- Poruka
- 20.959
"Ej, braćo, pa ovde niko ne živi" - srpski seoski glavešina Todor, naseljavanje Balkana sredinom šestog veka
"Bit će da Srbi već kampuju, podalje, podalje" - hrvatski seoski glavešina Jozo, naseljavanje zapadnog Balkana krajem šestog veka
"Ranije mi za Peruna uzimali koze i svinje a sad mi za Isusa traže koze, svinje i pare", bivši slovenski vernik, sada pravoslavac, Teodosije posle plaćenog krštenja, slave i sarane.
"Guziće nas Bugari i Rumuni za ovo u drugom svetskom ratu, alo da li me čujete?", srpski prorok pradeda Milivoje posle iznenadnog proširenja Dušanovog carstva.
"Da ih je bilo malo to jeste al nam vetar duvao u lice pa pogibe koji bezveze" - despot Božidar, marička bitka
"Pukli jesmo al rakija bila dobra" - vladika Svironije, desetak godina kasnije posle pujdanja crkve dokonog naroda na nepristajanje na ponovnu promenu vere.
"Care, ovi nit kopaju niti Turke jure" - General Shultz habsburškom caru.
"Lebac ti zagoreli, pa tamo su sve naši" - hajduk Pera, neuspela hajdučka opsada turskog utvrdjenja
"Nemoj neko da je guslao o ovome!" - hajduk Milivoje, poraz kod Niša
"Stisli Rusi kesu umesto Turaka" - Karadjordje, nedelju dana pred odlazak u selo Radovanje
"Da su saradjivali manje bi ih poginulo" - dipl. ing. arh. Krstivoje Brkić, II svetski rat
"Majn Got! Pre će se završi drugi svetski rat nego što ćemo obraditi srpske prijave komšija" - nemački ss (IV stepen) obaveštajac, Major Drucker