Malo o Bozjoj Pravoslavnoj Crkvi i Onima Izvan nje

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
У историји Цркве, израз ПРАВОСЛАВЉЕ (ОРТОДОКСИЈА) појавио се да би се РАЗЛИКОВАЛА ИСТИНА ОД ЈЕРЕСИ. Да није било светих Православних отаца и Цркве, не би данас било ни СВЕТОГ ПИСМА.

Канон Светог Писма, Новог Завета установили су Православни свети оци, који су се одмах с првих векова хришћанства морали "обрачунавати" са разним јеретицима и секташима који су, желеци да своје учење које одступа од учења васељенске цкрве, оправдају. Писали лажна јеванђеља, лажна дела апостолска, лажна откровења и лажне посланице.

Управо тим, Православним светим оцима, треба да захвалимо што данас у Светом Писму немамо разна јеретска дела као што су: јеврејско јеванђеље, евионитско, египатско, Петрово, Томино, Филипово, Никодимово...или Дела Петрова, Проповед Петрова, Дела Павлова, Дела Јованова, Дела Андрејина...итд...

Као основни критеријум на основу којег је одређивано да ли је неки спис ИНСПИРИСАН (БОГОНАДАХНУТ) И КАНОНСКИ, служило је Свето Предање, саћувано у Божјој Православној Цркви све до данашњих дана. Још од пре постанка новозаветних списа, у Цркви је постојало једно аутентично Предање ОД КОЈЕГ СЕ ВЕРНИ НИСУ УДАЉАВАЛИ. То предање лежи у основи новозаветних списа. Утврђивање новозаветног канона доказ је настојања Цркве да се утврди шта је право апостолско предање, А ШТА НЕ.

Они коју су одбацили Свето Предање, као најстарији и првобитан облик Откровења Божијег (не мешајте ово са Откровењем Јовановим), сасвим сигурно НЕ МОГУ ДА НА ИСПРАВАН НАЧИН разумеју Свето писмо. Парадокс је у томе што припадници разних протестантских секти (има их преко 20,000), који одбацују Свето Предање, “евангелизирају” безбожнике или оне неутврђене у вери, те је општа слика да "ненаучени поучава ненаученог"...успут им је најбољи метод (да би оправдали своја јеретичка учења и постојање) изобличавати и блатити Цркву која већ 2000 година успешно преживљава све јеретичке нападе споља...која је тврђава и ступ Истине, и коју врата Пакла не мо гу надвладати.
 
Sami određuju šta je pravo a šta ne. Pravo je ono što jih drži uz vlast a krivo je ono što ne.

Mašu Biblijom ali kada se stvari kose sa njome, upotrebljavaju paganske bogove, idole, koriste tradiciju kao pritisak na svoje stado, koje su pripojili samim rođenjem, kad ono nije ni znalo da postoji...

Visoki su i ponosni, najlepše jim je, kad jih zovu Oče i time prave sramotu našem Ocu.
 
Kissko
to su mrav i Makarije
sa foruma serbian caffea
traže kao rak zdrava tkiva da ih unište kao i tamo pogledaj šta je ostalo od onog foruma.
Za rad ovih divnih duša koje sam zatekao ovde na forumu neću dozvoliti da imaju povod da dolaze ovamo
trač, klevetanje svadje mržnja.
Ako treba povuću se samo da ne skrnave ovo mesto.
Dokaz imate da nisu sposobni ni tumačiti ni diskutovati.
Pozdrav svima
 
Има ли овде ико од озбиљних дискутаната или је правило овог форума да се лупи шта се пре стигне, а после тога се очекује да сви верују у то што је лупљено, јер је забога дотични то рекао? :shock:
 
MaranAta:
Има ли овде ико од озбиљних дискутаната или је правило овог форума да се лупи шта се пре стигне, а после тога се очекује да сви верују у то што је лупљено, јер је забога дотични то рекао? :shock:

Ma ti si najpametniji.........znas ono ........naj naj............
 
