Majstor u Srbiji više zarađuje nego u Nemačkoj

Ne znam kako si izracunao da sa 30 sati nedeljno (maksikum, nekad radim i manje) i 80 evra na sat imam 14.000 mesecno.
Nije ti matematika jaca strana 😁

Drugo, Deutsche Bahn daje bas slabe plate, najjace plate su u manjim dobro organizovanim privatnim firmama, a najvise se zaradi kao ja, kada radis po ugovorima (gde naplacujes projekte po satu i ako dobro pregovaras, moze da ide i preko 100 evra na sat).

Nisi mi rekao, koliko sati mesecno se radi tu, i koliko dana godisnjeg odmora je neki prosek?
Gde se u Nemackoj radi 30 sati nedeljno? Mozda 36 ali navedi gde se radi 30 i dokaz na sunce? Matematika mi je, gle, jaca strana, 176 radnih sati ( sto je u vecini nemackih firmi norma, pa i u PERIju koga spominjem) daje 14080 po toj tvojoj satnici.

Uzgred, u 8.00h ujutro visis na forumu

Ne moze da bude obican moler-segrt i zaradi dnevnicu 150 evra.
Vecina poslova da ne kazem 99,99% se pogadja od djuture i posle kada se zavrse svi radovi i isplate dnevnice i svi ostali troskovi, onda se vidi kolika je cista zarada i pre toga se podeli sa danima koliko je utroseno.
Ko govori o šegrtu? Govorim o čovjeku koji dođe da okreći stan. Ja kupim sve. Od najlona za pokrivanje do farbe. Ako dođe u 8 do 5 završi. Ajde do 6. I uzme toliko koliko sam rekao. Ne govorim o ljudima koji rade na gradilištu. Govorim o kućnim majstorima.

Ево, за Русију, чилер, прво пуштање у рад, посао од максимално два сата иде у просеку 1000-1500€.
Управо сам данас пустио у рад један за 150.000₽. Остаћу до краја радног дана да се фолирам како је све било сложена операција.
Слично је за агрегате и компресоре.
Ако се иде на даљни исток, цена може бити 2-3 пута већа.

Ko govori o šegrtu? Govorim o čovjeku koji dođe da okreći stan. Ja kupim sve. Od najlona za pokrivanje do farbe. Ako dođe u 8 do 5 završi. Ajde do 6. I uzme toliko koliko sam rekao. Ne govorim o ljudima koji rade na gradilištu. Govorim o kućnim majstorima.
Na njih sam i ja mislila.
Sve koje sam i ja trazila su bili po principu sam svoj gazda.

Običan moler za celodnevni rad uzme minimum 150 evra. Samo za ruke. Ok ima on i određene troškove. Ali i kad se oni odbiju opet im ostane lijepa cifra. Vodoinstalater za dobar dan uzme bar 10 evra. A ako radi 10 sati može obići i bar 7-8 adresa. I ima posla cijele godine. Kao i električar. I da ne nabrajam. Tako da može maistor ovde lijepo da zaradi.
A gde taj majstor da plati zdravstveno, penziono ako radi samo na crno? Jer kad tad posao stane, godine, bolest i starost stignu... razmislja li iko o tome?

I jos jednom, pojam za majstora u Srbiji je polovan nemacki dizelas od 10tak godina starosti, nemacki kupuje novog takvog. Razlika u standardu i kupovnoj moci na delu? Razlog? Mucnite glavom, i jos jednom...

Onda...Ovde barem u mojoj okolini ne postoji razlika u ceni u odnosu na iskustvo rada.
Ove koje ja poznajem i koje sam pitala za cenu, neki od njih se ne bave uopšte sa time, nego su ono po principu da popune budžet.
Zar ne bi oni trebali da budu jeftiniji? Na kraju krajeva za očekivati je da će oni duže i traljavije raditi (ne znaci nuzno ali ipak..)
Zar nije bezobrazluk od njih da traze istu cenu?
Mislim moze im se...Kada ih nema dovoljno...ali ipak...stvarno nije u redu...

A gde taj majstor da plati zdravstveno, penziono ako radi samo na crno? Jer kad tad posao stane, godine, bolest i starost stignu... razmislja li iko o tome?

