Maslinovo ulje kao lek

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
369.146
Clip_2.jpg

Maslinovo ulje se smatra jednom od onih zdravih namirnica koje treba često konzumirati, a nedavno se pokazalo da ova namirnica može pomoći u smanjenju rizika od Alchajmerove bolesti za 28 odsto.

Kako piše The Sun, američka studija je pratila 92.383 odrasle osobe, prosečne starosti od 56,4 godine, tokom 28 godina. Svake četiri godine pitali su ih koliko i koliko često jedu maslinovo ulje.Rezultati su bili isti bez obzira na ishranu drugih ljudi i njihovu genetiku. Pored smanjenja ukupnog rizika, studija je takođe otkrila da je ta povezanost značajnija kod žena nego kod muškaraca.Maslinovo ulje koristi ljudima zbog svojih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava.

Ponekad se naziva i tečnim zlatom, a maslinovo ulje je kralj masti – mononezasićeno i prepuno antioksidansa i drugih zdravih jedinjenja koja nećete naći
u životinjskim ili prerađenim mastima. Istraživanja sugerišu da će oni koji odluče da promene ishranu takođe uživati u dugoj listi zdravstvenih benefita.

Jedna od najčešćih prednosti maslinovog ulja je njegova upotreba kao prirodnog laksativa. Maslinovo ulje može pomoći u rešavanju ovog problema
- masti pomažu da umire unutrašnjost creva i omekšaju stolicu, pomažući joj da apsorbuje više vode.

Maslinovo ulje je takođe glavni element mediteranske dijete, za koju se više puta pokazalo da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti – posebno koronarne bolesti srca, kao i rizik od smrti iz bilo kog uzroka.Druge studije su pokazale da konzumiranje više od pola kašike maslinovog ulja dnevno može smanjiti rizik od umiranja od raka, neurodegenerativnih bolesti i respiratornih bolesti.
(preuzeto sa B92)

Ja ne mogu maslinovo ulje, osetim ga u mikronima, a imam secanje na mazanje za suncanje i onda imam gagh refleks...

Ali mi na nagovor grka masline izuzetno dobro prijaju...zanimljivo s obzirom na moju nakaradnost sa lipidima...

Ne znam da li je lekovitost maslina veca ili manja od lekovitosti maslinovog ulja...trazim misljenje....

Ne znam da li je lekovitost maslina veca ili manja od lekovitosti maslinovog ulja...trazim misljenje....
ja sam imao naviku da kljucam masline ovde u usa, ali slaba vajda, zdravlje je u ulju, ali je i ono postalo preskupo

ono sto sam citao, da mi trebamo, ko moze da priusti, da predje potpuno na maslinovo, a za salate zeleno, hladno cedjeno, cak citam po kasiku tog ulja pred spavanje [ja cu da koristom casice, tj, soljice najmanje za kafu da ne prosipam, i ne mastim... ma natezacu iz flase]

najnovije sto sam citao je marokansko, da ima 30 do 40 puta vise polifenola [zaboravih koji tacno], a oni nam trebaju - zasto bas marokansko? jer maslinjaci tamo u suvoj, pustinjskoj klimi najvise prozivode polifenoleu toj borbi da opstanu ta drveca, vise nego po mediteranskim zemljama, grcka, spanija, italija, i ti sada imas na trzistu mnoge, lako se izgugla morocco olive oil producers, ako je neko probao, ili uzma bilo koje po casicu pred spavanje, neka se javi, ja kada krenem sa time isto javljam

mislim ko bi uvezo marokansko u srbiju, da bi lepe pare zaradio, vec je izreklamirao jedan, pa su svi krenuli, i ima ga, uvoznicima ideja evo:

Some olive oil producers in Morocco include:
  • OLEA Capital
    Morocco's largest olive farmer, producing extra virgin olive oil and table olives. Olea Capital's farms are certified Global GAP and SMETA, and their industrial oil crushing units are certified with IFS, BRC, KOSHER, HALAL, FDA, and BIO standards.

