Masonski simboli u Pravoslavlju

• Začetnik teme Začetnik teme PLP
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Znamo da je Katolicanstvo prihvatilo masonske oznake, ali zasto je to isto i u Pravoslavlju i koja je svrha svega toga?SPC stalno govori kako su nastavak Apostolske crkve, otkuda masonske oznake u crkvama;

Уопште речено око изгледа Св.Петке на иконама има веома много забуне, грешака и незнања јер према Календару СПЦ има четири Св.Петке чија су житија потпуно различита - али ми овде смо све помешали па тако и изглед Св.Петке коју ми славимо.

Interesantno je koliko Petki imate, jeli svaka od njih dobila svoje mesto u crkvenom kalendaru? I koja od njih je Prava sv,Petka.
Света Петка Римљанка (2. век)
Света Петка Иконијска (3-4. век)
Света Петка Балканска (11. век)
Света Петка или Параскева

Interesantno je koliko Petki imate, jeli svaka od njih dobila svoje mesto u crkvenom kalendaru? I koja od njih je Prava sv,Petka.
Света Петка Римљанка (2. век)
Света Петка Иконијска (3-4. век)
Света Петка Балканска (11. век)
Света Петка или Параскева

Православна црква слави ЧЕТИРИ Свете Параскеве (реч параскева на грчком значи петак тј.Петка) и то:

1. Света Првомученица Параскева
(1.век) 20.марта тј.02.априла (икона се слика да Петка држи цркву у наручју),

2. Преподобна мученица Параскева - Римљанка, (02.век) 26.јула тј.08.августа (икона се слика тако што Петка држи чинијуса водом у којој су ОЧИ, а такође држи и крст и гранчицу палме јер то је ЗНАК МУЧЕНИШТВА НЕКОГ СВЕТИТЕЉА)

3. Света мученица Параскева у Русији знана као "Пјатница" (04.век) - 28.октобра тј.10.новембра (икона се слика са црвеим порфиром и круном и такође са знацима мучеништва: крст и гранчица палме),

4. Преподобна мати Параскева - Света Петка СРПСКА 14.октобра тј.27.октобра која је погрешно насликана са епитрахиљом или се погрешно слика тако што држи крст и палмину гранчицу - а наша Св.Петка НИЈЕ биле МУЧЕНИЦА него је била ОТШЕЛНИК - тј. она је отишла у пустињу да се подвизава и тек се у старости вратила међу људе. Отшелници обично држе у руци свитак или малу икону Исуса Христоса....

њено житије можеш прочитати овде

http://www.crkvenikalendar.com/zitije.php?pok=0&id=KBJ

Али код нас је су изгледи свих светих Петки ИЗМЕШАНЕ ИАКО МИ СЛАВИМО САМО ЈЕДНУ - а то је и зато што Црква није о томе водила рачуна........

Молитва преподобној матери нашој ПАРАСКЕВИ

О, преподобна мати Параскево, наша топла заступнице и свагда у невољама брза помоћнице! Помози нама грешнима и малаксалима у овом садашњем животу. Умоли Господа Бога да нам подари опроштај свих наших грехова, које смо у овом животу починили делом, речју, помишљу и свим осећањима нашим, а на исходу душе наше помози нам недостојним да се да се избавимо од митарстава ваздушних и вечитих мука, да величајући твоје милосрдно заступништво увек прослављамо Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Isus je samo Posrednik Boziji, Luka 4, 5 Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus,

Samo jedno da razjasnimo...nadam se da to znate, svaki simbol menja značenje u zavisnosti od mesta na kom se nalazi, zato i jeste simbol..

ne postoje nikakvi masonski simboli, jer po ovim modernim teoretičarima zavere svaki ornament koji ima geometrijski oblik je neki masonski simbol i predstavlja neko zlo.
po njima bi trebalo izbrisati masonsku geometriju iz školskih udžbenika...ludilo nepismenih.

ne postoje nikakvi masonski simboli, jer po ovim modernim teoretičarima zavere svaki ornament koji ima geometrijski oblik je neki masonski simbol i predstavlja neko zlo.
po njima bi trebalo izbrisati masonsku geometriju iz školskih udžbenika...ludilo nepismenih.

