„Маркале зла“ није српски злочин

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Oko Sokolovo

Primećen član
Banovan
Poruka
552
MUSLIMANIMA ODGOVARALO GRANATIRANJE

Propagandni rat protiv Srbije tokom sukoba devedesetih Srbe je isključivo prikazivao kao zločince, a muslimane kao nedužne žrtve. Muslimanima je to odgovaralo jer su tako pridobijali simpatije Amerike. O tome je bilo reči i na suđenju pokojnom predsedniku SRJ u Hagu.
- Da li je „uloga žrtve“ bila jedan od glavnih muslimanskih faktora u ratu, čiji je glavni inspirator Ejup Ganić - upitao je Milošević lorda Ovena.
- Da, glavni Ganićev cilj je bio da uvuče američku vojsku u rat protiv Srba, što mu je na kraju i uspelo. On je radio u Americi i shvatio njihov mentalitet. Ispravno je procenio da su SAD odlučile da se umešaju u sukob i primene silu, što je i izmenilo tok rata. Tačno je da je Ganić priznao da mirno Sarajevo nije u interesu muslimana - odgovorio je zvanični predstavnik međunarodne zajednice.

TEHNIKA SAMOPOVREĐIVANJA

Jedan čovek je bio apsolutno siguran da se muslimani koriste tehnikom „samopovređivanja“, o čemu je obavestio UN. Tokom procesa pred Haškim tribunalom protiv Galića, koji je osuđen na doživotnu robiju, pročitano je pismo visokog vojnog zvaničnika UN Jana Segersa.
- Čak i bosanski muslimani granatiraju svoje građane. Najgori su primeri strašni masakri na pijaci „Markale“. Kada je reč o prvom, iz februara 1994, UN je uvek saopštavao da se ne zna ko je odgovoran za to, mada se znalo da to nisu uradili Srbi. Neke glasine su govorile da je eksploziv postavljen pod jedan sto na pijaci. Naravno da balistička veštačenja i analize kratera nisu precizne nauke. Ali, svi smo znali da se sa nama manipuliše i da nas lokalne vlasti koristile za svoje interese - zaključuje se u pismu koje je pročitano tokom haškog procesa 1999. godine.

Šta više, neki su je otvoreno pripisivali muslimanima koji su tokom opsade Sarajeva, da bi sebi obezbedili opšteprihvaćenu ulogu žrtve, granatirali sopstveni narod.

Tokom unakrsnog ispitivanja, na pitanje pokojnog Slobodana Miloševića „čija je granata eksplodirala na pijaci ‘Markale’“, a koji je događaj bio prekretnica rata u BiH, svedok lord Dejvid Oven se prisetio da je glavnokomandujući snagama UN u Sarajevu general Majkl Rouz rekao da granata nije doletela sa srpske strane i pripretio da će obelodaniti da su muslimani gađali svoj narod.

- Delimično ste u pravu. Na zahtev Radovana Karadžića pokrenuta je istraga UN, ali nikad se nije utvrdilo odakle je granata došla. Na početku se smatralo da je to bilo sa muslimanske strane, a nikad nije dokazano da su je ispalili Srbi - odgovorio je lord Oven na suđenju Miloševiću.

I svedok Dejvid Harland, predstavnik misije UN tokom opsade Sarajeva, objasnio je da Unprofor nije mogao pouzdano da utvrdi odakle je doletela granata na sarajevsku pijacu „Markale“.

- Za vreme ratnih dejstava oko Sarajeva na grad je ispaljeno oko 500.000 granata i u velikom broju slučajeva nije moglo da se utvrdi odakle su došle - rekao je tokom procesa.

Najveću uslugu Miloševiću učinio je svedok Frensis Roj Tomsa, major kanadske armije i viši posmatrač UN na području Sarajeva, kada je govorio o granati koja je pala na „Markale“. Fransis je „priznao“ da je prethodno primetio jedan zapakovan minobacač, na teritoriji bosanske vlade, na mestu odakle je mogla da se ispali granta na pijacu. Na pitanje Miloševića da odgovori - ko je i odakle pucao - Kanađanin je objasnio da o tome postoje dva ili tri izveštaja UN i da on lično ne može ništa da im doda.

- Pitam vas bar za vaše mišljenje - insistirao je Milošević.

- Nije moglo da se utvrdi ko je ispalio granatu - ponovio je svedok.

Uz ono što se čulo na Miloševićevom suđenju, sudija Robinson zažmurio je i na prethodno suđenje generalu Vojske RS Stanislavu Galiću, koji je bio optužen za zločin poznat kao „Markale jedan“, kada je 5. februara 1994. godine na istoj pijaci poginulo 66, a ranjeno 200 građana.

Artiljerijskog oficira irske vojske Johana Žerarda Brendana Hamila komanda UN pozvala je da izvrši ekspertizu i pokuša da odredi sa čijeg položaja je ispaljena granata.

- Zaključak mog tima bio je da „ne postoji dovoljno fizičkih dokaza koji bi potvrdili da je granatu ispalila jedna ili druga strana. Minobacačka granata mogla je da bude ispaljena i sa jedne i sa druge strane. Na osnovu tragova, utvrdili smo šest lokacija. Dve su pripadale Armiji BiH, a četiri vojsci bosanskih Srba. Nije bilo načina da se utvrdi s koje od ovih šest pozicija je ispaljena granata - svedočio je tada irski stručnjak.
http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-15-12-2007/markale-zla-nije-srpski-zlocin

Кланице Сарајева нису ни дошле нити ће доћи на ред у хашком трибуналу. Осудили човека зато што је Србин на преко 30 година робије. А насер у федерацији слободан. Хвала европо. Толико сте фини да ни атила није вам раван.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.