Marton (LSV): Prvi na udaru lustracije da bude onaj koji je veličao Ljotića

комшија

Stara legenda
Poruka
75.606
1602210477857.png


Marton (LSV): Prvi na udaru lustracije da bude onaj koji je veličao Ljotića

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton pitao je danas predstavnike pokreta Dveri „kojima su posladnjih dana puna usta lustracije“ da li bi možda prvi na udaru trebao da se nađe „onaj koji je veličao fašistu Dimitrija Ljotića“.


Marton (LSV): Prvi na udaru lustracije da bude onaj koji je veličao Ljotića 1


Piše: Beta 08. oktobra 2020. 20.22

„Dverjanima poslednjih dana puna usta lustracije. Čekajte, jel prvi na udaru onaj koji je prekidao tribine, prozivao manjine i vređao ih? Ili bi možda na udaru trebao da bude onaj koji je veličao fašistu Dimitrija Ljotića?“, naveo je Marton na svom tviter nalogu.

Prema njegovim rečima, ako bi Dveri podržale njegove sugestije, onda bi trebalo „podržati Dveri u borbi protiv takvih osoba“.

Uz objavu Marton je priložio i izveštaj sa tribine Peščanika u Pančevu iz 2008. godine koju je pokušao da prekine lider Dveri Boško Obradović sa svojim pristalicama.

Nakon tvrdnji advokata Srđe Popovića da u Srbiji postoji kontinuitet politike odnosa prema Albancima koji se nije menjao ni posle 5. oktobra 2000. godine, a naročito od kada je na čelu vlade Vojislav Koštunica, desetak mladića je glasno negodovalo i pokušalo da na silu uzme reč, ali su se publika i govornici oštro usprotivili.

Tokom tribine stigala je anonimna dojava da je u sali postavljena bomba.

Kasnije danas Marton je objavio još jedan tvit kojim je reagovao na današnju izjavu Boška Obradovića da bi grobno mesto Josipa Broza Tita trebalo iz Beograda izmestiti u njegovo rodno mesto.

„Evo ga Boškić pokušava da oslobodi parcelu za njegovog čika Mitu Ljotića“, naveo je portparol LSV-a.


link


Војводина има снажну антифашистичку традицију! Браво Мартоне! Смрт фашизму - слобода народу!
 

al bundy

Legenda
Poruka
63.821
Нико из Двери никада није величао Љотића, тако да изражавам оправдану сумњу да је фашиста ова сподоба која лаже.
Kada padne Ličko-Bosanska koalicija Vučić-Čanak i gospodin Marton će imati priliku da objasni svoje postupke majoru Gašparu u nadležnom organu .
 

комшија

Stara legenda
Poruka
75.606
1602244038733.pngLEBAC SUTRA NEMOJTE POSLATI


1602244048545.png


21/10/2018

Jedna štura poruka, na prvi pogled bez ikakvog emotivnog naboja, verovatno je najpotresnija od svih. Knjigovođa Jakov Medina, uhapšen 18. a streljan 20. oktobra, kratko je napisao: „Lebac sutra nemojte poslati.“ U toj kratkoj rečenici sadržana je sva tragika života u zlom vremenu: „lebac“ kao simbol života, osnovna hrana, ali i ratne sirotinje onog doba, one koja brine o svakom komadiću hleba i ništa ne baca, jer za bacanje nema
Od 7 ujutru do 14 časova 21. oktobra 1941. Šumaricama je neprestano odjekivala rafalna paljba, a onda je sve utihnulo. Kvota od 2300 streljanih, prema proceni majora Keniga, bila je ispunjena. Sahranjivanje je trajalo danima. Ukopavanjem su rukovodile ljotićevske snage uz nadzor nemačkih vojnika. Prema nekim svedočanstvima, u nekoliko slučajeva došlo je do sukoba između talaca koji su radili na ukopavanju i ljotićevaca, koji su tražili od njih da prevrću tela i uzimaju satove, prstenje i novac. Obeležavanje grobova i pristup članovima porodica streljanih bio je zabranjen. Međutim, tokom noći, Kragujevčanke, uglavnom žene i majke streljanih, uspevale su da se provuku do Šumarica, gde su tražile svoje mrtve. Zahvaljujući njima, pronađena su četvorica muškaraca koji su uspeli da prežive rafalnu paljbu


Među brojnim istorijskim kontroverzama u vezi sa streljanjem u Šumaricama 21. oktobra 1941, jedna od manje poznatih je ona o tome kakvo je vreme bilo tog dana. Prema nekim izvorima, dan je bio sunčan i topao, dok drugi tvrde da je padala kiša. Treći izvori, međutim, kažu da je osvanulo vedro jutro, ali da se po podne, kada je streljanje okončano, smračilo i da je pala teška kiša. Koja je od tri priče tačna, nikada sa sigurnošću nećemo doznati. Ako je treća istinita, to bi značilo da je kiša pala kada je već počelo ukopavanje streljanih. U Šumadiji (a možda i još negde) postoji narodno verovanje da kiša pada na sahranama onih kojima je bilo žao što umiru.

Sve i da je 21. oktobar 1941. bio vedar i sunčan, nad Kragujevac se zlokobni oblak nadvio još koji dan ranije. Događaji koji su doveli do strašnog masakra, verovatno najvećeg počinjenog u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, i danas, zapravo – tek danas, predmet su sporenja, što oko činjenica, što oko tumačenja. Ispričati priču o Šumaricama, bez opisa istorijskog konteksta, znači ne ispričati je do kraja. Opisati kontekst, 70 godina kasnije, nije moguće bez davanja prednosti jednoj od dve ideologije, naročito u danima kada su među najvažnijim dnevno-aktuelnim temama pitanja restitucije i rehabilitacije. U takvim dnevno-političkim i istorijskim okolnostima, u drugom planu ostaju žrtve – ljudi, sa imenima i prezimenima, životima i porodicama, koji su tog dana stradali, ne znajući zašto i zbog čega.

