Majka ubijene devojčice iz "Ribnikara" obratila se roditeljima dečaka ubice

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
352.220
826845757646c76e046904488197414_v4_big.JPG

Nina Borović Kobiljski, majka E. K. devojčice ubijene u masakru 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar", potresnim rečima obratila se roditeljima dečaka koji je ubio njihovu ćerku i još osam školskih drugova, kao i domara škole. U pismu naslovljenom "Roditeljima nelečenog dečaka", ona iznosi niz do sada nepoznatih detalja o životu dece iz odeljenja VII2 pre masakra.

Pismo Nine Borović Kobiljski prenosimo u celosti:

"Roditeljima nelečenog dečaka
....ako nas ikada budete tražili i poželeli da kažete: "Molim vas oprostite, nismo znali bolje i mnogo nam je žao..."

Znate, mi više u ovozemaljsku pravdu ne verujemo...ali se trudimo da nastavimo da verujemo u ljudskost i u istinu...
Verujem da vam je dobro poznata činjenica da je naše odeljenje VII2 bilo jedno izuzetno odeljenje, ne zato sto je bilo sastavljeno od odličnih đaka, vec zato sto su to bila dobra deca i dobri prijatelji jedni drugima. Oni su u školu odlazili nasmejani i vraćali se zadovoljni.

Sećate se da su nam deca išla zajedno na jezički kamp u Francusku...pa dobijali smo njihove video snimke kako pevaju pored kamina, igraju se na tematskim večerima i idu na izlete...znate i da su se svi zajedno kartali i smejali u sobama do kasno u noć.Kako ne biste znali, kada ste puni zahvalnosti zvali razrednog starešinu i zahvaljivali se što vam je sin tako lepo prihvaćen od strane drugara u novom odeljenju u koje ste izabrali da ga prebacite.

Bilo im je prelepo, ali im je istovremeno bilo čudno zašto jedno dete svih 7 dana spava sklupčano na fotelji, umesto u krevetu, iako mu je na raspolaganju cela dvokrevetna soba?! Da li znate da je tom detetu bila neophodna pomoć i vas roditelja i stručnih lica?

Tragedija koja nas je zadesila je toliko strašna, bolna i nepojmljiva, da se svakodnevno borimo za udah. Misli koje će nas doživotno moriti su: Zašto mu niste pomogli?! Zašto ste ga obučavali u streljani i kod njega razvijali i gajili tako jezive veštine pucanja i ubijanja, dok smo mi nasu decu vodili na časove umetnosti i sporta?!

Ako niste bili svesni svoje uloge u nezapamćenoj tragediji od 3.maja 2023. godine, onda biste se morali osvestiti i shvatiti da se nažalost ovde suočavamo sa tragedijom nakon tragedije koja poprima svetske razmere. Jasno nam je da javno mnjenje traži neki smisao - razlog sa ciljem da se ovakav zločin na neki način obrazloži i shvati kako je do njega došlo?

Da se razumemo, vršnjačko nasilje je krucijalna tema današnjeg doba kojoj se mora posvetiti najveća pažnja i briga kako bi se ono zaustavilo.

Ali se u ovoj tragediji ono nije desilo niti biste smeli ponovo da se obmanjujete i krijete iza neistine. Izvinjavam se, desilo se na najpogubniji mogući način ali od strane vašeg deteta prema našoj deci.

Da li ste svesni činjenice da preživeli i ranjeni dobijaju životne pretnje iz celog sveta jer će "neko završiti ono što je započeto", u bolesnom ubeđenju o zadovoljenju pravde za "maltretiranog" dečaka.

Vi dobro znate da su ga deca VII2 naivno prihvatila, pružila mu ruku prijateljstva i to je sve što su njihova zlatna srca mogla da urade...sve drugo je bilo na vama koji ste za njega odgovorni i stručnim službama koje su morale da zadrže objektivnost onda kada nastupi roditeljska slabost.

Znate, 21. vek je nažalost vek bez srama....ne bi trebalo da je u ovom veku bila sramota potražiti svu stručnu raspoloživu pomoć današnjice.

Kada vas opet budu pitali, razmislite hoćete li ponoviti: "Nisam kriv" ili ćete makar reći: pogrešili smo nismo znali bolje... Tada mozda niste znali, ali je sada bolna istina iza svih nas i trebalo bi da možete bolje...makar da kažete: "Oprostite, mnogo nam je žao, vaša deca ni za šta nisu kriva!"
Ovde nije u pitanju samo lična tragedija, već kolektivna tragedija jednog društva jer su stradala izuzetna deca koja su bila na pravom putu da postanu sjajni ljudi i koji su sa nesudjenim sopstvenim porodicama trebala da budu zalog ovom društvu.

