Мантре

крсташ

Iskusan
Poruka
6.876
У последње време све већи и већи број изговара једне те исте реченице или понавља једне те исте фразе у готово свим ситуацијама. Неке од њих су:

- треба радити на себи;
- морамо још да растемо;
- ко зна зашто је то добро;
- биће боље.

итд.

Испада као да нико никога не слуша током разговора, већ да људи дају унапред припремљене одговоре на питања која им људи поставе или да дају описне реченице, без суштине, када желе да се надовежу на нешто. Када им нешто не одговара, обично кажу "то је само твоје мишљење", не улазећи у расправу, без узимања икаквих чињеница у обзир. Релативизација на сваком кораку и усиљени позитивизам.

Да ли су овакве реченице производ гледања јутјуба и инстант образовања или плод посете психијатру уз доста лекова?

Lažni utisak da su, gledajući yt i guglajući postali odjednom stručnjaci za sve, ne ulazeći u suštinu niti postoji trud da se proučavanjem i čitanjem literature koju potpisuju stručnjaci u raznim oblastima dođe do argumenata i činjenica
Inače , neke od tih rečenica nisu tekovina modernog društva, neke od njih su i narodne mudrosti koje su "preuzete" za potrebe današnje konverzacije ali u nekom drugom kontekstu i sa nekim drugim ciljem.

Mantre su, moje mišljenje, one rečenice koje čuješ od fanova teorija zavere. Tramp kaže da u Springfildu jedu pse i mačke i dan kasnije gomila bumera to ponavlja. Ili nema klimatskih promena, to Ameri manipulišu vremenom. Ili "misli svojom glavom" itd.

Pa ako ti neko kaže "to je tvoje mišljenje" ili "ko zna zašto je to dobro" znači da neće da polemiše, što je okej, nisu svi raspoloženi za rasprave.
Не ради се о расправи.

Нпр. ти дођеш код мене и кажеш "данас сам имала удес. Уништен ми је ауто", а ја ти на то одговорим са "Ко зна зашто је то добро". Дајем ти само пример, то може да буде и нека друга лоша ситуација у животу.

Не ради се о расправи.

Нпр. ти дођеш код мене и кажеш "данас сам имала удес. Уништен ми је ауто", а ја ти на то одговорим са "Ко зна зашто је то добро". Дајем ти само пример, то може да буде и нека друга лоша ситуација у животу.
Pa ta druga osoba neempatična i neće da se investira.

Lažni utisak da su, gledajući yt i guglajući postali odjednom stručnjaci za sve, ne ulazeći u suštinu niti postoji trud da se proučavanjem i čitanjem literature koju potpisuju stručnjaci u raznim oblastima dođe do argumenata i činjenica
Inače , neke od tih rečenica nisu tekovina modernog društva, neke od njih su i narodne mudrosti koje su "preuzete" za potrebe današnje konverzacije ali u nekom drugom kontekstu i sa nekim drugim ciljem.
Од људи које познајем да бацају народне мудрости, могу да наведем само себе.

Поред овога, имаш и исто тако глупа питања, типа:

- да ли можеш да напредујеш;
- да ли си задовољан;
- како видиш себе за 5 година;
- како могу да помогнем;
- шта ја треба да урадим (или шта ми треба да урадимо) како би се то променило;

итд.

Sve vise ljudi je nesposobno za empatiju, makar u Srbiji. To je posledica kolektivnog PTSD koji nikad nije adresiran. Da se islo kod lekara, ljudi bi bili bolje u glavi.
Велики број иде и добија неке таблете. Све више њих изгледа као да је ишло по стручну помоћ.

Имаш и ове који ти одговарају цинично "је л све уреду"?

То није нормалан и природан ток разговора.

Велики број иде и добија неке таблете. Све више њих изгледа као да је ишло по стручну помоћ.

Zdravstvo je u k.cu, nije dovoljno da te nakljukaju lekovima, treba da postoji i neko da prica sa covekom.
Sve u svemu, ne treba ocekivati mnogo od ljudi ovde. Gledas samo da ne udjes u konflikt jer nikad ne znas koja budala je sa druge strane.

