Masna jetra - šta da jedem?

Масна јетра настаје од лоше исхране.

Није идеја да се избаци једна или две ствари из исхране. Нити да се промени једна или две ствари.

Већ да се измени целокупан начин како храну посматрамо. Не да избацимо неку намирницу или неке намирнице, већ да разумемо цео контекст онога што уносимо у организам.

Зато је мој савет, не због масне јетре, већ због будућности, да периодично по интернету и осталим литературама тражиш текстове о правилној исхрани. Не један или десет текстова, него да то буде нешто најнормалније кад смо на интернету. Као што кад смо на нету, одемо на Крстарица форум, исто тако прочитамо неки текст о правилној исхрани или погледамо јутјуб прилог о отоме. И тако скоро сваки дан, наредних 50 година.

Не један или два текста или десет, већ да стално читамо о томе и истражујемо, по мало. Као што по мало дођемо на крсту. Ништа спец. Али ће нам се временом знање о правилној исхрани увећавати (акумулирати). Не морамо, уопште, да усвојимо добар део онога што прочитамо. Једноставно, прочитамо и процесуирамо. И тако сваки дан по мало и временом се знање о правилној исхрани нагомила.

И, избегавати текстове о правилној исхрани који заступају неке екстремне ставове.

Добра ствар код масне јетре је што се јетра регенерише, тако да брзо може да се доведе у првобитно стање.

А знање које скупимо о правилној исхрани кроз скоро па свакодневно упијање знања, користиће нам и за све наредне деценије до краја живота, а та размишљања преносимо и нашој деци, тако да ова прича о масној јетри може да се развије у далеко кориснију ствар од пуког излечења јетре.

Imam mnogo kilazu, to me zeza. Moram da smanjim bar 15-20kg.
Ово је, ја мислим, главни проблем. За целокупно здравље организма.

Да сам на твом месту, задао бих себи дугорочни циљ. Нпр. сваки месец 2 кг. мање. За мање од годину дана, и јетра здрава и постајеш фит, и имаћеш више енергије за све, нећеш имати сваки дан 20 килограма терета на себи.

Misliš li na ono što reklamira Neša Travka BioTeo?

Sad sam pogledao to "Neša Travka BioTeo" i NE, nisam mislio na takve - to je upravo vrsta proizvoda koji NE BIH uzeo.

Da ponovim - treba da koristiš standardizovan ekstrakt - preparat koji ima deklarisan sadržaj silimarina (aktivne supstance) i to bar 280-420 mg silimarina u dnevnoj dozi (ne šarenog čkalja - biljke iz koje se dobija ta aktivna supstanca nego baš te aktivne supstance - silimarina) i da to JASNO i NEDVOSMISLENO piše na deklaraciji. Ovo što reklamira taj "travka" i sl. njemu uopšte NEMA naveden sadržaj (količinu) silimarina - dakle ne povodi se za bučnom reklamom i šarmantnim travarima "manekenima" simpatičnih imena... kojima ćeš dati pare za "NIŠTA" (ništa je ono gde ne znaš tačno KOLIKO si nečeg lekovitog dobio ali oni znaju koliko su tačno tvog novca dobili).
Ako ima nešto od dodatnih - pomažućih biljaka (maslačak, čičak, artičoka...) unutra to nije loše... ali silimarin je ključan.

Dakle, popričaj sa apotekarima (ili prodavcima u radnji za suplemente) i neka ti nađu preparat koji ima ovo što sam ti napisao (ili naruči preko interneta... mada verujem da ima i kod nas da se nađe). Nešto ovako

1777654846131.png

Poslednja izmena:
Nama na poslu daju mleko kad radimo sa opasnim materijama.
U poslednje vreme nema baš puno toga, ali imam naviku da često pijem jogurt.
Ja oduvek pijem jogurt, mleko iz tetrapaka ( jeste da je nikakvo, ali volim njegov ukus, ovo obicno za kuvanje ne mogu), zeolit povremeno i caj od cicka, on je dobar za ciscenje celog organizma.

Takodje ima i Josif Pancic caj za ciscenje organizma, pa ga bar 2 puta godisnje pijem. Ne opterecujem se time mnogo, preduzimam nesto sto znam da je dobro ali ne previse.

Back