I dalje se molimo za spasenje vaših dusa, ali bez priznanja, nema ni pokajanja."

link

Jos je zastrasujuce sto su njegovi roditelji znali da sa deckom nesto nije u redu a nisu hteli to da prihvate i priznaju
Nije normalno da decak od 13 godina 7 dana spava sklupacan u fotelji umesto da spava u krevetu koji mu je bio na raspolaganju
Nisam psihijatar i ne zelim da osudjujem nikoga ali meni nista tu nije u redu niti se mogu sloziti kockice vezano za to dete
da niko ali bas niko nije video da sa tim detetom nije sver u redu...mada sada je gotovo..tragedija je velika kako za svu onu nevinu decu tako i za tog decaka ubicu

....Vi dobro znate da su ga deca VII2 naivno prihvatila, pružila mu ruku prijateljstva i to je sve što su njihova zlatna srca mogla da urade...sve drugo je bilo na vama koji ste za njega odgovorni i stručnim službama koje su morale da zadrže objektivnost onda kada nastupi roditeljska slabost.
Tako, ovo je poruka.

Pogledajte prilog 1346125

Nina Borović Kobiljski, majka E. K. devojčice ubijene u masakru 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar", potresnim rečima obratila se roditeljima dečaka koji je ubio njihovu ćerku i još osam školskih drugova, kao i domara škole. U pismu naslovljenom "Roditeljima nelečenog dečaka", ona iznosi niz do sada nepoznatih detalja o životu dece iz odeljenja VII2 pre masakra.

Pismo Nine Borović Kobiljski prenosimo u celosti:

"Roditeljima nelečenog dečaka
....ako nas ikada budete tražili i poželeli da kažete: "Molim vas oprostite, nismo znali bolje i mnogo nam je žao..."

Znate, mi više u ovozemaljsku pravdu ne verujemo...ali se trudimo da nastavimo da verujemo u ljudskost i u istinu...
Verujem da vam je dobro poznata činjenica da je naše odeljenje VII2 bilo jedno izuzetno odeljenje, ne zato sto je bilo sastavljeno od odličnih đaka, vec zato sto su to bila dobra deca i dobri prijatelji jedni drugima. Oni su u školu odlazili nasmejani i vraćali se zadovoljni.

Sećate se da su nam deca išla zajedno na jezički kamp u Francusku...pa dobijali smo njihove video snimke kako pevaju pored kamina, igraju se na tematskim večerima i idu na izlete...znate i da su se svi zajedno kartali i smejali u sobama do kasno u noć.Kako ne biste znali, kada ste puni zahvalnosti zvali razrednog starešinu i zahvaljivali se što vam je sin tako lepo prihvaćen od strane drugara u novom odeljenju u koje ste izabrali da ga prebacite.

Bilo im je prelepo, ali im je istovremeno bilo čudno zašto jedno dete svih 7 dana spava sklupčano na fotelji, umesto u krevetu, iako mu je na raspolaganju cela dvokrevetna soba?! Da li znate da je tom detetu bila neophodna pomoć i vas roditelja i stručnih lica?

Tragedija koja nas je zadesila je toliko strašna, bolna i nepojmljiva, da se svakodnevno borimo za udah. Misli koje će nas doživotno moriti su: Zašto mu niste pomogli?! Zašto ste ga obučavali u streljani i kod njega razvijali i gajili tako jezive veštine pucanja i ubijanja, dok smo mi nasu decu vodili na časove umetnosti i sporta?!

Ako niste bili svesni svoje uloge u nezapamćenoj tragediji od 3.maja 2023. godine, onda biste se morali osvestiti i shvatiti da se nažalost ovde suočavamo sa tragedijom nakon tragedije koja poprima svetske razmere. Jasno nam je da javno mnjenje traži neki smisao - razlog sa ciljem da se ovakav zločin na neki način obrazloži i shvati kako je do njega došlo?

Da se razumemo, vršnjačko nasilje je krucijalna tema današnjeg doba kojoj se mora posvetiti najveća pažnja i briga kako bi se ono zaustavilo.

Ali se u ovoj tragediji ono nije desilo niti biste smeli ponovo da se obmanjujete i krijete iza neistine. Izvinjavam se, desilo se na najpogubniji mogući način ali od strane vašeg deteta prema našoj deci.