Па не бих могао да се сложим... има на жалост и доста баш МАСОНСКИХ ЗНАКОВА, рецимо, на икони Св.Архангела Михаила коју је до скора продавала наша СПЦ - и то уназад скоро 100 година... што је ипак скандалозно. Ми смо православци и негујемо ВИЗАНТИЈСКУ СИМБОЛИКУ у иконопису... према томе никако нисмо смели да дозволимо да "увеземо" тзв. аустроугарски модел сликања а из милоште га наше свештенство зове "барокно" што такође није истина...

Ево . овде је ТИПИЧНО МАСОНСКО тзв.СВЕВИДЕЋЕ ОКО.... а за наше православне појмове изнад Арханђела је једино могла бити насликана МАНДОРЛА која означава присуство Божије и то или уоблику бадема - чак је прихватљива и ОСМОКРАКА ЗВЕЗДА у мандорли с тим да се ДВА КРАКА СПАЈАЈУ У ЈЕДАН па у ствари буде СЕДМОКРАКА...

Ако боље погледаш ову слику видећеш БЕЛИ ТРОУГАО У КОМЕ ЈЕ ЈЕДНО ОКО..... мислим..... шта рећи осим да је то скандалозно...

јер ми присуство Божије не приказујемо на тај начин... него се слика мандорла у облику бадема а некада и осмокрака као на овој икони Св.Николе (мало ми се искренула слика када сам скенирао па се не види осми крак изнад Богородице) - а на средини су два крака осмокраке звезде спојена у један да би звезда била седмокрака......

svnikkola-detalj2-1.jpg

Poslednja izmena:
Молитва преподобној матери нашој ПАРАСКЕВИ

О, преподобна мати Параскево, наша топла заступнице и свагда у невољама брза помоћнице! Помози нама грешнима и малаксалима у овом садашњем животу. Умоли Господа Бога да нам подари опроштај свих наших грехова, које смо у овом животу починили делом, речју, помишљу и свим осећањима нашим, а на исходу душе наше помози нам недостојним да се да се избавимо од митарстава ваздушних и вечитих мука, да величајући твоје милосрдно заступништво увек прослављамо Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Isus je samo Posrednik Boziji, Luka 4, 5 Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus,

Болдовано је апсолутно нетачно и неприхватљиво за Православље...... да ли ти уопште знаш шта је то СВЕТО ТРОЈСТВО.......

Niste shvatili poentu VISESTRUKOG ZNACENJA.

Pagani su koristili znak RIBE i njima je predstavljala nesto sasvim drugo od prvih hriscana, a prvi hriscani su taj simbol koristili kao prepoznavanje da su HRISCNANI.

Prosto je smesno i neozbiljno sa vase strane da komentarisete masonske simbole jer ne znate ni sta znace.

Iskoristicu taman priliku da postavim ovo:

"Окултизам се тумачи као скривено знање недоступно већини, доступно само појединцима који истражују духовну стварност која се налази ван домета чулног опажања. Методе које се примењују су проучавање езотеријских списа, медитација; с циљем досезања виших ступњева свести. Због своје духовне природе, окултизам је уско повезан с религијом. Равноправан појам је и езотерија."

http://sr.wikipedia.org/sr/Окултизам

"Езотеризам је тајно учење, неразумљиво и забрањено за непосвећене, којем је циљ да посвећене доведе до трансценденталних, метафизичких знања. Само они који су иницирани у тајно друштво или тајне религијске доктрине и ритуале могу бити упућени у мистерије езотеричног учења. Кршење норми тајног учења као последицу има изопштење из тајног друштва."

http://sr.wikipedia.org/wiki/Езотерија

Za kraj imam ovo da kazem:

Ljudi imaju strah od nepoznatog.