MaranAta:
Хвала на комплименту, није требало... а ја бих више волео да се активније укључиш у дискусије са мало више просто проширених и сложених реченица. :wink:
Problem je sto je nemoguce raspravljati sa tobom. Za svaku zivu i mrtvu stvar na ovom svetu mozes naci i pozitivno i negativno. Ti si za sve izvan pravoslavlja nasao negativno i ufiksirao si svoj um u tom pravcu. Na neki nacin i tvoj um je savrseno ispran jer nemas nimalo fleksibilnosti. Ti ne diskutujes da bi prosirio svoje znanje, cuo malo i druge i trece jer nista neces od nikoga da prihvatis. Zato sam i rekao da si naj,naj. Ti diskutujes da bi potcenio druge. Ovo ja ne pisem da te uvredim ali je to totalno vidljivo iz tvojih poruka. Pozdrav.
 
То није тачно пријатељу. Сваког човека ценим као дете Божје. Исто тако, никада неког нећу лично напасти са циљем да га на тај начин дисквалификујем. Оно што јесте предмет мојих дискусија јесу лажна учења којима се људи залуђују около. И ако си приметио, моје критике су усмерене искључиво на та лажна учења. Проблем настаје када људи који верују у те лажне науке, почну да се вређају, јер забога, како је могуће да су залуђени неком сектом ? При томе, понестане им аргумената за квалитетну дискусију, а онда почињу исприке типа "ти си најпаметнији", "ти све знаш", итд.

Можда иза мене стоји снага Божје апсолутне Истине, коју не може да надвлада ниједна релативна људска наука или фантазија ? Размисли мало о томе. :wink:
 
Moram da se i ja umesam: Laz ima osobinu da se mnozi i da mutira a laz ne bi bila laz kada se ne bi pretvarala u nauku. Najgora laz je ona koja kvari istinu o spasenju. Ona se uvek preoblaci u Hristovu nauku, plagijati i potkrada jedinu svetinju. Pravoslavlje jedino i istinski cuva istinu od kvarezi i izoblicenja. Po zestini, podlosti i obimu napada na Pravoslavnu crkvu moze se i proceniti znacaj istine koja se cuva. Ona je ista 2000 godina. Nijedan mit ne moze da opstane verujuc niti bilo sta na zemlji materijalno toliko vremena. Inace mrtve treba sahraniti dostojanstveno. Niko vas ne obavezuje da zovete svestwenika.
 
Reci nam iz koje godine ( ili veka mozda ) potice tvoja sekta? I bilo koja protestantska sa obzirom da je glavna - Evangelisticka i najstarija? Ili su mozda Jehovini svedoci najsavrsenija forma? Koja crkva drzi Hristov grob? Ne moze covek da osniva crkvu kao firmu. Od Pravoslavne su se odrodile i dalje mutirale, razblazivale i mlacile, prepravljale rec Hristovu. Malopre sam komentarisao novotarenja kao zlo i kich, a sad objasnjavam suprotno. Jedan tvrdi da Pravoslavlje mora da novotari, drugi kaze da smo mnogo novotarili.
 
Ахххх... како све секте пуне главу својим члановима са идентичним глупостима.

1. Крст је одувек био симбол, али је те године пронађен часни крст. Питај шта је то ако не знаш.
2. Недељу су славили још сами Апостоли. О томе имамо сведочанства на све стране, укључујући и само Писмо.
3. Природа Христа је била позната од почетка, али је те године само канонизована. Наиме, у Цркви су доктрине канонизоване онда када су дошле под удар јереси. То не значи да до тада нису постојале.
4. Исто као и под 3.
5. Иконе су постојале још од Апостола. Прве је насликао сам Св. Лука. Да не спомињем Дору Еуропос и иконе нањене у катакомбама.

А иначе, брат ти је добро рекао. Протестанти се питају када је шта настало (и праве погрешне закључке), а не питају се када је настала секта којој припадају.

ПС: Ако хоћеш на неку од горњих тачака детаљније да попричамо, јави. 8)
 
1010011:
Anonymous:
za toliko godina mogli ste i bolje smisliti od bajki koje prosipate naivnim ljudima a da ne govorim koji novac im uzimate , pa i za pogreb
kako vas nije sramota

Tačno. :!:

Zanimljivo, da do sada na nijednu kritiku u vezi postupaka Pravoslavne crkve nisu nikad ni jedan odgovorili.

Možete pisati šta hoćete ali dela vaša govore za vas. Može li loše drvo da rodi dobar plod?
 