Iatorijski kontekst

Uzrok streljanja u Šumaricama nesporan je: 16. oktobra 1941. na putu između Kragujevca i Gornjeg Milanovca, kod sela Ljuljaci, napadnut je nemački 3. bataljon 749. pešadijskog puka. U zavisnosti od izvora, postoje tri verzije ovog događaja: po jednoj, bataljon su napali partizani, po drugoj četnici, a treća je, očekivano, sinteza, koja kaže – udruženim snagama, nakon što su 13. oktobra Kragujevački partizanski i Gružanski četnički odred potpisali sporazum koji je glasio: „Zajednička borba protiv Nemaca, zajednička opsada Kragujevca, zajednička mobilizacija, zajednički apel za sakupljanje hrane, ali magacini posebno, ispitivanje svih nedela i kažnjavanje krivaca.“ Poslednjih dvadesetak godina, više u desno orijentisanim političkim nego u stručnim krugovima, postoji tendencija da se napad kod Ljuljaka pripisuje isključivo Čačanskom i Kragujevačkom partizanskom odredu, kako bi se ukazalo na njihovu direktnu krivicu za potonje streljanje. Međutim, u literaturi pročetničke orijentacije postoje podaci o gubicima koje je Gružanski četnički odred pretrpeo u napadu kod Ljuljaka. Konkretno, među poginulima se pominju poručnici Blagoje Stojančević i Miloš Mojsilović, tri podoficira, jedan narednik i tri vojnika. U knjizi Ime i broj (Kragujevac, 2007) Staniše Brkića navedeno je da je Kragujevački partizanski odred 18. oktobra 1941. izdao Obaveštenje br. 6, u kom se između ostalog kaže da su partizani i četnici zajedničkim snagama „branili stopu po stopu druma nanoseći svojim iznenadnim napadima krvave gubitke Nemcima i njihovom sluzi Nediću“.


Nešto manje od nedelju dana pre napada kod Ljuljaka, 10. oktobra, glavnokomandujući general okupacionih snaga u Srbiji Franc Beme donosi naredbu po kojoj će za svakog ubijenog nemačkog vojnika ili „folksdojčera“ (muškarca, ženu ili dete) biti streljano 100, a za ranjenog 50 zarobljenika ili talaca. Kod Ljuljaka je ubijeno 9, a ranjeno 27 nemačkih vojnika, od kojih je jedan kasnije podlegao povredama.


Sudbina stanovnika Kragujevca i okolnih sela time je zapečaćena. Major Paul Kenig, najviši nemački oficir u Kragujevcu, dobija naredbu o izvršenju odmazde. Svega dva dana nakon sukoba kod Ljuljaka, 18. oktobra uveče, u Kragujevcu su počela prva hapšenja. Prvi su se na udaru našli kragujevački Jevreji, komunisti, nacionalisti i članovi njihovih porodica, hapšeni na osnovu spiska koji je Predstojništvo gradske policije dobilo tog dana iz Beograda, a na kom je bilo između 60 i 70 imena. Na spisku se našlo i ime mlade Milice Panić-Veljković, tek udate za kragujevačkog komunistu Kazimira Veljkovića. Nje u kragujevačkoj evidenciji još uvek nije bilo pod tim imenom, ali je u Kragujevcu živela i 58-godišnja Milica Veljković, udovica generala Veljkovića. Uhapšena je i streljana 20. oktobra uveče.


Uz 53 zatvorenika i oko 275 talaca uhvaćenih pre i tokom pohoda na Gornji Milanovac i sedamdesetak imena sa spiska iz Beograda, jasno je da broj nije bio ni blizu onom koji je naredba o odmazdi predviđala. Uveče 18. oktobra, krajskomandant Fon Bišofshauzen predlaže Kenigu da nemački bataljoni izvedu akciju u selima Grošnica, Mečkovac, Beloševac, Maršić, Korman, Botunje, Gornje i Donje Komarice. Precizan broj streljanih po selima oko Kragujevca 19. oktobra 1941. nije moguće utvrditi. U izveštajima majora Keniga stoji da je tog dana streljano 427 ljudi, Fon Bišofshauzen izveštava o 422, dok Spomen-muzej „21. oktobar“ u Kragujevcu raspolaže podacima o 415 streljanih i 21 preživelom.


Svestan da neće lako ispuniti kvotu od 2300 streljanih, 19. oktobra uveče, major Kenig donosi naredbu o zabrani izlaza iz Kragujevca. Perfidno, ulazak u grad je bio dozvoljen, jer se računalo i na veliki broj stanovnika okolnih sela koji su dolazili u grad na posao. Narednog jutra, u ponedeljak 20. oktobra, oko 650 radnika koji su radili na regulaciji toka Lepenice, oterano je u topovske šupe. Još 17. oktobra, predstojništvo gradske policije uputilo je direktorima škola naredbu da dostave spiskove učenika koji su položili VI i VII razred a nisu se upisali u naredni, onih koji su upisali naredni razred ali se još nisu pojavili na predavanjima i onih koji su na početku školske godine dolazili na predavanja a onda prestali da se pojavljuju. Iz Prve muške gimnazije izvedena su po dva odeljenja VII i VIII razreda, a iz jednog odeljenja V razreda odabrani su krupniji učenici i priključeni starijima. Šesnaestogodišnji Jovan Veljković, sin greškom streljane Milice, bio je među uhapšenim gimnazijalcima. Odveden je u topovske šupe i spasen, tako što ga je, iz neobjašnjivih razloga, nemački vojnik izvukao iz kolone za streljanje. Iz Druge muške gimnazije izvedeni su u dvorište svi učenici, a onda su odvajani stariji od 16 godina. U Učiteljskoj školi u rano jutro još nije bilo đaka, ali su Nemci izveli dva profesora i dva poslužitelja. Direktor Učiteljske škole Miloje Pavlović uhapšen je kod kuće, u trenutku kad je polazio na posao. Direktor Druge muške gimnazije Lazar Pantelić imao je overen „ausvajs“ sa kojim je krenuo u Beograd u Ministarstvo prosvete. Primetivši da se nešto čudno dešava u gradu, odlučio je da se ipak vrati u školu. Streljan je 21. oktobra.


Nemci su hapsili stanovnike Kragujevca pod izgovorom da se to radi zbog naredbe o obaveznoj zameni ličnih dokumenata. Ljudi su odvođeni iz kuća, sa ulica, pijace, iz kafana. Plašeći se eventualne kazne, mnogi od onih koji su izbegli hapšenje sami su odlazili u topovske šupe. Do popodnevnih sati 20. oktobra, tri od četiri topovske šupe bile su dupke pune. Četvrta je služila za smeštaj drva i uglja. Mnogi uhapšeni ostali su napolju, jer unutra više nije bilo mesta. Oko 18 sati 20. oktobra više nije bilo sumnje u razloge hapšenja. Na Stanovljanskom polju i na Centralnoj radionici odjeknuli su prvi rafali. Streljani su ljudi sa spiska iz Beograda, zatvorenici i taoci iz Gornjeg Milanovca. Prema podacima iz knjige Staniše Brkića Ime i broj, streljanje na Stanovljanskom polju preživelo je osam ljudi, a dugo se verovalo da na Centralnoj radionici nije preživeo niko, međutim, nova istraživanja nedvosmisleno pokazuju da je jedan čovek uspeo da preživi.