I jos jednom, pojam za majstora u Srbiji je polovan nemacki dizelas od 10tak godina starosti, nemacki kupuje novog takvog. Razlika u standardu i kupovnoj moci na delu? Razlog? Mucnite glavom, i jos jednom...
Što bi to mene bilo briga? Ja platim koliko traže. Da li će on od toga šta uplatiti za penziono, zdravstveno nije moja briga.

Gde se u Nemackoj radi 30 sati nedeljno? Mozda 36 ali navedi gde se radi 30 i dokaz na sunce? Matematika mi je, gle, jaca strana, 176 radnih sati ( sto je u vecini nemackih firmi norma, pa i u PERIju koga spominjem) daje 14080 po toj tvojoj satnici.

Uzgred, u 8.00h ujutro visis na forumu

Prvo, hajde procitaj moj post iz pocetka :)
Drugo, zar ti stvarno mislis da je Nemacka toliko kruta i da ne mozes da dogovoris da radis koliko sati ti zelis? :)
Ti se uhvatio jedne firme u zemlji od 84 miliona ljudi i Boga pitaj koliko stotina hiljada firmi, i mislis da znas sve?

Ne postoji norma od toliko radnih sati, radis onoliko koliko dogovoris, odnosno potpises u ugovoru, ako si stalno zaposlen (Angestelte), a ako radis po ugovorima kao sto ja radim, onda radis koliko se dogovoris.

Moja supruga radi 25h nedeljno. I nekoliko sati volontira. Ja radim (u proseku) malo manje od 30h. Recimo, ove nedelje nisam radio ni 20h. Danas cu da odradim 2-3 sata, i dosta mi je. Nismo pohlepni, nismo prokleti, radim da zaradim koliko mi treba, i uzivam u slobodnom vremenu koje provodim sa porodicom i prijateljima.

Kapiram da vas tamo preko okeana forisraju nekom americkom propagandom, da imate neki ritam u kome treba raditi po trista sati mesecno i zaraditi sto vise.
Kapiram i da ne kapiras da je pola Evrope odabralo drugaciji put - radimo da zaradimo koliko nam treba, i uzivamo u visku slobodnog vremena.

Da, na forumu sam u 8, nekad i u 5 i u 6, jer volim rano da ustajem. Volim zivot, ne volim da spavam duze od 6 sati i ne volim da prespavam svoj zivot.

Sta ti jos nije jasno? :)

Uopšte ne sumnjam.
I meni su govorili ove cene koje se nalaze u tekstu. Za Nemačku ne znam ali ako rade za nekoga onda je moguće da zarađuju manje nego ovde.
Bez doprinosa naravno pošto se kod nas još uvek sve plaća na ruke.

Neko zna cene u Nemačkoj?

"Slušam ponude za posao u Nemačkoj i smejem se": Majstor istakao da više zaradi u Srbiji i raspalio svađu na mrežama: "Da sam znao da je ovde ovako..."

- Čujem i slušam ponude za posao u Nemačkoj, stvarno mi dođe da se smejem, pa ljudi majstor koji ti zarađuje novac i radi više vrsta poslova ne može da ima 2.000 ili 2.200 bruto platu u Nemačkoj, kako to ne shvatate pa ja taj novac kao majstor zaradim u Srbiji da li ste vi ljudi normalni - glasi

"Živim mnogo bolje u Srbiji"

Kako je ovo pitanje uvek "vruće" za naše podneblje, objava je imala preko 300 komentara, a ovo su nekih od njih.

- Da sam znao da je ovde ovako nikad ne bi došao, ljudi u kreditima samo rad nije kao kod nas, da su kafići puni usred dana, ne dao Bog da ostaneš bez posla jedan mesec - ode na ulicu, pa kirija, struja, auto.

- U Srbiji ako si majstor svog zanata možes dobro naplatiti ruke. Evo naš primer. Za pretresanje krova traze 27€ po kvadratu. Lepiti pločice keramičar traži od 10€ pa do 15€ po kvadratu. Krečenje 1,5€. Gips 10€. Navlačenje fasade 3€. Naravno da su ti poslovi duplo skuplji u Nemačkoj, ali i ovde ta vrsta posla se itekako zaradi. Nemaju ljudi koji su na minimalcu, pa dobiju po 45.000 dinara mesečno. Oni odlaze u Nemačku.

