Actus purus
Zainteresovan član
- Poruka
- 166
Svidja mi se ova boldovana misao.
Kada dodjemo u situaciju da nesto ne mozemo iskazati recima jer je neiskazivo(mislim na nedostatak slovnih,recenicnih simbola za datu misao)onda se cesto koriste reci koje su visesmislene i samim tim diskutabilne jer mozda navode slusaoca na pogresne zakljucke.
Ako je neko rekao recimo-"Za krive oci istina moze imati iskrivljeno lice.",pitanje je sta se sve izvodi kao zakljucak tj.koliko je lice-nalicje(smisao)jedne misli izgubljeno u moru razlicitog tumacenja?
Ima jako malo filozofski obradjenih tema o jeziku...pa,ako neko zna neku knjigu koja
govori o tome...![]()
Za ono sto tebe tacno zanima, za dvosmislenost i neodredjenost reci bavi se Vitgenstajn time. Cini mi se da on o tome pise u ,, Filozofskim istrazivanjima``, ali to moze biti voma tesko i zamorno stivo, jer je dosta komplikovano. MOzda bi se tvoja zelja namirila sa nekom istorijom filozofije koja sadrzi filozofiju jezika. Tu bi bio dat neki opsti prikaz u vezi sa ovom temom sto bi te dalje mozda vodilo ka nekoj dubljoj analizi. Takodje, sve zavisi kaku istoriju, odnosno kog autora, uzmes u ruke. Potrazi i naci ces dobre (Koplston nije los, Rassel je mozda dobar sa komentarima ali u svojoj "Zapadnoj filozofiji" on nema neki dobar uvid jer je sve sazeto i simplifikovano (mada je lik stvarno po komentarima). Dobar je i mozda i MIlan Uzelac "Istorija filozofije", nisam citao, a knjiga je i jeftina, nekih 700-800 din. To je otprilike to.