A kako objasnjavate uveliko priblizavanje Katolicke i Pravoslavne crkve? Znas li, da je ruski patrijarh prihvatio papino izvinjenje, pod uslovom da pokazu "dela ljubavi". Meni je to zvucalo kao: "Dajte kesh, pa sve moze." A poprilicno je priblizavanje i izmedju SPC-a i Svete Stolice. Crkvu cine ljudi, i to ko su oni, kakva su im srca, i u skladu sa tim, kakva su im dela. Najveci je greh Boga zatvarati u kutiju, ogranicavati ga, na bilo koju zgradu, ustanovu ili instituciju. Kao sto je pisano "Jer Gospod ne stanuje u rukotvorenim hramovima. Nebo mu je presto, a zemlja podnozje nogama Njegovim."
A ako si bar malo iskren, moras priznati da postoji u velikoj meri ljubav prema novcu kod velikog dela pravoslavnog svestenstva (i ne samo pravoslavnog, naravno), a srebroljublje je izvor svih zala.
Ljudi, ako nam je Gospod Isus Spasitelj, ako smo okusili Njegovu milost, i blagodat, ako nas je ocistio od greha, i dao nam svoju ljubav u srca, da mozemo ljubiti Njega i ljubiti svoje bliznje, zar treba da se svadjamo? Ovi satanisti se non-stop bore da satru sve sto se zove Hristovim imenom, ne biraju sredstva i nacine, pod udarom smo satanskih slugu, SVI koji se zovu Hristovim imenom. Zato, okrenimo se protiv zajednickog naseg i Bozijeg neprijatelja, u molitvi, u postu, cineci dobra dela, ne trazeci razlike, vec da se borimo i molimo u Duhu i istini, kao sto je Gospod rekao.
Neka bi nam Gospod podario milost da se u onaj Dan ne postidimo pred Njim!
Pozdrav svima!
 
MaranAta:
Има ли овде ико од озбиљних дискутаната или је правило овог форума да се лупи шта се пре стигне, а после тога се очекује да сви верују у то што је лупљено, јер је забога дотични то рекао? :shock:
Prijatelju pitao bih te nesto,pretpostavljam da OVO sto si napisao vazi i za tebe? Prilicno mnogo si se nalupao u nastavku ove teme pa zato jedan savet,procitaj malo cesce ove svoje reci. :wink:
 
Kissko:
1010011:
Anonymous:
za toliko godina mogli ste i bolje smisliti od bajki koje prosipate naivnim ljudima a da ne govorim koji novac im uzimate , pa i za pogreb
kako vas nije sramota

Tačno. :!:

Zanimljivo, da do sada na nijednu kritiku u vezi postupaka Pravoslavne crkve nisu nikad ni jedan odgovorili.

Možete pisati šta hoćete ali dela vaša govore za vas. Može li loše drvo da rodi dobar plod?

Uh ne mogu a da se 100% ne slozim sa ovim. Y.ebesh svo filozofiranje i pretakanje iz suplja u prazno bitno je sta se desava na terenu i koje odgovoran za sve to. Mogla bo ta dvojica da malo pojasne zasto je SPC bila listom uz komuniste kad su oni dokaani antihristi, a da ne pricamo kakve je sve to posledice imalo po nas narod.
Hvala Bogu odgovorice oni na sve ovo nekim stihom pisanim pre 2000 godina i to ce biti idealno resenje
u trecem mileniumu.
 
...pravda -
Crveni su strasno voleli i ljubili i sirili prvoslavlje i svaku drugu religiju. Pitao si me da li znam jesu li dva i dva cetiri. Ja znam kakve je vase surovanje sa njima imalo posledice po nas Srbe. I to je ono sto mene interesuje, ono sto se desava u mojoj kuci, sto ja i moj narod osecamo i vidimo i sta da se uradi da bi se zivelo bolje. Ti kao i svaki crkvenjak oces nesto da generalizujes i naravno ne odgovoris na pitanje jer nisi glup da ne vidis kakve su te zaista i bile posledice. A naravno cutao bi o njima pa prebacujes loptu u tudja dvorista. Reci zasto ste bili uz njih kad su oni dokazani ateisti i smatras li da je sve to bilo pozitivno. Verovao ili ne tako su mi odgovarali tvoji istomisljenici.
 