Zdravstvo je u k.cu, nije dovoljno da te nakljukaju lekovima, treba da postoji i neko da prica sa covekom.
Sve u svemu, ne treba ocekivati mnogo od ljudi ovde. Gledas samo da ne udjes u konflikt jer nikad ne znas koja budala je sa druge strane.
Ови су ишли на дресуру. Тачно видиш које су му реченице убачене у мозак и како неприродно реагује.

Њихови одговори и њихова питања су дехуманизована.

Постоје и оне варијанте када свој проблем пребацују теби, а то је на следећи начин:

- шта предлажеш;
- како би ти решио овај проблем;

Ти дођеш у пожалиш се на нешто и он ти одговори питањем. То су унапред научене реченице, које се изговарају у одређеним фазама и ситуацијама. Ово је присутно и у фирмама.

Ја мислим да је последица неких лекова или одласка у установу.

Све више људи понавља те глупости.

Mislim da je dobro što ljudi idu kod psihijatra i piju lekove. Ne postoje samo dijagnoze depresija, panični napadi, anksioznost. Postoje i mnogo, mnogo teže bolesti koje moraju da se leče. Koliko puta smo čuli za neku tragediju i čitali da je neki psihijatrijski bolesnik ubio ženu, majku, brata..ubio je jer se nije lečio.

Te mantre obično ponavljaju oni koji idu kod psihoterapeuta, ali da ne generalizujem te ljudi, ponavlja ih ponekad svako od nas.

"Biće bolje" tu rečenicu možemo da čujemo i od starijih ljudi koji ne piju lekove za depresiju, npr.

- како могу да помогнем

Ovo je dobronamerno pitanje jer neko hoće da pruži pomoć nekome kome je pomoć potrebna. I znak je da ti ljudi pažljivo slušaju svog sagovornika.

Ne razumem zašto ti smetaju ljudi koji odlaze kod psihijatra.

Kada nekoga boli grlo i kašlje, ide kod lekara. Kad neko slomi nogu, ide kod ortopeda. Psihijatri su lekari, kao i svi drugi.

Što se tiče teme
Испада као да нико никога не слуша током разговора, већ да људи дају унапред припремљене одговоре на питања која им људи поставе или да дају описне реченице, без суштине, када желе да се надовежу на нешто. Када им нешто не одговара, обично кажу "то је само твоје мишљење", не улазећи у расправу, без узимања икаквих чињеница у обзир. Релативизација на сваком кораку и усиљени позитивизам.

Да ли су овакве реченице производ гледања јутјуба и инстант образовања или плод посете психијатру уз доста лекова?

Mislim da je tačno da danas ljudi ne slušaju druge ljude i da odgovaraju kratko, sa nekom mantrom. Ti ljudi možda ne žele ozbiljniji pristup problemu koji ima njihov sagovornik.

Ne znaju kako da pomognu ili su nemoćni da oni pomognu, i iz tog razloga odgovaraju kratkim rečima.

Svako od nas poznaje po neku takvu osobu. Sa druge strane, postoje oni koji sve znaju i koji uvek mogu da pomognu..samo na rečima, ne delima.

Ukoliko imamo neki problem na poslu, obraćamo se starijem kolegi ili šefu. Ukoliko postoji problem u porodici, rešavamo ih u okviru porodice.

Ne želimo da se poveravamo nekom članu porodice. Razgovaramo sa bliskim prijateljima, onima koji ne upotrebljavaju te manre. Oni će nas saslušati i ukoliko su u mogućnosti oni će pomoći.

Mantre možda ponavljaju mladi koji najviše gledaju jutjub. Ne moraju da se vezuju za one koji odlaze kod psihijatra.

Ovo je dobronamerno pitanje jer neko hoće da pruži pomoć nekome kome je pomoć potrebna. I znak je da ti ljudi pažljivo slušaju svog sagovornika.
Не.

Ti ljudi možda ne žele ozbiljniji pristup problemu koji ima njihov sagovornik.
Мене када нешто не занима, кажем "Не занима ме".

Ово је нешто сасвим другачије.

Ти му кажеш "извршитељ ми запленио стан", а он ти одговори са "ко зна зашто је то добро".

