Mapa kompjutera

jukabg

Iskusan
Poruka
6.551
Mehaničar mi reče da kod elektroničara proverim "mapu kompjutera"da li mi je ispravna jer nakon jednog udarca i jačeg upada u sns rupu na putu mi trese volan a auto max ispravan pa mi reče ovaj da i to proverim.
Dizne i zubčenje su mi ok.
Da li to ima ikakve veze jer mi vidim tresenje dolazi iz motora a nosaci ni milimetar lufta.
Da li ta mapa kompjutera moze prouzrokovati da mi 2 god tresucka volan u leru?
Ne trese od starosti!

Sta je "mapa kompjutera"? U hardverskom ili sofwerskom smislu? ..

Mapa je kolokvijalni naziv za jedan deo memorije auto-kompjutera u kom su postavljeni neki osnovni parametri rada, tipa načini na koje meša gorivo i vazduh itd. Recimo da to izgleda kao excel tabela, a promenom parametara u toj tabeli radiš "tjuning", tj. možeš da izvučeš više konja iz motora, ali nauštrb veće potrošnje goriva, itd.

Ako se to ne obavi dobro, motor ima problema u radu, ne radi ujednačeno, i može da ima silu drugih problema.

Poslednja izmena od moderatora:
Mapa je kolokvijalni naziv za jedan deo memorije auto-kompjutera u kom su postavljeni neki osnovni parametri rada, tipa načini na koje meša gorivo i vazduh itd. Recimo da to izgleda kao excel tabela, a promenom parametara u toj tabeli radiš "tjuning", tj. možeš da izvučeš više konja iz motora, ali nauštrb veće potrošnje goriva, itd.

Ako se to ne obavi dobro, motor ima problema u radu, ne radi ujednačeno, i može da ima silu drugih problema.
Aaa, pa to se na drugim mestima jednostavno zove "parametri kompjutera". To ne moze da se poremeti od udara u rupu, kompjuter u automobili od udara u rupu moze da nastrada hardverski, softverski ne.

Resio bi problem ..Treslo mi neki dan pa odem kupim 2 stabilizatora zamenim i ne trese vise ..Mislim tesko ces naći kvar na forumu ..Trazis nekog ko je stručan da ri to pogleda ..Ne mislis valjda da će ti Mario pomoći..
Otisao sam kod 5 majstora mehanicara i niko mi nije resio.Ako ti imas nekoga ajde da vidimo da li ce mi resiti.Dolazim bilo gde u Srbiji ako ce da rese!?Naravno nece niko da resi.Sve pregledaju nista ne nadju a i dalje trese Trap je ok.Nosaci motora ok.Dizne menjane.Jedino da veliki servis nije uzupcio ovaj pre 2 godine.Moram sam istrazivati.
Seljacke finte da je star auto macku
o rep.Pre zamene velikog,plivajuceg i kvacila,bregaste ništa nije treslo.
Hebes majstore kada ja moram pričati i predlagati.Kao zameni nosače novim orginalnim ali ne garantuje da nece tresti.Trenutno imam polovne orginalne bez lufta nakon pregleda .
Odem u ovlaščeni kazem ima li garancije ako ne popravite da ne platim ?E to vec niko nece da prihvati.Pa nek se jebu svi majstori

Poslednja izmena:
Otisao sam kod 5 majstora mehanicara i niko mi nije resio.Ako ti imas nekoga ajde da vidimo da li ce mi resiti.Dolazim bilo gde u Srbiji ako ce da rese!?Naravno nece niko da resi.Sve pregledaju nista ne nadju a i dalje trese Trap je ok.Nosaci motora ok.Dizne menjane.Jedino da veliki servis nije uzupcio ovaj pre 2 godine.Moram sam istrazivati.
Seljacke finte da je star auto macku
o rep.Pre zamene velikog,plivajuceg i kvacila,bregaste ništa nije treslo.
Hebes majstore kada ja moram pričati i predlagati.Kao zameni nosače novim orginalnim ali ne garantuje da nece tresti.Trenutno imam polovne orginalne bez lufta nakon pregleda .
Nzn kako i gde radiš te stvari i da li ti ljidi imaju alate ..Nije tezak auto za zupcenje koliko se secam ali moguće da mu je pobegao ..Najverovatnije da jeste ako je sve ostalo ispravno

Nzn kako i gde radiš te stvari i da li ti ljidi imaju alate ..Nije teza auto za zupcenje ali moguće da mu je pobegao ..najverovatnije da jeste ako je sve ostalo ispravno
A radim drug moj u Beogradu gl.grad Srbije prema Obrenovcu ima dobar lik majstor odličan je ali moguce da mi nije uzupčio jer me to hebe od tada kad je veliki radio.Ali kazem ti platit mi nije problem + uvek više platim .Ali ako ima netko ko moze to zubcenje pogledat i da mi kaže drug ti je zbog toga platim hvala lepa i mir.Onda kod pravog majstora da uzubči.Neznam evo budi pametan.Još sam 10.000 km do novog velikog .Ali šta?Oteram kod ovog pa opet loše uzubči?Nikada nije priznao pričali smo.
Isti intezitet volan trese od kako veliki uradio.
TRAP ISPRAVAN.
DIZNE MENJANE.
NOSAČI BEZ LUFTA.
LETVA VOLANA DOBRA.
ITD ITD.Juče bio na pregledu kod drugog majstora.
A u leru trese volan.Armatura okolo i ne trese.Samo na volanu vibracije.
Moram raditi idući veliki na drugom mestu pa videt.