Pa ovo:

Ovo je stih iz Novog Zaveta:

"I reče im: Vama je dano da znate tajne carstva Božjeg, a onima napolju sve u pričama biva".

Takodje iz Novog Zaveta:

"Зато им говорим у причама, јер гледајући не виде, и чујући не чују нити разумеју."

Pa mi onda recite da li je Isus Hrist bio okultista? :think:

Па не бих могао да се сложим... има на жалост и доста баш МАСОНСКИХ ЗНАКОВА, рецимо, на икони Св.Архангела Михаила коју је до скора продавала наша СПЦ - и то уназад скоро 100 година... што је ипак скандалозно. Ми смо православци и негујемо ВИЗАНТИЈСКУ СИМБОЛИКУ у иконопису... према томе никако нисмо смели да дозволимо да "увеземо" тзв. аустроугарски модел сликања а из милоште га наше свештенство зове "барокно" што такође није истина...

Ево . овде је ТИПИЧНО МАСОНСКО тзв.СВЕВИДЕЋЕ ОКО.... а за наше православне појмове изнад Арханђела је једино могла бити насликана МАНДОРЛА која означава присуство Божије и то или уоблику бадема - чак је прихватљива и ОСМОКРАКА ЗВЕЗДА у мандорли с тим да се ДВА КРАКА СПАЈАЈУ У ЈЕДАН па у ствари буде СЕДМОКРАКА...

Ако боље погледаш ову слику видећеш БЕЛИ ТРОУГАО У КОМЕ ЈЕ ЈЕДНО ОКО..... мислим..... шта рећи осим да је то скандалозно...
šta hoćeš da dokažeš ovim slikama?...da je pravoslavna crkva masonska organizacija?

šta hoćeš da dokažeš ovim slikama?...da je pravoslavna crkva masonska organizacija?

Ма не, брате. Пази, може да буде да има сличних или истих симбола у Православним Црквама као у масонским организацијама.

Али, врло је важно и то шта ти симболи представљају, тј. шта симболишу.

Православни симболи не симболишу оно што симболишу масонски симболи, Православна симболика нема никакве везе са масонском симболиком, напротив оне су супротне једна другој...

Poslednja izmena:
Ма не, брате. Пази, може да буде да има сличних или истих симбола у Православним Црквама као у масонским организацијама.

Али, врло је важно и то шта ти симболи представљају, тј. шта симболишу.

Православни симболи не симболишу оно што симболишу масонски симболи, Православна симболика нема никакве везе са масонском симболиком, напротив оне су супротне једна другој...
pa objasni ljudima onda šta ono oko u trouglu predstavlja za pravoslavce a šta za masone i u čemu je razlika.

pa objasni ljudima onda šta ono oko u trouglu predstavlja za pravoslavce a šta za masone i u čemu je razlika.

кажу да је масонски симбол неко свевидеће око са пирамидом испод?
такав симбол у православним храмовима ја лично нисам видео, ако је неко видео нека постави.
е сад друга ствара па и све да се поклапа, шта је старије: масонство или православље?

Znamo da je Katolicanstvo prihvatilo masonske oznake, ali zasto je to isto i u Pravoslavlju i koja je svrha svega toga?SPC stalno govori kako su nastavak Apostolske crkve, otkuda masonske oznake u crkvama;

Ako ne znas nesto,pitaj ili nadji na internetu pre nego sto izneses stav..
1.To nije ikona Isusa Hrista,narocito ne pravoslavna..To je slobodna slika,koja ga predstavlja...Ako malo bollje pogledas,osim brade,Isus i nema tolike slicnosti sa Zevsom.

