Mala deca na svadbama i u restoranima

...
sa ili bez male dece?

Ја сам преузео став моје мајке, БЕЗ ДЕЦЕ И БЕЗ КАФАНА !
ако си већ у браку, јел'те ...

Одувек се смејала свом брату који је за брак нашао неискусну девојку,
па морао да је вода по "музикама" првих година заједништва
иако су већ имали две бебе.

Па је то моја мајка сликовито описивала као :
"певаљка пева, музика трешти, а мој брат једно дете у наручју и цупка,
а снаја друго".

Ја сам ето од малена учен кроз те и такве мајчине примере.

А што се свадби тиче то је друга ситуација,
односно стварно зависи од тога шта слављеници хоће од своје свадбе.

Ако је то породично окупљање, онда су деца (не бебе!) апсолутно добродошла.
Ако ли пак неко прави журку од своје свадбе, деци ту апсолутно није место.

Mnogi danas salju pozivnice za svadbu sa naznakom bez dece , iz razloga sto ne zele da im deca trce po restoranu,galame i slicno.Nekim roditeljima to nije po volji .

Bio je slucaj pre par godina u jednom beogardskom restoranu gde je za vreme rucka , mala beba koju su roditelji doveli sa sobom , plakala da majka nije mogla da smiri bebu.Gazda restorana je prisao roditeljima i zamolio ih da napuste restoran nakon protesta gostiju.Roditelji su se bunili ali su ipak napustili restoran, opisavsi to kao diskriminaciju.

Da li je to diskriminacija da nas deca omataju u restoranu na rucku ili na svadbi gde su mladenci na prvom mestu a ne smorena dece koja vrište, buše balone,guraju goste i konobara, trče ispod stola i zavlače se svuda, prave vašar, piški im se, kaki im se , spava im se a ne kapiraju šta se dešava jer su mali

Koji je vaš stav vezano za svadbe i restorane: sa ili bez male dece?
Definitivno bez.
Starija deca koja mogu razumeti situaciju i priliku, s njima nemam problem, niti ona, uglavnm, prave probleme drugima.
Međutim, bebe i sitna dečica, stvarno ne znam šta je roditeljima na umu kad ih vode na slična mesta. Deci tog uzrasta (da ne pričam o bebama) apsolutno ništa ne znači mesto gde su, potpuno im opravdano postane dosadno, ili hoće da spavaju, i po pravilu ih uznemiri i smori masa ljudi, glasna muzika itd. Slušala sam neke blesave roditelje kako govore da ne žele da im deca "ostanu lišena tog iskustva" - blesavi jer ne razumeju da deci tog uzrasta apsolutno ništa ne znači "to iskustvo" - štaviše, mrze ga, žele pažnju roditelja (koja je usmerena na drugu stranu), dosadno im je itd. I, kad odrastu, DEFINITVNO se neće sećati kuma Marine udaje kad su imali tri godine, niti sam za veka čula da je ikome izostanak s kuma Marine udaje u njihovoj trećoj godini života ostavio teške posledice i traume. Totalne gluposti i budalaštine fensi roditelja koji se roditeljstvu uče s instagrama i facebooka, i u realnosti nemaju pojma ni gde su šuplji.

Mnogi danas salju pozivnice za svadbu sa naznakom bez dece , iz razloga sto ne zele da im deca trce po restoranu,galame i slicno.Nekim roditeljima to nije po volji .

Bio je slucaj pre par godina u jednom beogardskom restoranu gde je za vreme rucka , mala beba koju su roditelji doveli sa sobom , plakala da majka nije mogla da smiri bebu.Gazda restorana je prisao roditeljima i zamolio ih da napuste restoran nakon protesta gostiju.Roditelji su se bunili ali su ipak napustili restoran, opisavsi to kao diskriminaciju.

Da li je to diskriminacija da nas deca omataju u restoranu na rucku ili na svadbi gde su mladenci na prvom mestu a ne smorena dece koja vrište, buše balone,guraju goste i konobara, trče ispod stola i zavlače se svuda, prave vašar, piški im se, kaki im se , spava im se a ne kapiraju šta se dešava jer su mali

Na svadbe ih nikad nisam vodila, sem ako je bas najbliza rodbina, i to do 20h. Onda ih baba i deda vode na spavanje.
Krstenja isto. Tu moram, ali dok je animator tu, onda zovem tatu, dodje po njih 19-20h i laku noc.
Iskreno, trudim se da ih ne vodim na takva desavanja, nisu za njih.

DOBRA TEME NEMA STO :kafa:
Djeca medju gostima posebno na svadbama nisu teret samo za ljude koji si organizovali svoja veselja nego i za majke i poneke tate jer ih treba drzati pod kontrolom .Od glasne muzike tesko ih je dozivati .Slavlje se pretvara u igraonice .Trce vijaju se vecina je nestasna .Ima zvanica kojima nije do djecijih igralija .
Po meni malu djecu , djecu kojoj je tesko drzati paznju i lijepo ponasanje ne treba voditi na takva okupljanja .;)

Мени не сметају деца, али ми углавном сметају свадбе које избегавам када год могу. Не сметају ми деца ни на каквим окупљањима, али ми смета када родитељи подразумевају да ћу ја да их чувам и забављам. Волим децу, aли ми није свако једнако драго, руку на срце. И да, то највише зависи од васпитања. Са неким могу сатима да будем, причам, смејем се и глупирам. А неко једва истрпим 5 минута.
На таквим догађајима могу неко време провести са децом, да је и њима и мени лепо. Али ако га вратим родитељима не желим поглед "могла си још мало". Нисам. Нисам дошла да икога цинцулирам.