A radim drug moj u Beogradu gl.grad Srbije prema Obrenovcu ima dobar lik majstor odličan je ali moguce da mi nije uzupčio jer me to hebe od tada kad je veliki radio.Ali kazem ti platit mi nije problem + uvek više platim .Ali ako ima netko ko moze to zubcenje pogledat i da mi kaže drug ti je zbog toga platim hvala lepa i mir.Onda kod pravog majstora da uzubči.Neznam evo budi pametan.Još sam 10.000 km do novog velikog .Ali šta?Oteram kod ovog pa opet loše uzubči?Nikada nije priznao pričali smo.
Isti intezitet volan trese od kako veliki uradio.
TRAP ISPRAVAN.
DIZNE MENJANE.
NOSAČI BEZ LUFTA.
LETVA VOLANA DOBRA.
ITD ITD.Juče bio na pregledu kod drugog majstora.
A u leru trese volan.Armatura okolo i ne trese.Samo na volanu vibracije.
Moram raditi idući veliki na drugom mestu pa videt.
Nema nista bez dijagnostike na uvo ne ide. .Rekao sam ti nadi nekog ko ima VAG tester i nek ocita tork vrednost ili kako se vwc kaze na nasem ...Pa tek onda može da steluje napred ili nazad zavisno od vrednosti ..Nije to komlikovano samo treba imati alat ..evo šta treba da ocita i odmah ces znati jel ok ili nije
Screenshot_20241102_140235_Chrome.jpg

Igi svaka čast majstore.Puno hvala valjda cu nac nekoga ko to radi.
Sve meni jasno.Samo što teže nać nekog.
Došteluje ako je problem zupčenje.Ali pošto niko nikada ništa na pregledu golim okom nije našao vrlo verovatno je to.
Ako prezubcenje može biti uzrok tresenja volana?
Inače auto ide ko zver i sve drugo ok.Proverio sam iste pasate kod drugih ljudi volani potpuno mirni u leru i ne tresu.

Jesi video kako nisu uzupčili nadstrešnicu u ns? Teraj to i uživaj :)

Da ponovim: drugar je vozio pasat b5 na taksiju. Kada se uhvatiš za volan tresu ti se oči u glavi :)
Giga ebe kevu ..Los majstor lose određen posao i sve skace.. Ti pasati rade mirno i na mil km ako je održavan kako treba ..I onda kazete bolji nov auto kupljen u Srbiji a održavan kod majstora koji nema pojma 😆..

Giga ebe kevu ..Los majstor lose određen posao i sve skace.. Ti pasati rade mirno i na mil km ako je održavan kako treba ..I onda kazete bolji nov auto kupljen u Srbiji a održavan kod majstora koji nema pojma 😆..
Nece u Srbiji niko da radi za 25 evra sat ta vremena su prosla, i pre 10 i vise godina je bio 20 evra sat.

Znaš li ti koliko prosečnom srbinu treba godina da dođu do tih milion km gde se sve trese i treba ti NAUČNIK da bi ga popravio? Okruglo 100 godina.

Dakle ljudi ne kupujte taksi vozila iz uvoza sa smanjenom km jer su razvaljeni!

Loše uzubčeno čim niko nije provalio gde problem a uzubčenje se ne vidi i onda Mario i svi mehaničari brane jedni druge kako sve trese iz čista mira.Šta ćeš star auto loše dizne jbg itd .A sve rade prevelikom brzinom i grese jer namesto 240 eur dnevno morajo 500 eur zaraditi.Mala im dnevnica 240 eur.U Sloveniji sam slučajno radio kod nekog lika nešto sat rada mi naplatio 25 eur a u Srbiji mali servis koji traje 15 min naplate 3000 din/25 eur,a veliki servis 100 eur 2 sata posla.Preskupi majstori.I šta sad uzubčio nije pa neće priznat da nije?
Seoska idila.

10 god mi je bio miran volan.Zadnji veliki servis verovatno loše uzubčeno.Videt čemo.Auto je top ali desavaju se greske.Problem je što neće majstor da prizna gresku.Na 10 drugih pasata mirni volani.Samo je fora imati dobrog majstora i taxy vozila mogu i 2 miliona km .

Back