Masonski simboli

blesawi

Aktivan član
Poruka
1.027
ZANATSKI DOM
ZDANJE današnjeg Radio Beograda prvobitno je napravljeno kao Dom ucenika Zanatskog fonda. Ova izuzetno jaka asocijacija tu je imala sobe u kojoj su ucenici spavali, dok je velika sala služila za svecanosti i balove organizovane o slavama pojedinacnih esnafa. Interesantno je da je u samom Fondu bilo mnogo masona, cemu je dokaz i današnja zgrada u Nušicevoj ulici 8, sa cije fasade i terase od kovanog gvožda na prolaznike i danas “gledaju” uglomeri, šestari...
image
Šegrt, kalfa i majstor
17.04.2004

DVE masonske skulpture, posebno, krase samo srce Beograda. Vec prema tradiciji koju smo pominjali, ove umetnicke figure privlace pažnju upucenih, medutim, laicima su potpuno simbolicki neprepoznatljive. Time se još jednom dokazuje masonska veština da prikriju ono što je ocigledno.
Radi se o jednoj skulpturi koja se nalazi iznad ulaza u zgradu Radio Beograda, kao i o delu koje krasi jednu od zgrada u Knez Mihailovoj ulici. Obe su nastale u periodu izmedu dva svetska rata, u doba koje smo pominjali kao vreme kada je masonerija u Beogradu doživljavala ekspanziju.
Prva skulptura, ona iznad ulaza u zgradu Radio Beograda predstavlja majstora i kalfu ispred kojih stoji nakovanj.
Simbolika ovog, meduratnog perioda podrazumevala je snažne, skladne figure. Masonska arhitektonska i vajarska rešenja sledila su obrasce vrhunske anticke grcke kulture - helenizma, gde je prvi put bio primenjen obrazac junaka (dimenzija glave se nalazi devet puta u dimenziji tela kipa).
A snažne, atletske figure na našim fasadama posebne su, i neobicne interpretacije te ideje.
Pažljiv posmatrac ce na centralnom delu nakovnja odmah uociti šestar, tipican masonski simbol, koji dominira medu ostalim rekvizitima i zauzima centralno mesto. U pozadini se vidi tocak, simbol savršenstva.
Ova zgrada napravljena je 1933. godine, kao zdanje ondašnjeg Zanatskog fonda. Projektant je bio Bogdan Nestorovic, a prvobitno je na njenoj fasadi bio reljefni prikaz ukrštenog uglomera i šestara, koji je kasnije skinut. Ostala je ova bista, koja ocigledno nije privlacila pažnju, i to je spaslo do današnjih dana.
Podsecamo da je tokom Drugog svetskog rata hajka na masone u Beogradu bila izuzetno oštra, i da je cak bila organizovana antimasonska izložba, pod patronatom ondašnjih nacista. Oni su bili oštro suprotstavljeni ne samo slobodnim zidarima, vec i svakome ko joj je iole sklon. Tada su cak organizovane i obavezne posete beogradskih daka i srednjoškolaca koji je trebalo da se uvere, u, prema nacistickom mišljenju, veliko zlo masonerije.
Izložba je bila organizovana u današnjoj Ulici Svetozara Markovica, koja je pre rata nosila ime Garašaninova, u zgradi u cijem se prizemlju pre rata nalazila masonska loža. Posle Drugog svetskog rata ta zgrada je srušena.
Nacisticka mržnja bila je posebno motivisana i cinjenicom da su mnogi Jevreji bili clanovi slobodnozidarskog reda, kao i da su deo jevrejskih simbola masoni preuzeli, pa je nacisticka mržnja bila višestruko motivisana.
Pa, ipak, bista sa Radio Beograda je opstala...
DRUGI, bezmalo isti spomenik nalazi se na zgradi u Knez Mihailovoj ulici 42, na mestu gde se nekada nalazila Prva hrvatska štedionica. I na ovoj skulpturi prikazani su snažni - autoritativni majstor, i mališan pored njega. Za ovu zgradu, koja je bila vlasništvo najvece predratne bankarske institucije je interesantno da je medu vecinskim vlasnicima bio Vranko Pliveric, takode mason, za koga je karakteristicno da se tokom rata veoma približio ustaštvu, pa da mu je bilo sudeno na procesu Stepincu.
Slicnost ove dve skulpture je ocigledna, kao i njihov simbolicki kod, ali je uocljiva i odredena razlika, pogotovo u statusu mališana. Naime, na drugoj skulpturi uocljivo je da decak predstavlja “brata” nižeg statusa, dakle šegrta, onoga ko je tek stupio u masonsku organizaciju i njenu hijerarhiju, i ko se tek upucuje u pocetnicka znanja. Mališan u ruci nosi potkovicu, kao simbol srece, sada i zato što je u sigurnim rukama.
Na simbolu postavljenom na zgradi Radio Beograda on je vec stasao u momka na kojeg majstor ocigledno u odredenim prilikama može da se osloni. Zato je cekic vec u kalfinim rukama, kao znak da je simbolicki poceo da ovladava odredenim znanjima, dok je na skulpturi u Knez Mihailovoj ulici cekic još u sigurnim, majstorskim rukama.
 
Piramida ispred SANU u Knez Mihajlovoj...

800px-Piramida_ispred_Akademije_nauka.jpg
 
Samo u Beogradu postoji preko desetak loza... U svetu to nije nikakva tajna... Ti hramovi su vidno obelezeni... Na njihovom sajtu se moze naci i adresa, kao i izgled loze... Ja nisam iz Beograda, pa me zanima, da li neko od vas zna gde se nalazi neka od tih loza... I da li postoji neko masonsko obelezje na ulazu ili je to kod nas i dalje tajna...
 
simbola ima baš mnogo na beogradskim fasadama..kao jedno od masonskih obležja navode često i grob branislava nušića npr..

80px-Grob_Nu%C5%A1i%C4%87a.jpg


zatim zgrada koju je projektovao korunović - poštanski muzej u palmotičevoj (ona zgrada sa crveno-belom fasadom koja izlazi na kosovsku)...onda zgrada kapetan mišinog zdanja iznad prozora ima luk sa davidovom zvezdom...obratite pažnju ili zumirajte na fotoaparatu..u zgradi u vasinoj ulici, nalazi se kružni reljef sa čovekom koji drži šestar u ruci.. ugao nušićeve i majke jevrosime reljef sa trouglom i obrnutim šestarom ...itd..itd.. ( :
 
ko od fotografa bude prolazio pored zgrade tehničkog fakulteta nek ufotka relljefe sa tipičnim mas. simbolima..zgrada je rađena 20. i 30. godina kad je masonerija imala veoma značajne predstavnike u bg...
 

Back
Top