Mali Menhetn na Novom Beogradu

BG5

Veoma poznat
Poruka
11.580
...deo Novog Beograda(od Usca do mosta Gazela) izgleda ovako

Dean13.jpg

Конзорцијум америчких банака чији су представници недавно посетили Србију, заинтересован јe урбанистичко уређење Савског амфитеатра.Kонзорцијум банака из Америке је већ изнео и рачуницу за свој пројекат који је незванично назван „Мали Менхетн”. Они најављују да би њихово улагање била највећа инвестиција после Другог светског рата на просторима бивше Југославије и земаља њених наследница.

Moj odgovor je da ako ce ce oblakoderi graditi na Novom Beogradu odnosno ako se nece graditi u istorijskom centru Beograda(desna obala Save).

bigsister:
prljav kao NY? nikako!
topao kao NY? nema toplijeg od BG!
i nikako ne bih volela da moj bg bude kopija necheg tako... ma bilo chega... svidja mi se NY ali nikako za zivot!

Ona slika gore nije slika New Yorka vec MELBURNA.
pitanje ne treba bukvalno shvatiti da li bi voleli da deo od usca do mosta gazela treba da izgleda identicno kao na toj slici vec da li treba da se u tom delu novog beograda da se izgradi veliki broj oblakodera

ja mislim da bi beograd izgledao veoma moderno i spektakularno i tom delu bi bio centralni biznis kvart(beogradska berza banke itd

pa bi izgledao onako extra moderno, ali bi bio kopija...
a iskreno meni se bg vishe ovako svidja i pre bih uzela te pare i dala da se izgrade neke druge stvari po srbiji... da ne zalazim u tu temu - shta nam sve fali itd... jer da bi bili 'moderna zemlja' nije dovoljno da modernizujemo beograd...
ne bih to volela...

ti se ocigledno ne razumes u arhitekturu

nijedan ozbiljan svetski arhitekta ti nece reci da je chicago kopija new yorka

cak sta vise mnogi poznati svetski arhitekti tvrde da su oblakoderi u chicagu inventivniji nego u new yorku

prema tome beograd ne bi bio kopija

istorijski deo beograda na desnoj obali bi ostao isti kao sada

:lol:
e opushteno... ja samo kazem svoje mihsljenje... ja ne bih volela da beograd bude takav... ti podrazumevaj pod tim shta hotjesh...
i naravno da se ne razumem u arhitekturu... za ime bozije ja sam upisala gradjevinu... :D kad budem na nekoj vishoj godini motji tju struchno da ti odgovorim na pitanje, a sada ti odgovaram iskljuchivo laichki...
eto... nadam se da smo se skontali... ;)

bigsister:
pa bi izgledao onako extra moderno, ali bi bio kopija...
a iskreno meni se bg vishe ovako svidja i pre bih uzela te pare i dala da se izgrade neke druge stvari po srbiji... da ne zalazim u tu temu - shta nam sve fali itd... jer da bi bili 'moderna zemlja' nije dovoljno da modernizujemo beograd...
ne bih to volela...
pa kakva kopija?!taj tip arhitekture je vladajuc,i fali nam,sto da ne,na novom beogradu..
ovako smo kopija cega?-istanbula,beca,palanke?

ne! beograd sad izgleda onako kakav je... oduvek...
a uostalom shta fali bechu, ili palanci...? :D
ma ne znam... ne bih volela da tako izgleda grad u kojem zivim i to je sve... i sve je to stvar ukusa...
i shta hotjete? ja sam samo stavila svoje mishljenje...

meni je ta slika nabudzena.
i ne verujem da ce beograd tako da izgleda.
jeste to za njujork,al njujork ima stanovnika koliko cela srbija.
u onaj 'mali menhetn' moze ceo beograd da se naseli. :roll:
meni bolje da licimo na bec.vollim evropsku ahitekturu i izgled starih gradova.takav beograd treba da bude,a ne amerikanizovan.

ne mozes da uporedjujes pariz i beograd.
beograd nema iste kapacitete kao pariz.
ako se nesto tako bude gradilo,kako se beograd i zemlja budu razvijali,mislim da nikada nece moci da bude tako veliko i raskosno jer beograd je mali grad i tako nesto nema gde da smesti niti trenutno ima potrebu za tim.ne treba tu izgradnju forsirati po svaku cenu i insistirati na necemu ako to nije racionalno.sve u svoje vreme.
ali ono da se projekat zove mali menhtetn,ne svidja mi se uopste. :roll:

Banshee:
ne mozes da uporedjujes pariz i beograd.
beograd nema iste kapacitete kao pariz.

Ne uporedjujem Pariz i Beograd.Tom slikom sam ti dokazao da oblakoderi nisu americka arhitektura vec moderna arhitektura

Banshee:
ako se nesto tako bude gradilo,kako se beograd i zemlja budu razvijali,mislim da nikada nece moci da bude tako veliko i raskosno jer beograd je mali grad

Beograd je veliki grad.Veliki grad je grad koji ima vise od 1 mil. stanovnika(Beograd ima 2.mil)

Banshee:
i tako nesto nema gde da smesti

Tako nesto ima gde sa smesti.Izmedju Usca i mosta Gazela je VELIKI prostor na kome prema Generalnom urbanistickom planu treba da se izgradi poslovni centar.

