Majmunske boginje i putovanja

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
56.784
Moguće je da neće uvoditi nikakva ograničenja u toku sezone ali posle...:roll:
Mislim zaraza se širi preko posteljine, dodira, hrane i respiratorno...Po meni velike su šanse od zaraze.

Mislite da će uticati na putovanja?

Gde su se sve pojavile majmunske boginje i da li će to uticati na putovanja?

92967_boginje_s.jpg

Majmunske boginje, retka virusna infekcija, pojavila se u više zemalja širom sveta. Iako bolest retko ima fatalni ishod i Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da je rizik relativno nizak u široj populaciji, neke zemlje su već uvele mere predostrožnosti i ograničenja kako bi sprečile njeno širenje.

Majmunske boginje su virusna infekcija koja je prvi put pronađena kod majmuna. Obično se ne širi tako lako među ljudima. Međutim, može se preneti bliskim fizičkim kontaktom putem lezija i telesnih tečnosti. Poput koronavirusa, može se preneti i respiratornim putem, što je jedina uočena sličnost između ove dve bolesti do sada.

Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS) izdala je upozorenje da se bolest može dobiti i pri konzumiranju mesa zaražene životinje koje nije dobro kuvano. Zdravstvena služba je upozorila i da se virus može preneti čak i dodirom mesa zaražene životinje.

Oni koji su u najvećem riziku od infekcije obično su imali bliski kontakt u domaćinstvu ili seksualni odnos sa zaraženom osobom, a opasnost vreba iako su menjali posteljinu zaražene osobe bez lične zaštitne opreme.

U kojim zemljama ima majmunskih boginja?​

Više od 100 slučajeva majmunskih boginja potvrđeno je u najmanje deset evropskih zemalja, ali i u SAD, Kanadi i Australiji. Velika Britanija, Španija, Portugal, Nemačka, Belgija, Francuska, Holandija, Italija, Švedska i Slovenija su prijavile slučajeve virusa.

SZO je izrazila zabrinutost jer su ove nedavne epidemije "netipične i dešavaju se u neendemskim zemljama".

Majmunske boginje se obično ne viđaju u Evropi i najčešće se nalaze u udaljenim delovima centralne i zapadne Afrike.

Velika Britanija

Velika Britanija u kojoj je epidemija prvi put i identifikovana, trenutno ima 57 potvrđenih slučejva majmunskih boginja. U ponedeljak je i prvi slučaj virusa otkriven u Škotskoj. Zvanične smernice Agencije za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva kažu da svako ko je imao direktan kontakt ili kontakt u domaćinstvu sa potvrđenim slučajem treba da se izoluje najmanje 21 dan.

Španija

U Španiji je broj potvrđenih slučajeva majmunskih boginja dostigao 40, dok se trenutno testira još 67 osoba. Većina slučajeva u Španiji se povezuje sa jednom zabavom za odrasle u sauni u Madridu, koja je identifikovana kao rezervoar zaraze. Osim toga, Festival ponosa na Kanarskim ostrvima je takođe identifikovan kao mogući izvor izbijanja epidemije. Tu je trenutno pet sumnjivih slučajeva.

Belgija

Belgija je u subotu zabeležila četvrti slučaj majmunskih boginja, a slučajevi zaraze se povezuju sa Festivalom fetiša Darklands na kojem su tri osobe bile pozitivne.

Belgija je inače postala prva zemlja koja je uvela karantin za obolele od majmunskih boginja.
Zaraženi moraju biti u izolaciji 21 dan. Kontaktni slučajevi nisu obavezni da budu u karantinu, ali im se savetuje da ostanu na oprezu i izbegavaju kontakt sa ugroženim osobama.

Portugal

Portugal je u ponedeljak prijavio 14 novih slučajeva majmunskih boginja, čime je ukupan broj obolelih porastao na 37. Mnogi od zaraženih su mladi muškarci.

Italija

Broj slučajeva majmunskih boginja u Italiji porastao je na četiri. Veruje se da su dva slučaja nedavno boravila na Kanarskim ostrvima i prisustvovale Festivalu ponosa.

Danska

Danska je u ponedeljak prijavila prvi sumnjivi slučaj, a dotična osoba se takođe nedavno vratila iz Španije.

Slovenija

U Sloveniji je takođe registrovan jedan slučaj majmunskih boginja i takođe se radi o muškarcu koji se nedavno vratio sa Kanarskih ostrva.

Da li postoje ograničenja u putovanjima?​

Epidemija majmunskih boginja još nije dovela do uvođenja ograničenja putovanja. Međutim, regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge upozorio je da "kako ulazimo u letnju sezonu i sa masovnim okupljanjima, festivalima i zabavama", postoji zabrinutost da bi se prenos majmunskih boginja mogao ubrzati.

Ukoliko bi se povećao broj slučajeva to bi moglo izazvati stroža ograničenja koja bi uticala na putovanja po Evropi.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.