Magnezijum ima 9 vrsti

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
81.525

Da li ste znali da postoji čak 9 vrsta preparata magnezijuma? Endokrinolog otkriva njihove drugačije namene​

Magnezijum je jedan od najvažnijih minerala za naše telo i učestvuje u preko 300 biohemijskih reakcija, uključujući stvaranje energije, rad mišića, održavanje funkcije nervnog sistema i zdravlje kostiju.

magnezijum shutterstock_1907803309.jpg

Shutterstock

Iako često mislimo o magnezijumu kao o jedinstvenom suplementu, malo je poznato da ovaj mineral dolazi u različitim oblicima - svaki sa specifičnom namenom i efektom na telo. Zato nije loše da se malo upoznamo sa njima, navodi na Instagramu dr Tijana Dangubić, internista-endokrinolog i magistar ishrane.

• Magnezium-citrat: Najčešće se koristi i lako se apsorbuje, kako je u kompleksu sa limunskom kiselinom, ukoliko se uzme u većim dozama (300 mg), ima laksantivno dejstvo
    Magnezijum-glicinat: Ovaj obilk magnezijuma je dobar za mentalnu relaksaciju i može da se uzima nakon neke veće fizičke aktivnosti, jer opušta mišiće i smanjuje bol
    Magnezijum-taurat: Ovaj oblik magnezijuma je najbolje dati kardiološkim pacijentima (pre upotrebne neophodno je konsultovati se sa kardiologom), jer deluje povoljno na stabilozaciju krvnog pritiska, poboljšava kontrakciju srčanog mišića i sprečava pojavu tromboze
    Magnezijum-sulfat: Najbolje je da se koristi lokalno (u vidu soli, na primer, koje se stavljaju u kupku), jer ukoliko se pije može doći do predoziranja.
    Magnezijum hloridno ulje: Koristi se nanošenjem na kožu u slučaju bolnih mišića i pojave grčeva
    Magnezijum-malat: Dobar je da ga uzimaju osobe koje osećaju hronični umor i koje osećaju bol u mišićima
    Magnezijum-oksid: Ovo je oblik kojeg najviše ima u apotekama, ali se on najslabije apsorbuje i često dovodi do dijareje
    Magnezijum-helat: Ovo je oblik magnezijuma koji se prirorno nalazi u hrani, tako da je njegova apsorbcija veoma dobra
    Magnezijum-karbonat: Dobar je za osobe koje imaju lošu probavu i kod onih koji imaju problem sa prekomernim lučenjem i refluksom želudačne kiseline. Dokazano je da sprečava pojavu migrena, a dobar je i u regulaciji nivoa fosfata, pa se preporučuje osobama na hemodijalizi
Pripremila: Nataša Lazović
https://zdravlje.kurir.rs/zdravlje/...razliku-izmedju-9-vrsta-preparata-magnezijuma

Magnezijum-glicinat: Ovaj obilk magnezijuma je dobar za mentalnu relaksaciju i može da se uzima nakon neke veće fizičke aktivnosti, jer opušta mišiće i smanjuje bol
sto i jeste poenta uzimanja magnezijuma - najbolji, ali i najskuplji
Magnezijum-taurat: Ovaj oblik magnezijuma je najbolje dati kardiološkim pacijentima (pre upotrebne neophodno je konsultovati se sa kardiologom), jer deluje povoljno na stabilozaciju krvnog pritiska, poboljšava kontrakciju srčanog mišića i sprečava pojavu tromboze
priznajem da nisam probao, moguce je da bolji od ovog iznad, sad cu bas da ga porucim, jer mi bas ovaj treba za pritisak

inace svima nam fali, nece ljudi da jedu jabuke, i voce uopste, i zato nam i fali
  • Magnezijum-karbonat: Dobar je za osobe koje imaju lošu probavu i kod onih koji imaju problem sa prekomernim lučenjem i refluksom želudačne kiseline. Dokazano je da sprečava pojavu migrena, a dobar je i u regulaciji nivoa fosfata, pa se preporučuje osobama na hemodijalizi
da, on upija kiselinu, i koristi se kao antacid, ili bese kalcijum-karbonat isto

Poslednja izmena:
ja koristim ovaj magnezijum _oksid , pa i ne hvata me taj tankos*eritis :sad2:
oksid nije bas najbolji, za apsorpciju, ali ide, stavlja se u multivitamione, multiminerale, a za te svrhe, kome treba laksativ, se kupi ovaj, ima ga u svakoj radnji
:Milk of magnesia (a saline laxative) uses sodium to draw water into the intestines to help stools pass through more easily.

