MATEMATIKA (sve) - javite se, hitno je i svima ide u korist

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
osoba X ,da bi ovaj zadatak imao smisla, mora imati takav zbir da kada ga rasclani ima vise od 1 mogucih parova, a osoba Z mora imati vise od 1 para mogucih mnozilaca.
Dalje, osoba X ,da bi joj nesto znacila recenica:"Ja znam da ti ne znas koji su brojevi", mora imati tacno jedan par sabiraka koji kada se izmnoze daju proizvod takav da se i on moze rasclaniti na vise od 1 para mnozilaca, a da pritom svaki od tih parova mnozilaca kada se sabere ,njihov zbir moze da se rastavi na vise od 1 para sabiraka, te je stoga i rekao:"Sad znam". Kada je to cuo Z i nemu je sve bilo jasno. Ovakav sled dogadjaja je , na skupu N, jedino moguc ako su brojevi 2 i 2! Na ostalim skupovima nisam isprobavao!

ups...izvini te.... ide prvo Z pa X...

Z: Ja ne znam koji su to brojevi.
X: Ja sam vec znao da ti ne znas.
Z: Aha, sad znam.
X: Sad znam i ja.

Broj 11 ne može da bude tražena suma, jer baš iz primera koji sam navela se lepo vidi da tj zbir mora biti eliminisan. Zasto? U slucaju koji sam navela, X ne bi bio u stanju da kaze o kojim se brojevima radi!!! Dakle, cilj je da se od mogucih zbirova nadje onaj za koji nece biti dvoumljenja izmedju parova brojeva koji zadovoljavaju iste uslove. Dakle, ne mozes unapred da pretpostavis resenje (pa jos netacno), moraš ga eliminacijom traziti.

Osim toga, broj 2 je prost broj (deljiv jedino sobom i jedinicom), pa se moraju iskljuciti i zbirovi koji nastaju onda kad je 2 jedan od sabiraka.

Prema tome, polazne pretpostavke ne mogu biti resenja vec zbirovi.
Znaci, ako pocnemo razmatranje od zbira 11, parovi brojeva koji mogu odgovarati su (3,8) i (4,7) (izmedju ostalih). Ako bi proizvod bio 24, Z bi odmah odredio brojeve 3 i 8. Ali, da je proizvod bio 28, opet bi se odmah mogli odrediti brojevi 4 i 7. U oba slučaja zbir je isti. Medjutim, upravo zbog takve nejednoznacne situacije, X ne bi mogao da se odluci izmedju ova dva para brojeva i ne bi mogao da kaze da zna o kojim se brojevima radi. Na taj nacin, zbir 11 se eliminise kao moguc.

Svi ostali zbirovi se tako proveravaju i samo jedna daje jednoznacno resenje. To je zbir 17, proizvod je 52, a trazeni brojevi su 4 i 13.

intra - nesto nisi dobro procitao, nikad nisam pomenula da je 11 zbir dva prosta broja...to ni ne moze da se dobije...

evo i te provere.....

X ima broj 17, i zna da Z ima nesto iz skupa (30,42,52,60,66,72). Ako zna to zna i da se ni jedan od mogucih brojeva ne moze pretstaviti kao proizvod 2 prosta broja, tj. da Z nema resenje (sto mu je ovaj i rekao).

Z ima broj 52 i naravno nema resenje, ali zna da X ima nesto iz skupa (17,28).

Kada X kaze da ne zna resenje i da zna da ni Z ne zna, Z kaze u sebi: "nemas 28 jer ne bi bio tako siguran kad bih ja imao 115 (23*5), znaci imas 17, a ja 52, to su 13 i 4!"

Kada X ne zna resenje i zna da Z zna on kaze:
"ako imas 30, znao bi da ja imam 11, 13, ili 17.
ako imas 42, znao bi da ja imam 13, 17, ili 23
ako imas 52, znao bi da ja imam 17 ili 28
ako imas 60, znao bi da ja imam 16, 17, 19, 23 ili 32
Ako imas 66, znao bi da ja imam 17, 25, ili 35
Ako imas 72, znao bi da ja imam 17, 18, 22, 27, 38.
Posto sam ti rekao da znam da ne znas zakljucio si da nemam paran broj, jer bi se on mogao pretstaviti kao zbir 2 prosta broja.
Znaci znas da imam nesto od 11, 13, 17, 19, 23, 25, 27 ili 35.
Ako imas 30, 42, 60, 66, ili 72, imas 3 moguca resenja, pa nista ne znas, ali ako imas 52 jasno ti je da ja mogu imati samo 17, tako si otkrio brojeve!

Onda znam i ja brojevi su 13 i 4!"

Ako moze jednostavnije, neka neko objavi!