Meni je kul kad im se roditelji nasviraju u kafani, pa okupljeni preuzmu brigu o klincima, mada to bude pomocu stapa i kanapa, improvizacije, da se ta deca necim zabave, uposle, jednom smo nekog malca poslali kuci sa pijanim tatom i hrpom crteza golih teta, sto u njegovoj sto u nasoj izvedbi, ortak koji je inace skolski psiholog je bio "zadivljen" nasim umecem i umetnickim darom, nikada nije video toliko cica Glisa sa velikim sisama, a verovatno je i mama tog klinca bila odusevljena kad su tata i on stigli kuci. :malav:

Мени је хит био један мали прошле године, иначе обожавам паметну, речити децу...
Ми на вечери заједно, слуша он разговор... И није му јасно како ја спомињем сина, а јача половина ћерку. Пита ме:
-Како то да ти имаш сина, он ћерку а ви сте муж и жена?
:lol:
- Имамо децу из претходних бракова. Немамо заједничко дете.
- Ти си јако лепа, надам се да неће и од тебе развести
:lol:
- Aли, ја бих волела још једну девојчицу.
- Да ли још увек имаш менструацију?
:rotf:
Да он мене утеши, ако имам, да се надам девојчици :lol: :heart:

Svadba je tradicijski ritual koji služi da se zbliže porodice i stvori jedinstvo rodova.

Naravno da to uključuje i prisustvo dece.

U dnašnje vreme kad se smisao svadbe izgubio do te mere da je održavaju van kuće u kojoj će živeti mladenci, razumljivo je da deca koja su glavne ličnosti naslednici roda, nastavljači loze i kao takvi najvažniji učesnici, smetaju.

Svadba van kuće i svadba bez dece ionako i nisu svadba nego bahanalija.
Kraj Kali Juge.

Svadba je tradicijski ritual koji služi da se zbliže porodice i stvori jedinstvo rodova.

Naravno da to uključuje i prisustvo dece.

U dnašnje vreme kad se smisao svadbe izgubio do te mere da je održavaju van kuće u kojoj će živeti mladenci, razumljivo je da deca koja su glavne ličnosti naslednici roda, nastavljači loze i kao takvi najvažniji učesnici, smetaju.

Svadba van kuće i svadba bez dece ionako i nisu svadba nego bahanalija.
Kraj Kali Juge.

Ја то исто мислим о рођендану изван куће.

Za svadbe ostavim sebe kuci, takvo misljenje imam o njima
Bila sam na desetak u zivotu I svaka mi je bila kao po kazni..I ona gde sam bila kuma, I svadba moje sestre..I kad se udala cerka najbolje prijateljice..i svadba vanje grbica..sve su bile razlicite..kao dete sam bila na komsijinoj koju je pravio ispod satora, preko gradskih, do onih ekskluzivnijih I sa svake sam zelela sto pre da odem..sam cin vencanja je u redu, ali su mi svadbe strasan zamor
Kad sam dobila dete, isli smo porodicno I vodili je uvek sa sobom..ni njen tata ni ja nismo uticali svesno, niti smo ikad pred njom pricali lose o svadbama kao vidu proslave cina vencanja, ona sama je isla na svadbe I vencane zurke svojih prijatelja, ali ima isto odbohan stav..ne nalazi se u time kad je licni izbor u pitanju
Da li su za decu? Po meni jesu, jer je to skup porodice I prijatelja

Деци је битан. Смешно ми је када га слави неко ко је прешао двадесету.
Isforsirano.
Nekad su ljudi govorili da su se rodili kad se brao kukuruz ili po nekom prazniku.
Datum tačan čak nisu znali .

U šali smo jedni drugima na pitanje: "..kad si rođen ?" odgovarali: "...kad se vuklo đubre"

Rođendan nije običaj i kao takav smatram da može da se "slavi" i u školi i u kafani.

Izvinjavam se za off.
Ipak je tema o svadbama i deci kao važnim , pa možda i najvažnijim učesnicima tog rodovskog okupljanja.

Moj najdraži brat se ženio kad mi je dete imalo samo 4m.
Ok, napravila sam plan, ostavila mleka, doći ću na podoj pred spavanje, on zaspi, ja trk na svadbu i tu sam za sledeće buđenje oko 1.
A-ha.
Mi otišli, on dobar, video mene počeo da plače, umirio se dok se hranio, ostavim ga u krevetac i iskradem se.
Nismo stigli do restorana, zove svekar - on vrišti, ne možemo da ga smirimo.
Tad sam shvatila da koliko god volela brata i želela da se družim sa svima njima, malo više volim svoje dete, vratili smo se kući, presvukli u pidžame i uživali nas troje zajedno.
Posle toga sam bila kod druga na svadbi, ali je on već bio malo stariji, pa je opušteno ostao sa babom i dedom, mi mu više nismo ni trebali.

Па шта знам, ако су деца била добродошла на свадби цара Душана и царице Јелене па ваљда би

онда требало да су још увек добродошла на свадбама.

Они су преживели обичну епидемију куге, ваљда ће мо и ми ову мега-гига-страшну К19.

Вози Мишко:

sto se mene tice vodio sam decu na svadbe i proslave i njima i meni bilo ugodno sto znam da su samnom..Moja iskustva koriste i ona pa rade isto ko i ja..Za decu je to radost..Na svadbama se okupljaju rodjaci koje ne mozes ev.. videti u drugoj prilici pa nek se deca zaigraju i upoznaju..Otici bez dece na svadbe i proslave ..izgleda mi prilicno akademski..

volim decu
ali svaki rucak u kafani mi presedne zbog nekog malog drekavca

slazem se da se deca od nekoliko godina ne vode na proslave koje traju satima.
nehumano je prema deci jednako kao i prema odraslima

Back