Milk of Magnesia is an oral suspension of 415mg Magnesium Hydroxide per 5ml. Also contains sodium hydrogen carbonate, glycerol, oil of peppermint, sodium saccharin, water. Contains 0.7mg/5ml of sodium. For oral use.

Milk of Magnesia - HPRA

Poslednja izmena:
Magnezijum-sulfat: Najbolje je da se koristi lokalno (u vidu soli, na primer, koje se stavljaju u kupku), jer ukoliko se pije može doći do predoziranja.
to je dobro, te soli, za umorne noge, samo u lavor nakrcati tu magnezijumovu so, i potopis noge u lavor, i upijes preko koze tu so, ali moras celu kesu da stavis, da ne stedis, ako vec nisi kupio celo dzakce... i sve moras lepo da smuckas, da se ona rastvori u toj vodi

Pijem glicinat i citrat, za mene najbolje varijante...
Prvi pred spavanje pogotovo dobar...
bas gledam bocicu od 60 kapsula koja kosta oko 7 dolara samo, ali lepo pise serving per container 30, znaci za dve kapsule 200mg, ako hocu 400 mg morao bih po 4 kapsule - znaci odlican je, superiorna apsorpcija, tako pise, a i istina je, njega sam pio do sada, nemam zamerki, samo je opet skup... tako da sam ja sad porucio:
magnesium taurate vs glycinate - ima da se izgugla, a opredilo sam se za prvi zbog krvnog pritiska sada, i cena je za 1500mg 180 kapsula, nekih 13 dolara

takodje uz magnezijum ide c vitamin, a njega uzimam liposferic, ne zelite da znate cenu preskup je prosto [mesecno, 30 paketica kutija kosta 43 dolara], ali i najbolji, to uzimam sve ujutro

i cena je za 1500mg
To ti je 1500 mg jedinjenja a ne cistog magnezijuma. Treba da vidis koliko je u tom jedinjenju elementarnog (cistog) magnezijuma od tih ukupnih 1500 mg- to uglavnom mora da bude navedeno (bar je tako kod iole ozbiljnijih proizvodjaca).
Tako da kad gledas i racunas te dolare (cene) uporedjuj cene razlicitih proizvoda po ISTOM kriterijumu - npr. cene za 400 mg (ili 100 mg) ELEMENTARNOG magnezijuma u razlicitim proizvodima a ne *babe sa zabama* (tu se ljudi cesto prevare - porede cene npr. 400 mg CISTOG - elementarnog magnezijuma u nekom proizvodu sa cenom 400 mg JEDINJENJA u drugom proizvodu).

Kod mg-citrata je, recimo, svega 1/6 ili 1/7 mase elementarni magnezijum (nekih 14 ili 16 % cini mi se) - zato kod citrata na trzistu i ne postoji da je vise od 200 mg magnezijuma po tableti/kapsuli (a cesto je i samo 100 mg)... jer ako bi neki proizvodjac hteo da napravi da u 1 tableti ima 400 mg elementarnog magnezijuma (dnevna doza) onda bi ta tableta bila preko 3 gr tezine (400 mg x 7 pa jos na to oni punioci, veziva...)
A kod drugih jedinjenja (taurat, aspartat, malat...) je neki drugi % elementarnog - to znaju farmaceuti da ti kazu

