Matematička formula za savršene palačinke

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
421.800
Verovali ili ne za savršene palačinke postoji i formula, a ne samo provereni recepti.
Na internetu je nedavno osvanuo proračun koji ako sledite dobićete savršene palačinke.
Formula glasi- 100 – [10L – 7F + C(k – C) + T(m – T)] / (S – E).

Pojašnjenje
L – broj grudvica u smesi (idealno L=0)
F – uspešnost okretanja (idealno F=100)
C – ujednačenost smese (kreće se u rasponu 1-10)
k – idealna ujednačenost smese (K=5)
T – temperatura tiganja
m – idealna temperatura tiganja (190 stepeni Celzijusa)
S – vreme koje je smesa provela u činiji pre pečenja (idealno S=30 minuta)
E – vreme potrebno da se palačinke pojedu nakon pečenja (idealno E=0)

688z387_golden-pancakes-with-cranberry-jam-honey-rustic-style-top-view.jpg

Iako je neutvrđeno da li je ovo zaista presudno za uspešno pečenje ove omiljene poslastice, ipak evo proverenog recepta za palacinke..

Potrebno je:

200 g brašna
2 jajeta
1 dl ulja
3 dl mleka i malo mlake vode
kašičica soli i šećera

Priprema:
Uzmite dublju plastičnu posudu i u nju sipajte brašno, dodajte jaja i oko 2 dl mleka. Probajte da umutite i ako ne ide dodajte još malo mleka. Testo možete napraviti samo sa vodom ili samo sa mlekom, a najbolje je kada stavite pola mineralne vode i pola mleka.
Važno je da testo bude gusto i da ga mutite dok ne postane glatko, bez grudvica, potom dodajte još mleka, pa malo kisele vode i tako dok ne dobijete testo koje liči na čorbu. U umućeno testo dodajte oko 1 dl ulja i dobro promešajte.
U tiganj sipajte ulje pa kad se zagreje izručite ulje, tako da tiganj ostane samo masan. Vratite ga na ringlu i onda sipajte kutlačom testo, koje treba da bude ravnomerno raspoređeno po tiganju. Temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka. Ostavite nekoliko trenutaka na ringli, a onda prevrnite nožem ili bacite u vis.Za pečenje je najbolje da koristite samo teflonske tiganje.
Slika i recept su preuzeti sa Politika

rakija u palačinke !!??

:eek:
Evo mog recepta:
- tri jaja
- 200 gr brašna
- na vrh noža soli
- kašičica šećera
- kašika ruma ili rakije
- oko pola litra mešavine mleka i mineralne gazirane vode (može i samo mleka, ili samo vode)
- kašika ulja.

Obično je potrebno dodati još malo mleka, to već nekako iz iskustva kasnije vidiš.
Vanilin šećer, ko voli.

Isto kao i kod ostalih testa. Sakupe višak masnoće, a ja sam još utuvula sebi u glavu da se zbog nje i ne lepe :D .

Ko zna u čemu je štos, ali to je moja formula za palačinke. 🥞
dobro, okej svako ima svoje kako pravi, ja recimo obavezno stavim nekoliko kapi limuna ili sirćeta, takve kiseline su odlične za testo
daje testu extra finoću i elastičnost a ne oseća se kiselost

Back