece mudrosti ustvari toliko jednostavne da ih oni koji ih traze ustvari i ne vide zbog toga sto ocekuju neke velike misterije i kompikovanosti.
Tako i ja pokusavam samo da pojednostavim svet koji me okruzuje a ne da ga jos vise zakomplikujem. :-)

ooo:
Veliki mudraci su govorili da su sve najvece mudrosti ustvari toliko jednostavne da ih oni koji ih traze ustvari i ne vide zbog toga sto ocekuju neke velike misterije i kompikovanosti.
Tako i ja pokusavam samo da pojednostavim svet koji me okruzuje a ne da ga jos vise zakomplikujem. :-)

Pozdrav velikim mudracima,bili su u pravu!
Veruj mi ipak malo komplikujes...

anakin:
antimaterija je termin iz fizike, ona nema nista sa pozitivnim i negativnim u moralnom smislu...
misli o tome pre nego sto se nalupetas sledeci put.

REC je spoj misli i osecanja odnosno FORMA odredjene pojave.

Antimaterija je REC koju je fizika uzela kao adekvatnu za izrazavanje jedne odredjene forme, a samim tim ta forma moze biti upotrebljena i za tumacenje mnogih drugih pojava. :wink:

Ne bi bilo lose da malo rasiris svest svojih termina i pokusas da shvatis sta hocu da kazem, jer nazalost nase reci se razlikuju, pa samim tim i iskustva.

anakin:
tebi je sirenje svesti kacenje pogresnog znacenja vec utvrdjenim terminima...

Vec utvrdjeni termin, molim te....

Da li tvoje ime koje je utvrdilo postojanje tebe niko vise na svetu nemoze da poseduje....jer eto ono je iskorisceno da uoblici jednu formu kako bi sada moglo to isto znacenje da uoblici i drugu??? :)

Mislim da ovaj razgovor ide u pogresnom pravcu, ali ok, svaki pravac nekuda vodi. BAs me zanima gde ce nas opaj pravac odvesti.

Ali pokusacu da ti objasnim jednu stvar...

Vektori koje je matematika definisala Imaju:
Pravac, Smer i Intezitet.....

Iako je to matematicka forma nju mozemo naravno koristiti i za pojednostavljivanje drugih formi...

Ljubav recimo, takodje moze posedovati iste velicine...

Pravac (Ljubav=Mrznja),
Smer (Nacin ljubavi)
Intenzitet (Snaga ljubavi)

Tako da Terminom Materija mozemo posmatrati Sve ono sto je materijalno odnosno ima masu, a

Antimaterija sve ono sto tezi da tu istu materiju (masu) unisti (potire).....

anakin:
aj sad...postojanje utvrdilo moje ime...objasni?

Pa ti si nastala i tvoje postojanje ti je omogucilo da dobijes ime!
Iako covek nije ovde bio bas precizan,smisao onog sto je hteo da kaze je jednostavan-kao sto tvoje ime moze da bude svacije i termini MATERIJA i ANTIMATERIJA nisu rezervisani samo za fiziku!To su toliko opsti pojmovi da stvarno...Ma nije ni bitno...

bitno je jer je termin preuzet iz fizike, iskrivljeno njegovo znacenje i takvo znacenje preneseno na svet koji nema veze sa zakonima fizike od kojih smo i poceli celu pricu.

postojanje mi omogucilo ime...nije nego... :lol:

Ako se tvoja svest, samo malo otvori videces da je sve u ovom univerzumu jako usko povezano, da nista nije preuzeto niizcega vec su sve to samo razliciti uglovi sagledavanja jedne iste realnosti, razlicito uoblicene jedinstvene forme.....

Svako ko je poceo da trci, poceo je sa nekim ciljem. Na toj trci mozes da stanes, odmris, uzivas u pogledu, divis se zivotu i radujes se sa stvarima i ljudima koji te okruzuju, a mozes i da juris kao muva bez glave, nadajuci se da ces stici prvi. Nazalost i ako stignes prvi, nikad neces shvatiti smisao trke. Za nekog je trka nacin da se iskaze pred drugima, a nekome je to nesto mnogo vise. TAko da svaka trka ima svoj cilj, samo su trkaci oni koji cine tu trku ovakvom ili onakvom i na kraju svako predje isti put, ali samo retki uzivaju u njemu....

ooo:
Svako ko je poceo da trci, poceo je sa nekim ciljem. Na toj trci mozes da stanes, odmris, uzivas u pogledu, divis se zivotu i radujes se sa stvarima i ljudima koji te okruzuju, a mozes i da juris kao muva bez glave, nadajuci se da ces stici prvi. Nazalost i ako stignes prvi, nikad neces shvatiti smisao trke. Za nekog je trka nacin da se iskaze pred drugima, a nekome je to nesto mnogo vise. TAko da svaka trka ima svoj cilj, samo su trkaci oni koji cine tu trku ovakvom ili onakvom i na kraju svako predje isti put, ali samo retki uzivaju u njemu....

MUDRO!

ooo:
Vektori koje je matematika definisala Imaju: Pravac, Smer i Intezitet.....

Ljubav recimo, takodje moze posedovati iste velicine...
Konstantno grešiš u povlačenju besmislenih paralela, još od prvog posta.

To što radiš je smešno i naivno, ne možeš izjednačavati matematičke veličine i emocije jer to nije isti skup pojmova. Mislim, naravno da možeš, to i radiš svo vreme, ali ono što treba da znaš je da takvo tumaćenje ne vredi ni po lule duvana, i da je to samo tvoj subjektivni pogled. Primetio sam da dosta klizaš u ezoteriju, a to nije dobar temelj naučne rasprave.

Back