Građane koji su izbegli prvi talas nemačke racije, 20. oktobra po gradu su kupile ljotićevske patrole 5. dobrovoljačkog odreda. Ime jednog čoveka ostalo je zapisano u istoriji grada, pa i danas čak i oni koji ne znaju ime nijednog streljanog u Šumaricama znaju ko je Marisav Petrović, ljotićevac i predvodnik 5. dobrovoljačkog odreda. Upao je 20. oktobra, dok su Nemci još hapsili, u zgradu opštine. Pohapsio je službenike i za gradonačelnika, sekretara opštine i predstojnika policije postavio svoje ljude, a onda su i ljotićevci počeli da hapse. U zgradi opštine zatekao se i poznati kragujevački advokat Dragoljub Milovanović Bena. Njegov sin Raul već je bio u topovskim šupama. Bena Milovanović, igrom sudbine, rodom iz istog sela kao i Marisav Petrović, došao je da interveniše ne samo za svog sina, već i za druge Kragujevčane. Navodno, „Bena, i ti mi dolija!“, reči su kojima ga je Marisav ispratio u topovske šupe. Dragoljub i Raul Milovanović streljani su 21. oktobra.

Ljotićevci Marisava Petrovića uzeli su na sebe zadatak da pohapse kragujevačke Rome

Tokom hapšenja iskaljivali su bes na njima, a onda ih u topovskim šupama razmenjivali za svoje pristalice, ali i gimnazijalce na koje su računali kao na moguće buduće pristalice. Kasnije će, tokom istorije, biti i u Kragujevcu pokušaja da se od Marisava Petrovića napravi tragična istorijska figura, čovek koji je navodno mnoge spasao od streljanja. Takvi pokušaji završeni su neuspehom, jer je još uvek u Kragujevcu bilo mnogo onih koji se sećaju, ne samo posebne surovosti, nego i lične osvetoljubivosti Marisava Petrovića, zbog koje su mnogi njegovi politički i lični neprijatelji završili u topovskim šupama. Direktor Učiteljske škole, Miloje Pavlović, zbog svojih godina (53) bio je na spisku onih koje su Nemci planirali da oslobode. Izveden je iz topovskih šupa, ali onda je naišao upravo Marisav Petrović i zbog davne i duge lične netrpeljivosti vratio ga nazad. Miloje Pavlović streljan je u pretposlednjoj grupi izvedenoj pred streljački vod tog dana. O ovom događaju postoje bar tri svedočanstva, izneta 1945. godine Državnoj komisiji za utvrđivanje zločina okupatora. Brojni istorijski izvori saglasni su u tome da ljotićevci jesu izdvajali ljude iz kolona za streljanje i da su tako poštedeli njihove živote. Međutim, o spasilačkoj ulozi Marisava Petrovića i njegovih ljotićevaca ne može biti govora, jer su spaseni razmenjeni za druge ljude. U knjizi Poruke streljanog grada (Kragujevac, 1966), Branislava Božovića, stoji: „Među njima je bio veliki broj Cigana s kojima su postupali kao sa robljem. Naročito su njih velikodušno ustupali Nemcima, dajući ih u znatno većem broju od onih koje su u zamenu dobijali od Nemaca.“

U sedam ujutru 21. oktobra počelo je masovno streljanje

U 7 ujutru 21. oktobra počelo je masovno streljanje. Za mesta streljanja odabrane su doline Sušičkog i Erdoglijskog potoka u Šumaricama. Doline su odabrane jer je iz njih bilo teško pobeći, ali za svaki slučaj, na padinama potoka postavljeni su mitraljezi. Uhapšeni su izvođeni u grupama i streljani jedni za drugima. Jedan od osnivača Kragujevačkog partizanskog odreda, Svetozar Toza Dragović, bio je u jednoj od grupa. Dok su ih sprovodili do streljačkog voda, povikao je: „Bežite!“ Ljudi su se rastrčali, nastala je pometnja i unakrsna vatra. U ovom incidentu poginulo je i nekoliko nemačkih vojnika, međutim, nekoliko ljudi uspelo je da pobegne. Toza Dragović nije bio među njima.


Od 7 ujutru do 14 posle podne, Šumaricama je neprestano odjekivala rafalna paljba, a onda je sve utihnulo. Kvota od 2300 streljanih, prema proceni majora Keniga, bila je ispunjena. U topovskim šupama ostalo je još oko 350 ljudi. Njih 200 ljotićevci su odveli u školu „Kralj Petar“, a u danima nakon streljanja ova grupa radila je na ukopavanju mrtvih. Ostali su pušteni kućama, među njima i tada gimnazijalac, a kasnije čuveni glumac Milosav Mija Aleksić (1923–1995).


Sahranjivanje je trajalo danima. Ukopavanjem su rukovodile ljotićevske snage uz nadzor nemačkih vojnika. Prema nekim svedočanstvima, u nekoliko slučajeva došlo je do sukoba između talaca koji su radili na ukopavanju i ljotićevaca, koji su tražili od njih da prevrću tela i uzimaju satove, prstenje i novac. Obeležavanje grobova i pristup članovima porodica streljanih bio je zabranjen. Međutim, tokom noći, Kragujevčanke, uglavnom žene i majke streljanih, uspevale su da se provuku do Šumarica, gde su tražile svoje mrtve. Zahvaljujući njima, pronađena su četvorica muškaraca koji su uspeli da prežive rafalnu paljbu. Takođe, ima svedočanstava o desetinama slučajeva u kojima su porodice uspele da nađu svoje pokojnike, odnesu tela i sahrane ih u porodičnim grobnicama. Jedan od potresnijih detalja je i da su mnoge žene, iako nikada nisu uspele da pronađu svoje, nastavile da dolaze kako bi donele hranu radnicima na ukopavanju. Tačan broj humki i pojedinačnih grobova u Šumaricama nije moguće precizno utvrditi. Jedno svedočenje govori o 30 velikih humki i 4-5 manjih grobova, dok izveštaj komisije oformljene nakon rata barata brojem od 31 humke i „nekoliko pojedinačnih grobova“. Prvi javni pomen žrtvama streljanja nemačke vlasti odobrile su 4. aprila 1942. U to vreme, strogost okupacionih vlasti je popustila, pa su Kragujevčani već mogli da odlaze u Šumarice, na grobove svojih streljanih. Na treću godišnjicu streljanja 21. oktobra 1944. Kragujevac je oslobođen. Prvo opelo u Šumaricama održano je sutradan.


