Мандић: Морамо се одупријети асимилацији режима

gost 186118

Veoma poznat
Poruka
10.118
Мандић: Морамо се одупријети асимилацији режима
Српски народ у Црној Гори, нарочито у сусрет попису, мора бити компактан из више разлога, а прије свега да се одупре намјери режима да га насилно асимилује. Намјере режима да кроз серију злоупотреба покуша да смањи број Срба и оних који говоре српским језиком су веома јасне. Попис би морао дати реалну а не искривљену слику Црне Горе, каже Мандић за Портал Aналитика. Предсједник Нове српске демократије Aндрија Мандић оптужио је актуелну власт да кроз серију злоупотреба покушава да смањи број Срба и оних који говоре српским језиком.- Попис би морао дати реалну а не искривљену слику Црне Горе. Како је власт у прошлости урадила све што је могла против легитимних интереса српског народа у Црној Гори за очекивати је да ће и сам попис представљати добру прилику за острашћене режимске србомрсце да се додатно ангажују, рекао је Мандић за Портал Aналитика. Мандић је нагласио да ће се његова странка борити да се створе услови да се Срби и припадници свих других нација могу слободно национално опредјељивати.
- За Нову српску демократију попис становништа, односно обезбјеђивање услова за слободно изјашњавање на попису, један је од најважнијих задатака и ми ћемо се тако и поставити према овом питању, рекао је Мандић.


AНAЛИТИКA: Како тумачите чињеницу да су се приближили ставови СНП-а и ДПС-а када је у питању доња граница процента при утврђивању права на афирмативну акцију - да ли је то можда најава могуће двотрећинске већине по питању усвајања изборног законодавства?
МAНДИЋ: Изборни закон је један од врло важних испита за опозицију, који ће показати да ли смо спремни да бранимо оно што смо до сада заједно заступали. Ми имамо потпуно повјерење у све чланове радне групе који су, у име опозиције, радили на припреми и усаглашавању предлога Закона са представницима владајућих странака. Очигледно је да ће власт урадити све да сачува монополе и методе који су јој омогућавали да у изборној утакмици настави да користи недемократска средства, а на нама је да се изборимо за изборни закон који ће најзад обезбиједити слободне и фер изборе. Није једина разлика у процентима везано за границу у афирмативној акцији већ постоји читав низ других питања која морају бити усаглашена између власти и опозиције. Што се тиче права на афирмативну акцију ту постоји веома прецизан став парламентарне опозиције и он је записан у нашем предлогу Закона о избору посланика и одборника.


AНAЛИТИКA: Какав је став НОВЕ по питању афирмативне акције?
МAНДИЋ: Ми смо више пута истакли да је за нас прихватљиво опозиционо решење да проценат за коришћење права на мандате под посебним условима износи највише до десет одсто становништва.


AНAЛИТИКA: На одбору Нове у Никшићу сте казали да ће ваша странка охрабрити сваког Србина да се на предстојећем попису изјасни да припада српском народу и да говори српским језиком. Да ли је питање пописа превише политизовано; због чега су резултати пописа о националној структури и језику толико важни и за власт али и за опозицију?
МAНДИЋ: Српски народ у Црној Гори, нарочито у сусрет попису, мора бити компактан из више разлога, а онај најважнији је да би се одупро намјери режима да га насилно асимилује. Намјере режима да кроз серију злоупотреба покуша да смањи број Срба и оних који говоре српским језиком су веома јасне. Попис би морао дати реалну а не искривљену слику Црне Горе. Како је власт у прошлости урадила све што је могла против легитимних интереса српског народа у Црној Гори за очекивати је да ће и сам попис представљати добру прилику за острашћене режимске србомрсце да се додатно ангажују. За Нову српску демократију попис становништа, односно обезбјеђивање услова за слободно изјашњавање на попису, је један од најважнијих задатака и ми ћемо се тако и поставити према овом питању.


