Manipulatori i tehnike manipulacije

Bryaxis

Zainteresovan član
Poruka
228
Da li ste primetili određene obrazce ponašanja kod ljudi iz vašeg okruženja – bilo u porodici, među prijateljima ili kolegama – za koje mislite da su manipulativne metode? Kako se nosite sa takvim osobama, pogotovo kada imaju uticaj na veću grupu ljudi? Kako ste uopšte shvatili da je u pitanju neko ko se služi manipulativnim metodama kako bi pridobio ljude? Kako razlikujete manipulaciju od nekih drugih oblika ponašanja koje se možda samo čine sličnim? Da li ste bili žrtva manipulatora i kako ste to prevazišli?

Da li ste primetili određene obrazce ponašanja kod ljudi iz vašeg okruženja – bilo u porodici, među prijateljima ili kolegama – za koje mislite da su manipulativne metode? Kako se nosite sa takvim osobama, pogotovo kada imaju uticaj na veću grupu ljudi? Kako ste uopšte shvatili da je u pitanju neko ko se služi manipulativnim metodama kako bi pridobio ljude? Kako razlikujete manipulaciju od nekih drugih oblika ponašanja koje se možda samo čine sličnim? Da li ste bili žrtva manipulatora i kako ste to prevazišli?
Postoji mnogo načina, ali svi su nekako privremeni. Trajno rešenje je da
nađeš na koju slabost te peca. Da nemaš neku slabost, ne bi te upleo
u svoju igru.

... Da li ste bili žrtva manipulatora i kako ste to prevazišli?

Једва преживео !
Али преживео сам и много научио.
(прво сам себе одучио од манипулације, а онда са лакоћом почео да избегавам оне који манипулишу)

Манипулација потиче још из најранијег периода живота,
беба има гомилу потреба,
али нити прича нити зна на неки други начин да изнесе своје потребе
а ипак сви трчкарају око ње, зар не ?

Е ту је гвинт.

Свако од нас је у почетку био манипулант,
и за то био награђен (мажен и пажен) !

Како човек стасава требало би да се ослобађа тих манипулативних начина обраћања околини,
тако што прво научи да своје проблеме стави у говор,
па касније у неки од начина обраћања околини.

- Ако нас интересује нека девојка,
треба да јој то кажемо, а не да лузерски чекамо да јој се свидимо !

- Ако нам смета неко ко се гура у аутобусу
треба да и ми њега гурнемо,
а не лузерски да се покуњимо и чекамо да се он сажали.

- Ако нам нека државна или приватна институција даје лошу услуга
треба да пресавијемо папир
и пожалимо се вишој инстанци
а не да кукавички бућкамо друге и навијамо за грађанску непослушност и рушење државе !

Има реченица у песми:
"Мојне мала мојне да би Кизу шта,
да би Кизу да манипулишеш ... "

И уопште цео текст песме је "мушки",
један момчић се осетио ухваћен у мрежу женске манипулације, па се гица ...

Песма је од пре 40 и више година
и мени је интересантна одувек јер је говорила отворено о нечему
што је мене тада болело.

Ја волим да кажем "никада нам није свима исто"
у смислу оно што је мене тада тиштило
је било предмет спрдње неких мојих вршњака.

И фала богу да је тако, да смо различити (те да можемо да помогнемо једни другима) ... :ok:

Postoji mnogo načina, ali svi su nekako privremeni. Trajno rešenje je da
nađeš na koju slabost te peca. Da nemaš neku slabost, ne bi te upleo
u svoju igru.
Ta osoba mi je našla slabost, ako to tako možemo da nazovemo. Međutim, počeo je da mi radi insekt 😅 da nešto nije kako treba. Distancirala sam se i počela da posmatram tu osobu i to kako se ponaša prema ostalima. Apsolutno isti šablon koristi za svakog. E sad, ja tu osobu znam mnogo kraći vremenski period u odnosu na ostatak ekipe, pa se može reći da mi nije predtavljalo toliki problem da presečem.

Druga stvar, kad je neko izmanipulisan, ne možeš mu prosto reći: "Taj i taj te manipuliše." iz jasnih razloga. Naravno da niko u to neće poverovati.

