Mala pomoc oko Photoshopa tj. mutnih slicica

Ordinary Player

Iskusan
Poruka
6.038
Evo ovako,kada se slika male rezolucije razvuce ona se deformise,to kapiram,ali kada neku sliku smanjim ona postaje mutna i necitljiva.

Treba mi npr. ova nalepnica dimenzije 2x2cm
images

kada je sredim ,prilagodim velicinu i prebacim zoom u photoshopu na 30% sto je realna velicina A3 papira slicica mi je mutna (znaci takva ce da bude i kada se odstampa),povecam zoom na 33% vec je cistija,ali u relanosti to vec nije ta dimenzija

Jel gresim u necemu ili postoji neko ogranicenje za koje neznam,tipa koliko sliku odredjene rezolucije smem da smanjim a da ne postane mutna i da ostane citljiva,ako je tako znaci za 2x2cm treba da trazim slicicu 75x75px :think: jer sve preko toga moram da smanjim i ona se muti

Kad otovrim novi dokument u cs5 ,stavim A3 format papira,rezolucija 300dpi,rgb 16bit color ...i ubacujem slike sredjujem i ostalo,jel to ok

Evo ovako,kada se slika male rezolucije razvuce ona se deformise,to kapiram,ali kada neku sliku smanjim ona postaje mutna i necitljiva.

Treba mi npr. ova nalepnica dimenzije 2x2cm
imagesqtbnANd9GcTcL7IlO0X5lMcssclWxcxETY-1.jpg

kada je sredim ,prilagodim velicinu i prebacim zoom u photoshopu na 30% sto je realna velicina A3 papira slicica mi je mutna (znaci takva ce da bude i kada se odstampa),povecam zoom na 33% vec je cistija,ali u relanosti to vec nije ta dimenzija

Jel gresim u necemu ili postoji neko ogranicenje za koje neznam,tipa koliko sliku odredjene rezolucije smem da smanjim a da ne postane mutna i da ostane citljiva,ako je tako znaci za 2x2cm treba da trazim slicicu 75x75px :think: jer sve preko toga moram da smanjim i ona se muti

Kad otovrim novi dokument u cs5 ,stavim A3 format papira,rezolucija 300dpi,rgb 16bit color ...i ubacujem slike sredjujem i ostalo,jel to ok

A3 je 297x420 mm, a to nikako ne moze da bude 57piksela, ti lepo pritisni ctrl+1 u fotosopu i dobices realnu velicinu za pregled jer zumiranjem tako male slicice dobices ovako nesto

1-2.png

2-2.png

A3 je 297x420 mm, a to nikako ne moze da bude 57piksela...

Nisi razumeo,slicica velicine 2x2cm je 57px a ne ceo A3 papir,sto se tice shortcut-a ctrl +1 to mi daje zoom od 100% a on nije realan prikaz velicine papira,znam posto imam A3 format papira a i lenjir ,kada stavim na monitor ne poklapaju se ,inace zoom treba da mi je 95% da bi bila realna velicina . Ja sam preterivao sa dpi -om nema potrebe stavljati veci od 96dpi posto bilo koja slika koju sam skinuo sa neta ,bila ona 1600x1050 ili neke manje rezolucije je imala 96dpi. Stavljajuci dpi 300 meni je slika dobijala rezoluciju dovoljnu za stampanje bilborda

Drugo,ne dobijam nista ako sliku velike rezolucije smanjim na 2x2cm opet nije to to,ali mislim da mi je nics malo pomogao,stavio je gif sliku dubine boja 8bit-a i kada sam je smanjio izgledala je dosta citljivija nego ostale,neznam koliko se to moze videti sa printscreen-a ali evo
prva slicica je neka koju sam ja nasao,druga nics-ova,treca je valjda ova velike rezolucije...najbolje je ispala druga

169npmd.jpg

neznam u kom formatu mi je najbolje da sacuvam sliku a da joj bude najblji kvalitet za stampu,uvek sam isao jpeg, .png mi deluje mozda za nijansu bolji ili gresim

izgleda losije nego u ps-u,nije mi jasno

Rasterska slika se ne moze povecati ili smanjiti bez gubitka kvaliteta, sto nije slucaj sa vektorskom grafikom.
Mislio sam da od 0 krenes u Illustratoru, ne mozes ubaciti rastersku sliku u Illustrator i ocekivati da bude ok kada je smanjis, pokazao sam ti primer iznad sa flasom.
Probaj da skines ili kreiraj sam neki simbol u Illustratoru i povecaj ili smanji videces da se ne gubi kvalitet jer je vektorska slika.
Takodje mozes da skines gomilu simbola, cetkica besplatno sa http://www.deviantart.com/ mozda nadjes i tu sa win 7

ok,reci mi samo ovo,jel postoji neki nacin da saznam dal je neka slika obradjena vektorskom tehnikom,kao sto npr. udjem u properties neke slike pa vidim rezoluciju i druge parametre,ili rastersku konvertujem u vektorsku?
malo bi je glupo da od nule pravim nalepnicu niti bih ja sada to i umeo, sta mi drugo preostaje

skinuo sam jednu sliku sa linka i razvlacio je ili smanjivao stvarno ostaje istog kvaliteta

@fox_87

Dok sam radio ranije u Flashu MX 8, morao sam pojedine slike da prebacim iz rasterskog u vektorski oblik. Mislim da to moze da ti pomogne. Vidi nadji neki mali programcic koji se bavi konvertovanjem i probaj.

Edit: Probao sam da odradim kao sto sam ranije radio i nije uspelo :(

Poslednja izmena:
ok,reci mi samo ovo,jel postoji neki nacin da saznam dal je neka slika obradjena vektorskom tehnikom,kao sto npr. udjem u properties neke slike pa vidim rezoluciju i druge parametre,ili rastersku konvertujem u vektorsku?
malo bi je glupo da od nule pravim nalepnicu niti bih ja sada to i umeo, sta mi drugo preostaje

skinuo sam jednu sliku sa linka i razvlacio je ili smanjivao stvarno ostaje istog kvaliteta

Pogledaj extension, EPS, SVG, AI su vektor.
Probaj ovako da konvertujes onu veliku sliku koju sam okacio => http://vectormagic.com/home

EDIT

Ja sam uspeo samo ne mogu nigde da okacim, daj mail da ti posaljem pa probaj tu sliku da smanjis u Illustratoru.

Poslednja izmena:
kasno sam video zadnji post Grimm,odradio sam u ps-u sa rezolucijom od 150dpi i stampa je ispala sasvim solidno,sve se vidi i ako su slicice male. jedino nisam zadovoljan kvalitetom pvc folije al to je druga prica
neznam kako al na tft monitoru mi nije izgledalo ok,odstampano je sasvim duga prica,kao da su pikseli na monitoru iskrzali slova,pa dok sam buljio u njih video sam svaku nepravilnost.

trebale su mi neke nalepnice za moj mod a i da pokrijem neke ogrebotinice sestri na laptopu,pa sam se jos setio i da uradim skin za njega,evo par slicica,leptop nisam slikao (sakriven je do sestrinog rodjendana)

HVALA svima na pomoci,ovaj ilustrator sam skinuo pa cu videti i da ga proucim malo i koristim ubuduce

Poslednja izmena:

Back