Da li ste svesni činjenice da preživeli i ranjeni dobijaju životne pretnje iz celog sveta jer će "neko završiti ono što je započeto", u bolesnom ubeđenju o zadovoljenju pravde za "maltretiranog" dečaka.

Vi dobro znate da su ga deca VII2 naivno prihvatila, pružila mu ruku prijateljstva i to je sve što su njihova zlatna srca mogla da urade...sve drugo je bilo na vama koji ste za njega odgovorni i stručnim službama koje su morale da zadrže objektivnost onda kada nastupi roditeljska slabost.

Znate, 21. vek je nažalost vek bez srama....ne bi trebalo da je u ovom veku bila sramota potražiti svu stručnu raspoloživu pomoć današnjice.

Kada vas opet budu pitali, razmislite hoćete li ponoviti: "Nisam kriv" ili ćete makar reći: pogrešili smo nismo znali bolje... Tada mozda niste znali, ali je sada bolna istina iza svih nas i trebalo bi da možete bolje...makar da kažete: "Oprostite, mnogo nam je žao, vaša deca ni za šta nisu kriva!"
Ovde nije u pitanju samo lična tragedija, već kolektivna tragedija jednog društva jer su stradala izuzetna deca koja su bila na pravom putu da postanu sjajni ljudi i koji su sa nesudjenim sopstvenim porodicama trebala da budu zalog ovom društvu.

I dalje se molimo za spasenje vaših dusa, ali bez priznanja, nema ni pokajanja."

link
Procitao sam pismo koje je vecinom iskreno...Slazem se da su roditelji zanemarili dete, kao i da strucne sluzbe cesto nisu objektivne...Mozda nije primereno kada neko zamera zeni koja je dozivela takvu nesrecu, ali nije to neka zamerka tek ne volim da vidim neiskrene reci, lazi u najdubljim osecanjima....A laz je poslednja suvisna recenica... "I dalje se molimo za spasenje vasih dusa"... Ta ocigledna laz umanjuje tezinu teksta....

Koji je to onda bio poremećaj kod njega. Šta je značilo to ponašanje, to spavanje na fotelji pored živog kreveta.
Profesor Dragan Simeunović je u pokušaju da zdravorazumski objasni zašto je došlo do tragedije, naveo istraživanja Dejana Budimirovića, jednog od najuglednijih dečijih psihijatara koji živi i radi u Americi. Simeunovića su poprilično popljuvali u javnosti, posebno N1, iako je čovek samo preneo istraživanja koja se vode u Americi a u vezi sa masovnim ubistvima u školi po kojima je USA poznata.

Profesor Dragan Simeunović je u pokušaju da zdravorazumski objasni zašto je došlo do tragedije, naveo istraživanja Dejana Budimirovića, jednog od najuglednijih dečijih psihijatara koji živi i radi u Americi. Simeunovića su poprilično popljuvali u javnosti, posebno N1, iako je čovek samo preneo istraživanja koja se vode u Americi a u vezi sa masovnim ubistvima u školi po kojima je USA poznata.

Где си то гледала, занима ме.
...
Ево, нашла сам.

Procitao sam pismo koje je vecinom iskreno...Slazem se da su roditelji zanemarili dete, kao i da strucne sluzbe cesto nisu objektivne...Mozda nije primereno kada neko zamera zeni koja je dozivela takvu nesrecu, ali nije to neka zamerka tek ne volim da vidim neiskrene reci, lazi u najdubljim osecanjima....A laz je poslednja suvisna recenica... "I dalje se molimo za spasenje vasih dusa"... Ta ocigledna laz umanjuje tezinu teksta....
Ulogovao sam se samo zbog tvog posta, imao bih ja još nešto da kažem ali neka. Dovoljno je i ovo što si sam i prvi istupio i ukazao na očigledno ali ljudi ne vole nas koji "isterujemo pravdu" .

Okej je i tako misliti. Lično nemam ni trunku empatije prema malom, a pokušavao sam negde da je nađem. Nema.
I ima takvih još koji dele tvoje mišljenje i za koje je KK Natural Born Killer, ali svejedno dete. Imaš pravo na svoj stav.
Za mene da, dete, ali samo u zakonskom pogledu.

I šta je bio zaključak? Ukratko.

Na "natural born killer", mi to niti smo rekli... odnosno, JA barem niti sam to rekao niti sam pomislio. Znam koji je film i iskreno jedan sam od onih koji ih NE veličaju, tako da Kostu ne veličam, samo sam primetio ono što je kolega započeo.
Ne, to je prosto termin, eto, korišćen i koja nadl filma. Teorija o urođenim ubicama je malo starija. Kazao sam da postoje ljudi koji to o KK misle, ali na njega ne gledaju kao na osobu koja rasuđuje.