[quote="Anonymous]Crveni su strasno voleli i ljubili i sirili prvoslavlje i svaku drugu religiju.[/quote]

Већу неистину нисам одавно чуо. Изгледа да су неки рођени после пада комунизма, па по природи ствари нису упућени у то како је Православна Црква опстајала под владавином тих антихриста, а историја их не занима. Можда не би било лоше да за то питају своје родитеље - бивше а можда и садашње комунисте, и питају их за "црвене попове" које су комунисти слали на школовање у Богословије по задатку, како би имали своје људе "у тој непријатељској инститиуцији". А можда би могли да прочитају и нешто о стању Православне Цркве у СССР-у овде:

http://www.avva.faithweb.com/katakombna_crkva.html

После се јавите да дискутујемо. :wink:
 
...pravda -

Sve potpuno izvrces a za MaranAtu sam mislio da ima klikere. No sto je glavno ne odgovaras mi na pitanje. Uporno izbegavas kao da su ti kandze izrasle pa nemozes da tipkas. 100% si uz crkvu i sve njene odluke. Nikakvu kritiku ne prihvatas ma koliko bila logicna, ma koliko se videlo u realnosti ono o cemu te pitam. Za tebe svi drugi idu u pakao koji su izvan crkve i zbog svega ovoga te ja i nazivam crkvenjakom. Odgovori na pitanje a mogao bi i tvoj drug Maranata. Zasto ste podrzali komuniste dokazane antihriste u ovim minulim ratovima? Smatras li da su rezultati takvog delovanja bili pozitivni? Da li crkva treba da snosi ikakvu odgovornost sto se petlja(la) u politiku i da li smatras za normalnim da se crkva petlja u politiku? Ako znate ISTINU i imate Gospoda na vasoj strani zasto vam on ne pomogne da odgovorite na jedno sasvim obicno pitanje. Mozda vam spne odgovor. Kroz vekove ste srpske patnje pretvarali u mitove i vasim zatupljivanjem naroda zadojili ste ih mislima da su to nasa najveca dostignuca. Vas dvojica ste vrlo nacitani a kada neko pita nesto sto se vidi, sto je tu, od cega se nase drustvo toliko srozalo, vi izbegavate odgovor. Ili ste mozda kao i svi crkvenjaci toliko cisti u vrlini i blazenstvu, toliko prosveceni, odabrani monopolisti na duhovnu istinu, da vec dodirujete Boga za bradu pa mozete svakoga jeretika da ocrnite pred Njim. Prosto vec sada zivite rajski zivot jer vi ste vec u njemu. Samo kad bi nas narod koga vodite malo tog vaseg raja osetio, ma samo malo da bude inspirisan da istraje na putu kojim ga vodite. Zato molim te ne izvlaci reci iz konteksta i pokusaj odgovoriti bez standardni etiketa kao ovo je jeres ili pak mozda sami djavo pita. Naravno uvek mozemo citirati stih i tumaciti ga kako zelimo. Pa zar je to toilko tesko odgovoriti kao normalan covek. To je u vezi vremena u kojem zivis i radis, gde vidis stvari oko sebe. Zar ne zelis dobro svom narodu, zar ne zelis da on zivi dobro. Zato pokusaj. Pitanja su gore, crne se, jedno po jedno da se odgovoriti.[/b]
 
...pravda:
uopste nisi bio jasan sve do sada, i sada ti mogu reci da si 99% u pravu sa poslednjim postom.
ti koji su podrzavali su otpadnici, ima cak i jedan otpadnik koji nam je mrtav to sve zakuvao jos od `89. kad pocese da objavljuju nanovo njegova antisemitska, nacisticka, demagoska, najprizemnija i najdodvorantskija sovinisticka nedela, a njega prenese u maticu, i cak proglasise njega truljavog za...

bruka! ima da ga opletem nanovo truljavog antisemitu, samo dok nadjem stare postove, tekstove, linkove gde mi je sve rasut po netu, jer mi je rikno HD! IMA BRE IZ GROBA DA ISKOPAM STA JE OSTALO OD NJEGA STA NAM JE SVE NAPRAVIO OD 89. KAKO SU MU SAMO STAMPALI OTROVNE KNJIGE... IMA DA GA IZGAZIM OVDE NA LICU MESTA DOK GA NE ISCUPAM IZ SRPSKOG BICA!
Da li je ta ososba , gore pomenuta imala zavidno mesto u Crkvi?Da ne pocinjena jedna njegova poznata recenica sa :"Boze, balagoslovi onog koji ulazi u ..."Samo sa Da ili Ne. Hvala. :wink: :wink:
 

Back
Top