Majka rodila blizance i umrla, otac dokazuje očinstvo da bi uzeo decu

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.567
Blizanci Milan i Marta postali su siročići već na rođenju jer je majka, Nišlijka Bojana Crnjaković (30), preminula čim ih je donela na svet carskim rezom 26. decembra prošle godine u niškom Kliničkom centru. Bebe su i dalje u bolnici pošto otac Rajko Švabić ne može da ih preuzme jer je sa suprugom Bojanom živeo u vanbračnoj zajednici!

U Centru za socijalni rad ističu da moraju da sačekaju instrukcije Ministarstva za rad i socijalnu politiku, jer ovakav slučaj nije zabeležen u njihovoj praksi?!

Radost, pa tragedija
Rajko i Bojana su s nestrpljenjem iščekivali blizance, jer je nesrećna žena prošle godine imala spontani pobačaj. Švabić priča da njenoj radosti nije bilo kraja kada je saznala da je trudna i da će dobiti dve bebe.
- Bili smo presrećni. Smišljali smo im imena, pravili planove kako ćemo ih odgajati. Hteo sam sve najbolje za Bojanu i decu, pa smo odlučili da joj trudnoću prate u privatnoj klinici. Nisam ni slutio kakva nas tragedija čeka. Sada još moram da dokazujem da sam otac - priča očajni suprug.
Prema Rajkovim rečima, Bojana je bila savršenog zdravlja do osmog meseca trudnoće, kada su počeli da se javljaju zabrinjavajući simptomi.
- Počela je da otiče, a imala je i povišen pritisak. Ipak, lekari su nas uveravali da je sve u redu. U bolnicu je primljena 24. decembra i zakazan joj je porođaj carskim rezom, s obzirom na to da se jedna beba stalno okretala. Bio sam tamo čekajući da se porođaj okonča. Kada je sve bilo gotovo, poslali su me da vidim decu, jer je, kako mi je rečeno, Bojani bilo potrebno malo vremena da se oporavi. Posle nekoliko sati ušao sam kod nje. Video sam da je u bunilu, tresla se. Lekari su je zvali po imenu, pokušavali da je prizovu svesti, ali uzalud. Prebačena je na intenzivnu negu i sutradan je umrla - kaže Rajko, i nastavlja:
Čeka se ministarstvo
- Bojana je bila diplomirani psiholog, nedavno je okončala specijalizaciju, radila je u Muzičkoj školi u Leskovcu, bila angažovana u nevladinim organizacijama. Bila je tako puna života, a otišla je tako mlada.
Odmah posle sahrane Rajko se našao u novoj drami. Pošto nisu bili venčani, očinstvo, pa samim tim i pravo da preuzme decu, moralo je da bude potvrđeno aktom Centra za socijalni rad. Kako ova ustanova takav slučaj do sada nije imala, zatraženo je mišljenje Ministarstva za rad i socijalnu politiku.
- Prvi put smo se sreli sa ovakvim slučajem, pa konačan stav mora da iznese ministarstvo. Ja ću im se obratiti i tražiti da se postupak ubrza - navodi Zoran Jović, direktor niškog Centra za socijalni rad.

Uzrok smrti Bojane Crnjaković još nepoznat
U bolničkoj dokumentaciji ne navodi se uzrok smrti Bojane Crnjaković. Švabić očekuje da nalaz obdukcije pokaže da li je mogla da bude spasena.
- Ne znam zbog čega je umrla, lekari na niškoj Ginekološko-akušerskoj klinici su zaista učinili sve da je spasu. Sačekaću nalaz, pa ću videti šta ću. Možda je trebalo da se reaguje kada su se javili prvi zdravstveni problemi - kaže on.
Direktor klinike Zvonko Pop Trajković rekao nam je da su lekari postupili stručno i profesionalno, ali da je stanje pacijentkinje bilo suviše teško

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...,+otac+dokazuje+očinstvo+da+bi+uzeo+decu.htmlBlizanci konačno kod oca
Blizanci Marta i Milan, čija je majka Bojana Crnjaković (30) umrla posle carskog reza, konačno su od juče u naručju oca Rajka Švabića! On nije mogao punih 15 dana da ih preuzme iz porodilišta s obzirom na to da je s Bojanom živeo u vanbračnoj zajednici.

Dirnuti tragedijom mlade žene, zaposleni u niškom centru za socijalni rad ubrzali su proceduru predviđenu za ovakve slučajeve. Kako je saopštio direktor niškog Centra za socijalni rad Zoran Jović, prvi korak ka uspostavljanju starateljstva nad decom je porodično starateljstvo, zbog čega su deca poverena Bojaninoj majci. Ipak, porodica pokojnice nije imala ništa protiv da deca budu i sa ocem.
U stanu u Nišu, u kojem je Bojana živela sa suprugom, juče se osećala i sreća i tuga. Bojanini rođaci okupili su se radi dočeka Milana i Marte. Najsrećniji je ipak Rajko Švabić.
- Moja sreća bila bi danas potpuna da je Bojana s nama. Svu snagu koja mi je preostala nakon njene smrti usmerio sam na decu. Još sam pod utiskom svih ovih događaja, videćemo kako ćemo dalje... Odavde odmah polazimo za Vlasotince, gde ćemo dva meseca biti kod Bojaninih roditelja, a onda ih vodim u moj rodni Aranđelovac gde ćemo živeti - priča Rajko.
Blizance je juče dočekao i Bojanin brat Lazar, koji je stigao iz Vlasotinca.
- Nadam se da ćemo s Milanom i Martom lakše prebroditi udarac koji smo pretrpeli. Bojanu ne možemo da vratimo, ali nećemo dopustiti da ova tragedija prođe tek tako. Insistiraćemo na utvrđivanju istine o njenoj smrti - kaže Lazar.
Porodica očekuje da će okolnosti Bojanine smrti biti razjašnjene nakon što im stigne obdukcioni nalaz. Odmah nakon porođaja došlo je do komplikacija. Bez obzira na napore lekara, porodilja je preminula 26. decembra, a u medicinskoj dokumentaciji nije naveden uzrok smrti.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/147287/Blizanci+konačno+kod+oca.html
 

Back
Top