Manipulacija...

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Svidja mi se ova boldovana misao.:)
Kada dodjemo u situaciju da nesto ne mozemo iskazati recima jer je neiskazivo(mislim na nedostatak slovnih,recenicnih simbola za datu misao)onda se cesto koriste reci koje su visesmislene i samim tim diskutabilne jer mozda navode slusaoca na pogresne zakljucke.
Ako je neko rekao recimo-"Za krive oci istina moze imati iskrivljeno lice.",pitanje je sta se sve izvodi kao zakljucak tj.koliko je lice-nalicje(smisao)jedne misli izgubljeno u moru razlicitog tumacenja?
Ima jako malo filozofski obradjenih tema o jeziku...pa,ako neko zna neku knjigu koja
govori o tome...:heart:

Za ono sto tebe tacno zanima, za dvosmislenost i neodredjenost reci bavi se Vitgenstajn time. Cini mi se da on o tome pise u ,, Filozofskim istrazivanjima``, ali to moze biti voma tesko i zamorno stivo, jer je dosta komplikovano. MOzda bi se tvoja zelja namirila sa nekom istorijom filozofije koja sadrzi filozofiju jezika. Tu bi bio dat neki opsti prikaz u vezi sa ovom temom sto bi te dalje mozda vodilo ka nekoj dubljoj analizi. Takodje, sve zavisi kaku istoriju, odnosno kog autora, uzmes u ruke. Potrazi i naci ces dobre (Koplston nije los, Rassel je mozda dobar sa komentarima ali u svojoj "Zapadnoj filozofiji" on nema neki dobar uvid jer je sve sazeto i simplifikovano (mada je lik stvarno po komentarima). Dobar je i mozda i MIlan Uzelac "Istorija filozofije", nisam citao, a knjiga je i jeftina, nekih 700-800 din. To je otprilike to.

Svidja mi se ova boldovana misao.:)
Kada dodjemo u situaciju da nesto ne mozemo iskazati recima jer je neiskazivo(mislim na nedostatak slovnih,recenicnih simbola za datu misao)onda se cesto koriste reci koje su visesmislene i samim tim diskutabilne jer mozda navode slusaoca na pogresne zakljucke.
Ako je neko rekao recimo-"Za krive oci istina moze imati iskrivljeno lice.",pitanje je sta se sve izvodi kao zakljucak tj.koliko je lice-nalicje(smisao)jedne misli izgubljeno u moru razlicitog tumacenja?
Ima jako malo filozofski obradjenih tema o jeziku...pa,ako neko zna neku knjigu koja
govori o tome
...:heart:

Koja tacno govori o tome ne bi znao, ali svaka knjiga o mitologiji ako citas izmedju redova je to - znas ono sina, ne, cerku. Pa ako to nije vesta manipulacija ja ne znam sta je. A i joj kako joj bese ime sto je pisala UBISTVO U ORJENT EKSPRESU, njene knjige se studiraju jer je bas ona pisajuci vrsila manipulaciju nad citaocima - BBC je napravio dokumentarac na ovu tezu.

A i joj kako joj bese ime sto je pisala UBISTVO U ORJENT EKSPRESU...
Pa Agata Kristi, kraljica napetosti, drame i iščekivanja.

Ovo me podseti na simpatičnu priču iz zlatnih sedamdesetih, kad su se filmovi Agate Kristi prikazivali u Beogradu. Njene priče su u principu zanimljive onima koji ne znaju finalni ishod, pa bi prodavci kikirikija ispred bioskopa, ako im loše ide prodaja pravili osvetu tako što su nagovarali male cigančiće da čim film počne i čuvar se skloni sa vrata, utrče u bioskop i viknu "Cvećar je ubica!", ili šta god drugo da je bio "twist ending" tog filma i nakon toga pobegnu. Publika je mrzela ovakve zahebancije, a kikirikdžije uživale...

Svi recima ili pogledima manipulisu situacijom...sto je
najzanimljivije covek veoma brzo odbaci svoju odluku kad cuje sta neko drugi misli o istoj(klasicna nesigurnost ili potreba).
Postavlja se dilema ko u tom trenutku nesvesno manipulise,onaj ko zeli da zna sta drugi misle ili onaj ko zeli da u odredjenom momentu kaze svoje misljenje?

Svi recima ili pogledima manipulisu situacijom...sto je
najzanimljivije covek veoma brzo odbaci svoju odluku kad cuje sta neko drugi misli o istoj(klasicna nesigurnost ili potreba).
Postavlja se dilema ko u tom trenutku nesvesno manipulise,onaj ko zeli da zna sta drugi misle ili onaj ko zeli da u odredjenom momentu kaze svoje misljenje?

Slazem se sa ovim, ali da li to znaci da nesvesna manipulacija zavisi od razgradjenosti coveka od trenutka rodjenja pa do ... tj. sto si svesniji to bolje manipulises, a sve ostalo je cista nadogradnja?

Slazem se sa ovim, ali da li to znaci da nesvesna manipulacija zavisi od razgradjenosti coveka od trenutka rodjenja pa do ... tj. sto si svesniji to bolje manipulises, a sve ostalo je cista nadogradnja?

Da...kada uprostimo stvar i svedemo je na instant varijantu, vidimo da je svesnost bitna stavka u manipulaciji((pri tom mislim na ljude koji lako(da li im je to bogom data moc?) ubede druge u svoje stavove)).
Medjutim kada sagledamo kroz istoriju sve sto je napisano ili usmeno preneseno,sve mirise na komplet uzinu za djaka prvaka,spremljenu u bakinoj kuhinjici?:D
Uzmi za primer bilo kojeg pisca cija su dela ocenjena kao nenadmasna ili filozofa koji je
(mozda nesvesno)kreirao jedan pravac suprotstavljen drugom...svi su oni bili samo dobri
oratori i manipulanti...Ko je taj koji moze da kaze(ili da zna) da li su bili u pravu ili ne i samim tim prihvati sve kao nepobitnu cinjenicu?
:)Rec moze da bude prihvacena ili ne ali nikad ne moze stici brzi tok misli...ako je to istina onda nista sto je receno ili napisano,nije istina:sad2:

Back