Kako se postaviti u takvoj situaciji? Kako sprečiti i da li se uopšte upuštati u celu situaciju spašavanja potencijalnih žrtvi? Ili jednostavno prepustiti sve vremenu, pa kako bude?

Једва преживео !
Али преживео сам и много научио.
(прво сам себе одучио од манипулације, а онда са лакоћом почео да избегавам оне који манипулишу)

Манипулација потиче још из најранијег периода живота,
беба има гомилу потреба,
али нити прича нити зна на неки други начин да изнесе своје потребе
а ипак сви трчкарају око ње, зар не ?

Е ту је гвинт.

Свако од нас је у почетку био манипулант,
и за то био награђен (мажен и пажен) !

Како човек стасава требало би да се ослобађа тих манипулативних начина обраћања околини,
тако што прво научи да своје проблеме стави у говор,
па касније у неки од начина обраћања околини.

- Ако нас интересује нека девојка,
треба да јој то кажемо, а не да лузерски чекамо да јој се свидимо !

- Ако нам смета неко ко се гура у аутобусу
треба да и ми њега гурнемо,
а не лузерски да се покуњимо и чекамо да се он сажали.

- Ако нам нека државна или приватна институција даје лошу услуга
треба да пресавијемо папир
и пожалимо се вишој инстанци
а не да кукавички бућкамо друге и навијамо за грађанску непослушност и рушење државе !
Kako si se izborio? Koliko je trajao proces oporavka? Kada si znao da si se oporavio? Da li si imao nekog pored sebe kao podršku u tom trenutku?

Ta osoba mi je našla slabost, ako to tako možemo da nazovemo. Međutim, počeo je da mi radi insekt 😅 da nešto nije kako treba. Distancirala sam se i počela da posmatram tu osobu i to kako se ponaša prema ostalima. Apsolutno isti šablon koristi za svakog. E sad, ja tu osobu znam mnogo kraći vremenski period u odnosu na ostatak ekipe, pa se može reći da mi nije predtavljalo toliki problem da presečem.

Druga stvar, kad je neko izmanipulisan, ne možeš mu prosto reći: "Taj i taj te manipuliše." iz jasnih razloga. Naravno da niko u to neće poverovati.

Kako se postaviti u takvoj situaciji? Kako sprečiti i da li se uopšte upuštati u celu situaciju spašavanja potencijalnih žrtvi? Ili jednostavno prepustiti sve vremenu, pa kako bude?
Izmaknem se i ja, pa me posle neko drugi upeca na to isto. Znači da
ništa nisam uradila. Prepoznala sam problem, ali ga nisam rešila.
Ali recimo da to rešim. Da shvatim da me neko upeca na lepe reči
zato što sam željna pažnje. Da se vratim unazad i vidim kada je to
počelo, kako se razvijalo, ko još u mojoj porodici ima takav šablon.
I onda nađem zamenu za taj negativni obrazac, nečim pozitivnim.
Na primer, umesto da se hranim tuđim lepim rečima, čak i kada
osećam da su lažne, uradiću povremeno nešto lepo za sebe.
Nakon što sam to rešila, mogu da podelim to iskustvo sa prijateljima,
pa ako ih inspirišem i oni će to uraditi za sebe, ako ne, onda ništa.
Ne mogu ja umesto njih to da uradim.

Imaš u knjizi ''Koju igru igraš'' opisane gomile manipulativnih igara.
Iz nekih igara prosto ne možeš da izađeš a da ne ispadneš kučka
bezosećajna ili makar nedovoljno empatična, razumna ili šta god..
Manipulator ima svoje rezervne strategije da bi se zaštitio.
Ali na kraju shvatiš da je ključ u tebi. Da samo onda kada ti nemaš
u sebi neku ranu, slabost, nerazrešenu emotivnu situaciju, onda
ti takve situacije i ne dolaze u život. Dokaz tome je da ne upadaju
svi ljudi u iste manipulativne igre.

Методе су бројне: изигравање жртве, плач, хистерија, умиљавање, додворавање, раздела комплимената итд. Користе се и чистим лажима и измишљањем како би некога нахушкали на другог човека.

Манипулација се разликује по томе што се види да човек лажира осећања или да говори нешто што није у складу са стварним поретком, а на крају се поставља и питање зашто он то све говори и ради и у каквој је вези са тим што говори.