• Atlas Olive Oils
    An integrated-production farm that produces extra virgin olive oil. Atlas Olive Oils is a carbon neutral company that absorbs more CO2 than it releases into the atmosphere.

• Mina
    A producer of single origin Moroccan extra virgin olive oil that is made from olives grown on a family farm. Mina's olive oil is low in acidity and high in polyphenols.

• Moroccan Olive Grove
    A producer of premium desert olive oil that celebrates the culinary traditions of olive oil farming.

• TERRA DELYSSA
    A producer of Moresh Moroccan Extra Virgin Olive Oil.
Morocco is one of the largest olive oil producers outside of the European Union. The country's production has steadily increased over the last two decades.

Poslednja izmena:
  • Polyphenols
    Moroccan olive oil is rich in polyphenols, which are natural antioxidants that promote heart health, reduce inflammation, and support overall well-being.

• Acidity
      High quality olive oil has a low level of acidity, which preserves the oil's taste. Extra virgin olive oil (EVOO) has a maximum acidity of 0.8%.

Is moroccan oil better than olive oil?

Moroccan olive oils are often noted for high polyphenol content. However, Sicilian olive oils like Papa Vince's Nocellara del Belice have only about 10% less polyphenols than Moroccan oils but offer better transparency, freshness, and a superior flavor profile without excessive bitterness.

Pazi jedem marokanske sardine, sto ne bih i marokanske masline...
Moj burazer duze vremena praktikuje jednu kasicicu ulja , kao sto smo kao deca imali rastvorljivo riblje ulje...alkaloid skoplje, crvene perlice, ali to je bilo super za decu , hoces 1,2,3 jos se i igras, a nemas odbojnost zbog mirisa i ukusa..

Maslinovo mi je bas odvratno po ukusu , ucinih gresku pa sam se mazao da bih dobio boju , a vala daje boju nevidjeno samo sto ne sme dok nisi skroz crn da i ovako mozes po ceo dan na suncu , jer maslinovo ima da te i takvog izgori ako ne pazis...ali nema crnjeg od suncanja od maslinovog...ali posle ti nekako bljak da pijes to ulje...svi ga stalno stavljaju , cak i u pice, ali sto je njima sentimentalnost, to je meni natezanje gag refleksa...

Ali masline sam probao i do sada 10 razlicitih ukusa...da li je moguce?
Sve su bez dodatka, prve mi se svidele, ali izgleda zavise i od zrelosti i od te tecnosti u koju se stave...imao sam srece i nesrece da mi prve budu super, bas dobre, ali nestase trenutno ...bice opet..
A i u grckoj sam na njihovo insistiranje probao...
Videli da sam u top formi , a jedem parizer, to bilo za dorucak stalno pored ovih mekinja koje ne mogu jer ja plivam po ceo dan...pa me prijateljski roditeljski savetovali , i tako uspostavismo odnos...a mozda su i pre toga nesto videli sto im se svidelo pa da se pohvale i dobrim savetima....i nisu lose njihove, samo su sveze..drugacije je...

Pazi jedem marokanske sardine, sto ne bih i marokanske masline...
Moj burazer duze vremena praktikuje jednu kasicicu ulja
ja krecem isto, samo je meni malo 1 kasicica, a videh i sardine sa maslinovim ulejm, pa cu njih, sva ostala ulja nisu zdrava
Maslinovo mi je bas odvratno po ukusu , ucinih gresku pa sam se mazao
to nije to isto, znam taj miris, ovo zeleno je hladno cedjeno, bar moje se ne oseca uopste, ili neka bude da cu ja sve da uradim da ne pijem lekove
Itekako najzdravije pored meda,caj,limun,jabuke, nesto osnovno u kuci must have
to ja sve radim samo nisam cirkao maslinovo ulje, sad krecem i njega, pola soljice za kafu, i na eks

A jes vala poskupelo bas ....CG deru kad oni donose , grci ne toliko...Italijani su tu carevi , ali ovde stizu ko zna kakva ulja, bila je afera, da se prodaju kao vergine italijanska a da su ih uvezli iz neke druge zemlje u plus nisu vergine....to je bila velika afera pre par godina...20 prodavaca i proizvodjaca su se upecali ...e sad nisu rekli koja ulja...
Ima izvestaj u toj evropskoj komisiji za hranu...

