Marko Šelić Marčelo

Richard III

Domaćin
Poruka
3.849
Da li je neko čitao knjige ovog repera i nazovi-književnika? Ja jesam i iskreno mislim da je kao pisac jako slab. Neubedljivi dijalozi, jadni opisi, glupava radnja, uvek iste ideje i moralističko proseravanje o tome kako su svi drugi prosek, a samo on je neka pobuna i iznad proseka... dečko bukvalno piskara knjižurke na nivou sastava srednje škole, a prodaju se jer je poznat kao reper medju omladinom. Da li ga neko čita i šta mislite o radu dotičnog?

Marcelo misli da ako ce druzeci se sa Teofilom Pancicem i Kokano Mladenovicem kome lize bulju pominjuci ga u svakom intervjuu, da stekne neki ugled intelektualca. Sve u svemu, jedina faza Marcela koja zavredjuje kakvu takvu paznju je ona sa pocetka njegove karijere, kada je ono sto je osecao zaista i govorio i nije samog sebe cenzurisao i bio politicki korektan, sto sada ocigledno jeste.

Da l' je tema otvorena jer ti nije dovoljno što ga hejtuješ jednom po strani na "Stvari koje mrzimo" -pdf Tinejdžeri-, ili zapravo treba da se razvije neka debata ovde? :D

Što se Marčela samog tiče, trenutni utisak mi jeste jedno "meh". Slušao sam ga dosta dok sam išao u srednju školu, mislim, generalno njegova ciljna grupa jesu tinejdžeri tih godina (15-19), i ono, šta znam, bilo mi je sve to okej u to doba. Kasnije, što se muzike tiče, ostao mi je na neke 3-4 pesme, otprilike jedna sa svakog albuma, koje povremeno zavrtim i koje su van tog nekog šablona prozivanja fenseraja, pozivanja na neki kao bunt itd.

A što se knjiga tiče, pročitao sam svih pet (čini mi se da ih je toliko). "Zajedno sami" mi je bila baš kul knjiga, ali sam i nju čitao sa nekih 16 ili 17, tako da više nisam siguran u taj utisak, morao bih da je nađem na polici ponovo pa da ti odgovorim relevantnije :D
Ona knjiga (zbirka?) kolumni i raznih piskaranja mi je bila čas kul, čas isprazno piskaranje. Sećam se da je tamo bila neka kolumna o epizodi Nekropolis Dilana Doga, koja mi je, eto, ostala u sećanju, ali ako generalno sagledaš, jedno poglavlje iz knjige koja ima 20ak poglavlja nije baš reprezentativan uzorak.
I Malterego konačno, prvi deo i dve polovine drugog. Mogao bih da kažem da su mi ove tri ostavile zapravo najkonstantniji utisak, a to je da su okej kao žanr roman. Nije neka visoka književnost uopšte, čak kao da na zaglavlju svake stranice piše da je "za 15-20 godina", kao što je Zabavnik za 7-77. Lako su čitljive, za 2 ipo dana sam ih pročitao sve 3, i to u toku ispitnog roka, kad nisam baš mnogo vremena odvajao na literaturu koja odstupa od stručne, tako da mogu da ih ubrojim u ono štivo za odmaranje mozga.

Tako da eto nekog zbirnog utiska o celom radu. Beše gotivan kao faza u srednjoškolskim danima, al nešto ne gorim od želje da saznam kad će novi album i kad će nova knjiga. Neka ga u Veselom da piše DD uvodnike i dovoljno :D

Knjigu nisam citao,ali slusam njegovu muziku.
I tu je izvanredan,pogadja u centar svakoj recju.Nebitno da li pise o ljubavi,politici ili drugovima.Ima prepoznatljiv stil izrazavanja,i licno ga jako postujem.
Opet ne svaka pesma,ali ima nekoliko koje bas odskacu.
Mlad je,a koliko vidim ima vec nekih 5 knjiga napisanih? To mi je malo mozda i mnogo u njegovim godinama,da bi pricali o nekom ozbiljnom knjizevnom opusu...

Neam pojma ko je niti sam ga ikada slusao. Knjiga mi se dopala, i svima koji ne ocekuju knjizevnost nego nesto izmedju licnog dnevnika i duhovitih pamfleta, preporucujem. :ok:
Ima izostrena cula i pise o onome sto vidi i cuje. Ni fikcija ni suvoparna analiza, samo trenutne misli, prve asocijacije.

Back