manu odlučio da koriguje enciklopediju

Marin55

Domaćin
Banovan
Poruka
3.091
manu odlučio da koriguje enciklopediju
Politika - Pre 42 minuta
SKOPLJE - Makedonska akademija nauka i umetnosti (MANU) odlučila je da koriguje određene odrednice u prvoj nacionalnoj enciklopediji, posle žestoke reakcije Albanaca u Makedoniji i američke i britanske ambasade u Skoplju.


Kako se navodi u saopštenju leksikografskog zavoda MANU, članovi glavne redakcije Makedonske enciklopedije su na sednici doneli odluku da naprave ispravke u određenim odrednicama, kao i da bude urađeno drugo, izmenjeno i dopunjeno izdanje.

Enciklopedija je promovisana prošle nedelje i odmah je izazvala reakcije albanskih političkih stranaka u Makedoniji, udruženja i pojedinaca, u vezi sa odrednicama koje se odnose na nazive Albanaca i na višemesečni sukob pripadnika te etničke zajednice i makedonskih snaga bezbednosti tokom 2001.

Albanci u Makedoniji su protestovali tražeći povlačenje enciklopedije i izvinjenje zato što su u njoj nazvani "Šiptarima" i "Planincima", a njihove političke stranke su žestoko reagovale na navode da su se Albanci u Makedoniju doselili u 16. veku.

Oni su od premijera Nikole Gruevskog, koji je prisustvovao promociji enciklopedije, zatražili da se distancira od edicije, jer kako kažu, to bi u suprotno značilo da Vlada podržave stavove MANU.

Žestoko su reagovale i ambasade pomenute dve države u Skoplju zbog delova u enciklopediji u kojima se pominje da su njihove specijalne snage 2001. obučavale pripadnike pobunjeničke Oslobodilačke nacionalne armije (ONA).

"Ambasada SAD odbacuje ove informacije kao falsifikovane, neosnovane i neprihvatljive pretenzije MANU" i zatražila je da vrhunska naučna institucija u Makedoniji "sama smisli šta će preduzeti da bi poboljšala svoj kredibilitet".

Britanski ambasador u Skoplju Endru Ki je u pismu upućenom MANU, insistirao da je netačan podatak da su pripadnici elitne britanske antitetrorističke jedinice SAS učestvovale u obuci albanskih pobunjenika.
 
Evo izdvojio sam jedan podatak o Ilirima iz Enciklopedije koja je stara prije trideset godina:

Iliri Indoevropska grupa naroda koja je u antickom periodu naseljavala zapadno podrucje Balkanskog poluostrva (istocni dio Jadrana do Dunava i Morave) srodni su sa Tracanima bili su razdeljeni na mnoga plemena medju kojima su najznacajniji Breuci (Srem), Liburni (Dalmati primorje), Daorsi i Ardijeri (oko Neretve) Dardani oko juzne morave i Vardara.Polovinom III vijeka p n.e. Ardiljeri su osnovali drzavu koja je obuhvatala primorje od Epira do Neretve, danasnju Hercegovinu, Crnu Gortu i Albaniju.posto su srusili njihovu drzavu 167 p n.e. Rimljani su devete godine definitivno pokorili Ilire djelom ih Romanizirali.
 

Back
Top