Њима човек мора отворено да се супротстави или да буде још намазанији од њих и да прихвати ту игру, да би у једном тренутку само стао и окренуо се на другу страну. Овај други метод је опасан на дуже стазе, а први даје инстант резултат, који може да буде повољан, ако се не ради о сујетној будали са превише моћи и утицаја, који би те уништили.

Manipulativne metode, tačnije manipulatori su bili neki moji bivši prijatelji, za koje sam mislila da su pravi prijatelji.. U porodici, bližoj i daljoj nemam manipulatore.

Imala sam kratku toksičnu vezu. Bio je narcis i manipulator. Raskinula sam i blokirala njegov broj telefona. Bilo mi je žao što nisam na vreme videla kakav je, ali sam to prevazišla.

Manipulativne metode, tačnije manipulatori su bili neki moji bivši prijatelji, za koje sam mislila da su pravi prijatelji.. U porodici, bližoj i daljoj nemam manipulatore.

Imala sam kratku toksičnu vezu. Bio je narcis i manipulator. Raskinula sam i blokirala njegov broj telefona. Bilo mi je žao što nisam na vreme videla kakav je, ali sam to prevazišla.
Uh, narcis u vezi. Jedva sam preživela.

Већина људи манипулише на дневном нивоу. Када човек жели да постигне нешто, а да има везе са другим човеком, пре или касније креће са неком манипулацијом.

Ја ћу да дам пример код позајмљивања пара:

Манипулатор се прво здружи са вама. Није битно да ли је у кафани, да ли је негде на неком другом јавном месту или бира нешто треће. Углавном је на јавном месту. У почетку може и да вам плати пиће, да вам учини неку ситну корист или да уради нешто да вам се допадне. Онда вас пита, после извесног времена, да му позајмите неки ситан износ (100, 200 или 1000 динара). Те паре му не требају и са њима не може ништа, осим да вам их касније врати и да тако стекне ваше поверење. Након тога вам тражи поново исти или мало већи износ. Ви позајмите, а он то брзо врати. Касније, после извесног времена, долази и тражи више (10.000, 20.000 или 100.000 динара). Ако му тада дате паре, он одлази и не враћа их и прекида виђање са вама.

Код манипулатора је битно да манипулисана особа стекне поверење, да се ради о неком поузданом ко јој жели добро. Када се то оствари, онда манипулатор ради то што ради. Ово са парама је јефтино, јер новац може да се заради или да се створи на другачији начин. Проблем су друге ствари које остављају трајне последице.

Већина људи манипулише на дневном нивоу. Када човек жели да постигне нешто, а да има везе са другим човеком, пре или касније креће са неком манипулацијом.

Ја ћу да дам пример код позајмљивања пара:

Манипулатор се прво здружи са вама. Није битно да ли је у кафани, да ли је негде на неком другом јавном месту или бира нешто треће. Углавном је на јавном месту. У почетку може и да вам плати пиће, да вам учини неку ситну корист или да уради нешто да вам се допадне. Онда вас пита, после извесног времена, да му позајмите неки ситан износ (100, 200 или 1000 динара). Те паре му не требају и са њима не може ништа, осим да вам их касније врати и да тако стекне ваше поверење. Након тога вам тражи поново исти или мало већи износ. Ви позајмите, а он то брзо врати. Касније, после извесног времена, долази и тражи више (10.000, 20.000 или 100.000 динара). Ако му тада дате паре, он одлази и не враћа их и прекида виђање са вама.

Код манипулатора је битно да манипулисана особа стекне поверење, да се ради о неком поузданом ко јој жели добро. Када се то оствари, онда манипулатор ради то што ради. Ово са парама је јефтино, јер новац може да се заради или да се створи на другачији начин. Проблем су друге ствари које остављају трајне последице.
Po meni, najgora vrsta su oni koji manipulišu ljude samo da bi hranili svoj ego. Tip osobe koji će toliko daleko da ide, samo da ga svi zavole. I to radi odlično, proračunato i diskretno.

Imam takav primer u svom okruženju. Apsolutno ga svi obožavaju. Čovek je sebi stvorio malo carstvo i sada uživa. Vođena pređašnjim iskustvima sam prepoznala obrazac kod njega. Pokušao je svojevremeno da mi se približi i pridobije me, ali je naleteo na zid. Zato me sada ne podnosi. Više puta je pokušao da okrene ljude protiv mene. Razmatrala sam da igram njegovu igru, ali je za mene to jako teško i iscrpljujuće.

