• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Magnetno brdo: književni eksperiment o mađarskom društvu

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
123.000
Prikaz knjige: Magnetno brdo – Reka Man-Varheđi, Heliks, 2022. Prevod: Sandra Buljanović Simonović

Magnetno brdo


Očekivano je da se problemima i pitanjima kao što su sociologija, feminizam, institucionalizam, intelektualizam, elitizam itd. bavimo u naučnim studijama ili stručnoj literaturi. Kada bismo na pomenute teme naišli u jednom romanu, mogli bismo očekivati suvoparnu ili kvazi naučnu literaturu, mahom površnu ili pretencioznu. Međutim, mađarska autorka Reka Man-Varheđi svojim romanom „Magnetno brdo“ (u prevodu Sandre Buljanović Simonović), prevazilazi mnoga čitaočeva očekivanja. Kako sama autorka navodi, ovaj roman nastao je slučajno, kao proširenje pripovetke; zatim je skraćen ponovo u kratku priču; zatim iznova produžen u roman. Nastali eksperiment čitaoci mogu percipirati na različite načine. Kao zbirku kratkih priča sa protagonistima koji se pojavljuju i kao sporedni, „šetajući“ likovi; kao sociološku studiju o mađarskom mentalitetu; oni maštovitiji ovaj roman mogu čitati čak i kao scenario za film. Šta uobličava ovaj narativ u roman zapravo je na mnogo različitih načina (ne)odredivo. Upravo u tome leži njegova privlačnost i magnetizam. „Magnetno brdo“ je duhovita, istinita, lucidna i ozbiljna knjiga o temama koje čine svakodnevicu svakog intelektualca ili studenta.

Osnovnu nit narativa grade tri lika, studentkinja Reka, univerzitetski profesor Tomaš i sociološkinja i feministkinja Enika, možda najintrigantniji lik ove knjige. Autorka na veoma interesantan način prepliće živote ovih likova, vodeći naraciju mahom u formi trećeg lica, međutim u pojedinim poglavljima fokalizaciju premešta u prvo lice, te nam se likovi obraćaju direktno, bez posredstva naratora. Pokušavši na taj način možda da čitaocima sugeriše istinskog protagonistu, autorka zapravo otkriva mnogo više o drugim likovima nego o onome koji govori. Životi akademskih građana u Mađarskoj, na početku novog milenijuma, ne razlikuju se mnogo od života akademaca u okolnim zemljama, te nam ova priča može biti zaista veoma bliska.

Entuzijazam i polet koji nosi Reka tokom svoje prve godine studiranja iskusio je svako ko je studirao. Mladalačka energija koju ona poseduje osvojiće svakog čitaoca. Ona „voli svoj novi život“, ona nosi u sebi revolucionarne ideje, promeniće svet na bolje, ona piše roman sa junakinjom u glavoj ulozi i pri tome promišlja velika pitanja poput feminizma – kakav je prijem žene, autorke, koja piše u prvom licu iz perspektive žene; da li bi njen roman bio prihvaćeniji kada bi protagonista bio muškarac; da li bi njen život bio lakši da je i sama muškarac; ona kontemplira o svom poreklu, o uticaju načina na koji je odgajana na to kakva je ona postala i ko je ona sada; ona ulazi u aferu sa uvaženim akademskim profesorom kojeg je najpre smatrala izuzetno neprivlačnim… Rečju, Reka vodi buran studentski život, prepun emocija, prepun velikih misli i ideja, velikih problema i izazova.

Nasuprot studentskom životu, autorka je akademski život prikazala i iz perspektive jednog docenta, vrhunskog intelektualca, sociologa koji proučava mađarske periferije i područja donekle zaostala, pogođena komunističkim recidivima i neonacističkim ideologijama. Slučajno, Reka potiče baš iz takvog jednog područja koje je predmet istraživanja Tomaša Bogdana. Lukavo iskoristivši svoj položaj i harizmu profesora, Tomaš zavodi studentkinju Reku, ali kako roman teče, sazajemo da ona nije prva studentkinja sa kojom je Tomaš imao aferu.

Pored Reke i Tomaša, velika zvezda ovog romana je zapravo Enike, u koju se zaljubi svako ko je pogleda ili čuje. Njen lik baca veliku senku na ostale, najsnažniji je i najupečatljiviji. Ko je Enike u suštini nije do kraja ni razjašnjeno. Protivrečni utisci koje ostavlja čine njen lik zagonetnim i privlačnim istovremeno. Sociološkinja koja napušta muža i život u Njujorku kako bi se posvetila pisanju studije pod nazivom „Beda Mađara“, zapravo sve druge likove ostavlja zbunjenim. Ona ne otkriva mnogo o sebi, ali narator govori o njenom laganom putu ka uspehu, o tome kako se njoj vrata uvek i svuda otvaraju, kako njena prosečna studija doživljava veći uspeh od nečijeg vrhunskog rada. Magnetizam i harizma koju ona nosi, zapravo i suštinski nju samu ne čine srećnijom, već nesigurnijom. Paradoksalnost njenog karaktera još jedna je u nizu provokativnih metoda izgradnje likova za kojima je autorka posegnula.

Korice_MAGNET-691x1024.jpg


Upoznajući likove kroz poglavlja, postepeno i obazrivo, čitalac uviđa mnoštvo suptilnih individualnih osobenosti svakog lika, kao i teškoće sa kojima se svaki od likova suočavao. Njihove individualne borbe prikazane su sa dozom distance, letimično i ironije. Kroz slojevitost karaktera čitalac upoznaje i različite slojeve mađarskog društva, osobenost mađrske nacionalnosti, istoriju, marginalizovane delove društva kao i intelektualnu elitu.

Šaroliko, raznovrsno, sveobuhvatno, duhovito, zanimljivo i eksperimentalno književno ostvarenje Reke Man- Varheđi zasluženo je autorki donelo niz književnim nagrada, između ostalih i Evropsku nagradu za književnost, a knjiga je u izdanju IK Heliks objavljena u okviru projekta Književni razgovori sa budućnošću.

Vanja Panić
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.