Mala materica

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

tasicka

Zainteresovan član
Poruka
308
Ako neko ima malu matericu (ne zakrzljalu - to lekar uvek naglasi:mala je nije zakrzljala!) da li moze da:
1. ostane u drugom stanju?
2. iznese trudnocu?
3. nema spontani pobacaj kad plod krene da se razvija?
4. sta uciniti, kako i da li se to moze leciti?

Mala materica?Koliko to mala?
Normalna materica je velicina zenske pesnice i cest komentar ginekologa pri pregledu je imate malu matericu...zato pitam kako mala?Jeli imate dimenzije materice?

Na zalost nemam, ne zelim da lupim dimenzije po secanju...Ne znam da li je ginekolozima to uobicajeni komentar, promenila sam troje (svi po preporuci - kazu vrhunski, ne znam?) i svi prilikom pregleda imaju taj komentar - joj kolicka materica! Kada upitam, pa dobro sta to znaci, zasto tako reagujete, oni su vrlo sturi u odgovorima...kao, pa dobro ko zna, ne mora nista da znaci, jel ste pokusali da ostanete u drugom stanju.., ajde sto pre da imate vremana ako nesto podje naopako.....zato pitam, STA TO moze da desi...ako kojim slucajem imam (a recimo da imam) predispozicije za spontani ili sta god, da znam sta mogu da ocekujem. Mozda je glupo, ali kad ostanem u drugom stanju (ako ostanem) da li da se prepustim uzivanju u toj trudnoci, ili da uzivam al budem spremna na los ishod...mozda mi bude lakse da podnesem spontani ako do njega dodje.
Znam, nisam jos ni trudna a vec mislim na najgore, al samo bih zelela da znam ono sto lekari znaju, a ne zele da kazu. Hvala.

Cekaj bre,koliko se secam materica je rastegljiva,okruzena ligamentima,tako da se tokom trudnoce ona povecava.Ima oblik kruske,ali okrenuta naopako,a velicina tj dubina je oko 7 cm,e sad to "mala materica" malo deluje glupo,ako je sve ok sto se ostalih stvari tice i nema znakova zakrzljalosti mislim da nemas potrebe da se opterecujes sa time,mada sacekaj da jos neko da komentar.
POZdrav

Ja sam usla dva dana u osmi mesec i porodila se, bila sam otvorena potpuno, pokusavali su da me "zatvore" lekovima ali nije uspevalo. Rodila sam carskim rezom, jer je beba bila poprecena pa nije moglo drugacije, dete tesko 1,450, jedva zivo, dva meseca lezala je na neonatologiji, ja iskasapljena izgubila mnogo krvi. Kad sam nakon toga razgovarala sa lekarom pitala sam zasto se to dogodilo. Rekao je da se materica nije bila dovoljno razvila niti rastegla i stiskala je plod, tako da beba bukvalno nije imala mesta da se razvija. Medjutim na svim kontrolnim pregledima tokom trudnoce niko mi nije rekao da mi je materica mala ili zakrzljala, sve je bilo u najboljem redu. Pitala sam i za drugo dete. Rekli su mi da se svakom narednom trudnocom materica vise rasteze tako da se nadam da necu roditi pre vremena ako ostanem ponovo u drugom stanju. Nisam htela da te uplasim, to je bio moj slucaj. Pozdrav.

Da, ja se samo nadam da je moja materica iako, kako kazu mala, dovoljno elasticna.

Dr. jos jedno pitanjce: da li neki kontraceptivi pospesuju rastegljivost ili rast materice. Ako postoji nesto cime bih mozda potpomogla pre trudnoce? Pitam zato sto sam nacula tako nesto, pa me zanima da li je to zaista moguce uciniti nekim lekom pre same trudnoce?

Moj bivsi ginekolog mi je rekao da ne bi bilo lose da uzimam kontracepciju (ne znam koje tabletice su u pitanju) jer uticu, pored regulisanja menstrualnog ciklusa ( bio mi je neredovan) i na povecanje elasticnosti materice????
p.s. nisam ih pila? Pogresna odluka ili ne? za regulisanje ciklusa sam pila primolut? a drugi lekar mi je rekao da je to previse jak lek za mene?
ako znam koga da slusam...???????

Meni je moj ginekolog rekao da imam malu matericu .Naravno pitala sam dali mogu imati neke probleme zbog toga tokom trudnoce ,odgovorila mi je:"jel mozes da je zamenis?"To je bio njen odgovor.Zatrudnela sam iznela sam trudnocu sasvim normalno i lako ,radila sam do 8 meseca trudnoce i to u prodavnici ,non stop sam bila u pokretu.Porodila sam se bez problema,brzo i lako,cak sam mogla odma da ustanem.Dete je zdravo i pravo i bilo j tesko 3300 a 55 dugacko .Tako da misli pozitivno i ne razmisljaj negativno .Nema potrebe da se plasis.Veliki pozdrav.......:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back