A jes vala poskupelo bas ....CG deru kad oni donose , grci ne toliko...Italijani su tu carevi , ali ovde stizu ko zna kakva ulja, bila je afera, da se prodaju kao vergine italijanska a da su ih uvezli iz neke druge zemlje u plus nisu vergine....to je bila velika afera pre par godina...20 prodavaca i proizvodjaca su se upecali ...e sad nisu rekli koja ulja...
Ima izvestaj u toj evropskoj komisiji za hranu...
ovo iz americkog aldija, pola litre 7 ili 8 dolara, pise na flasi: italija, spanija, maroko, tunis, i turska... znaci mesavina neka, da trgnem jos jednom,,, malkice je samo oporo, a inace je blago... bas sam se navadio, javljam rezultate do nove godine, ima da ga cirkam kao lud, pise svuda na internetu da to treba da se radi

isto je i sa medom, pomesano iz vise zemalja, zasto mislis da je to problem? bitno je bar meni da je to - to, da nije dodavano nesto drugo

Poslednja izmena:
Pa nije meni problem, nego toj eu komisiji , testirali neku supstancu tako znaju da li je iz italije ili nije...sad ja nisam pamtio , nemam ti toliko mozga da pamtim bas sve u trgovini kad ionako lazu...eto problema...toliko promotivnih lazi i dovodi da se ljudi otudjuju od odgovornog izbora...da mogu jednom da odglumim che gevaru , i krenem i sve lazne navode, dodji vamo , metak u celo , 10 godina ne bi vise bilo laznih reklama, a ovako naglasavaj sta hoces....igraj , se smisljaj upotrebu , ali ne lazi....

da se prodaju kao vergine italijanska a da su ih uvezli iz neke druge zemlje u plus nisu vergine....to je bila velika afera pre par godina...20 prodavaca i proizvodjaca su se upecali ...e sad nisu rekli koja ulja...
meni je samo bitno da su i ta druga takodje maslinova i hladno cedjena, a koja je marka, firma, zemlja, koga je briga

a ovo ti kazem jer nisu sva 100% maslinova, nego mesaju sa nekim drugim uljima, zaboravih sa kojim

Brca Grci uzvracaju udarac Marokacima, kazu njihovo saa Krfa je najzdravije, ono koje pecne grlo:
Oleocanthal is a natural compound found in extra virgin olive oil (EVOO) that has anti-inflammatory, antioxidant, and other health benefits... pa oh navodi

The Governor olive oil from Corfu, Greece is considered to have the highest concentration of oleocanthal. ALI 80 DOLARA KOSTA!

Oleocanthal is a phenylethanoid, or a type of natural phenolic compound found in extra-virgin olive oil. It appears to be responsible for the burning sensation that occurs in the back of the throat when consuming such oil. Wikipedia

DA LI LECI RAK?
oleocanthal uses

Oleocanthal promotes lysosomal membrane destabilization and permeabilization by inhibiting sphingomyelinase acid activity. As cancer cells have fragile lysosomal membranes compared to noncancerous cells, the use of lysosomotropic agents like oleocanthal may be applied to induce cancer-specific cell death [239].

Dakle, nije tajna u mediteranskoj ishrani, kao dijeti, nego je tajna zdravlja u cirkanju maslinovog ulja sto se kaze na ste srce - maslinovo ulje ja misolim da je najveci lek, uopste ne znam zasto se ovo krilo od nas.

Poslednja izmena:

Back