O uzrocima, razlozima i broju žrtava streljanja u Šumaricama postoje različite procene, podaci i sporenja. Ono oko čega spora nema i ne može da bude jesu ljudi. U dokumentaciji Spomen-muzeja „21. oktobar“ sačuvane su 42 poruke streljanih, ispisivane na komadima papira, poleđini fotografija ili dokumenata koje su uhapšeni imali pri ruci. Ove poruke čine da svi ideološki obračuni, tokom kojih su žrtve često služile kao zgodna moneta za potkusurivanje izgledaju nebitno. Poruke streljanih podsećaju na ono najvažnije: 21. oktobra 1941. pobijeni su ljudi. Iz svake poruke provejavaju detalji iz svakodnevnog života, od briga i problema do gimnazijskih ljubavi. Božidar Milinković, majstor, napisao je na poleđini radničke knjižice: „Mila Ružice, oprosti mi sve na poslednjem času. Evo ti 850 dinara, tvoj Boža.“


Radnik Lazar Petrović ostavio je na poleđini stare dopisnice poruku: „Draga Lelo, Seko i Bato, kucnuo je zadnji čas, oprostite svom tati. Ljubi vas sve Lazar. Htedoh se slikati s tobom Lelo, ali ti odgodi. Žao mi je.“ Otac i sin Nikola i Aleksandar Simić streljani su zajedno. Nikola, inženjer, u svojoj poruci kaže: „Ja i Aca odlazimo zajedno. Ljubi vas otac, živite u slozi.“ Aleksandar, osamnaestogodišnji gimnazijalac piše: „Pozdravlja vas sve Aca. Pozdravite moju drugaricu Danicu.“ Gimnazijalac Pavle Ivanović, streljan 20. oktobra, pisao je ocu, ne znajući da je on već u topovskim šupama i da će biti streljan samo dan nakon njega: „Tata, ja i Miša smo u topovskim šupama. Donesi nam ručak, neki džemper i neki ćilim. Donesi nam u teglici pekmez. Paja. Tata idi kod direktora ako vredi.“ Poruku ocu ostavio je i učenik Ljubiša Jovanović, takođe ne znajući da mu je otac na istom mestu gde i on. Streljani su obojica, istog dana.


Jedna štura poruka, na prvi pogled bez ikakvog emotivnog naboja, verovatno je najpotresnija od svih. Knjigovođa Jakov Medina, uhapšen 18. a streljan 20. oktobra, kratko je napisao: „Lebac sutra nemojte poslati.“ U toj kratkoj rečenici sadržana je sva tragika života u zlom vremenu: „lebac“ kao simbol života, osnovna hrana, ali i ratne sirotinje onog doba, one koja brine o svakom komadiću hleba i ništa ne baca, jer za bacanje nema.


Broj streljanih u Kragujevcu decenijama unazad bio je predmet sporenja i sukoba. Danas se najčešće barata brojem od približno 2800 ljudi. Do pre samo nekoliko godina opšteprihvaćen broj bio je 7000. Verovanje da je preuveličan broj streljanih posledica komunističke propagande, kako bi se time pojačala dramatika šumaričke tragedije, pogrešno je iz više, istorijskim dokumentima potkrepljenih razloga. U izveštajima majora Keniga pominje se broj od 2300. Istog dana kada se streljanje dogodilo, paroh stare crkve Dragoslav Veličković, na margini Mineja za oktobar, zapisao je: „Na današnji dan Nemci su streljali oko 7000 građana Kragujevca.“ U listu „Borba“ od 15. novembra 1941. izašao je tekst sa naslovom „Hitlerovci i Nedićevci poubijali 5000 ljudi i žena u Kragujevcu“. Četnički izvori tog doba variraju u procenama između 5000 i 12.000, a najčešće se pominje broj od 6000. U julu 1947. godine, pred Savezničkim vojnim sudom broj 5 u Nirnbergu, svedok Živojin Jovanović izjavio je da je u Kragujevcu streljano 7000 ljudi, te da je to zaključio na osnovu broja crnih barjaka na kućama u Kragujevcu i broja panaija donetih u crkvu. Međutim, Savezničkom vojnom sudu dostavljeni su i izveštaji Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, a ovi izveštaji sadrže svedočanstva za 2324 streljanih, od čega za 1706 postoje originalne prijave članova porodica. Uz, po svemu sudeći, mit o 7000 streljanih, najčešće se pominje i onaj o 300 đaka kragujevačke gimnazije i petnaestoro dece od 8 do 11 godina. Prema podacima iz arhive Spomen-muzeja „21. oktobra“, streljano je 40 dece (37 u Kragujevcu i troje u selima) uzrasta od 11 do 15 godina i 261 mladić srednjoškolskog uzrasta (rođeni od 1922. do 1925. godine), a bili su učenici Prve i Druge gimnazije, Učiteljske, Građanske, Vojno-tehničke i Zanatlijske škole, ali i radnici i zemljoradnici. Njima treba dodati i još 16 momaka starijih od 19 godina koji su još uvek bili učenici. Među četrdesetoro streljane dece sigurno se nalaze i mali Romi, čistači cipela. Međutim, ko su tačno bili i koliko je uopšte streljanih Roma, nije moguće utvrditi, jer nose ista imena i prezimena kao sugrađani srpske nacionalnosti. Prema podacima Staniše Brkića, istoričara i muzejskog savetnika u Spomen-muzeju „21. oktobar“, romske organizacije iz Kragujevca ulažu napore da utvrde broj streljanih Roma, ali zbog šturih podataka sve procene ostaju tek pretpostavke i naslućivanja. Prema do sada prikupljenim podacima, u Kragujevcu i okolnim selima streljana je 2381 osoba, 2355 muškaraca i 26 žena. Podaci o streljanima prikupljaju se i dan-danas, te se još uvek događa da pojedina imena budu uklonjena sa spiska, a nova pridodata.

Dan sećanja

Zahvaljujući radu istoričara Spomen-muzeja „21. oktobar“, podaci o streljanima u Šumaricama dostupni su javnosti. Građa kojom muzej raspolaže i koja se i dalje prikuplja, menja i dopunjava, dovoljna je da osigura da ime nijednog od streljanih u Šumaricama ne padne u zaborav. To nije toliko važno zbog ukupnog broja žrtava, koliko zbog svake od žrtava ponaosob. Ovih dana okončano je prikupljanje potpisa građana koje je pokrenuo dnevni list „Pres“, s predlogom da 21. oktobar bude proglašen za Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. Potpis na ovu inicijativu stavili su predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, gotovo svi ministri, lideri opozicije, mnogi pisci, akademici, istoričari, javne ličnosti i građani. Vlada Srbije, na sednici u četvrtak 20. oktobra, usvojiće i zvanično ovaj predlog. Da Srbiji fali reafirmacija antifašističke tradicije, nije sporno. Međutim, ono što zabrinjava jeste postojeći stepen konsenzusa oko toga da 21. oktobar podseća na „sve srpske žrtve“, jer se time opet pokreće mašinerija depersonalizacije žrtava, kojoj istoričari, bar oni koji rade na temi kragujevačkog streljanja, uporno pokušavaju da stanu na put.