Poslednja izmena:
da u 1 tableti ima 400 mg elementarnog magnezijuma
to sam ukapirao jos davno za elementarni mg, da mi ne dobijamo koliko zaista pise, ali sustina nije u tome, jer cak i od 100% elementarnog, nije sve bio available, ne apsorbuje se sve, i onda su bolji ovi koji su helirani, sto gajo i ja uzimamo, gllicinat ili citrat, za razliku od oksida koji ne iskoristimo dobro, ne apsorbujemo ga dobro, i tacno po ceni kostanja ti vidis koji je bolji, pa neka ga ima manje elementarnog, ali neka se sav iskoristi... slicno i sa gvozdjem... sve znaci treba uzimati HELIRANO, u organskoj, a ne u neorganskoj formi, koju nas organizam ne moze da upije, i samo nam pravi probleme u stomacima, cak i ozbiljne

isto ti je i sa c vitaminom, badava sto ga ima, ako nije bio-available, ne moze da ode gde treba, a ovaj liposferican ide i u kosti, u mozak itd

a to sto kazes dnevne doze, i kolicina u mg, to uopste nije ovde sustina, bio-iskoristljivost je vaznija, a doze su sasvim drugo pitanje, naravno i one su diskutabilne

Poslednja izmena:
To ti je 1500 mg jedinjenja a ne cistog magnezijuma
jasno,. ali tauratska formula je ono sto meni treba za pritisak sada, a ranije rekoh glicinat kao i gajo da je najbolji, manje elementarnog., ali bolji ucinak na organizam - jer ne upijemo mi sav elementarni, tako da su brojevi irelevantni, bezveze sam se pozvao na miligrame/pakovanja, mesecnu cenu, samo rekoh da trevaju 4 caps na dan
  • Magnesium taurate
    May be better for:
    • Supporting cardiovascular health

• Improving exercise performance

• Managing high blood sugar and high blood pressure

• Protecting the cardiovascular system

problem je sto na sajtu ne pise uopste koliko ga ima, ni koliko da se uzima, tako da u nedostatku boljih alternativa na trzistu, koje navodimo gajo i ja, ti uzimas ovaj, sigirno minimalne kolicine, pa ti zato ne smetaju https://dr-viton.com/product/magnez...MI-sT635TiiQMVQ5doCR1fQwtpEAQYASABEgLOz_D_BwE

ovo sto gajo kaze, ove formule trebaju da se uzimaju, ali problem je sto su skuplje, ali toliko su i bolje, ove trebaju da se uvoze i distribuiraju, a oksid je najjeftini, samo vas peljese za minimalni zdravsteni benefit
Pijem glicinat i citrat, za mene najbolje varijante...
odlicno radis, to su za sve naboljne varijante,a ne samo za tebe, ove formule su maksimalni zdravstveni benefit, a znam tako sto sam ih isprobao, pored toga sto se razumem u materiju, samo nisam probao ovaj taurat, cim mi stigne, porucio sam ga danas, javljam se opet da kazem da li vredi

Poslednja izmena:
bio-iskoristljivost je vaznija,
nije sve bio available, ne apsorbuje se sve, i onda su bolji ovi koji su helirani
U principu je tako ali o tim kako ih ti zoves neorganskim valjda ovde i ne razgovaramo - to podrazumevamo, to je azbuka suplementacije (mada konkretno kad se radi o magnezijumu cak i ti *losi* oblici NISU toliko inferiorni u odnosu na dobre oblike kao sto je to slucaj kod nekih drugih vrsta suplemenata - kalcijuma, gvozdja, nekih vitamina...ali to je posebna prica - pisao je E. Mindel davno o tome u onim njegovim *Vitaminskim biblijama*).