Po meni, najgora vrsta su oni koji manipulišu ljude samo da bi hranili svoj ego. Tip osobe koji će toliko daleko da ide, samo da ga svi zavole. I to radi odlično, proračunato i diskretno.

Imam takav primer u svom okruženju. Apsolutno ga svi obožavaju. Čovek je sebi stvorio malo carstvo i sada uživa. Vođena pređašnjim iskustvima sam prepoznala obrazac kod njega. Pokušao je svojevremeno da mi se približi i pridobije me, ali je naleteo na zid. Zato me sada ne podnosi. Više puta je pokušao da okrene ljude protiv mene. Razmatrala sam da igram njegovu igru, ali je za mene to jako teško i iscrpljujuće.
То је оно што сам ти рекао на самом почетку: ако одмах спазиш манипулатора о одбијеш га, као што си ти урадила, онда си истерала ствар на чистину, али он тада може да настави даље или да крене да ти се свети. Зато сам и навео да све зависи од тога колику је моћ стекао и колико људи држи на неки начин око себе.

Да си кренула да му се дивиш и да му се улизујеш, ко зна докле би то ишло и када би морала да бежиш.

Жене манипулишу најопасније. Оне су мајстори у томе да некога "наместе". Обично намештају мушкарце, тако што глуме жртве и траже заштиту других људи, који изманипулисани њиховим плачом, хистеријом, звоцањем и пасивном агресијом, крећу на неког да се са њим обрачунају. Неки то раде јер не могу више да их слушају, а други јер мисле да им тиме удовољавају и да их спашавају.

То је оно што сам ти рекао на самом почетку: ако одмах спазиш манипулатора о одбијеш га, као што си ти урадила, онда си истерала ствар на чистину, али он тада може да настави даље или да крене да ти се свети. Зато сам и навео да све зависи од тога колику је моћ стекао и колико људи држи на неки начин око себе.

Да си кренула да му се дивиш и да му се улизујеш, ко зна докле би то ишло и када би морала да бежиш.
Srećom, sa ostalima nekako funkcionišem. Mislim, slažemo se svi lepo, ali sam uzdržana, baš iz tog razloga što sam svesna da može da krene da se sveti.

Жене манипулишу најопасније. Оне су мајстори у томе да некога "наместе". Обично намештају мушкарце, тако што глуме жртве и траже заштиту других људи, који изманипулисани њиховим плачом, хистеријом, звоцањем и пасивном агресијом, крећу на неког да се са њим обрачунају. Неки то раде јер не могу више да их слушају, а други јер мисле да им тиме удовољавају и да их спашавају.
Slažem se. Ali kod žena je lako provaliti manipulaciju. Kod muškaraca je to malo teže. Pričam o ozbiljnim manipulatorima, ne šalabajzerima.

Srećom, sa ostalima nekako funkcionišem. Mislim, slažemo se svi lepo, ali sam uzdržana, baš iz tog razloga što sam svesna da može da krene da se sveti.
То су лоше средине. Најгоре је када у једној средини постоје људи који међусобно не говоре или су у сукобу и онда други морају да се прилагођавају. Ту ти је већина "нит смрди, нит мирише" и онда на крају остајеш сам против тог једног или свих њих.

Slažem se. Ali kod žena je lako provaliti manipulaciju. Kod muškaraca je to malo teže. Pričam o ozbiljnim manipulatorima, ne šalabajzerima.
Постоје жене које је исто тешко открити. Највише њих иде на карту детета или неке сличне околности. Поред тога, постоје и друге вештине које поседују и које могу некога скупо да коштају.

То су лоше средине. Најгоре је када у једној средини постоје људи који међусобно не говоре или су у сукобу и онда други морају да се прилагођавају. Ту ти је већина "нит смрди, нит мирише" и онда на крају остајеш сам против тог једног или свих њих.
U principu mi ne smeta dok god direktno ne utiče na mene. Ni sa kim od njih nisam imala nikakav konflikt i korektni su svi sa mnom, pa čak i on. Za sada.

Back