Piše: Jovana Gligorijević (tekst je pisan povodom 70 godina od streljanja u Šumaricama i objavljen u listu Vreme 20. oktobra 2011.)

Dragiša Nikolić
(19231941)


„Moj pok. sin Dragiša bio je đak VIII razr. Gimnazije. 20. oktobra 1941. god. bio je u školi. Kada su Nemci vršili raciju oni su pokupili i svu decu-đake iz gimnazije, oterali u 3. art-puk – kod topovskih šupa gde su sutra dan 21-X-1941 god. svi streljani.


U momentu streljanja moj pok sin je imao samo odelo, cipele i đačku kapu. Od novca nije imao ništa a isto tako nije imao ni sat. Vraćena mi je legitimacija od opšt. vlasti. Mog pok. sina streljala je nemačka kaznena ekspedicija. Bliže podatke o članovima iste neznam. Sahranjen je kod Stare kolonije.“


Leposava Nikolić, Kragujevac, 2. januar 1945.

1015560_36-1Pantelich_Lazar_01.jpgLazar Pantelić (18931941)


„Moj pok muž Lazar M. Pantelić uveden je iz gimn. skupa sa đacima dana 20-X-1941 g. od str. Nemaca i zatvoren u barake za streljanje. Uza se je imao 8000 din., sat lonžin, zlatnu burmu i prsten. Kada je izvršeno streljanje bilo je na listi streljanih objavljeno ime moga muža. Preko opštine sam dobila njegovu ličnu kartu. Njegovu krvavu legitimaciju železničku mi je doneo njegov đak Milosav Gavrilović iz Kragujevca, stanuje zadnja kuća na Milanovačkom drumu a koji je sahranjivao. Moj muž je sahranjen na Zekavičinoj livadi. Kada je streljan moj muž Lazar Pantelić direktor gimn. rođen u Šapcu vere pravoslavne od oca Milutina i majke Lepave otac petoro dece: izdržavao je mene i Sretena starog 16 god. Aleksandra 15, Danica 14 god, Dobrila 13 god i Olga 11 god. Zahtevam da se zločinac kazni i prizna štetu.“


Miroslava Pantelić, Kragujevac, 26. februar 1945.Iz zapisnika Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača

Iz zapisnika Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača
Nada Naumović (19211941)

„Na dan 20. oktombra oko 11 sati pre podne, jedna grupa Ljotićevaca terala je grupom neke mladiće. Kad su poterali Aleksandra Matejića iz Kosovske ulice; mi smo tada tamo stanovale, moja kći Nada počela je da interveniše da ga ne oteraju rekavši ljotićevcima: „nemoj te ga bolestan“ zatim se okrenula Matejiću i rekla mu: „bolje da te ubiju Nemci nego naši“.
Za ovim se jedan narednik naljutio i rekao mojoj ćerki da je ona komunista i da je uvredila srpsku vojsku. Da je ona komunista potvrdio je još jedan narednik, zatim su je sa puškom na gotovs oterali u školu Kralja Petra, gde je prenoćila i sutra dan u 7 č. ujutru kamionom su ih oterali Nemcima, pa su ih streljali u 7 1/2 časova pre podne ispod Topovskih šupa na imanju Ljube Markovića ekonoma.
Među ovom grupom Ljotićevaca bio je Miodrag Ćatić iz Kragujevca sa stanom u ulici Kapetan Lukića broja se ne sećam koji je pre streljanja otišao u Ljotićevce i za koga čujem da je posle oslobođenja uhapšen u Beogradu i da se nalazi u zatvoru.
Posle streljanja moje ćerke Nade otišla sam u školu Kralja Petra da vidim šta je sa mojom ćerkom. Tada mi je Marisav Petrović rekao da je streljana a izašla je na spisku streljanih pod br. 445.
Moja pok. kći Nada kada je odvedena na streljanje imala je na sebi teget štofanu suknju i roze štrikanu bluzu, sportske cipele i sportske čarape do kolena i naočare.
Od opštine sam dobila legitimaciju i u njoj naočare od novca nije imala ništa sa sobom.
Kada je moja kći pok. Nada streljana imala je 20 god. Rođena je u Kragujevcu od oca Micka i mati Mileve vere pravoslavne, po zanimanju student medicine. Moja pok. kći stradala je od nemačke kaznene ekspedicije a ovoj je predata od strane Ljotićevaca. Bliže podatke o njima ne znam.“
Mileva Naumović, Kragujevac, 20. januar 1945.

Milica Veljković (18961941)

„Pokojna Milica došla je kod mene u gosti, sa svojom materom i sinom radi nabavke namirnica. Ona je rođena u Kragujevcu od oca Milana i majke Poleksije rođene Filipović, udata za Velimira Veljkovića đenerala, mati jednog deteta, Srpkinja. U momentu streljanja imala je oko 43 godine. Ona je u vreme streljanja vodila računa i izdržavala sina Jovana starog 15 godina.
Ona je živela u Beogradu. Kada su Nemci nju hteli da vode ja sam im objašnjavao da je ona žena ađutanta Nj. Veličanstva pok. kralja Aleksandra da živi u Beogradu, da ne pripada nikakvoj organizaciji, da je došla kod mene u goste pre četiri pet dana radi nabavke namirnica, sve ovo nije pomoglo pa čak i kada sam se ponudio da ja pođem umesto nje oni su odbili govoreći: ‘Stari i svi tvoji ukućani ne smete da izađete iz kuće sutra do osam sati.’ A kad sam im ja primetio da sam ja čovek od sedamdeset godina i bez desne ruke onda su se nasmejali i kazali: ‘No ti stari smeš i možeš i ako ćeš i sada iziđi.’ Svu su kuću pretresli. Sa njima je bio jedan tumač folksdojčer koji je ranije bio radnik u VTZ. On je tumačio razgovor. Docnije sam saznao da su tražili Milicu Veljković, rođ. Panić, adv. pripravnika i našli moju sestričinu Milicu. Koju su streljali sa grupom komunista i Jevreja na Stanovljanskom polju 20. oktobra 1941. godine oko pet časova popodne. Smatram da je ona ubivena po krivici Nemaca i tražim da se svi kazne i oglase za ratne zločince, koji su to Nemci ja ne znam.“
Milutin Filipović, Kragujevac, 5. mart 1945.