AНAЛИТИКA: Пошто су из СНП-а најавили ангажовање око пописа, да ли је могућа заједничка акција са том партијом када је у питању сам попис? Очекујете ли, на другој страни, активност владајуће коалиције на терену и утицај на грађане када је у питању изјашњење о националности и језику?
МAНДИЋ: Нова српска демократија ће радити све што је у нашој моћи да охрабримо сваког Србина који живи у Црној Гори да се изјасни слободно на попису о својој националној, вјерској и језичкој припадности. Од добре организације и искреног приступа овом послу, без јефтиних политичких трикова и анимозитета, најбоље се можемо одупријети кампањи режима. Ми знамо да су Срби у Црној Гори трн у оку владајућој коалицији и организованом криминалу, и управо због тога очекујемо да ће представници српског народа показати толико потребно јединство.


AНAЛИТИКA: Зашто сматрате да српско питање у Црној Гори није ријешено и што би, по Вама, били предуслови да Срби у Црној Гори буду задовољни статусом?
МAНДИЋ: Српско питање неће бити ријешено све док у Црној Гори буде људи који су дискриминисани због тога што су Срби. Када престане дискриминација приликом запошљавања и у државној администрацији буде запослен много већи број грађана српске националности, када почну да се из буџета финансирају инфраструктурни пројекти и пољопривредна домаћинства у крајевима гдје живе наши сународници, када министарства културе, просвете и науке почну да уважавају српске умјетнике и интелектуалце на исти начин као и црногорске и бошњачке, када добијемо право на образовање и информисања на матерњем језику тад можемо јавно саопштити да су наши проблеми ријешени и да су црногорски Срби равноправни са другим грађанима у Црној Гори. Власт је намјеравала да на врло безобразан начин створи привид да је то питање ријешено тако сто ће Србе третирати као националну мањину. Такав третман је дао „сјајне резултате“ у случају насилне асимилације Рома, јер је на прошлом попису деведесет посто припадника те популације „преведено“ у Црногорце који говоре матерњим црногорским језиком. Посебно је у том скандалу била занимљива улога садашњег предсједника ромског националног савјета. Наше питање је додатно искомликовано чињеницом да је организовани криминал посебно заинтересован да очува успостављене односе.


AНAЛИТИКA: Како то мислите?
МAНДИЋ: Шефови криминалних група имају сличан однос према Црној Гори као главни јунак филма „Три карте за Холивуд” према Титовој Југославији. За кога су се то они мучили, ишли на курсеве, убијали, пљачкали, правили „независну дрзаву“ ако сада морају да поштују законе и права других. Организованом криминалу највише одговара да је неријешено питање Срба у Црној Гори. Управо људи које финансира или подржава организовани криминал воде снажну кампању о Србима као дежурном кривцу за све неуспјехе младе демократије. На нама је, као странци која је легитимни представник српског народа да наставимо снажну борбу против организованог криминала јер је то борба за поштовање закона и борба за права грађана и националних заједница које живе у Црној Гори.


AНAЛИТИКA: Ви сте поздравили хапшења функционера будванске општине наводећи да је то добар потез и пут ка крупним рибама ако судство буде радило свој посао. Да ли сматрате да ће власт наставити са хапшењима и процесуирања и у другим црногорским градовима имајући у виду препоруке из Мишљења ЕК?
МAНДИЋ: Да, ми поздрављамо и охрабрујемо борбу државе против криминала и корупције. Хапшења у Будви доживјели смо као почетак тог процеса иако је он кренуо са „тањега краја“. Очекивања су била велика. Нажалост, тај процес се није проширио и на друге општине, као и на друге људе из врха режима. Међутим, шефови организованог криминала, који очигледно контролишу све у Црној Гори, прекинули су ту акцију одмах након њеног почетка. И тај почетак је за многе представљао изненађење зато што је био инициран од стране међународне заједнице. Светозар Маровић, као особа која много зна, након што су похапшени његови најближи рођаци и пријатељи, своја сазнања о другим рођацима и пријатељима других руководилаца ДПС није подијелио са истражним органима јер се уплашио за сопствену безбједност. Он добро зна колико су „избушене“ државне структуре и колико је људи на најодговорнија мјеста у земљи инсталирао организовани криминал. Организовани криминал је највећи проблем Црне Горе и он је кочи на путу ка ЕУ. Његова моћ је толико велика да ће у једном тренутку потпуно зауставити европски пут Црне Горе. Ту моћ организованом криминалу дали су Мило Ђукановић, Светозар Маровић и дио садашњег Лукшићевог кабинета.


Ненад ЗЕЧЕВИЋ

(Портал Аналитика, 22. 01. 2011.)
 

Back
Top