Interpolacija koja se pri uvelicavanju slike desava je nesto sto ima svoje granice. Dakle, ako imas sliku od 100x100, uvelicabanjem na 1024x768 ces dobiti nesto sto ne lici ninasta.
E sad, ako je slika snimljena na primer digitalnim fotoaparatom od 4> Mpixela, uvecavanjem jednog dela se postizu dosta dobri rezultati, sto opet ima granicu. Ali to je vec zimuranje odredjenog dela slike.
To sto drugar hoce od male da napravi veliku jednostavno ne ide, matematika je tu neumoljiva, nazalost. Imao sam i ja neki programcic koji navodno dobro uvecava sliku, ali se sve opet svelo na interpolaciju, doduse dobro uradjenu ali interpolacija je ipak samo to - prakticki "nagadjanje" sta bi na pojedinim delovima slike trebalo da bude. Jako neupotrebljivo za veca uvecanja.
Interploacija zapravo pokusava na osnovu susednih pixela da "pogodi" kako bi i cime trebalo da se popuni onaj prostor koji nastaje "razvlacenjem slike na vece dimenzije...
Dobro, ponavljao sam vecinu stvari koje su drugari vec pre mene rekli, ali to je sustina - dakle ne moze - barem ne upotrebljivo.
E sad, ako govorimo o vektorskoj grafici (pa cak i nekoj slici), to je vec druga prica. Takva grafika se teorijski moze neograniceno povecavati.