Dragoljub Milovanović (18951941)

Moj pok. muž Dragoljub Milovanović (Bena) rođen je u Kragujevcu 1895. od oca Jezdimira i majke Leposave oženjen, otac jednog deteta po zanimanju advokat, za vreme rata-okupacije Nemaca radio je kao advokat. Dana 20 oktombra 1941 god. Bio je u svojoj kancelariji i od jedne nemačke patrole koja je vršila raciju po gradu je legitimisan i pušten kao slobodan i ispravan građanin. Videći da se racijom od strane Nemaca goni neki narod i imajući već saznanja da je Milica Veljković žena udova generala Veljkovića oterana od Nemaca kao komunista ma da je ista imala preko 50 godina otišao je u opštinu da preko pretsednika opštine interveniše i spasava svet. Otišavši u opštinu već se nalazio Marisav Petrović sa svojim zlikovcima i videvši pok. Benu isti je odmah kazao: „a Bena došao si odavno mi te čekamo.“ Nedajući mu da ma šta kaže odmah ga je lišio slobode zajedno sa sinom mu Raulom i ostalim činovnicima oterao ga u školu Kralja Petra II i 21 oktombra 1941 god. Predao ga je nemačkoj kaznenoj ekspediciji kod Topovskih šupa 3 art. Puka gde je pok. Bena od kaznene ekspedicije streljan zajedno sa sinom Raulom i ostalim nevinim Srbima.

Moj pok. muž Bena kod sebe u momentu streljanja imao je 11.000 dinara gotovog novca, zlatan sat i lanac, zlatnu burmu i 1. zlatan prsten. Sve ove stvari uzeli su zlikovci koji su mu i život uzeli. Pok. Bena izdržavao je mene i sina Raula. Smrću njegovom ja sam ostala prosto na ulici s obzirom na to da su mi Marisav Petrović i Strahinja Janić po njegovoj smrti odneli sve stvari. Pok. Dragoljub budući čovek dobroga srca svu svoju zaradu davao je sirotinji Kragujevačkoj verujući da dok je on živ da će za sebe i svoje imati tako da sam danas ja ostala gotovo na ulici i živim od milostinje drugih ljudi. Podnosim prijavu protivu izvršioca dela i to: Strahinje Janića, Marisava Petrovića i svih saučesnika u blokiranju opštine kao i protivu članova kaznene ekspedicije i vojnika ove ekspedicije koji su izvršili streljanje.“

Desanka Milovanović, Kragujevac, 29. decembar 1944.
 
Poslednja izmena:

комшија

Stara legenda
Poruka
75.606
1602246045170.png


„Zbor“, fašistički pokret sa religioznim dodatkom


Ljotiti1

Srpski dobrovoljački korpus: Stranačka vojska Zbora


30.07.2020.

Piše: Darko Gavrilović

Službeni glasnik objavio je knjigu istoričara Darka Gavrilovića “Mit o neprijatelju: Antisemitizam Dimitrija Ljotića”. To je prva knjiga o Dimitriju Ljotiću i njegovom pokretu koju je napisao istoričar. Budući da su on i njegovi sledbenici bili kolaboracionisti, doživeli su osudu i suđeno im je nakon Drugog svetskog rata. Međutim, sa raspadom SFRJ Ljotićevi sledbenici štampaju knjige izrazito antisemitskog sadržaja. Ova knjiga bi trebalo ne samo da bude podsetnik široj čitalačkoj publici na zlo fašističkih i ekstremno desničarskih ideologija već i da posluži kao vrelo dokumentovanih činjenica onima koji bi jednom mogli da se sudskim procesom suprotstave rehabilitaciji fašizma u Srbiji. Rukopis knjige nagrađen je u decembru 2017, na 61. konkursu Saveza jevrejskih opština Srbije za radove na jevrejske teme. Iz knjige Darka Gavrilovića prenosimo celo poglavlje “Politička mobilizacija antisemitizma kod srpskih političara od kraja XIX veka do kraja Drugog svetskog rata” u nekoliko poglavlja, bez fusnotaUpravo na tom delu političkog bojnog polja Dimitrije Ljotić je pronašao svoje mesto. To je bilo mesto ubeđenog antisemite čija je mržnja prema Jevrejima tek izvirala iz hrišćanskih mitskih predrasuda, ali njen osnov su činili snažni mitski konstrukti koji su se nakalemili na nacistička antisemitska ubeđenja o Je vrejinu najvećem neprijatelju čovečanstva koji preti da osvoji svetsku vlast iz dva smera – sa Zapada preko zemalja demokratije, levičarskih stranaka, podmićenih političara, krupnog kapitala, medija i masonerije, a sa Istoka preko komunističkog Sovjetskog Saveza koji vode judeoboljševici. Ipak , treba istaći da je Ljotić retko iskazivao antisemitske stavove pre nego što je sa svojim političkim istomišljenicima osnovao „Zbor“.

Naime, pre osnivanja svoje antisemitske organizacije učestvovao je u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Završio je pravne studije, a nakon što je zaživela Kraljevina SHS godinu dana je bio komandir železničke stanice u Bakru gde je pored toga obavljao i policijsku i carinsku dužnost. Već tada je, pišući o tome kako su mu probleme stvarali šverceri, zabeležio da „u ogromnoj većini slučajeva šverceri su bili Jevreji“. Godine 1920. pristupio je Narodnoj radikalnoj stranci i u njoj je ostao do zavođenja šestojanuarske diktature 1929. godine. To što je napustio radikale nije smetalo kralju Aleksandru Karađorđeviću da ga u vreme šestojanuarske diktature kao čoveka izuzetno lojalnog dinastiji postavi za ministra pravde. Na tom mestu podneo je kralju predlog novog ustava koji je predviđao da narod bira svoje predstavnike opštim tajnim glasanjem, dok bi kandidature određivali predstav nici profesionalnih, staleških, kulturnih i humanitarnih organizacija. Drugim rečima, time je Ljotić odbacio demokratiju.

O sličnostima sa nacizmom izveštavali su i visoki dužnosnici Vermahta. U jednom telegramu je istaknuto kako „Pokret ’Zbor’ predstavlja vrstu nacionalsocijalističke partije, koju je kratko vreme posle preuzimanja vlasti u Rajhu osnovao i do sada vodio izvesni Ljotić

A kralj je odbacio njegov predlog ustava. Razočaran takvom kraljevom odlukom Ljotić je podneo ostavku. Nakon toga počeo je da okuplja svoje istomišljenike u nameri da osnuje stranku. Nastupajući u tom smislu 1934. stupio je u kontakt sa tri profašistička pokreta i izdavačima njihovih novina: Otadžbinom (koja je izlazila u Beogradu), mesečnikom Zbor (koji je izlazio u Hercegovini) i nedeljnikom Buđenje (iz Petrovgrada). Dve godine kasnije uz pomoć svojih istomišljenika uspeo je da osnuje Jugoslovenski narodni pokret, koji je bio poznat i kao „ZBOR“ od skraćenice „Združena borbena organizacija rada“. „Zbor“ je nastao spajanjem tri profašistička pokreta: Jugoslovenske akcije iz Zagreba, Bojovnika iz Ljubljane i Buđenja iz Petrovgrada. Zvanično je osnovan 6. januara 1935. na šestu godišnjicu uvođenja Šestojanuarske diktature. Za predsednika pokreta izabran je Dimitrije Ljotić. Njegovom pokretu su prilazili kako oni koji su bili fašistički nastrojeni, tako i jugoslovenski nacionalisti koji nisu prihvatali fašističke ideje, ali su bili protivnici uskih etničkih nacionalizama, zatim oni koji su bili duboko razočarani demokratijom i parlamentarizmom najviše usled neprestanih kriza vlada i korupcionaških afera, ali i u nekim slučajevima oni koji su pre podržavali političku levicu, ali su se vremenom razočarali u levičarske ideje.