Banshee:
niti trenutno ima potrebu za tim

Naprotiv.Strucnjaci smatraju da Beogradu sada treba daleko vise poslovnog prostora

:roll:
znam koja je goeografska definicija za veliki grad....beogad ima manje od dva miliona stanovnika,a i dobar deo tih zivi po okolnim selima i gradovima.to sto sam htela reci mali grad,mali je u poredjenu sa njujorkom ili parizom :roll:
mozda mu treba jos poslovnog prostora ali ne TOLIKO!u one tvoje zgrade bre moze ceo beograd da se useli,ne znam samo ko ce sve tamo da radi....a ni stranaca nema bas toliko.
a to sto ce zgrade biti postavljene izmedju usca i gazele znaci samo da ce da se narusi izgled grada,posebno onog koji gleda na reku/sa reke.
i nemam ja nista protiv tih zgrada,ali beograd JESTE mali grad da bi se u njemu gradile stospratnice.i onaj geneks i beogradjanka toliko ruzno izgledaju u gradu,samo nam fali nesto 5 puta vece.
uostalom,ne znam sta fali onim poslovnim prostorima koje grade sada na nbg...pristojno izgledaju,moderne su i ne strce do pola neba.

Banshee:
:roll:
znam koja je goeografska definicija za veliki grad....beogad ima manje od dva miliona stanovnika,a i dobar deo tih zivi po okolnim selima i gradovima
Mnogi urbanisti u ukupan broj stanovnika grada racunaju i predgradja.Beograd zajedno sa predgradjima ima 2 miliona stanovnika.
Banshee:
mozda mu treba jos poslovnog prostora ali ne TOLIKO!u one tvoje zgrade bre moze ceo beograd da se useli,ne znam samo ko ce sve tamo da radi....a ni stranaca nema bas toliko.i nemam ja nista protiv tih zgrada,ali beograd JESTE mali grad da bi se u njemu gradile stospratnice
Beograd jeste mali grad da bi se u njemu gradile stospratnice ali nije mali grad da bi se u njemu gradili oblakoderi koji imaju 25 do 50 spratova.
Banshee:
a to sto ce zgrade biti postavljene izmedju usca i gazele znaci samo da ce da se narusi izgled grada,posebno onog koji gleda na reku/sa reke.
Izgled grada bi se narusio ako bi se oblakoderi gradili u starom delu Beograda.Zbog toga se u Parizu to gradi van starog dela grada.
Banshee:
uostalom,ne znam sta fali onim poslovnim prostorima koje grade sada na nbg...pristojno izgledaju,moderne su i ne strce do pola neba.
U Evropi i svetu je trend da se za poslovni centar grade oblakoderi

e stvarno ne mogu vise da odgovaram jer ces me opet citirati pa cu ja opet odgovarati i tako u krug.
uzgred i 50ospretnice bi narusavale izgled grada....jos ce iz novog sada moci da se vide :roll:
inace u beograd spada i obranovac i mladenovac i ostali gradovi i sela...meni to nije beograd....jednostavno previse je geografski udaljeno,zar ne?!

Banshee:
i 50ospretnice bi narusavale izgled grada
Ponovicu jos jednom:

Izgled Beograda bi se narusio ako bi se oblakoderi gradili u starom delu grada.Novi Beograd je idealan za oblakodere jer je ceo Novi Beograd moderan i po arhitekturi i po planiranju ulica.

Banshee:
inace u beograd spada i obranovac i mladenovac i ostali gradovi i sela...meni to nije beograd....jednostavno previse je geografski udaljeno,zar ne?!

Bukvalno Obranovac,Mladenovac itd nisu Beograd ali veliki broj ljudi iz predgradja radi u Beogradu i zato mnogi strucnjaci racunaju i predgradja u ukupan broj stanovnika grada.Ne samo kod nas vec i u svetu.

pa da samo sto i mladenovac i obranovac daju onda jedan deo od tih 2 000 000 stanovnika....
i narusio bi se izgled zato sto je 50ospratnica duplo visa od najvise zgrade u beogradu.strcalo bi i bilo bi ruzno.posebno da se izgradi na obali reke...ne bi se video novi beograd,nii bi se sa novog beograda video stari grad.samo gomila zgrada koje strce :roll:
a da se izgradi jedan pravi down town trebace 100 godina.a jedna ili dve zgrade od po 50 spratova kako strce jednostavno je ruzno. :roll:

I Bliznakinje u Njujorku su strcale, ali nisu narusavale izgled grada.
A ovo u vezi zaklanjanja pogleda, i zgrada u kojoj zivite nekom zaklanja pogled na nesto.

Neko rece svidja mi se Beograd ovakav kakav je sad??? Zamislite de je to svaki vladar rekao, ziveli bi smo u kolibama od pruca.

mozda zato sto je dobar deo njujorka u visokim zgradama? :roll:
twin towers nisu ni mogle u tim uslovima da strce.

neke stvari jednostavno nisu prikladne da se nabudze po svaku cenu.
u atini postoji ogranicenje za visinu zgrada da bu se video akropolj.na sta bi licio grad da postavis 10ak solitera...ni na sta...bio bi jos ruzniji nego sada.

sa visinom tih zgrada ne treba preterivati.nismo mi njujork i te zgrade treba prilagoditi velicini i izgledu beograda.

Banshee:
mozda zato sto je dobar deo njujorka u visokim zgradama? :roll:
twin towers nisu ni mogle u tim uslovima da strce.

neke stvari jednostavno nisu prikladne da se nabudze po svaku cenu.
u atini postoji ogranicenje za visinu zgrada da bu se video akropolj.na sta bi licio grad da postavis 10ak solitera...ni na sta...bio bi jos ruzniji nego sada.

sa visinom tih zgrada ne treba preterivati.nismo mi njujork i te zgrade treba prilagoditi velicini i izgledu beograda.
Ja zivim na Vracaru, a ne vidim Hram. E sad cu da trazim da se sruse sve zgrade koje mi zaklanjaju pogled na Hram, a onda ce neko da trazi i da se srusu moja zgrada, jer ce onda ona da strci.
PS
Zar mislite da se sa svakog prozora u Parizu ili Njujorku vidi Ajfelov toranj odnosno Kip slobode?

Back