Mark Cukerberg optužen za deljenje ličnih podataka više od 87 miliona ljudi

Smarti

Buduća legenda
Moderator
Poruka
32.838
Glavni tužilac države Vašington, Karl Rasin optužio je Cukerberga zbog direktne umešanosti u odluke koje su dovele do curenja podataka u vezi sa kompanijom Cambridge Analytica, piše The Washington Post.

1653431222201.pngDa podsetimo Cambridge Analytica je britanska kompanija koja je dospela u žižu javnosti u martu 2018. godine kada su The New York Times i The Observer objavili priče da je kompanija koristila lične podatke Facebook korisnika od eksterne kompanije koja je tražila podatke od Facebook mreže za potrebe akademskog istraživanja.


Cambridge Analytica je kompanija koja se vezuje za Trampove pristalice, i pretpostavlja se da su podaci korišćeni u političke svrhe, zarad ciljanog oglašavanja i targetiranih vesti, zbog čega je Facebook već platio kaznu od 5 milijardi dolara.


U izjavi pomenutog tužioca navodi se da Facebook nije zaštitio privatnost i podatke svojih korisnika, kao i da je Cukerberg direktno povezan sa ovim curenjem podataka. U tužbi se navodi da je Facebook dozvolio trećim licima kao što je Cambridge Analytica da pristupi podacima 87 miliona amerikanaca.


Rasin kaže da ova optužnica nije samo upozorenje, već neophodnost, i da time špalje poruku da će lideri velikih korporacija, uključujući i čelne ljude, morati da odgovaraju za svoje postupke. Rasin je inače poznat po strogom stavu, posebno kada je u pitanju ova industrija, a njegova kancelarija sarađuje sa drugim tužiocima na velikoj optužnici protiv kompanije Google zbog obmanjujućih praksa privatnosti.


Kancelarija državnog tužioca je izdala saopštenje u kojem se kaže da je nova tužba bazirana na stotinama hiljada dokumenata koje su dobili tek kada je otpočeo proces protiv Cambridge Analytica, uključujući i izjave zaposlenih u kompaniji Facebook.


Optužba protiv cambridge Analytica je rezultat viziji Cukerberga da otvori Facebook platformu za developere treće strane. U njoj se navodi da je Cukerberg bio potpuno svestan potencijalno loših stvari koje bi mogle da se dese, ali da nije reagovao. Navodi se da je u jednom mejlu Cukerberg napisao: "postoji jasan rizik za oglašivača".


U ovom trenutku matična kompanija Meta nije izdala nikakvo zvanično saopštenje.
 
tim korisnicima su Stizale reklame za Trampa na prošlim izborima, neki kažu da je Hilari zato izgubila.
Nema praštanja , šta samo 5 milijardi , uzeti mu sve i u Gvantanamo na weatherboarding.

CANCEL MARK!!!!!!!!
a ženu mu kinesku špijunku kazniti za primer ostalima!

Pogledajte prilog 1159293
Zloupotreba platforme za povezivanje rodbine i prijatelja svakako da treba da ima drasticniju kaznu...
 

Back
Top