Quantcast

Mali sportisti

Alisa u zemlji čuda

Buduća legenda
Poruka
26.275
Slučajno sam naletela na ovu temu koju sam otvorila pre 9 godina i bilo mi je interesantno da čitam kako je izgledala potraga za sportom za 4-godišnjaka. :D

Elem, išao je u razne školice sportova, ispostavilo se da ih ima dosta po gradu, to su uglavnom studenti DIF-a koji nešto organizuju. Klinci tu rade klasičnu gimnastiku i dobro se istrče, što je u tom uzrastu do 6 godina idealno.
Sa 6 godina smo ga upisali na plivanje jer je to jedini sport koji je oduvek voleo, tj.on ga nije doživljavao kao sport nego kao zabavu. Išao je tri godine na plivanje, a onda je tražio da se prebaci na vaterpolo jer su počeli da ih forsiraju za takmičenja što mu se nije dopalo (kao ni meni). Prosto ne može dete da nastavi rekreativno da trenira, svi se spremaju za takmičenja i nije mi jasno to forsiranje, ali nije na meni da sudim.
Na vaterpolo je išao dve i po godine i kada su počele ozbiljnije utakmice, opet je tražio da prekine. Definitivno nije takmičarski tip.
Pošto smo rekli da može da prekine, ali da mora da izabere neki drugi sport (jer je u međuvremenu od "hiperaktivnog" deteta postao sedeći tip), sam je izabrao karate jer su drugovi iz njegovog razreda išli. To je već bilo u drugoj polovini 5.razreda i išao je godinu dana pa mu je i to dosadilo.
Onda je konačno krenuo na košarku za koju sam ja sve vreme navijala, zato što tu mora da se trči, a on je dosta truntav. Košarku je opet izabrao jer se ekipa iz razreda prebacila tamo. Na košarku ide nekoliko meseci, dođe skroz mokar što je super, ali je ne voli i ide kao po kazni.
On bi najradije da ne ide uopšte na sport. Ali s obzirom da se jako slabo kreće, moraće da ide zbog zdravlja. Strašno je koliko su današnja deca malo aktivna i taj sport je postao najvažnija stvar, bar po meni.

Mlađi klinac je u predškolskom krenuo na gimnastiku. Pokušavao je nekoliko puta sa plivanjem jer želi sve isto kao stariji brat, a i on voli da pliva, ali mu je bilo hladno u bazenu pa je brzo odustajao. Gimnastika je odlična u tom nekom manjem uzrastu, ali on ide već četvrtu godinu i sada bi i njemu dobro došlo nešto gde treba da se trči i više kreće. Kako je krenuo u treći razred i usporio sa rastom, a sve više sedi i slabije je aktivan, fali mu kondicioni trening da se dobro istrči. :aha:
 

Ejbisidi

Ističe se
Poruka
2.296
E pa ovako:
ja imam jednog divnog živahnog dečaka od 4 godine koji rasipa energiju na sve strane pa smo mm i ja odlučili da ga upišemo na neki sport. Jedva smo dočekali da stasa za sport tj. mi smo sami smislili da mu je konačno došlo vreme jer nemamo koga da pitamo za savet.
I smislili smo da bi najbolje bilo da krene na plivanje pa planiramo ovih dana da se raspitamo.

Ipak, volela bih da čujem roditelje (a i decu :D) kakva su iskustva, da li je suviše rano, koji sportovi su najbolji u ovom uzrastu?

Ideja je da on krene sa plivanjem, a kasnije može sam da bira...
Znam da ljudi ubacuju decu u sport ranije, ali ja sam ustanovila da je to suvise rano za moju decu. Moja deca su tek sa 8 godina stasala za sport, obojica. Ne znam da li je to uobicajeno, a ovi samo preteruju bez veze nesto forsiraju... ali ja uopste ne zelim da mi deca budu profesionalci, samo se dobro zabavljaju.
 

Vexy

Buduća legenda
Poruka
33.419
I da dodam: deca treba obavezno da nauče da voze bicikl, rolere, klizanje...
To može i bez treninga, jako je dobra aktivnost za celu porodicu i preporučujem svima da se aktiviraju zajedno sa dečicom. :D
tačno
što više napolju
mala deca na igralištu razvijaju i mentalno zdravljetj razvijaju inteligenciju.
a velikoj bicikl, šetnja, roleri pomažu za razvoj kondicije
+ sport
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.