Ovo prvi nije uopste matematicki zadatak!
Radjen je negde na ovom pdf-u prelistaj, ali da ti kazem ovo nije matematicki zadatak nego vise da ga nazovem nagadjacki ne postoji ama bas nikakvo matematicko pravilo kako se ovi zadaci radi nego ides i sljakas pa dokle doguras.
Bila je diskusija sa profesorkom oko ovog zadatka ona je odprilike imala logiku tu za resavanja ali se konsutovala sa profesorima sa fakulteta i ama bas svi su rekli isto....Sistem nagadjanja i pogadjanja da ne vide matematiku u ovome!
Tako da ovo mozes da radis cisto u prolazu da prelistas logiku i kao sto neko rece ovakvi h zadatka nema na takmicenju!

evo i te provere.....

X ima broj 17, i zna da Z ima nesto iz skupa (30,42,52,60,66,72). Ako zna to zna i da se ni jedan od mogucih brojeva ne moze pretstaviti kao proizvod 2 prosta broja, tj. da Z nema resenje (sto mu je ovaj i rekao).

Z ima broj 52 i naravno nema resenje, ali zna da X ima nesto iz skupa (17,28).

Kada X kaze da ne zna resenje i da zna da ni Z ne zna, Z kaze u sebi: "nemas 28 jer ne bi bio tako siguran kad bih ja imao 115 (23*5), znaci imas 17, a ja 52, to su 13 i 4!"

Kada X ne zna resenje i zna da Z zna on kaze:
"ako imas 30, znao bi da ja imam 11, 13, ili 17.
ako imas 42, znao bi da ja imam 13, 17, ili 23
ako imas 52, znao bi da ja imam 17 ili 28
ako imas 60, znao bi da ja imam 16, 17, 19, 23 ili 32
Ako imas 66, znao bi da ja imam 17, 25, ili 35
Ako imas 72, znao bi da ja imam 17, 18, 22, 27, 38.
Posto sam ti rekao da znam da ne znas zakljucio si da nemam paran broj, jer bi se on mogao pretstaviti kao zbir 2 prosta broja.
Znaci znas da imam nesto od 11, 13, 17, 19, 23, 25, 27 ili 35.
Ako imas 30, 42, 60, 66, ili 72, imas 3 moguca resenja, pa nista ne znas, ali ako imas 52 jasno ti je da ja mogu imati samo 17, tako si otkrio brojeve!

Onda znam i ja brojevi su 13 i 4!"

Ako moze jednostavnije, neka neko objavi!

ups...izvini te.... ide prvo Z pa X...

Z: Ja ne znam koji su to brojevi.
X: Ja sam vec znao da ti ne znas.
Z: Aha, sad znam.
X: Sad znam i ja.

Broj 11 ne može da bude tražena suma, jer baš iz primera koji sam navela se lepo vidi da tj zbir mora biti eliminisan. Zasto? U slucaju koji sam navela, X ne bi bio u stanju da kaze o kojim se brojevima radi!!! Dakle, cilj je da se od mogucih zbirova nadje onaj za koji nece biti dvoumljenja izmedju parova brojeva koji zadovoljavaju iste uslove. Dakle, ne mozes unapred da pretpostavis resenje (pa jos netacno), moraš ga eliminacijom traziti.

Osim toga, broj 2 je prost broj (deljiv jedino sobom i jedinicom), pa se moraju iskljuciti i zbirovi koji nastaju onda kad je 2 jedan od sabiraka.

Prema tome, polazne pretpostavke ne mogu biti resenja vec zbirovi.
Znaci, ako pocnemo razmatranje od zbira 11, parovi brojeva koji mogu odgovarati su (3,8) i (4,7) (izmedju ostalih). Ako bi proizvod bio 24, Z bi odmah odredio brojeve 3 i 8. Ali, da je proizvod bio 28, opet bi se odmah mogli odrediti brojevi 4 i 7. U oba slučaja zbir je isti. Medjutim, upravo zbog takve nejednoznacne situacije, X ne bi mogao da se odluci izmedju ova dva para brojeva i ne bi mogao da kaze da zna o kojim se brojevima radi. Na taj nacin, zbir 11 se eliminise kao moguc.

Svi ostali zbirovi se tako proveravaju i samo jedna daje jednoznacno resenje. To je zbir 17, proizvod je 52, a trazeni brojevi su 4 i 13.

intra - nesto nisi dobro procitao, nikad nisam pomenula da je 11 zbir dva prosta broja...to ni ne moze da se dobije...

Evo elementarne matematicke greske koju vi non stop koiste ne samo vi nego gledao i na drugim forumima!
Svi znate da su resenja 4 i 13 ali ste do njih dosli prostim nagadjanjem i posli samo proverite da li to odgovara onom dijalogu!
To nije matematika, stvarno vas ne krivim sam hocu da kazem da se ne mucite oko zadatka!:mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back