Malo fizike za razbibrigu

Enter-2-2

Zainteresovan član
Poruka
166
Otvaram ovu temu, ne zato sto mi treba neki zadatak za skolu/fakultet, nego cisto iz znatizelje.
Radi se o sledecem: ako znamo da je sila proizvod mase i ubrzanja (ne brzine), kako onda na primer izracunati silu kojom se automobil, koji je neko vreme jurio po putu 80km/h zabio u drvo?
Verovatno su se ovakvim proracunima vodili i oni koji donesose novi zakon u saobracaju kojim su smanjili brzinu u naselju sa 60 na 50 km/h, pa me bas zanima na koji nacin se rade takvi proracuni...

Otvaram ovu temu, ne zato sto mi treba neki zadatak za skolu/fakultet, nego cisto iz znatizelje.
Radi se o sledecem: ako znamo da je sila proizvod mase i ubrzanja (ne brzine), kako onda na primer izracunati silu kojom se automobil, koji je neko vreme jurio po putu 80km/h zabio u drvo?
Verovatno su se ovakvim proracunima vodili i oni koji donesose novi zakon u saobracaju kojim su smanjili brzinu u naselju sa 60 na 50 km/h, pa me bas zanima na koji nacin se rade takvi proracuni...

Ovde je pitanje dosta lo[e postavljeno. Ne radi se toliko o sili, koliko o impulsu, odnosno promeni količine kretanja. Da bi znao silu kojm je auto dejstvovao na drvo trebalo bi da sračunaš vreme zaustavljanja auta, iz njega dobiješ promenu brzine od tih 80km/h do nule. Ta promena je jednaka usporavanju, koje je vrlo kratko, a onda to pomnožiš sa masom auta. Problem je naravno, što kriva po kojoj brzina opada nije ravna crta, imamo efekat ulubljivanja auta (plastični sudar) itd. Tako zapravo sila kojom auto dejstvuje na drvo od početka do kraja sudara nije konstantna veličina.

Postoji čitava oblast mehanike koja se bavi ovim, a zove se teorija sudara. Mahom se sve račun preko kinetičke energije, impulsa sile i količine kretanja...

Mene zanima, ako moze neko da mi objasni inercijalnu masu, odnosno relativisticku. Naime, ovo je formula koja pokazuje zavisnost brzine i mase Mrel= Mo / √ 1 - V^2/c^2 . Ja sam mislio da je masa osobina tela koja je nepromenljiva.

Back