Ja sam ti ono iznad napisao misleci upravo samo na te kvalitetnije oblike koje ovde pominjemo a u to spadaju i citrat i glicinat i aspartat i orotat i taurat... Njih kad uporedjujes uporedjuj kolicine elementarnog (cistog) magnezijuma jer svi ti oblici spadaju u KVALITETNE (razlikuju se samo po preteznom *polju dejstva*...ali i to je toliko suptilna *teorija* i individualno varijabilnada sumnjam da je neko bas to detaljno ispitivao).
A termin *helirano* znaci samo da je to jedinjenje magnezijuma (ili bilo kog drugog minerala) sa nekom AMINOKISELINOM - to je definicija helata. Jasno je da cim se nesto zove taur(in)at ili (bis)glicinat ili aspartat to jeste helirani oblik jer sam naziv kaze da je tu magnezijum sjedinjen sa taurinom, glicinom i asparaginom a to su nazivi aminokiselina. I logicno da su ti oblici iskoristljiviji - posto ih telo prepoznaje i iskoriscava kao *hranu* jer su aminokiseline delovi - komponente belancevina...Za razliku od neorganskih magnezijum -sulfata,( karbonata, oksida... ) gde se vec iz naziva vidi da su to neke *stencuge* tj. nemaju veze sa hranom za ljude (ali kako vec rekoh E. Mindel je davno jos navodio da KAD SE RADI O bas MAGNEZIJUMU cak I u slucaju suplementacije tim *losim* magnezijumima mozemo da iskoristimo i do 50% od unete kolicine takvog elementarnog magnezijuma - npr. u obliku karbonata dok kod suplementacije kalcijumom u obliku karbonata iskoristicemo mozda najvise 10-ak % elementarnog ako kalcijum nije u heliranom (superiornom) obliku).

Mene samo cudi da (posto cini mi se da zivis u SAD) ne nabavljas te kvalitetnije suplemente po jos mnogo nizim cenama nego sto su te koje gore navodis - imas one sajtove (tipa Vitacost) gde cak i ja (iz Srbije) NARUCUJEM TE *superiorne* STVARI PO JOS NIZIM CENAMA

Poslednja izmena:
onaje gore dr Viton ima sastav
250 mg magnezijuma i
1,4 mg B6
stvar je u tome, da ako ja uzmem multi for men 50+, ja vec u njemu imam, sad sam proverio, 140 mg magnezijum oksida, i onda to tvoje, sta mi znaci? ako uzmem 2 ove, vec sam te presisao - to sto ti uzimas i ne moze da izazove
prosto ga nema dovoljno, a oksid se ionako najmanje iskoristi pa zato rekoh minimalni benefit, i onda se javljaju pametnjkavici koji kazu bolje jabuke i pomorandze da jedes... pa, ako se tako gleda, onda i jeste bolje, ali sto gajo pomenu i ja je jos bolje

Poslednja izmena:
stvar je u tome, da ako ja uzmem multi for men 50+, ja vec u njemu imam, sad sam proverio, 140 mg magnezijum oksida, i onda to tvoje, sta mi znaci? ako uzmem 2 ove, vec sam te presisao - to sto ti uzimas i ne moze da izazove

prosto ga nema dovoljno
tačno u pravo si jer dnevna doza za odrasle muškarce je negde oko 450 mg dnevni unos
ali ako popijem dve , znači smo nerešeno

tačno u pravo si jer dnevna doza za odrasle muškarce je negde oko 450 mg dnevni unos
ali ako popijem dve , znači smo nerešeno
tako ispada, ja sada imam ozbiljan problem, i kazem da i pristup trenba da bude ozbiljan, na naucnoj bazi, znaci hemija, formule itd, taj oksid je cheap,a dr.viton je sarena laza, proguglaj ti to malo bolje, da mu na sajtu ne pise ni koliko u mg ni formula, ama nista - znaci, samo vas peljesi za pare

problem je sto na sajtu ne pise uopste koliko ga ima, ni koliko da se uzima, tako da u nedostatku boljih alternativa na trzistu, koje navodimo gajo i ja, ti uzimas ovaj, sigirno minimalne kolicine, pa ti zato ne smetaju https://dr-viton.com/product/magnez...MI-sT635TiiQMVQ5doCR1fQwtpEAQYASABEgLOz_D_BwE
Evo pise -

Dr.Viton Magnezan B6 tablete su dodatni izvor magnezijuma i vitamina B6.

Sastav:
magnezijum (magnezijum-oksid) 250mg, vitamin B6 (piridoksin-hidrohlorid) 1,4mg
Ostali sastojci: sorbitol,polietilenglikol PEG 6000,magnezijum-stearat,talk.

