Makedonska manjina: Čiplić nam razbija zajednicu

Monoteizam

Aktivan član
Poruka
1.159
Makedonska manjina: Čiplić nam razbija zajednicu

13. jul 2010. | 13:36 | Izvor: Beta

BEOGRAD -

Predstavnici makedonske zajednice u Srbiji zatražili su danas od ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića da nezakonitim rednjama ne razbija makedonsku nacionalnu manjinu.

U pismu upućenom Čipliću, potpisani predsednik makedonske zajednice Gojko Ilievski naveo je da se poslednje nezakonite radnje odnose na dopunske izbore za nove elektore, koje je raspisalo Ministarstvo kako bi odlazećem rukovodstvu makedonskog nacionalnog saveta omogućilo da dopuni savet sa nedostajućih pet elektora i tako obezbedi 45 i novi izbor.

Spor oko nacionalnog saveta

Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Srbiji krajem juna najoštrije je osudio zahtev predsednika udruženja "Makedonska zajednica u Srbiji" Gojka Ilijevskog, u kome od ministra za ljudska i manjinska prava traži da izbore za novi Nacionalni savet proglasi završenim i neuspešnim.

"To nije stav legitimnih predstavnika makedonskog entiteta u Srbiji, već lični i samovoljni stav Ilijevskog, koji, kao štetan i suprotan interesima makedonske nacionalne manjine u Srbiji - najoštrije osuđujemo", rekao je na konferenciji za novinare Borče Veličkovski.

"Ne znam odakle crpite ovlašćenja da kao ministar možete menjati ili dopunjavati postojeći Zakon o nacionalnim savetima, za slučajeve koji nisu po vašoj meri", navodi Ilievski.

Ilievski je ocenio da Čiplić dopunskim izborima otvoreno stoj uz odlazeće rukovodstvo makedonskog nacionalnog saveta, kršeći sopstveni Zakon o nacionalnim savetima, ali i pravo druge grupe makedonske nacionalne manjine da formira Nacionalni savet, ali bez njih.

"Znate da makedonska nacionalna manjina ima 52 elektora, i da ih je na ponovljenim izborima bilo 40. Druga grupa elektora ne želi da da legitimitet izbornoj skupštini zbog lošeg iskustva sa starim rukovodstvom, koje ne želi ponovo da vidi na čelu Nacionalnog saveta", naveo je on.

Ilievski je podsetio ministra da je jedini cilj pisma ne vlast već interes makedonske nacionalne manjine da izabere adekvatno rukovodstvo u savetu.

Sedamnaest nacionalnih manjina, koje su učestvovale na izborima za nacionalne savete osnovalo je svoje savete, dve nisu - makedonska i bošnjačka.

Nacionalne savete formirali su albanska, aškalijska, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, romska, rumunska, rusinska, slovačka, ukrajinska, češka, hrvatska i slovenačka nacionalna manjina.

Makedonska nacionalna manjina imala je mogućnost da organizuje savet putem elektorske skupštine koja je neuspešno održana, jer jedan broj elektora nije prisustvovao sednici, kazao je ranije pomoćnik ministra Petar Antić agenciji Beta.

Antić je rekao da je upravo to razlog zašto je Ministarstvo odlučilo da se javnim pozivom omogući prijavu novih elektora kako bi se ostvario zakonski minimum za konstituisanje makedonskog saveta.

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/ma...paign=Feed:+RtvSveVesti+(RTV+poslednje+vesti)

Zreo za smenu....
 
Pa šta treba da radim?Da idem ulicom i pitam svakog prolaznika da li je Makedonac i da li je diskriminisan?Pišete ćirilicom i pravoslavci ste,niste mutavi,snađite se.

Па коначно да чујем нешто лепо.Да православци смо и пишемо кирилицу за разлике од вас па сте измислили српску латиницу.И добро се сналазимо али нам требају људска права као у сваку нормалну демократску земљу.
 
Па коначно да чујем нешто лепо.Да православци смо и пишемо кирилицу за разлике од вас па сте измислили српску латиницу.И добро се сналазимо али нам требају људска права као у сваку нормалну демократску земљу.
Pa da.Ali i kad odete kod doktora treba da kažete ''Aaa...''.Vi očekujete da mi pričamo umesto vas?
 
Автономија и права за угрожене Македонце у Србији.
Makedoncima ( kao i ostalim nacijama) u Srbiji ama bas nista nije uskraceno!!! Nisi u pravu za ovo!
Cak su i Kinezi - kao kod kuce.Fali im samo ono - sto sami nisu uzeli, a u Ustavu sve stoji. Mozete da im zamerite jedino to sto se vecina njih (dobrovoljno) vise oseca Srbima, jer su ceo zivot proveli u Srbiji. Ali znam i Srbe u MK koji se osecaju Makedoncima, jer im je Makedonija dom.
Ove frke dizu samo foteljasi, kao i svuda.
 

Back
Top