Majkl Vejlen i njegove cudesne ilustracije

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
315.985
“Dostojanstvo umetnika lezi u njegovoj duznosti da odrzava budnim osecaj cuda na svetu “

Omiljeni citat Majkla Vejlena od G.K Chesterton-a, engleskog pisca i filozofa

Majkl Vejlen (1950) američki je umetnik imaginativnog realizma. Više od tri decenije radio je kao ilustrator, usko opredeljen za naučnu fantastiku i fantastiku uopšte. U tom periodu napravio je više od 350 omota knjiga i časopisa te albuma za autore kao što su Isak Asimov, En Mekafri (većinu izdanja „Zmajevi jahači Perna“), ser Artur Klark, Stiven King, te omoti za ploče i diskove bendova Jacksons, Sepultura i MeatLoaf.

Njegovi klijenti su bili svi veći američki izdavači knjiga a dobio je brojne nagrade za svoje: 15 nagrada Hugo (naučno-fantastični pandam Oskaru), tri nagrade World Fantasy, 13 Chesleys i mnoge druge.Godine 2009. uvršćen je u Kuću slavnih naučne fantastike kao prvi živi umetnik koji je stavljen na tu prestižnu listu.

Tokom svoje akreditovane karijere koja traje skoro pet decenija Vejlen je uspešno objedinio istorijski suprotstavljene svetove likovne umetnosti i komercijalne ilustracije. Njegov rad predstavlja mešavinu slika koje definišu pop-kulturu i strastveni lični izraz koji prkosi logici.

71qXCU6U2L.jpg
 

Back
Top