Madlenianum - repertoar za novembar 2020.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Lada

Legenda
Poruka
52.216
Milorad Pavić
Hazarski rečnik – Lovci na snove

Balet Madlenianum 05.11.2020. 19:30
plakat_hazarski_recnik1-1.jpg

Režija i dramaturgija: Livija Pandur

BALET
  • Jedan od najlepših baleta izvodi se u zemunskom pozorištu Madlenianum i u Narodnom pozorištu.
Kakve su vaše preferencije prema baletu kao jednoj složenoj umetničkoj formi? Koliko je balet dostupan u vašem kulturnom repertoaru? I ako jeste – koji vam je omiljeni? Domaća pozorišta i te kako mogu da ponude sjajne balete koji su toliko sadržajni i kvalitetni, da ne postoji minimalna šansa da ih ne preporučite drugima.
Balet Hazarski rečnik – Lovci na snove, prema motivima romana velikog Milorada Pavića je jedan od takvih. Premijera ovog komada u Operi i Teatru Madlenianum desila se krajem maja 2018. godine. I od tada beleži veliku posećenost. Štaviše, kroz ovakvu umetničku formu moći ćete da saznate mnogo više i dublje o iščezlom nomadskom narodu – Hazarima.
Kao što sam naziv asocira, Hazarski rečnik je napisan u vidu leksikona i sastoji se (simbolički) iz tri knjige: crvene, žute i zelene. Značaj koji je Milorad Pavić imao za književni svet je nemerljiv. Pripovedač i esejista sa elementima nauke, uspeo je da se uvuče u srca mnogih ljubitelja pisane reči. Još od studentskih dana je bio zainteresovan za Hazare, a ova knjiga je doživela preko 300 izdanja.
U baletskoj formi učestvuje Narodno pozorište u Beogradu sa svojim ansamblom, kao i diva Sonja Vukićević. Režiju i dramaturgiju potpisuje Livija Pandur, a koreografiju i muziku Ronald Savković i Miroslav Bako.
Jedna od pogodnosti koju možete iskoristiti u pozorištu Madlenianum jeste korišćenje popusta od 10% prilikom kupovine putem njihovog zvaničnog sajta, u prvih nedelju dana puštanja novog repertoara u prodaju. Cena ulaznice za ovaj komad iznosi 1300 dinara. Možete je nabaviti direktno na blagajni (radno vreme: svakog dana od 9h do 20h i nedeljom od 18h do 20h). Takođe, svoju biletarnicu imaju i u Muzeju Zepter u Knez Mihailovoj 42.
Ne propustite uživanje u vanvremenskom baletu ‘Hazarski rečnik – Lovci na snove’, već se prepustite realizaciji jednog od najlepših i najkompleksnijih romana 20. veka. Zaslužuje vašu apsolutnu pažnju i višak slobodnog vremena.
 
MIodrag Ilić
Kazanova protiv Don Žuana

Predstava Madlenianum 23.11.2020. 19:30
kazplakat_24-1.jpg


KOMEDIJA
Dva omiljena književna, ljubavna junaka na daskama koje život znače.
Da li se sećate kada ste poslednji put gledali predstavu koja se izvodi u nekom, jedinstvenom, ali ipak originalnom okruženju? Da li je taj komad zahtevao posebnu atmosferu, publiku ili scenario? Da li je opravdao vaša očekivanja i uloženo vreme? Za predstavu Kazanova protiv Don Žuana može se reći da je autentična po nekoliko aspekata. Ovaj, takoreći, zemunski komad svoju premijeru je doživeo 26. januara 2016. godine, a od tada se redovno prikazuje na repertoaru Male scene Madlenianuma.
Predstava se odigrava u intimnoj atmosferi Male scene. Toliko ušuškanoj da ćete imati osećaj da se scene dešavaju u vašoj dnevnoj sobi. Baš zbog takvog ciljanog okruženja, od početka do kraja ćete saživeti sa glavnim likovima i postepeno shvatati njihove postupke, osećanja i percepciju o određenim društvenim pojavama. U komadu postoje samo tri lika: Don Žuan, Kazanova i Gizela. Tumače ih fantastični Tihomir Stanić, šarmantni Stevan Piale i neodoljiva Ivana Kustudić. U režiji neprikosnovenog Predraga Ejdusa (koji je na početku nosio glavnu ulogu), a sada Miodraga Ilića koji je i pisac drame, predstava ‘Kazanova protiv Don Žuana’ je dokaz kako se percepcija osobe menja kada shvati suštinu nekog bića o kojem je imala predrasude.
Koliko ste upoznati o legendarnom ljubavniku Đakomu Đirolami Kazanovi? Sa njegovim zabavnim životom i nesmanjenoj strasti prema ženama? Kazanova je slojevita ličnost o kojem nismo imali dovoljno informacija pre nego što je ostario i povukao se iz ”javnog” života. Živi od svog prethodno stečenog bogatstva, brižno čuva svoju reputaciju, a u poznim godinama nije izgubio polet prema bitnim filozofskim pitanjima i tumačenjima. Spokojstvo i malu životnu radost svakog dana mu pruža Gizela, mlada žena koja je zadužena za održavanje njegovog doma. Svakog dana vode male, ali bitne razgovore i ta njihova rutina je postala obavezna. Međutim, svakodnevicu im remeti dolazak harizmatičnog Don Žuana koji je navikao na oduševljenje devojaka oko sebe, nesvestan jačine imidža njegovog starijeg protivnika. Predstava je posebno dinamična, sa humorom koji je smislen i podrazumevajući.
Cena ulaznice za predstavu ‘Kazanova protiv Don Žuana’ iznosi 900 dinara, a dobra vest je ta da je Madlenianum za svaku predstavu iz svoje ponude obezbedio 10% popusta prilikom kupovine karata preko sajta u prvih nedelju dana nakon puštanja mesečnog repertoara. Takođe, kartu možete nabaviti i na blagajni teatra i u biletarnici u Knez Mihailovoj 42.
Za neobične performanse vredi izdvojiti vreme, a pitanje je na koje sve načine će vas ova predstava dotaći i navesti da i drugima preporučite gledanje iste. Obavezno nam javite utiske.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top