Manouchehr Mottaki:"Nuklearno oružje donosi nesreću"

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
101206143.jpg

Manouchehr Mottaki (Foto: AFP)

Manouchehr Mottaki
"Nuklearno oružje donosi nesreću"

Nuklearno oružje donosi samo nesreću i svijetu bi bilo bolje bez takvog oružja, rekao je u ponedjeljak na početku dvodnevne posjete Atini iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki.



„Moramo ozbiljno raditi u vezi s nuklearnim razoružanjem“, kazao je Mottaki, u danu kada su u Ženevi počeli pregovori o iranskome nuklearnom programu.

„Nuklearno oružje ne rješava nijedan problem. Ono samo donosi nesreću. Sve zemlje u svijetu treba da idu dalje u nuklearnom razoružanju. To je najbolja garancija sigurnosti“, rekao je iranski šef diplomatije, prenio je Associated Press.

Pregovori šestorke i Irana počeli su u ponedjeljak u Ženevi radi obnove dijaloga o nuklearnom programu, prekinutom prije 14 mjeseci, u napetoj atmosferi jer je Teheran objavio da kontrolira cijeli ciklus proizvodnje nuklearnog goriva.

Teheran je objavio da je proizveo prve količine koncentriranog urana koji služi u proizvodnji obogaćenog urana, što pojačava zabrinutost Zapada.

FENA
 
Ovu izjavu cijenim jer zaista nuklearno oruzje ne donosi nikome dobro.To je izjava i Moamara al Gadhafija koji se odrekao takvog pojma oruzja.Posto se uskoro rjesava pitanje Palestine mislim da nece biti potrijebno da se radi na nuklearnom oruzju i mislim da Iran nema razloga da proizvede jedno takvo oruzje i nadam se da je ova izjava ublazila stavove Zapada prema Iranu.Ipak nadam se da ce Iran dokazati da njihova postrojenja ne sluze u smislu pravljenja oruzja nego da sluzi cisto za energetske svrhe.Zato zelim da Iran svojom diplomatijom pobijedi i da dokaze da je zemlja koja zeli mir i kojoj se trebaju ukinuti sankcije.Nadam se da nece biti rata i da ce Iran dozvoliti provjeru svakog postrojenja i da nece praviti nuklerano oruzje.To je veoma bitno kako bi se ocuvala Islamska Revolucija u Iranu i kako bi narod Irana zivio u jednoj slobodnoj i ekonomski jakoj drzavi.
 
Kuvajtski emir pozvao na mirno rešavanje spora oko Irana
Politika - Pre 37 minuta
ABU DABI - Kuvajtski emir, šeik Sabah Al Ahmed Al Sabah pozvao je na mirno rešavanje spora oko iranskog nuklearnog programa, na početku dvodnevnog samita Saveta za zalivsku saradnju u Abu Dabiju, kojim dominira zabrinutost zbog Irana.

On se založio za okončanje spora oko iranskog nuklearnog programa dijalogom, mirnim sredstvima i poštovanjem principa međunarodnog legitimiteta, javio je danas AP.

Šest članica Saveta za zalivsku saradnju - Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Katar, Oman i Bahrein, žele da vide mirno rešenje ovog pitanja koje će omogućiti stabilnost i bezbednost regiona, poručio je on okupljenima na samitu.

Zapad veruje da je svrha iranskog nuklearnog programa proizvodnja atomske bombe, dok Iran to demantuje i tvrdi da mu je jedini cilj proizvodnja električne energije.

Savet za zalivsku saradnju je labavi vojni, politički i ekonomski savez osnovan 1981. godine, uglavnom kao odgovor na iransku Islamsku revoluciju 1979. i pretnju od širenja militantnog političkog islama iz Irana.
 
Najviši iranski nuklearni pregovarač Said Džalili je danas u Ženevi počeo razgovore sa visokom predstavnicom Evropske unije za inostranu politiku, Ketrin Ešton, o kontroverznom nuklearnom programu Teherana.
Ketrin Ešton predvodi današnje razgovore sa Saidom Džalilijem i visokim diplomatama iz Sjedinjenih Država Rusije, Kine, Britanije, Francuske i Nemačke.
To je prvi put u više od godinu dana da su se pregovarači sastali radi razgovora po tom pitanju. Očekivanja nisu na visokom nivou i eksperti navode da je najveća nada u tome da će ovi pregovori dovesti do novih razgovora.
U medjuvremenu, šef iranske agencije za nuklearnu bezbednost, Ali Akbar Salehi, juče je rekao da je njegova zemlja „dovoljna sama sebi“ u čitavom ciklusu proizvodnje nuklearnog goriva, pošto je proizvela prvu količinu koncentrisanog uranijuma poznatog kao „žuti kolač“.
Salehi je to izjavio na iranskoj državnoj televiziji, ali nije rekao koliko je žutog kolača proizvedeno do sada.

VOANews
 
Mislim da Iran sada treba prihvatiti uvjete medjunarodne zajednice i da se treba prijatnije ophoditi prema medjunarodnoj zajednici.Mislim da epilog dogadjaja na Bliskom istoku dolazi ka finalnoj fazi i mislim da ce se rijesiti pitanje Palestine i da ce Iran prihvatiti pregovore oko nukleranog programa i ako UN bude uporan k tome da Iran prekine sa nukleranim reaktorima onda se treba pomiriti s time i da prihvati uslove UNa kako bi se Iranu ukinule sankcije.
 

Back
Top