Potresno :(
A zastrascujuce je sto botovi napadaju i vredjaju majke i oceve ubijene dece koji se oglase u medijima
Ne razumem potrebu da se jaše na toj tragediji.
A to čiji botovi koga napadaju, vidi se i ovde na krstarici gde najgore botine koje nazivaju neistomišljenike
botovima, optužuju Vučića da je kriv za te tragedije.
Još veće botine od njih tvrde da Vučić čak i stoji direktno iza toga.
Koliko bolestan mora neko da bude, pa da optužuje bilo koga - vlast ili opoziciju, za te tragedije?

Ili da koristi te tragedije za svoje bedne političke ciljeve?
Da nasilno zatvaraju ulice i međunarodni autoput, sprečavaju građane da stignu tamo gde su krenuli?
I još da to iživljavanje nad građanima nazovu "protest protiv nasilja"?

Poslednja izmena:
I šta je bio zaključak? Ukratko.
Pretpostavka, a ne zaključak. Simeunović kaže:
"...U prilog tome ja ću reći da jedan od naših najuglednijih dečijih psihijatara prof. Dejan Budimirović koji je u Americi na "Džon Hopkinsu", jutros poslao svoje nezvanično mišljenje gde kaže da zbog socijalne ispražnjenosti i zbog toga što imamo odsustvo empatije i odnos prema polu u tim pubertetom uzdrmanim godinama, možda ukazuje na jednu vrstu mentalnog poremećaja, koji se kod nas drugačije doživljava. To je Asperger, jedna vrsta autizma, koja se javlja u tim godinama. Ona postoji kod jednog broja terorista, nasilnika dakle. Kod jednog malog broja se takođe javlja spremnost na zločin uz potpuno odustvo emocija. I ta hladnokrvnost ukazuje na to, ali naravno o tome će sigurno posle jednog dužeg posmatranja krajnu reč dati psihijatri. Mi imamo vrsne psihijatre, oni treba da daju svoje mišljenje. Ako pođemo od toga da ne znamo da li je dete mentalno zdravo ili nije, treba da pođemo od sledećih činjenica. Mi smo jedna vrlo nasiljna bića, ljudski rod..."

Zato što je to izjavio u medijima, napali su ga roditelji dece sa autizmom i ljudi iz Udruženja "Autizam pravo na život".
To je jedva dočekao list Danas, a posebno list Nova u kome je jedna nazovi novinarka tako napljuvala Simeunovića da je to nalikovalo na onaj tip pljuvačine koju sprovode Pink i Hepi, kad za to dobiju direktivu od svojih gazda.

Poslednja izmena:
Где си то гледала, занима ме.
...
Ево, нашла сам.
I lepo se izvinio javnosti – "U principu sam izneo čitav spektar mogućih razloga. Između ostalog, izrekao sam i mišljenje vodećih svetskih stručnjaka kada je reč o dečijoj psihijatriji, profesora Dejana Budimirovića, koji je u Americi vrlo ugledan profesor. To je njegovo mišljenje, a mi naučnici se uglavnom pozivamo na nečije mišljenje u oblastima za koje nismo stručni. Na kraju tog izlaganja sam se svakako ogradio rekavši da će finalnu reč dati naši psihijatri nakon dužeg ispitivanja – rekao je Simeunović, pa dodao:
Lično, veoma žalim što je došlo do te vrste nesporazuma kada je reč o roditeljima autistične dece. Oni su hipersenzibilni sa pravom, i u ovoj celoj situaciji su to doživeli da vidno osetljiv način. Zbog toga mi je žao i ja se njima izvinjavam. Međutim, tu postoje ljudi koji nemaju veze sa autističnom decom, nego celu situaciju koriste zbog nekih razloga.

Evo u šta se pretvorila ta njegova izjava, evo kako ga banda napada.... Potpisnica ovog sranya od teksta je neka Bojana Milovanović. U redakciji su izabrali sliku Simeunovića kao sa poternice, kao da su ga sproveli na saslušanje. Ispod teksta slede komentari "čitalaca" gde se vidi da kenyaju botovi iz njihove redakcije, pa sledi par normalnih komentara i neki čobani, maturanti večernjih škola, koji se podsmevaju čoveku jer farba kosu..

https://nova.rs/vesti/drustvo/ovo-j...e-i-povezuje-autizam-sa-masakrom-u-ribnikaru/

Back