2.Svevidece oko u trouglu se upotrebljava na razne nacine,ali svakako nije satanisticki simbol.O cemu se radi,i sta oko u trouglu predstavlja? Pa predstavlja Boga,Jehovu. Video si nekad Davidovu zvezdu? Da si se samo jednom raspitao sta simbolizuje Davidova zvezda,znao bi i sta predsavlja oko u trouglu,a trebao si ipak da se raspitas,kad se vec bavis simbolima.Davidova Zvezda,sacinjena je iz 2 trougla,jednog okrenutog na gore,a drugog na dole,koji se ukrstaju.Ova zvezda je drevni jevrejski simbol koji sumbolizuje jedinstvo coveka i Boga.Covek je predstavljen trouglom okrenutom ka dole,a Bog predstavljen trouglom okrenutim ka gore.Trougao ima tri kraka,pa se to moze tumaciti i kao pradavna slika Svete Trojice. Tako da trougao okrenut ka gore predstavlja Boga,trougao moze imati oko ili ne.

3.Osmokraka zvezda.Predstavlja vecnost,slavu...Na svakoj ikoni Vaskrsenja Hristovog mozes videti Hrista kako izlazi iz osmokrake zvezde.Takodje,negde moze znaciti i Bogorodicu,pa Bogorodica na svakoj pravoslavnoj ikoni ima 3 osmokrake zvezde,zagledaj se sl put u tu ikonu kada je vidis.Daleko od toga da je satanisticki simbol..

4.Vec sam objasnio.To nije masonska piramida,nego svevidece oko.

5.Osmokraka zvezda,objasnio vec...

6.Oko tog prana mudrosti ne znam,prvi put cujem za tako nesto..To sto Isus drzi u ruci bi trebalo da bude Sveto Pismo,ali gde pise da je to satanisticka,pa jos i indijska knjiga,kad se Isus od pamtiveka slika sa Svetim Pismom u ruci..

7.Ponovo ta piramida....nije piramida vec svevidece oko..

8.Bas ono o cemu sam pricao,ikona Vaskrsenja,Hrist izlazi iz tog nekog sveta koji bi trebalo da predstavi vecnost,slavu...

9.Sunce ima razne simbolike.Jedna od simbolika Isusa je Sunce.Kao sto je polumesec,ustvari simbol Bogorodice,pa je taj Polumesec obasjan svetlom Sunca,tako je i Bogorodica obasjana Hristovom slavom..Na mnogim crkvama se moze videti krst a ispod krsta polumesec..to nema veze sa islamom,vec je to hriscanski simbol..

10.Opet,osmokraka zvezda.Evo na ovoj ikoni ti se na ramenima i na glavi Bogorodice vide te osmokrake zvezde...

11.Davidova Zvezda,objasnio sam znacenje...Jedino sto je mozda nepravilno ovde je to sto krst ni davidova zvezda ne bi trebali da budu na podu,da se ne bi gazili valjda,tako sam negde cuo,no ipak nema niceg neobicnog sa ovom slikom...

12.Opet Sunce,koje bi trebalo da predstavlja Hrista.

13.Za ovo bas i nisam toliko upucen,no znam samo to da je petokraka zvezda okrenuta ka gore simbol dobra,a petokraka zvezda okrenuta ka gore satanisticki simbol,nadji na netu,tu se moze predstaviti djavo,odnosno lik koze,rogovi,usi i brada..Sa cim bih ja jedino sad mogao da povezem ovu petokraku zvezdu je da ona predstavlja coveka.Kod jevreja je postojala tradicija da se na Pashu pece 5 hlepcica,koji bi se lomili,pilo bi se vino..To sve predstavlja ustvari stradanje Isusovo,kao i mnogi simboli i obicaji kod Jevreja kao npr,bio je obicaj da se zrtvuje jagnje koje je bez belega,za Pashu se spremao bezkvasni hleb...kvasac i beleg simbolizuju greh,a Hrist je zrtvovan takoreci,bezgresan..No da se vratim temi,tih 5 hlepcica zapravo predstavljaju coveka,odnosno njegovih 5 cula,pa bi isto tako u duhu te simbolike ova zvezda mozda mogla predstavljati coveka...

14.To je obican masonski grob,to nema veze sa pravolsavljem..Mnogi nasi velikani su bili masoni i neki od njih imaju masonske simbole na grobu..

15,Opeet osmokraaka zveezda.......

Back