- U Nemačku ne može otići neko ko je zidao štale u Srbiji na selu sa ciglom i reći "ja sam majstor". Majstor u Nemačkoj treba da zna da čita plan, da priča nemački i da zna da zida i sa mini kranom blokove, to je majstor i može očekivati neto platu od 2200-2500€ pritom da mu je smeštaj plaćen od strane poslodavaca. Pomoćnik može očekivati oko 1700€ neto, jezik nije obavezan takođe sa obezbeđenim smeštajem. Te cifre 3000-4000€ neto možete dobiti ako ste inženjer građevinski sa diplomom. Tako da ne mlatite gluposti u Srbiji rade majstori za 50€ dnevnicu to je mesečno oko 1000€, sve drugo su laži i zablude.

- Ja sam jedan od ljudi koji su se vratili i živim mnogo bolje u Srbiji. Električar sam po struci. Konkretno deficitarna zanimanja u Srbiji odlično su plaćena. Ona koja to nisu, nažalost, plaćena su ispod ljudskog dostojanstva. Svakako niko ne bi trebalo da radi ispod 800 evra u Srbiji.

- 2.000 mogu da zarade početnici i ljudi koji nemaju kvalitet i radne navike -komentari su ljudi na mrežama.
Čuj ovo , car.

Svakako niko ne bi trebao da radi ispod 800e u Srbiji. 🤣

Prvo, hajde procitaj moj post iz pocetka :)
Drugo, zar ti stvarno mislis da je Nemacka toliko kruta i da ne mozes da dogovoris da radis koliko sati ti zelis? :)
Ti se uhvatio jedne firme u zemlji od 84 miliona ljudi i Boga pitaj koliko stotina hiljada firmi, i mislis da znas sve?

Ne postoji norma od toliko radnih sati, radis onoliko koliko dogovoris, odnosno potpises u ugovoru, ako si stalno zaposlen (Angestelte), a ako radis po ugovorima kao sto ja radim, onda radis koliko se dogovoris.

Moja supruga radi 25h nedeljno. I nekoliko sati volontira. Ja radim (u proseku) malo manje od 30h. Recimo, ove nedelje nisam radio ni 20h. Danas cu da odradim 2-3 sata, i dosta mi je. Nismo pohlepni, nismo prokleti, radim da zaradim koliko mi treba, i uzivam u slobodnom vremenu koje provodim sa porodicom i prijateljima.

Kapiram da vas tamo preko okeana forisraju nekom americkom propagandom, da imate neki ritam u kome treba raditi po trista sati mesecno i zaraditi sto vise.
Kapiram i da ne kapiras da je pola Evrope odabralo drugaciji put - radimo da zaradimo koliko nam treba, i uzivamo u visku slobodnog vremena.

Da, na forumu sam u 8, nekad i u 5 i u 6, jer volim rano da ustajem. Volim zivot, ne volim da spavam duze od 6 sati i ne volim da prespavam svoj zivot.

Sta ti jos nije jasno? :)
U Srbiji manjina može tako kao ti...lopovska je država a radniku treba mnogo pa čak i previše za ono što mu i nije potrebno...
Recimo pazi ovu računicu:

Bračni par:
2x malboro = 800din dnevno

24k mesečno (200e) samo na pusacinu.

Imamo ovde na forumu lika koji tvrdi da zaradjuje 80eura na sat vremena u toj Svabiji. Valjda vise verujes forumasima nego tamo nekom portalu "Srbi u Nemackoj"?

Ozbiljno, ne bi Nemacka bila tamo gde jeste a Srbija tu gde je da je istina to sto pisu na tom portalu. Dakle, u Srbistanu je pojam polovni nemacki dizelas u najboljim godinama ( od 10 pa navise godina) a u Nemackoj ga se oslobodio neki gastos ili Svaba manje platezne moci. To nama ljubiteljima japanskih automobila sve govori...
Nemačka je No.2 u svetu sa količinom zlata koju poseduje.
Ne zbog toga što je imala nalazišta nego što je krala od pokojnih vlasnika.
Nemačka dan danas osudjuje svoju naci prošlost ali pljačku zlata ne da ne osudjuje nego nema ni nameru da vrati naslednicima.

Tako ti je to na Zapadu...

Back