Макрон: Европа може бити "трећи пол" у односу на САД и Кину

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.654
221774.jpg

Ђинпинг и Макрон

Макрон је упозорио да Европа без изградње стратешке аутономије "ризикује излазак из историје".
- Предуго Европа није изградила стратешку аутономију. Данас је идеолошка битка добијена, али сада морамо да примјенимо ову стратегију - рекао је Макрон.

Он каже да би замка за Европу била да, када успије да разјасни своју стратешку позицију, буде ухваћена у поремећају свијета и кризама које нису њене.
- Не желимо да улазимо у логику од блока до блока - рекао је Макрон, који је против "екстериторијалности долара".

Он је истакао да се историја убрзава и да је паралелно потребно и убрзање европске ратне економије

Он каже да је први подршка принципима Повеље УН, а други јасан подсјетник на нуклеарну енергију и да је на Кини да повуче посљедице чињенице да је предсједник Русије Владимир Путин распоредио нуклеарно оружје у Бјелорусији неколико дана након што се обавезао да то неће учинити.

Трећи је, каже Макрон, веома јасно подсјећање на хуманитарно право и заштиту дјеце, а четврти жеља за договореним и трајним миром.
- Напомињем да је предсједник Си Ђинпинг говорио о европској безбједносној архитектури. Али не може постојати европска безбједносна архитектура све док у Европи постоје инвазионе земље или замрзнути конфликти - рекао је Макрон.
*******************************************
Ако Европа то стварно жели да буде ,,Трећи пол'' поред САД и Кине, најпре треба да пацифизира (ућутка) Немачку. Немачка се уз вазалну заштиту САД, кандидује за водећу државу у Европи а у два Светска рата знамо шта се десило када је она би јака.
За остале предуслове стварања такве Европе потребни су чврста договарања свих држава у њој и без икаквих појединачних и солистичких ставова мимо договора.
 
O izjavi Makrona izmedju ostalog se kaze...paz' sad :per:

Politiko je objavio da je Jelisejska palata proverila Makronove citate pre objavljivanja kao uslov za odobravanje intervjua i insistirala na uklanjanju delova u kojima je Makron govorio "još iskrenije" o Tajvanu i strateškoj autonomiji Evrope.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2023&mm=04&dd=10&nav_category=78&nav_id=2316370

Dakle i precednik jedne Francuske,Madjarske i sta ja znam ako nesto izjavi a ne svidja se nacifasiSStima koji odlucuju sta je dobro a sta nie,odma se brise.Demokratija i sloboda govora na zapadu u punom sjaju...sto b' se reklo u tamo nekom Koortonsitiju, democracy and freedom of speech at its finest :hahaha:
 
zakasnio je malo...
Hmm...jos 2018 je spominjao da bi bilo dobro da se napravi evropska vojska ne oslanjajuci se na SAD.Kao razlog za to izmedju ostalog je naveo da smatra povlačenje SAD iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa kao pretnju po evropsku bezbednost.
Dobio je...zute prsluke na ulicam.Mozdae to neki vec zaboravio,ja nisam.
Akoe zakasnio onda je zakasnio jos prije 5 godina.
 

Back
Top