Mars - pitanje za razmisljanje

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.497
_marte.6ei7x4rq1ksgcg0gosw4ckwkg.6ylu316ao144c8c4woosog48w.th.jpeg

Na slici je Mars, "crvena planeta".

Kazu, bez vode sa ogromnim pescanim olujama koje traju vec STOTINAMA HILJADA godina...

Sve je crveno od te prasine .... OSIM POLOVA !

Pitanje: ZASTO I POLOVI NISU CRVENI, prekriveni tom prasinom? ?
:think:

Ti bi baš SVE da bude crveno ..............:mrgreen:

Bilo bi logicno, da oluje koje neprekidno duvaju povrsinom Marsa stotinasma hiljada godina, raznesu crveni pesak po svakom santimetru povrsine planete..

Ni jedan santimetar planete ne bi smeo da ostane beo...

A ipak jeste..

I to je jedna velika misterija zasto je to tako?

Jedini odgovor koji se namece je da TAMO IPAK PO NEKAD PADA SNEG!

Jedini odgovor koji se namece je da TAMO IPAK PO NEKAD PADA SNEG!

Jebte, ne mogu da verujem!
Zakoni fizike i ostali logički cirkusi nemaju veze sa tim, pretpostavka (lupetaj-bomba) da je nekad padao sneg je jedina ispravna...

Pa bog te, gde onda snežni prekrivač na najvišim vrhovima marsa, van polova? A? Gde su ledena jezera? Mislim, ako je padao sneg, neka barica bi se skupila...

Koliko je meni poznato(da ne obnav ljam sada ponovo) Mars je kao planeta najslicniji Zemlji....Ima neku svoju atmosferu, veoma retku, ima godisnja doba(kada se led sa polova spusta ili dize prema polu odnosno ekvatoru), i svakako tamo vetrovi ne duvaju bez prekida.
Tako da je osnovna premisa teme potpuno pogresna.

Koliko je meni poznato(da ne obnav ljam sada ponovo) Mars je kao planeta najslicniji Zemlji....Ima neku svoju atmosferu, veoma retku, ima godisnja doba(kada se led sa polova spusta ili dize prema polu odnosno ekvatoru), i svakako tamo vetrovi ne duvaju bez prekida.
Tako da je osnovna premisa teme potpuno pogresna.

Boldovano: KAKO TO LED RADI?

Sta se ledi i kravi ako nema vode ni padavina?

ni meni nije bas najjasnije, ali da su nasli led na marsu - nasli su ga. to nije nista novo. znaci da je tamo nekad klima bila drugacija, da je bilo tekuce vode, da se ona negde na polovima zaledila i ostala u tom obliku do danas.

Ne sporim ja da su nasli led, ali ispod nekih 20-30 cm prasine....

Ali, veoma je cudnao da ta prasina nije pokrila led na polovima i da se on siri i skuplja.....

Zasto i on nije pokriven slojem prasine, to je pravo pitanje?

Led na Marsovim polarnim kapama je zaledjen ugljen-dioksid. Nema prasine tamo, jer su oluje na Marsu izuzetno slabe i kratkotrajne (ali su ceste), tj roveri mogu lagodno proci kroz najjace oluje na marsu, a i najhladniji su regioni na marsu, pa oluje iz toplijih krajeva brzo posustanu.

Poslednja izmena:
Led na Marsovim polarnim kapama je zaledjen ugljen-dioksid. Nema prasine tamo, jer su oluje na Marsu izuzetno slabe i kratkotrajne (ali su ceste), tj roveri mogu lagodno proci kroz najjace oluje na marsu, a i najhladniji su regioni na marsu, pa oluje iz toplijih krajeva brzo posustanu.

Na polovima, gde je najhladnije, MESANJE toplijeg i hladnijeg vazduha je uvek najvece i oluje MORAJU biti i najjace.

Tako je i na Zemlji i na Marsu.

Back