Marcipan

• Začetnik teme Začetnik teme dadap
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovo je moglo da ide i pod sitne kolače i dečije rođendane, ali sam zbog praktičnosti ipak stavio ovde. Dakle, marcipan koji ste napravili po gornjem receptu izmešajte dobro sa 60 gr, prosejanog šećera u prahu i podelite na četiri dela. Jedan deo ostavite beo, drugi izmešajte sa žutom, treći sa crvenom jestivom bojom a četvrti sa malo kakaoa. Svaku četvrtinu zavijte u aluminijumsku foliju do oblikovanja. Upotrebite maštu i vajajte figurice. Možete da koristite i polovine badema za noge (kao kod prasića) ili druge dodatke. Za oči koristite masu od jednog ulupanog belanceta izmešanog sa 4 kašike šećera u prahu. Za zenice tačkicu istopljene čokolade.
Napomena: Na ovo padaju i matori, o deci da ne pričam! :wink: :lol:

Figurice-%20marcipan.jpg

Espanol:
Goscica:
Espanol:
Goscica:
Espanol:
www mira:
Goscice, ovo se ubilo za tebe :D :D
Pravilno! U gornjem slučaju sve oči su uprte u ISTU! :lol: :wink:
Moze, ja vajam, a vi pravite smesu! :D :P
Utali se sa smehom! :wink: :lol:
Moze, vec smo u talu za saxije! :D :wink:
Čoveče, koji forum. A radi mi se kanda i iza leđa? :lol:
Pa kako iza leđa?
Ne moraš ti baš uvek baš sve prvi da saznaš! :lol:

Goscica:
smeh:
Espanol:
Goscica:
Kako je krenulo, vidim ja, štampaće se jedna knjižica pod naslovom "Svi recepti sa Krstarice" :P
Kako to misliš JEDNA KNJIŽICA? Biće to višetomna knjižurina! Kad sa istom udavača klepi izabranog u glavu ovaj ima da se probudi tek kod matičara! :wink:
Pa kažem ja... čovek je pun ideja i korisnih saveta! :lol:
Al što voli da klepne... :lol: :P
Ma ne ja. Samo edukujem udavače! :wink:

Espanol:
Postoji više vrsta marcipana prema zemljama porekla i različitim školama, ali osnovne varijante su one sa orasima i bademom. Ako je neko rešio da se zanima, evo recepta:
MARCIPAN SA ORASIMA ILI BADEMOM
Za 1,5 kg marcipana potrebno je:
- 1 kg šećera
- 3 dl vode
- 500 gr. mlevenih oraha ili badema
Kuvati sirup od šećera i vode dok ne uvri toliko da postane gust. Preliti ga brzo u drugu posudu preko samlevenih oraha ili badema, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Ohlađen dolazi u najvažniju fazu rada, pogotovo ako se od njega prave ukrasi i dekoracije. U poslastičarnicama ovu masu provlače kroz valjke da bi postala glatka i sitne strukture, a u kućnim uslovima može da posluži valjanje (snažno) oklagijom ili tučenje u avanu. Ovako spremljen marcipan može dugo da se održi u frižideru, može da se dodatno boji, a još bolji ukus ima ako se u masu doda malo ruma.
Može li se "najvažnija faza" sprovesti pomoću mašine za pravljenje rezanaca? Znaš one što ima valjke za razvlačenje testa?

smeh:
Espanol:
Postoji više vrsta marcipana prema zemljama porekla i različitim školama, ali osnovne varijante su one sa orasima i bademom. Ako je neko rešio da se zanima, evo recepta:
MARCIPAN SA ORASIMA ILI BADEMOM
Za 1,5 kg marcipana potrebno je:
- 1 kg šećera
- 3 dl vode
- 500 gr. mlevenih oraha ili badema
Kuvati sirup od šećera i vode dok ne uvri toliko da postane gust. Preliti ga brzo u drugu posudu preko samlevenih oraha ili badema, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Ohlađen dolazi u najvažniju fazu rada, pogotovo ako se od njega prave ukrasi i dekoracije. U poslastičarnicama ovu masu provlače kroz valjke da bi postala glatka i sitne strukture, a u kućnim uslovima može da posluži valjanje (snažno) oklagijom ili tučenje u avanu. Ovako spremljen marcipan može dugo da se održi u frižideru, može da se dodatno boji, a još bolji ukus ima ako se u masu doda malo ruma.
Može li se "najvažnija faza" sprovesti pomoću mašine za pravljenje rezanaca? Znaš one što ima valjke za razvlačenje testa?
Može, samo traži više provlačenja. :wink:

Back