Majkl Adams - savremeni umetnik

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
340.820
Majkl Adams je britanski savremeni umetnik rodjen 1937.

Prvi prikaz Sejšela načinio italijanski špijun i kartograf Alberto Kantino 1502. godine. U 18. veku, kada su prispeli prvi doseljenici, pejzažima ostrva su se pozabavili vrhunski francuski slikari, poput Pjera Sonerta, 1776. godine. Egzotične plaže, divljina i okean inspiracija su umetnicima širom sveta.Mnogi su umetnici bili i stvarali na Sejšelima .kao stoje slavni francuski postimpresionista Pol Gogen.Medjutim status prvog sejšelskog umetnika zaslužio je Mihael Adams koji i danas živi i radi usred džungle na jugozapadu najvećeg ostrva, Mahe.

“Lepo je biti deo istorije. Ukoreniš se poput drveta, pa na miru daješ plodove i vremenom postaneš deo ove zemlje i njenog trajanja”, rekao je jednom prilikom Majkl Adams

Majkl Adams, M.B.E. Najpoznatiji umetnik Sejšela živi i radi na Sejšelima od 1972. Njegove slike živopisnih boja pokazuju obilje detalja i evociraju plodnost ostrva na način na koji nijedan drugi umetnik ne može da se meri. Majkl Adams je nagrađen orfenom Britanske imperije.

Rođen je u Maleziji 1937. Njegov otac je tamo bio sejac gume za Danlop, a njegova polu-Nemica majka je bila operska pevačica. Poslat je u Englesku kada je imao 9 godina na školovanje i otišao na Falmouth koledž umetnosti gde je otkrio divnu šumu Heligan, Kornvol, gde je slikao, i Kraljevski koledž umetnosti u Londonu, pa je studirao graviranje i slikanje 7 godina. . Na svojoj poslednjoj godini 1961. izabran je da ode na Univerzitet Makerere u Ugandi da tamo započne grafički odsek od 1961-1965. Tada je odlučio da postane slobodni umetnik koji slika uglavnom u istočnoj Africi i tamo drži mnoge uspešne izložbe.

Upoznao je Heder Denselou, koja je iz Engleske 1971. godine dolazi u Keniji gde je predavala u osnovnoj školi u Najrobiju.Zaboravio je njeno ime i samo se setio da je to cvet, pa je održao izložbu od 40 njenih slika koje su sve nazvane Cveće 1 – 40 i sve ih prodao. Kada ju je konačno ponovo pronašao, pitao je kako se zove, a kada mu je rekla, on je odgovorio da je to korov, a ne cvet. Došli su na Sejšele 1972. gde su se venčali i pronašli divnu drvenu kuću u džungli u Anse Auk Poules Bleues što znači Zaliv plavih kokošaka. Oni zapravo imaju nekoliko pilića sa plavim licima i kljunovima, a nekoliko takođe nose plava jaja. Takođe imaju mnogo pasa i mačaka, pataka i ćurki i riba.

I dalje žive u istoj kući u kojoj su zasadili botaničku baštu u kojoj Majkl i deca često slikaju. Tristan je rođen na Sejšelima 1977., a Alisa 1980. godine i oboje sada žive na Sejšelima, nakon što su školovanje završili u Engleskoj. Takođe su oboje umetnici i svoje slike izlažu u galeriji koja se nalazi u kući.
Majkl je održao izložbe širom sveta a u galeriju u njegovoj kući i posetioci su dobrodošli da dođu i vide akvarele, sitotiske, blokove, kalendare, razglednice.i omote knjiga koje je slikao
136_a.jpg
 

Back
Top