Marko Jakšić: Zajednica srpskih opština (ZSO) je šarena laža za javnost u Srbiji i predstavlja kompenzaciju za prihvatanje nezavisnosti Kosova

dejan624

Domaćin
Poruka
3.128
Albanski radnici preorali su staro srpko groblje u Severnoj Mitrovici i napravili zemljani put. U opštini kažu da je došlo do greške, Srbi sa Severa traže da se utvrdi ko je odgovoran. Dok na severu Kosova preoravaju srpsko groblje, u Briselu Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sa evropskim zvaničnicima razgovaraju
Kako žive Srbi na severu Kosova, mesec i jedan dan posle događaja u Banjskoj, kome veruju i čemu se nadaju, o tome smo razgovarali u jutarnjem programu „Probudi se“ sa Markom Jakšićem, pravnikom iz Kosovske Mitrovice.


On se osvrnuo na to kako se desilo da se preko starog srpskog groblja napravi zemljani put i šta kažu u Opštini Kosovska Mitrovica. Jakšić je sa još dvadesetak stanovnika Kosovske Mitrovica juče pokušao da pronađe odgovore na ovo pitanje.


– Otišli smo do policijske stanice da podnesemo krivičnu prijavu protiv NN lica koje je na licu mesta izvršilo te radove, kao i protiv oni koji su te radove naručili i organizovali. To su radovi koje je naručil kosovsko ministarstvo i to su radovi koje koncepta koji Kurtijeva vlada ima na osnovu plana za sever Kosova, koji čini mi se u tački 11 ima u planu naseljavanje većeg broja Albanaca na sever, odnosno promenu etničke strukture. Ti radovi se ne izvode slučajno i verovatno je da postoji neka veća namera iza njih. Namera je jasna, poslednjih godina veliki broj Srba se iselio zbog pritiska koji trpi od strane režima Aljbina Kurtija i kada budemo svi otišli odavde, ostaće naši grobovi da svedoče da je na Kosovu nekad živeo veliki broj Srba. Tako da to što se dešava u Mitrovici ovih dana, dešavalo se na ostatku Kosova i Metohije prethodne dve decenije, groblja su svuda uništena u svim mestima gde Srba više nema, kao što je na primer Đakovica, gde je groblje sravnjeno sa zemljom. Tamo više nema dokaza da su nekada živeli Srbi, tako da ja u tom putu preko tog groblja vidim tu nameru da se na kraju krajeva zatre trag o postojanju Srba na ovim prostorima – bio je jasan Jakšić i dodao da je to zapravo groblje starosedelaca Suvog Dola, tih ljudi više nema ni u Suvom Dolu, a i groblje njihovo je sada predmet uništavanja.
Ovaj pravnik iz Kosovske Mitrovice smatra da je u Briselu danas poslednji pokušaj EU da dijalog vrati na stari put, ali da sva rešenja u Briselu neće sprečiti dalje iseljavanje Srba sa Kosova.


– Srbi sa Kosova su protiv francusko – nemačkof sporazuma. Neophodno je da pronađemo put koji bi uvažio i interese Albanaca i Srba. Kurtijevi potezi nisu ugrozili put Kosova ka EU. U ovom trenutku neprihvatanje francusko – nemačkog plana ne bi uticalo na naš put ka EU. Zajednica srpskih opština (ZSO) je nevladina organizacija koja je kompenzacija sa prihvatanje nezavisnost Kosova i Metohije – kaže Jakšić i zaključuje da je ZSO šarena laža za javnost u Srbiji.
https://nova.rs/emisije/marko-jaksi...penzaciju-sa-prihvatanje-nezavisnosti-kosova/
 

Back
Top