Ti si neki sujetan lik,malo vise, zar ne ?
U prvoj poruci sam ti napisao da te je neko slagao da se vrata peglaju,nego da se vrata iskljucivo i samo zamenjuju,sta si ti protumacio da te nazivam lazovom.Shvati to kako god zelis, ali i dalje ostaje cinjenica da ti niko ovde nece peglati vrata blatobran haubu,..nego ce zameniti sto je daleko jefinije i pravilnije.Sve se vrti oko novca i najeftinija opcija (zamena) se placa. Sada bih ja trebao da budem neki uvredjeni lik pa da ti ostavim link ka servisu i napisem "zovi pa proveri "
Da si napisao na Mercedesu S klase ,Audi,.. nego ni manje ni vise nego na radnom autu koji se tretirao kao prtrosni
Kolega ulubio vrata na firminom kombiju. Video sam predračune koliko košta peglanje jednih vrata. Jedna firma traži 246€ po satu radnika (oni deru zato što imaju ugovor sa osiguranjem), druga, puno jeftinija, oko 150€ po satu. Peglanje jednih vrata 3000 do 8000 €. Pa ti vidi.
Tema je tekst iz topika a tice se nasih ljudi koji ovde dolaze da rade,i autor teksta nista mnogo nije pogresio.Evo ovo dole sta si ti nacuo da uzmemo za primer
Neko ko dolazi iz Srbije da radi,taj dolazi preko kontigenta iz Srbije ili preko firmi iz Slovenije i Hrvatske koje mu prave papir A1. Nekada je to bilo puno lakse ,dok danas moras raditi u Slovenijij ili Hrvatskoj par godina dok ti firma ne obezbedi da legalno radis u EU kao neko ko dolazi iz trece zemlje. Kao neko ko je koristio usluge firmi iz Slovenije koje iznajmljuju radnike,mogu ti odmah reci da je bruto satnica ove godine oko 29€ ,i da taj radnik dobije na svoj racun u Sloveniji nekih 16€ neto satnicu .
Stojer klase dobijaju oni sa prijavljenim boravkom ,to znaci da imas prebivalisnu adresu.U slucaju da nemas ,znaci da ti je nacin placanja regulisan ugovorom izmedju poslodavca ,SR Nemacke, i tvoje firme posloprimaoca .Tako da takvi ne mogu ni pod razno da imaju St.kl.3,za njih vaze posebna pravila
Nasi ljudi koji dolaze ovde da rade ,konkretno iz Srbije sa pasosem Hrvatske,Madjarske ili Bugarske, podlezu zakonima kao i svako u EU.Tako da legalno prijavljuju boravisnu adresu,otvaraju bankovni racun i prijavljuj se u FA od koga dobijaju poresku klasu.Koja ces biti klasa ne odredjujes ti nego FA.Zasto ti ovo odgovorno tvrdim-mozda zato sto radim na velikim objektima na kojima rade firme i kontigenti iz citave bivse SFRJ kao podizvodjaci radova.Svi oni rade dnevno po 10 sati,ali im firme prekovremene sate prebacuju u slobodne dane,tako da jednom mesecno odu kucu na nedelju dana odmora koji im je placen od prekovremenih sati.
Ima i onih koji sve sate prebace na platnu listu,svih 240-250 sati,ali to rade samo oni koji imaju "domace" radnike a ne one sa kontigenta,zato sto postoji opcija da firma do 12000€ godisnje po coveku ne plati ekstra porez.Dok je istina da ce 95% firmi radije da ti plati prekovremene sate na crno,nego da ti ubaci na listu,jer na tvoj bruto sa plate firma ima kostanje od 75% kada plati UKS, BGB, Lohnsteuer,....
Ti si nesto cuo,video,...ja sam u tom poslu svakodnevno i nisam ni cuo ni video od druga mog druga.
Pricaj na osnovu licnog
znanja, rekao mi Zika zaboravi.Ljudi vole da se hvale jer se na laz ne placa porez a i lepse zvuci tako da su te mozda izmanipulisali a da toga nisi svestan
Ti si pisao o satnici majstora od 17-18€. Zamisli kako bi bilo da sam ja krenuo sa pisanijem kako majstori imaju 20€ po satu (a neki imaju, znam firmu koja toliko plaća), da rade 10 sati dnevno 6 dana u nedelji (a neki rade, to je u okviru zakonskog maximuma, mada ima i tu muvanja i traženja rupa u zakonu, neću da ulazim u detalje koje ne znam u potpunosti, ali znam ljude koji tako rade), da postoje načini da se poreska klasa sa 1 prebaci u 3 i kad ti je porodica u inostranstvu, da se slanje para porodici može odbiti od poreza... pa da krenem da izvodim računicu kako 26 dana u mesecu puta 200€ dnevno daje 5200€ mesečno, od čega u poresku osnovicu ulazi manje, a porez nije više 35% nego manje, pa onda izvedem neku računicu da majstor može da ode na cifru od 3500€ neto/mesečno. I da onda, na osnovu tih podataka krenem da pišem kako ti nemaš pojma, kako to ne funkcioniše tako...tralala - iako znam da ima firmi koje rade i plaćaju kako ti kažeš.
Ako te ovo bude iznerviralo ,oprosti,ali ne ulazim u dalje price gde se argumenti svode na licno sam video papir,cuo sam,... tako da ti ne mogu raplicirati jer ne polazimo sa istih osnova
Za kraj.Tekst iz topika jeste prilicno objektivan kada su zanatlije u pitanju