Dimitrije Ljotić

Dimitrije Ljotić

Od počeka osnivanja pokreta Dimitrije Ljotić je jugoslovenskoj ideji davao prednost u odnosu na etničke nacionalizme, ali je poredeći srpstvo i hrvatstvo davao prednost srpstvu nad hrvatstvom. Čak i kada se Jugoslavija raspala u klanici Drugog svetskog rata, kada se u Srbiji znalo za zločine koje su ustaše počinile nad Srbima, nije odustajao od eventualno ponovnog stvaranja Jugoslavije, ali s tim da Srbi u toj državi imaju preimućstvo. Mada su Ljotić i njegovi sledbenici tvrdili da nisu ni fašisti ni nacisti treba imati na umu da su sličnosti sa pomenute dve ideologije bile mnogobrojne, te da zbog toga Ljotićev „Zbor“ možemo svrstati među fašističke pokrete. One su se odnosile na sledeće: „Zbor“ je podržavao autoritarni nacionalizam koji sadrži antisemitizam i antikomunizam, branio je jedno korporativno staleško uređenje društva, a u organizacionom pogledu raspolagao je militarističkom partijom, sa oružanim partijskim grupama i snažno istaknutim harizmatskim vođom. O sličnostima sa nacizmom izveštavali su i visoki dužnosnici Vermahta. U jednom telegramu je istaknuto kako „Pokret ’Zbor’ predstavlja vrstu nacionalsocijalističke partije, koju je kratko vreme posle preuzimanja vlasti u Rajhu osnovao i do sada vodio izvesni Ljotić. Njena načela su: borba protiv slobodnih zidara, protiv Jevreja, protiv komunista, protiv zapadnog kapitalizma i pojava njegovog propadanja... Kada je u leto 1941. godine u vezi sa vojnim pohodom na Rusiju izbio komunistički ustanak u Srbiji, Ljotić je od mladih ljudi formirao borbene odrede... koji su... energično učestvovali u borbi protiv komunista. Od ovog vremena postoji uska saradnja sa divizijama nemačkih oružanih snaga i organima komandanta policije bezbednosti...“

Poredeći fašizam sa ideologijom Ljotićevog „Zbora“ možemo da pronađemo da je sve navedeno istovetno, osim što Ljotić nikada nije imao podršku krupnog kapitala niti ga je sam podržavao i što je Ljotić za razliku i od fašizma i od nacizma uvek isticao verski aspekt zboraškog političkog delovanja i u hrišćanstvu tražio saveznika za moralnu čvrstinu nacije. Slično njemu nastupali su i neki drugi profašistički jugoslovenski političari. S tim što su svi oni, inače protagonisti antisemitskih ideja, svoju klasično fašističku retoriku za razliku od nacista i fašista, kudikamo više vezivali i obogaćivali mistično religijskim sadržajem. Vizija poželjnog društva nije kod ovih pokreta bila oličena u sitnoburžoaskom, antimonopolističkom kapitalizmu sitnih preduzetnika, već u plemenskoj zamisli balkanskog patrijarhalnog sela.
Odsek za propagandu imao je uzore u nacionalsocijalističkom pokretu u Nemačkoj, jer su zboraši smatrali da je baš Hitler u svom delu Moja borba najbolje pokazao koliko je bitna uloga propagande
O osnivanju „Zbora“ i njihovoj ideologiji izveštavali su Nemci, u decembru 1934, i to čak pre nego što je usaglašen naziv „Zbor“. Fon Heren je sa pažnjom pisao o zborašima prihvativši ih kao one koji se prijateljski odnose prema nemačkom nacionalsocija lizmu. On je u svom izveštaju istakao da se radi o ljudima koji pokazuju jake i otvorene simpatije prema nacionalsocijalizmu, a da u spoljnoj politici zastupaju stajalište da je neophodno približavanje Nemačkoj. Među njima posebno je istakao Ratka Parežanina. O Ljotiću je pisao da je njegov pokret sa kojim je ušao u „Zbor“ u stvari mali po broju, ali i da je taj broj je ostvaren zahvaljujući njegovoj ličnosti, budući da se radi o poznatom političaru u Srbiji i dalekom rođaku kraljevske kuće.

Dimitrije_Ljotić_tokom_Drugog_svetskog_rata.pngOd trenutka osnivanja „Zbor“ je jednim delom bio organizovan kao i Hitlerova partija. U okviru pokreta postojali su posebni odseci koji su se bavili obaveštajnim radom (odsek za propagandu, za zaštitu, za obaveštajnu službu, za ideološku izgradnju). Odsek za propagandu imao je uzore u nacionalsocijalističkom pokretu u Nemačkoj, jer su zboraši smatrali da je baš Hitler u svom delu Moja borbanajbolje pokazao koliko je bitna uloga propagande. „Odsek S“ je bio neka vrsta posebne obaveštajne službe, prikupljao je podatke o komunistima, Jevrejima i masonima, koje je koristio u cilju propagande i političke borbe i u isto vreme čuvao podatke za vreme kada „Zbor“ dođe na vlast. Između ostalog, u okviru rada ovog odseka čuvani su intervjui i izveštaji u kojima su se sa zanimanjem pratila razmišljanja političara o Jevrejima, kao i političke promene i dešavanja u jugoslovenskom društvu.

Osim praćenja politički i nacionalno sumnjivih, zboraši su vodili otvorenu antisemitsku kampanju putem svojih partijskih novina (Otadžbina, Bilten JNP „Zbor“, Novi put, Naš put, Buđenje, a pod okupacijom Naša Borba), kao i putem izdavanja brošura i pamfleta. Na primeru „Zbora“ jasno može da se prati Šmitova matrica „neprijatelj-prijatelj“ gde je prijatelj na prvom mestu bila Hitlerova Nemačka, a za najvećeg neprijatelja su bili proglašeni Jevreji, te pored njih i „njihove sluge“ komunisti, demokrate, korumpirani političari, krupni kapitalisti i masoni.