Slažem se da to nije u redu. Bolje da taj neko ćuti nego da daje ovakav odgovor.
Е видиш, све више људи одговара на неки дехуманизован начин. Тако се воде и разговори на радном месту. Нико заправо не разговара о суштини, нити даје јасне и људске одговоре, већ као да не разговарају са човеком, него са неким роботом.

Неке људе које познајем, раније је нервирао тзв. "small talk". Ово сада је 300 пута горе.

Е видиш, све више људи одговара на неки дехуманизован начин. Тако се воде и разговори на радном месту. Нико заправо не разговара о суштини, нити даје јасне и људске одговоре, већ као да не разговарају са човеком, него са неким роботом.

Неке људе које познајем, раније је нервирао тзв. "small talk". Ово сада је 300 пута горе.

I misliš da su za to krivi psiholozi i psihijatri?

I misliš da su za to krivi psiholozi i psihijatri?
Они им убацују то у главу. Тачно видим ко је прошао кроз десуру у којој је научио да понавља неке реченице, углавном себи, а онда и другима.

Делују ми као људи који су прошли кроз неке тешкоће и онда сада наглас понављају нешто, када се појави и најмања претња по стабилност њихове психе. Не могу да слушају о ружним стварима, већ све одмах окрећу на нешто лепше или то само на други начин скрајну.

Ту се сада одлази у другу крајност, а о њој сам већ причао. Ради се о извртању и негирању чињеница уз реченицу "то је само твоје мишљење".

Све их је више и више.

Ово је нешто сасвим другачије.

Ти му кажеш "извршитељ ми запленио стан", а он ти одговори са "ко зна зашто је то добро".
Gde ti srećeš takve ljude? Mislim da niko pri zdravom razumu neće reći "ko zna zašto je to dobro" ako mu kažeš da su ti zaplenili stan ili ukrali auto i slično.
Niti smatram da je mantra pitati "kako mogu da ti pomognem".. Šta drugo da pitam osobu kojoj treba pomoć a spremna sam da pomognem?
Mantre više koristimo za neke ljude koje srećemo ali nemamo skoro pa nikakav odnos sa njima, npr komšiluk
"Jesi li dobro?" "evo jesam odoh na posao"
"danas je vruće/hladno/kiša" bla bla bla, iste rečenice vrtimo jer nas u suštini ne zanima ali pitamo iz kulture. :D

Шта је још мантра? Нико више не употребљава реч "проблем". То је забрањено. Сада се користи израз "изазов". Оно што је овде кључно јесте да те две речи нису синоними и да реч "изазов" не може да замени реч "проблем". Мени је јасно зашто то неко тако ради, јер жели да покаже овима да нису у проблему и да све може да се реши, ако се посматра на другачији начин (заправо није тако јер не могу сви проблеми да се реше).

Конкретан пример: Изазов је када ја некога изазовем да игра неку игру са мном ("Ајде да играмо шах") или да се такмичимо у нечему. Проблем је нешто друго и поистовећивање та два, односно замена проблема изазовом, није реално могућа.

Gde ti srećeš takve ljude? Mislim da niko pri zdravom razumu neće reći "ko zna zašto je to dobro" ako mu kažeš da su ti zaplenili stan ili ukrali auto i slično.
Niti smatram da je mantra pitati "kako mogu da ti pomognem".. Šta drugo da pitam osobu kojoj treba pomoć a spremna sam da pomognem?
Mantre više koristimo za neke ljude koje srećemo ali nemamo skoro pa nikakav odnos sa njima, npr komšiluk
"Jesi li dobro?" "evo jesam odoh na posao"
"danas je vruće/hladno/kiša" bla bla bla, iste rečenice vrtimo jer nas u suštini ne zanima ali pitamo iz kulture. :D
Срећем их и знам их. Ништа нисам измислио нити преувеличао.

Ја знам људе који су се током времена променили. Нпр. пре 15 и више година су били нормални и имали су људске и природне реакције на моје реченице, питања и запажања. Временом, да ли због терапије, да ли због образовања или индоктринације на послу, променили су речник, став, начин опхођења и све по реду и сада видиш да та особа не одговара на иста питања на исти начин, нити да реагује на неке ствари подједнако.

Back