Ima, ocigledno, 250 mg elementarnog magnezijuma (iz *loseg* - oksidnog oblika)... da uzmemo da covek iskoristi (optimistickih) 50% to je nekih 125 mg cistog magnezijuma (a dnevne *konzervativno* preporucene doze su 380 mg) - znaci ovo je neka 1/3 dnevnih potreba (mada su dnevne potrebe zapravo mnogo vece u slucaju magnezijuma od tih *tradicionalno propisanih*)... Sve u svemu jeste POLUJADAN proizvod

Evo pise -

Dr.Viton Magnezan B6 tablete su dodatni izvor magnezijuma i vitamina B6.

Sastav:
ja gledam opet taj link i ne nazlaim sastav, samo 1 dnevno da se uzima, ali to je to - jadno, polujadno
Ima, ocigledno, 250 mg elementarnog magnezijuma
oksid je jedinjenje, a nije element, elementarnog nema 250mg onda, uzmi pa sracunaj

How much does MAG oxide raise magnesium?

400 mg of magnesium oxide contains 240 mg of elemental magnesium, which is equivalent to 20 mEq magnesium. Thus, a daily dose of 400-1600 mg magnesium oxide per day provides 20-80 mEq of magnesium.

ti duplo gresis, em kod elementarnog, oksid to nije, em sto je elementarni u formi oksida neorganski, ne moze da se iskoristi u nasem crevima, samo protrci, ali su doze minimalne pa ne dobijes proseritis kao @Manga Hilux sto se hvali

znaci, uzimati helirani, organski, makar i manje doze, tako treba, jer njega mozemo da apsorbujemo. i sledstveno da ocekujemo zdravstveni benefit, kao gajo ili ja

Poslednja izmena:
ja gledam opet taj link i ne nazlaim sastav, samo 1 dnevno da se uzima, ali to je to - jadno, polujadno

oksid je jedinjenje, a nije element, elementarnog nema 250mg onda, uzmi pa sracunaj

How much does MAG oxide raise magnesium?

400 mg of magnesium oxide contains 240 mg of elemental magnesium, which is equivalent to 20 mEq magnesium. Thus, a daily dose of 400-1600 mg magnesium oxide per day provides 20-80 mEq of magnesium.
Nije sastav na tom linku nego na drugom (npr. ovde) - https://shop.apotekaalba.rs/apoteke-beograd/magnezan-b6-tablete-doktor-viton-522834/

Oksid jeste jedinjenje ali onako kako su napisali (na gore navedenom linku) treba da znaci da ima zaista 250 mg ELEMENTARNOG magnezijuma... (veruj mi na rec da umem da citam deklaracije suplemenata - godinama sam zaradjivao PRODAJUCI suplemente - jeste bilo davno ali ne verujem da sam toliko *zardjao* i zaboravio taj zanat) ... kad se onako napise kako su oni napisali - magnezijum (magnezijum-oksid) 250mg to znaci da je 250 mg elementarnog U OBLIKU (kao ono *as* na engleskom) magnezijum-oksida... Da hoce da kazu da je (ukupno) 250 mg magnezijum oksida (jedinjenja) onda bi samo tako i pisalo - magnezijum-oksid 250 mg (bez one reci magnezijum ispred zagrade).
A i lepo si sam iznad citirao - 400 mg (jedinjenja) magnezijum - oksida sadrzi 240 mg elementarnog magnezijuma - sve je tu jasno (znaci TAJ mAGNEZAN koji analiziramo ima 250 mg elementarnog magnezijuma iz malo vise od 400 mg magnezijum-oksida u 1 tableti)

Mada je kod tih *indijanskih* proizvodjaca svasta moguce pa i da deklaracije pisu pogresno.

p.s sta znaci ova cudna oznaka - 20 mEq na kraju tvog posta - prvi put to vidim?

Poslednja izmena:
What is the best form of magnesium to increase levels?

Recommended forms include magnesium citrate, magnesium gluconate, and magnesium lactate, all of which are more easily absorbed into the body than other forms. Time release preparations may improve absorption.

Which is better, magnesium oxide or magnesium glycinate?

