mali rusi ili veliki srbi.......birajte......

inagadadavida

Poznat
Poruka
9.864
.Nesporazum je jedino sto je konstantno u srpsko - ruskim odnosima.

Gotovo po pravilu, tokom istorije, Srbija je u Rusiji videla „starijeg brata” koji ce bezrezervno i do kraja zastupati njene interese........ Sa svoje strane, Rusija je Balkan koristila kao prostor na kome se, pred konkurencijom, dokazivala kao velika sila.

Koristila je zavadjene balkanske drzavice da bi se preko njih priblizila vecno nedostupnim „toplim morima” .....ili da bi preprecila „prodor na istok” onima koje je smatrala svojim neprijateljima. Suvise cesto tokom poslednja dva veka kreatori srpske spoljne politike nisu razumeli prirodu ruskih interesa na Balkanu. Dogadjaji u poslednjih godina pokazuju da ta lekcija još uvek nije shvacena.


Setite se velike istocne krize iz 1878. godine. Bila je to jedna od najvecih srpskih istorijskih kriza.

Posle zajedničkog ratovanja protiv Turske, Rusija je izneverila svoju saveznicu Srbiju i u San Stefanu stvorila „veliku Bugarsku” koja je obuhvatala teritorije za koje je Srbija verovala da su joj egzistencijalno važne. Srbiju su tada „spasle” upravo Austrougarska i Nemacka, naravno i same braneci svoje interese.

Organizovale su Berlinski kongres, na kome je Srbija dobila nezavisnost i teritorije koje je u ratu osvojila. U mitskim prepricavanjima srpske istorije, ta kljucna situacija uglavnom se zaboravlja.........namerno ili ne, ali iz nepoznatih razloga srbi uporno zele da sve istorijske nesporazume sa rusijom ( a bilo ih je ) , zabasure kolektivnom amnezijom....
 
koliko god tema bila stvorena sa predikcijom hvalospeva novim zutim neoliberalnim komunistima koji nas hrabro vode u eu tokove i gde su nam zemljama ka kojima nam smeri novonazorni duh molecivog bola u ponizavanju radi dobijanja milosrdnog sengena, trebamo se osvrnuti na ono sta su nam radili tokom istorije veciti zapadni "saveznicki" prijatelji a pogotovo germanskog i anglosaksonskog kulta ljubavi prema ovom delu balkana. kada to svarimo na nacin pristojan zrelim ljudima mozda i shavtimo koliko je rusija velika zemlja i kako stiti svoje interese. ovako je tema samo prepoznatljivo duvanje u vetar sto smo d sad videli bezbroj puta.
 

Back
Top