Nastupajući u tom smislu, Ljotić je s oduševljenjem ispratio Anšlus 1938, kojim je Hitlerova Nemačka prisajedinila Austriju tvrdeći da je Hitler „... o tome mislio pošteno i junački, i junački i pošteno svoj životni zadatak i izvršio“. Iste godine Ljotić je nastavio da se divi Hitleru ističući u svom tekstu „Naš nacionalizam“ da je Hitler „kao čovek izuzetno retka pojava. Duboko misaon, i genijalan, organizator, heroj i apostol, on odista fascinira svoj narod. Nema mane ni pege na njemu... Hitler je napisao svoje odista retko delo Moju borbu, i kroz ovo je mnoge jevrejsko-internacionalne zablude porušio u nemačkom narodu...“ Njegovo divljenje nije prestalo ni kada je nacistička Nemačka napala Jugoslaviju, a potom i okupirala Srbiju. U svom tekstu „Srpski narod u tamnici“ priznao je da je srpski narod utamničen, „tamničar je Nemačka“, ali nikako svojevoljni tamničar, već kako je verovao, tamničar po volji Božjoj, a „gospodar je Gospod Bog“. Pri tome je tvrdio da je utamničenje srpskog naroda opravdano zato jer su on i njegovi sledbenici opominjali narod da ne slede druge političare, ali pošto njega i zboraše nisu sledile mase, srpski narod je kažnjen opravdanom Božjom kaznom, a „nije nas Hitler tukao, on je bio štap u rukama Božjim. Gospod nas je tukao zbog našega.”
 

комшија

Stara legenda
Poruka
75.606

"Није никаква тајна да ја изузетно поштујем предратну политичку каријеру Димитрија Љотића и његов хришћански поглед на политику. Сматрам да се из тог његовог политичког деловања може штошта паметно научити."

Бошко Обрадовић, у Дому народне скупштине, 2016
 

a bre Milun

Elita
Poruka
23.169
Pogledajte prilog 776860

Marton (LSV): Prvi na udaru lustracije da bude onaj koji je veličao Ljotića

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton pitao je danas predstavnike pokreta Dveri „kojima su posladnjih dana puna usta lustracije“ da li bi možda prvi na udaru trebao da se nađe „onaj koji je veličao fašistu Dimitrija Ljotića“.


Marton (LSV): Prvi na udaru lustracije da bude onaj koji je veličao Ljotića 1


Piše: Beta 08. oktobra 2020. 20.22

„Dverjanima poslednjih dana puna usta lustracije. Čekajte, jel prvi na udaru onaj koji je prekidao tribine, prozivao manjine i vređao ih? Ili bi možda na udaru trebao da bude onaj koji je veličao fašistu Dimitrija Ljotića?“, naveo je Marton na svom tviter nalogu.

Prema njegovim rečima, ako bi Dveri podržale njegove sugestije, onda bi trebalo „podržati Dveri u borbi protiv takvih osoba“.

Uz objavu Marton je priložio i izveštaj sa tribine Peščanika u Pančevu iz 2008. godine koju je pokušao da prekine lider Dveri Boško Obradović sa svojim pristalicama.

Nakon tvrdnji advokata Srđe Popovića da u Srbiji postoji kontinuitet politike odnosa prema Albancima koji se nije menjao ni posle 5. oktobra 2000. godine, a naročito od kada je na čelu vlade Vojislav Koštunica, desetak mladića je glasno negodovalo i pokušalo da na silu uzme reč, ali su se publika i govornici oštro usprotivili.

Tokom tribine stigala je anonimna dojava da je u sali postavljena bomba.

Kasnije danas Marton je objavio još jedan tvit kojim je reagovao na današnju izjavu Boška Obradovića da bi grobno mesto Josipa Broza Tita trebalo iz Beograda izmestiti u njegovo rodno mesto.

„Evo ga Boškić pokušava da oslobodi parcelu za njegovog čika Mitu Ljotića“, naveo je portparol LSV-a.


link


Војводина има снажну антифашистичку традицију! Браво Мартоне! Смрт фашизму - слобода народу!

i da se lustrira svaki ko je davao podrsku reformama cara Dioklecijana pre 1700 godina.
 
Poruka
24.669
Мита Љотић је био фашиста, а његова војска је асистирала швабовима при стрељању ђака у Крагујевцу.
Naravno, škutorima nije trebala nikakva asistenicja dok su vršili masovna streljanja 1945.

Čak ni nacisti nisu pokazali takav entuzijazam u istrebljivanju Srba.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
75.606
1602299671353.png


LSV: Srbija toleriše nedićevce i ljotićevce

"Dimitrije Ljotić i Milan Nedić imaju i otvorene promotere u političkom životu u Srbiji"

Cetnici_sprovode_narod_na_streljanje[1].jpg


27. jan 2020


Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas, povodom Međunarodnog Dana sećanja na žrtve holokausta, da Srbija taj dan dočekuje uz “konstantnu relativizaciju” uloge fašističkih pomagača i izostanak kazni za fašiste koji bi sutra bili spremni da zlo ponove.


“Ni posle dve godine nije jasno zašto je uopšte bio dozvoljen skup podrške čoveku poznatom po ‘efikasnosti’ u istrebljenju Jevreja, Roma i antifašista, među kojima su bili i Srbi. Kako je moguće da ovih dana bude osuđen čovek (republički poslanik Demokratske stranke) Balša Božović koji je pokušao da taj skup spreči? Zašto nisu odgovarali ljudi koji su tada dizali ruku u nacistički pozdrav?”, upitao je u saopštenju za javnost funkcioner LSV-a Robert Vizi.


Dodao je da kvislinzi i fašistički pomagači Dimitrije Ljotić i Milan Nedić imaju i otvorene promotere u političkom životu u Srbiji.


“Podrška i veličanje fašiste, antisemite Dimitrija Ljotića, ima i otvorene promotere u političkom životu. Isto tako, svoje sledbenike ima i Milan Nedić dokazani kvisling i čovek koji je imao jasnu ulogu u sprovođenju holokausta u Srbiji”, naveo je Robert Vizi.


On je upitao nadležne državne organe zašto i dokle će da tolerišu nedićevce i ljotićevce.


Podsetio je da LSV “uporno i ponovo” poziva da se u osnovne i srednje škole uvede barem jedan čas nedeljno o antifašizmu i tekovinama Narodnooslobodilačke borbe iz Drugog svetskog rata i ocenio da će se samo na taj način zaustaviti trend prekrajanja istorije i onemogućiti da se zlo ponovi.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.