Magnesium Oxide is typically used for its laxative effect and to alleviate heartburn, whereas Magnesium Glycinate is better absorbed by the body and less likely to cause digestive issues, making it a preferred choice for those seeking to increase Magnesium levels without gastrointestinal side effects.
zato sto su minimalne doze, moras vise, pa bi video, plus lazu, nema elementarnog koliko tog oksida

nema elementarnog koliko tog oksida
zasto ne bi bilo ?
Pa sam si naveo da je u slucaju oksida cak 60% od ukupne mase - elementarni magnezijum ( *400 mg of magnesium oxide contains 240 mg of elemental magnesium* - to je tvoj navod) sto znaci da (oksidna) tableta moze da ima 250 mg ELEMENTARNOG magnezijuma i da ne bude prevelika (moze da bude ukupne tezine oko 420 mg - manje od pola grama - nije prevelika/neprakticna za gutanje... kvalitet je naravno - neka druga prica, kako rekosmo ranije)...za razliku od npr. citrata (to znam slucajno jer mi je nekad apotekarka racunala posto me zanimalo) gde je svega oko 14% elementarnog magnezijuma pa bi za istih 250 mg ELEMENTARNOG magnezijuma tableta (ako je jedinjenje magnezijum-citrat) morala da ima ukupno skoro oko 2 grama tezine (250mg x7)... ili, ne daj boze, u slucaju orotata (tu je cini mi se svega oko 6% ili 7% elementarnog magnezijuma u ukupnoj masi jedinjenja) za tabletu sa 250 mg elementarnog magnezijuma tableta bi morala da bude teska cak oko 3,5 grama (250mg x14) ... (zato ih i nema na trzistu - ko bi pio tablete velicine golubijeg jajeta...iako je magnezijum orotat u teoriji mozda i NAJKVALITETNIJI oblik magnezijuma)

Poslednja izmena:
Primer za magnezijum-oksid - (skoro 60% mase jedinjenja je elementarni magnezijum)

Serving Size: 1 Capsule

Amount Per Serving% Daily Value
Magnesium (from 750 mg magnesium oxide)
420 mg
100%

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Primer za magnezijum-treonat - ( svega 7% mase jedinjenja je elementarni magnezijum)

Serving Size: 3 Capsules

Amount Per Serving% Daily Value
Magnesium (from Magnesium L-Threonate)144 mg36%
Magnesium L-Threonate2000 mg*

Zelenom bojom u gornjim primerima obelezena je kolicina ELEMENTARNOG magnezijuma a crnom bojom kolicina jedinjenja (u kojoj se nalazi ta kolicina elementarnog) ...
Valjda je ovo dovoljno da svako shvati i da ne moramo vise da raspravljamo o ovim *predskolskim* pitanjima

Naravno - ovo su samo primeri koji se odnose na to iz kojih je oblika lakse-prakticnije uneti potrebnu kolicinu magnezijuma i ne govore nista o kvalitetu (apsorbljivosti) razlicitih oblika magnezijuma - u principu iz losijih oblika (kao sto je oksid) lakse unesemo dnevno potrebnu dozu a iz ovih kvalitetnijih (kao sto je i treonat) teze unesemo dnevno potrebnu dozu (jer treba progutati kao sto primeri pokazuju mnogo vecu *gramazu* takvih jedinjenja) da bismo uneli oko 400 mg elementarnog magnezijuma (sto je dnevna preporuka)

Poslednja izmena:
zasto ne bi bilo ?
obrni pitanje pa razmisli zasto se bas taj oksid koristi kao laksativ, a ne neki gde ga ima manje, eto npr.bilo koji gde ga ima od 7 do 17%

ili obrni pitanje pa razmisli koliko ces od tog mg oksida , tj od mahnezijuma elementarnog koga ima 60% - koliko ces upiti u telo od tih 60%?
Primer za magnezijum-treonat - ( svega 7% mase jedinjenja je elementarni magnezijum)
ovaj je najbolji, koristi se za mozak cak! - ovaj sam trebao da uzmem, skedeci put cu [neka ove teme blizu, kao podsetinik] - znaci moja poneta je da se radi o formuli, da taj nagnezijum zaista iskoristi nas organizam, tj, da on i ode gde treba, a ne samo da protrci kroz org. za varanje
Yes, magnesium L-threonate is highly bioavailable and is considered to have a higher absorption rate than other forms of magnesium:

Back